Kosten makelaarAmsterdamDen HaagRotterdamUtrecht

Eerste keer een huis verkopen

Op deze pagina bespreken wij alles wat je moet weten over het kiezen van een makelaar als je voor het eerst je huis gaat verkopen.

Makelaarskosten

Lokale makelaar

De kosten voor een lokale makelaar kunnen verschillen tussen de 1,25% en 1,85% van de verkoopprijs. Bij een woning van € 300.000 betekent dat een tarief tussen de € 3.750 en € 5.550.

Bij een woning van € 300.000

  • Laag 1,25% € 3.750
  • Gemiddeld 1,50% € 4.500
  • Hoog 1,85% € 5.550

Voor een dergelijke courtage mag je verwachten dat een makelaar alles uit handen neemt, bekend is in de omgeving en enkele jaren ervaring heeft. 

De courtage is bij overdracht van de woning bij de notaris verschuldigd. Deze kosten betaalt u dus van de verkoopopbrengsten.

Opstartkosten

In sommige gevallen kan het zijn dat een deel van courtage bestaat uit opstartkosten. Opstartkosten zijn kosten die worden gerekend nog voordat de woning wordt verkocht. De makelaar rekent deze opstartkosten, omdat hij tijd en aandacht steekt in de voorbereiding. Ook maakt een makelaar advertentiekosten om de woning op websites als Funda te plaatsen. Opstartkosten ben je in de meeste gevallen kwijt ongeacht of het uiteindelijk lukt om de woning te verkopen.

Internetmakelaar

Naast de bekende, lokale makelaar is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde ‘internetmakelaar’ in te schakelen. Deze online makelaars laat u de meest tijdrovende onderdelen van het verkoopproces zelf uitvoeren, zoals het schrijven van de verkooptekst, het begeleiden van de bezichtigingen en in sommige gevallen het maken van de foto’s voor op Funda.

Doordat niet de makelaar, maar u hiermee aan de slag gaat, blijven de kosten laag. Dat ziet u terug in de kosten die internetmakelaars rekenen:

Makelaarsland € 1.290

Zelfverkopen.nl € 1.098

Makelaar1 € 495

Huysshop € 395

Let er wel op dat bij internetmakelaar de kosten meestal vooraf worden gemaakt, ongeacht of ze er in slagen de woning te verkopen. In feite rekenen internetmakelaars dus uitsluitend (hogere) opstartkosten.

Makelaarskosten voor de verkoop van jouw huis

Om echt te weten wat de kosten zijn van de verkoop van je huis zul je bij de verschillende makelaars moeten informeren. Dat kan je doen door er drie of vier makelaars bij je thuis uit te nodigen. De makelaars nemen dan je woning op, gaan met je in gesprek en doen je een persoonlijk voorstel.

Waar moet je op letten als je een makelaar kiest?

Branchevereniging

Het is niet makkelijk om de kwaliteit van een makelaar in te schatten. Een hulpmiddel kan zijn om te kijken naar of de makelaars zijn aangesloten bij een branchevereniging. De meest bekende branchevereniging is de NVM. Daarnaast bestaan ook twee andere grote brancheverenigingen: VBO makelaars en VastgoedPRO. Deze verenigingen controleren de kwaliteit van hun aangesloten makelaars.

Reviews, beoordelingen en ervaring

Eigenlijk bestaat er niet een echt goede beoordelingenwebsite voor makelaars. De websites die bestaan zijn meestal niet onafhankelijk. Zo hebben weinig makelaars op funda een lage beoordeling, de meeste makelaars scoren daar hoger dan een 8. De beste manier om de kwaliteit te controleren is dan ook de specifieke aanpak van een makelaar voor jouw huis.

Aanvullende diensten

Zowel lokale makelaars als internetmakelaars bieden extra diensten aan tegen een meerprijs. Bijvoorbeeld het maken van foto’s door en professionele fotograaf of het maken van een video. Deze kosten komen op de makelaarskosten en zijn onafhankelijk van of de woning verkocht daadwerkelijk wordt of niet.

Controleer bij het vergelijken van makelaars dan ook goed voor welke onderdelen extra kosten worden gerekend. Voor het maken van een foto, 3D plattegrond of een video wordt doorgaans niet meer gevraagd dan € 500.

BTW

Houd goed in de gaten dat tarief dat de makelaar op de website of in zijn voorstel noemt, inclusief 21% BTW is.

Makelaars zijn verplicht om consumenten een prijs inclusief BTW aan te bieden, maar dat gebeurt in de praktijk niet altijd. Vraagt dit voor de zekerheid na, anders staat u voor een nare verrassing bij de verkoop. Alle tarieven op deze pagina zijn inclusief BTW.

Gemakkelijk makelaars vergelijken op kwaliteit en aanpak

Vind een verkoopmakelaar

Als u wilt weten wat de exacte makelaarskosten zijn voor de verkoop van uw woning, kunt u op Mijn Verkoopmakelaar makelaars uit uw omgeving uitnodigen een voorstel te doen voor de verkoop van uw huis.

Naast de verschillende tarieven, kunt u dan ook de verschillende aanpakken naast elkaar leggen. Zo heeft u de leiding in de verkoop van uw huis.

Benieuwd naar hoe het werkt? Lees hier verder.

Makelaars vanaf de bank vergelijken? Vul hieronder jouw postcode en huisnummer in en vergelijk verkoopvoorstellen van lokale makelaars.

Vul jouw postcode in:

  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel
  • Gratis