AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Vergelijk de beste makelaars van Nederland

Het verkopen van je woning is een grote gebeurtenis. Natuurlijk ga je het liefst goed voorbereid aan de slag met het verkooptraject. Met een goede makelaar aan je zijde zit dat wel goed. Maar die ervaren, betrouwbare makelaar met goede kennis van jouw buurt: waar vind je die eigenlijk? Zit er veel verschil tussen de kosten van makelaars? En waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste makelaar? In dit artikel leggen we alles aan je uit.

Ga direct naar:

 

Waar je op moet letten bij het kiezen van een makelaar

Welke makelaar het beste bij je past, is helemaal afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Wil je een makelaarskantoor dat al het werk voor je uit handen neemt? Of neem je liever zelf wat klussen op je tegen een gereduceerd makelaarstarief? Hecht je veel waarde aan een makelaar waarmee je het goed kunt vinden? Of laat je jouw keuze liever afhangen van de ervaring die een makelaar heeft? Schrijf jouw belangrijkste eisen op voordat je makelaars met elkaar vergelijkt. Dat gaat je enorm helpen bij het maken van een keuze.
 

Een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij het kiezen van een makelaar:

1. Makelaarskosten

Laten we eerlijk zijn: de kosten van een makelaar zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel bij het vergelijken van makelaars. Wist je dat er gemiddeld wel 1.700 euro verschil kan zitten tussen goedkope en dure makelaars (die dezelfde diensten aanbieden)?  De meeste kantoren werken met een full-service pakket, waarbij ze je volledig ontzorgen tijdens het verkooptraject. Andere makelaars bieden ook deeldiensten aan, waarbij je als verkoper een aantal zaken zelf regelt. Voordeel daarvan is dat je een gereduceerd makelaarstarief betaalt.

De gemiddelde courtage die makelaarskantoren vragen in Nederland is 1,12%. De gemiddelde kosten van een makelaar in Nederland komen hiermee neer op €5.101. Het verkopen van een appartement is meestal iets goedkoper dan het verkopen van een vrijstaand huis. De prijzen van makelaars verschillen per woonplaats en per makelaar.

Via Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je eenvoudig en snel de prijzen van makelaars met elkaar. Bovendien bespaar je via ons platform tot wel 40% aan makelaarskosten, omdat de makelaardijen op ons platform concurrerende tarieven aanbieden.2. Ervaring in het vak én in de buurt

We zijn het er vast over eens dat een ervaren makelaar een must is bij de verkoop van jouw woning. En dan hebben we het niet alleen over ervaring in het makelaarsvak, maar ook over verkoopervaring in jouw buurt. Die makelaars kennen namelijk de meest recente marktprijzen en de doelgroepen die op zoek zijn naar het type woning dat jij verkoopt. Hier kunnen jullie de verkoopstrategie perfect op inrichten. Met een beetje geluk kent de makelaar zelfs een paar geïnteresseerde kopers.

Via Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je eenvoudig makelaars op basis van waar zij recent de meeste woningen hebben verkocht. Ideaal, toch?

3. Verwachte opbrengst

Nu je jouw huis te koop gaat zetten, heb je vast een bedrag in je hoofd zitten. Het bedrag waarvoor je wilt dat de woning minimaal verkocht wordt. Misschien heb je al eens een taxatie laten uitvoeren of wil je de woning echt niet verkopen onder een bepaald bedrag. Speel hierover open kaart met de makelaar en vraag hem/haar naar een schatting van de verkoopopbrengst. Zo kom je er meteen achter of jullie op één lijn zitten.

Denkt de makelaar dat het bedrag dat je in je hoofd hebt zitten niet haalbaar is, of verschillen jullie van mening over de manier waarop jullie het huis (qua prijs) in de markt willen zetten? Dan kun je je schikken (als de makelaar overtuigende redenen heeft), maar je kunt ook op zoek gaan naar een andere makelaar die wel aan jouw (prijs)verwachtingen kan voldoen. 

 

Zoek je een makelaar via ons platform, dan geven makelaars in hun reactie aan wat zij inschatten dat jouw woning bij verkoop gaat opleveren. Je kunt dus gemakkelijk de verwachte opbrengsten van meerdere kantoren uit de buurt met elkaar vergelijken. Op Mijn Verkoopmakelaar houden we ook per makelaar voor je bij of de daadwerkelijke verkoopprijzen van reeds verkochte woningen overeenkomen met de inschatting die van tevoren werd gemaakt. Transparanter dat dit wordt het niet!4. De juiste klik

Er moet veel geregeld worden voor de verkoop van je huis. Dat is één ding dat zeker is. Je zult de komende periode dan ook veelvuldig contact hebben met jouw makelaar. Belangrijk dus dat er een goede klik is. In een kennismakingsgesprek komt de makelaar bij jou thuis om jouw woning te bekijken en kennis te maken. Je krijgt op deze manier een goed beeld van de makelaar en het kantoor. Tijdens het gesprek voel je waarschijnlijk al snel of jullie matchen, vaak al binnen de eerste minuten.

makelaar maakt een rondleiding door huis met stel

 

5. Spreek altijd met meerdere makelaars

Ga nooit meteen met de eerste makelaar bij wie je een goed gevoel hebt in zee. Ga altijd met meerdere partijen in gesprek, zodat je de antwoorden naast elkaar kunt leggen en goed kunt vergelijken. Richtlijn: nodig 2 tot 4 makelaars uit. Je zult al snel de verschillen in aanpak en kosten zien. Pas dan kun je een weloverwogen keuze maken.

De belangrijkste informatie die je uit de gesprekken wilt halen, is of jullie verkoopstrategie en verwachtingen op één lijn liggen.

Om daar snel achter te komen, kun je de volgende vragen stellen:

 1. Wat denk je dat de woning waard is?
 2. Is het verstandig om een hoge of juist een lage vraagprijs te hanteren? En waarom?
 3. Hoe ziet de woningmarkt in deze buurt eruit?
 4. Welke onderhoudszaken kan ik nog aanpakken om de woning aantrekkelijker te maken?
 5. Wat ga je doen als na 6 weken nog geen koper is gevonden? Wat wordt plan-b?

 

Via Mijn Verkoopmakelaar is het vinden en vergelijken van makelaars appeltje-eitje. Wij houden de verkoopprestaties (zoals snelheid en betrouwbaarheid) van alle makelaars namelijk nauwkeurig voor je bij. Daarbij geven makelaars in hun reactie direct bij je aan wat ze van je woning vinden, wat zij schatten dat de woning gaat opleveren bij verkoop en wat de makelaarskosten zijn. Dat scheelt je een hele hoop belletjes en e-mails. 


Kun je wel wat extra hulp gebruiken bij het kiezen? Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte makelaar.

 

Met Mijn Verkoopmakelaar vind je gemakkelijk een makelaar om je huis te verkopen

Ben je er klaar voor om makelaars te gaan vergelijken? Wij hebben het extra makkelijk voor je gemaakt. Laat hieronder gratis en vrijblijvend jouw postcode en huisnummer achter en vul een paar details over je woning in. Voor je het weet stromen de reacties van makelaars binnen en is de keuze aan jou! Eerst meer weten? Lees hier hoe Mijn Verkoopmakelaar werkt.


Vind snel de beste makelaar

 • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
 • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en verwachte opbrengst
 • Kies op basis van prestaties en resultaten
 • Ruim 3000 mensen gingen je voor
 • Gemiddeld 8% hogere verkoopopbrengst
 • Gratis & vrijblijvend

Vul uw postcode en huisnummer in en ontvang direct uw eerst voorstellen van de beste makelaars in Nederland

 • Veilig
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • Onafhankelijk

Mocht je tegen problemen aanlopen, of mocht je nog met vragen zitten: laat het ons weten!


Vind snel de beste aankoopmakelaar

Ben je niet op zoek naar een makelaar die je kan helpen bij de verkoop van je huis, maar juist naar een makelaar die je helpt bij de aankoop? Ook dan zit je hier goed. Via Mijn Verkoopmakelaar vind je namelijk ook eenvoudig en snel een goede aankoopmakelaar:

 Vergelijk hier aankoopmakelaars.

 

Wat een makelaar voor jou kan doen

Het inschakelen van een makelaar is niet verplicht in Nederland. Je kunt dus altijd besluiten om jouw woning zelf te verkopen. Toch heeft het inschakelen van een makelaar een aantal belangrijke pluspunten. 

Zo regelt een makelaar bijvoorbeeld:

 • Het fotograferen en inmeten van je woning
 • De plaatsing op Funda (dat kan niet zonder een makelaar)
 • Alles rondom de bezichtigingen
 • Het opmaken van de koopovereenkomst


Meer weten? In dit artikel lees je wat een makelaar voor je doet bij het verkopen van je woning. Ben je benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het verkoopproces? Lees hier alles wat je moet weten over het verkopen van je huis.

 

Verschillende soorten makelaars/diensten

Ga je op zoek naar een makelaarskantoor, zoek dan naar een kantoor die de juiste diensten aanbiedt. In het geval je jouw huis wilt verkopen, heb je een verkoopmakelaar nodig. Zoek je juist een makelaardij die jou kan helpen bij het vinden van een woning, dan heb je een aankoopmakelaar nodig. Veel makelaarskantoren bieden beide diensten aan. 

Makelaarsverenigingen

Ga je makelaars met elkaar vergelijken, dan is het ook goed om te onderzoeken of zij lid zijn van een makelaarsvereniging. En zo ja, welke vereniging dat is. Iedere vereniging heeft verschillende voordelen, hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

 1. NVM
 2. VBO
 3. VastgoedPRO1. NVM

In  Nederland zijn er 4400 makelaars lid van de NVM. NVM is een afkorting voor ‘Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen’. Een hele mond vol. Het komt erop neer dat de NVM controle houdt op de opleiding van de makelaars die er zijn aangesloten. De leden zijn deskundig en houden hun kennislevel op peil met de juiste diploma’s en certificaten. Ze hebben ook kennis van zaken op juridisch vlak; ze kennen alle haken en ogen en ontzorgen je op het gebied van complexe documentatie. 

Daarnaast hebben ze toegang tot een groot NVM-netwerk aan potentiële kopers en extra veel mogelijkheden op Funda. NVM-makelaars zijn vaak iets duurder dan makelaars die er niet zijn aangesloten. Dit kan wel verschillen per stad en makelaar.

2. VBO

VBO staat voor ‘Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed’. Het is de op een-na-grootste Nederlandse vereniging van makelaars en taxateurs (na de NVM). Er zijn iets meer dan 1100 makelaars en taxateurs lid. VBO-makelaars zijn vergelijkbaar met NVM-makelaars, maar hebben iets minder mogelijkheden op Funda dan NVM-makelaars. Daarom betaal je voor een VBO-makelaar vaak iets minder. Iedere makelaar die lid is van VBO is verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. En heb je een klacht of ontstaat er een geschil? Dan kun je bij de geschillencommissie van de VBO terecht. 

3. VastgoedPRO

Makelaars die bij VastgoedPRO zijn aangesloten zijn doorgaans ook goedkoper dan NVM-makelaars. De focus van de vereniging ligt op het bewaken van kwaliteit, deskundigheid en belangenbehartiging. Er zijn ongeveer 700 vastgoedprofessionals lid, waaronder makelaars, taxateurs en bouwkundig keurders. Net als VBO-makelaars hebben zij niet alle mogelijkheden op Funda (die NVM-makelaars wel hebben).

 

Makelaars vergelijken in de buurt

Klaar om makelaars te vergelijken bij jou in de buurt? Let’s go! Om de reacties van makelaars goed te kunnen vergelijken, lees je hieronder wat de gemiddelde kosten, courtage en woningwaarde betreft in jouw stad. Daarnaast lees je hoeveel makelaarskantoren er in jouw stad op Mijn Verkoopmakelaar actief zijn. 

Meest populaire steden

Zoek je een makelaar in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Haag? Dan vind je de actuele cijfers hieronder. Ben je op zoek naar een makelaar in een ander gebied? Ook dan hebben we de cijfers voor je paraat. Scroll in dat geval iets verder op deze pagina en klik jouw regio aan!

 

Makelaars in Amsterdam

De actuele cijfers* van de woningmarkt en makelaars in Amsterdam:

 • Er zijn 55+ makelaars in Amsterdam aangesloten bij Mijn Verkoopmakelaar
 • Het gemiddeld tarief wat een makelaar rekent in Amsterdam is €6.008
 • De gemiddelde courtage van een makelaar in Amsterdam is 1,01%
 • Het kost gemiddeld 32 dagen om je woning in Amsterdam te verkopen via Mijn Verkoopmakelaar

Lees meer over makelaars in Amsterdam.
*Op basis van de verzamelde data op Mijn Verkoopmakelaar.

 

Makelaars in Rotterdam

De actuele cijfers* van de woningmarkt en makelaars in Rotterdam:

 • Er zijn 50+ makelaars in Rotterdam aangesloten bij Mijn Verkoopmakelaar
 • Een makelaar in Rotterdam rekent gemiddeld €4.465 voor het verkopen van je woning
 • De gemiddelde courtage die een makelaar in Rotterdam rekent is 1,03%
 • De gemiddelde verkoopsnelheid in Rotterdam is 31 dagen

Lees meer over makelaars in Rotterdam.
*Op basis van de verzamelde data op Mijn Verkoopmakelaar.Makelaars in Utrecht

De actuele cijfers* van de woningmarkt en makelaars in Utrecht:

 • Er zijn 33+ makelaars in Utrecht aangesloten bij Mijn Verkoopmakelaar
 • De gemiddelde makelaarskosten in Utrecht bedraagt €5.352 
 • Een makelaar in Utrecht rekent gemiddeld 1,03% courtage voor het verkopen van je woning
 • Het kost gemiddeld 25 dagen om je woning te verkopen in Utrecht

Lees meer over makelaars in Utrecht.
*Op basis van de verzamelde data op Mijn Verkoopmakelaar.

 

Makelaars in Den Haag

Gracht in Den Haag

De actuele cijfers* van de woningmarkt en makelaars in Den Haag:

 • Er zijn 55+ makelaars in Den Haag aangesloten bij Mijn Verkoopmakelaar
 • De gemiddelde makelaarskosten in Den Haag bedraagt €4.499
 • Een Haagse makelaar rekent gemiddeld 1,09% courtage
 • Het kost gemiddeld 45 dagen om je woning in Den Haag te verkopen

Lees meer over makelaars in Den Haag.
*Op basis van de verzamelde data op Mijn Verkoopmakelaar.Ontvang voorstellen van meerdere makelaars

 • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
 • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en verwachte opbrengst
 • Kies op basis van prestaties en resultaten
 • Ruim 3000 mensen gingen je voor
 • Gemiddeld 8% hogere verkoopopbrengst
 • Gratis & vrijblijvend

Vul uw postcode en huisnummer in en ontvang direct uw eerst voorstellen van de beste makelaars in Nederland

 • Veilig
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • Onafhankelijk

 

Vind de beste makelaars van Nederland:

 

Populaire stedenMeer informatie over het verkopen van je huisVeel gestelde vragen over het vergelijken van makelaars

 • Hoe vergelijk ik de kosten van makelaars?

  1. Makelaarkantoren opbellen en naar hun tarieven vragen. Vaak krijg je dan niet meteen het antwoord dat je wilt.
  2. Meerdere makelaars thuis uitnodigen en een rondleiding geven. Vaak vertellen makelaars aan het eind van het gesprek hun courtage.
  3. Kosten van makelaars vergelijken door middel van vergelijkingwebsites als Mijnverkoopmakelaar.nl
 • Waar moet ik op letten als ik makelaars ga vergelijken?

  1. Let er op dat de makelaar is aangesloten bij 1 van de 3 makelaarsverenigingen: NVM, VBO of VastgoedPRO.
  2. Dat de makelaar recent veel woningen in de buurt heeft verkocht of aangekocht.
  3. Andere verkopers geen slechte ervaringen met deze makelaars hebben.
 • Wat is de snelste manier om makelaars te vergelijken

  1. Offertes van meerdere makelaars opvragen via vergelijkingwebsites
  2. Aanpak en kosten vergelijken
  3. Vervolgens 1 of 2 van die makelaars het huis laten zien

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel