AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Uitleg over een verkoopmakelaar

Huis opknappen voor verkoop

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar kost al gauw een paar duizend euro, gemiddeld €3.682 om precies te zijn.  Ondanks dat het om veel geld gaat, kiezen de meesten toch om een verkoopmakelaar in te schakelen. Niet alleen kennen zij de regels en wetten rondom de verkoop van een woning, ook hebben zij een netwerk van potentiële kopers om de verkoop te versnellen. Tenslotte weten zij als geen ander de ins en outs van het verkopen: dit resulteert in een hogere opbrengst en kortere verkooptermijn, ten opzichte van een internetmakelaar. Lees verder om te ontdekken wat het nut is van een verkoopmakelaar.

Vraagprijs bepalen

Het eerste wat je je af zult vragen is wat de juiste vraagprijs is voor de woning. Hier komen een aantal zaken bij kijken. Allereerst raadpleegt de verkoopmakelaar het Kadaster om de historische verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt te vergelijken. Anders dan op Funda, wordt in het Kadaster niet de vraagprijs, maar de daadwerkelijke verkoopprijs geregisteerd. Ook speelt de ontwikkeling van de buurt een rol. Is de wijk in trek, en hoe ziet het bestemmingsplan van de omgeving eruit? Tenslotte is de staat van onderhoud van de woning bepalend. Is er onlangs groot onderhoud uitgevoerd, of is er verbouwd aan de woning? 

Vervolgens bespreekt de verkoopmakelaar uw verkoopwensen en neemt dit mee in zijn overweging. Is uw doel om snel uw huis te verkopen, of heeft u de tijd en gaat u voor een hogere opbrengst? De vraagprijs wordt namelijk altijd in overleg vastgesteld met de verkoper. Deze staat overigens niet vast: als het blijkt dat de initiële vraagprijs te hoog is en er te weinig biedingen binnen komen, dan kan er besloten worden om de vraaprijs te verlagen. De verkoopmakelaar adviseert dus een ideale vraaprijs op basis van uw verkoopdoelen, maar als verkoper heeft u het laatste woord.

Kopers vinden

Een goed gepresenteerde woning met mooie foto's trekt snel meer potentiële kopers. De verkoopmakelaar zorgt ervoor dat uw woning zo aantrekkelijk mogelijk op Funda komt. Er worden foto's gemaakt, eventueel met gehuurd meubilair, het energielabel wordt opgemaakt, er wordt een plattegrond gemaakt en de omschrijving wordt geschreven door de makelaar. In andere woorden: de makelaar maakt het huis verkoopklaar. Vooraf geeft een verkoopmakelaar aan welke diensten hij of zij kan aanbieden.

Tip: maak foto's van de woning op een zonnige dag

Dan is het tijd om potentiële kopers te vinden. De makelaar is een expert op het gebied van het bereiken van belangstellenden. Uiteraard wordt de woning op Funda geplaatst, wat alleen een makelaar kan doen. Daarnaast heeft een makelaar zijn eigen kanalen. Van social media, tot een eigen bestand van zoekende kopers uit zijn eigen omgeving. Zodoende brengt hij de woning onder de aandacht in zijn netwerk van actieve zoekers. 

Contact met geïnteresseerden

De verkoopmakelaar neemt ook de bezichtigingen en onderhandelingen met kopers en aankoopmakelaars op zich. Dit is waar goede makelaars zich van slechte onderscheiden. Het is immers de taak van de verkopende makelaar om uw woning zo goed mogelijk aan te prijzen en met een overtuigend verhaal kopers enthousiast te maken. De verkoopmakelaar neemt een bod aan, maar maakt ook de inschatting of de bieder daadwerkelijk geïnteresseerd is. Serieuze biedingen worden vervolgens voorgelegd aan u, waarna u bepaald om hier op in te gaan, of te wachten op een hoger bod. 

Papierwerk en regels

Een verkoopmakelaar kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van vastgoed als geen ander, en neemt dit uit handen voor u. Zo zorgt hij of zij er ook voor dat uw belangen als verkoper worden beschermd, door bijvoorbeeld te zorgen dat het koopcontract niet zomaar ontbonden kan worden door de koper. Door dit uit te besteden aan een verkoopmakelaar, bespaart u uwzelf een hoop kopzorgen.

Vergelijk de beste verkoopmakelaars

  • Snel
  • Gratis
  • Vrijblijvend

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
De snelste weg naar de juiste makelaar

De snelste weg naar de juiste makelaar

De verkoopprijs en snelheid van de verkoop is grotendeels afhankelijk van uw verkoopmakelaar. Daarbij kunnen de verschillen in kosten van makelaars oplopen tot wel €2.000 voor dezelfde woning. U bent er dus bij gebaat om zorgvuldig te zijn bij het kiezen van een makelaar.

Om een goed beeld te krijgen van de verkoopkansen van uw woning, hebben we een tool gemaakt waarbij u in één keer bij alle makelaars in de buurt aangeeft dat u mogelijk wilt verkopen.

Ontvang een verkoopvoorstel op maat van makelaars uit de buurt. Ontdek welke vraagprijs zij aanbevelen voor uw woning en welke kosten zij rekenen. Vergelijk alles in één handig overzicht, zodat u met gemak de beste keuze maakt.

Vul hieronder uw postcode en huisnummer in en vind een geschikte makelaar voor de verkoop van uw woning.

Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel