Mijn Verkoopmakelaar is een makelaar vergelijkingswebsite. Hieronder kun je je postcode invullen en een aantal vragen beantwoorden over je huis.
De prestaties van de makelaars worden bijgehouden. Zo waarborgen we dat je altijd een goede makelaar kiest.
Samengevat levert dit jou het volgende op:
Mocht je tegen problemen aanlopen, of mocht je nog met vragen zitten: laat het ons weten!
Makelaars in de buurt vergelijken op courtage en kwaliteit. Hieronder lees je hoe je online makelaars kunt vergelijken. We geven je tips over NVM-makelaars en het gebruik van vergelijkingssites.
Op deze 5 dingen moet je letten als je uit alle 6.000 makelaars in Nederland de beste makelaar voor het verkopen van je huis wilt vinden.
Op deze pagina:
Voordat je begint met vergelijken van makelaar, met je eerste bedenken wat voor type makelaar te wilt. Wil je per se een makelaar die bij de NVM zit, of maakt je dat niet veel uit.
De helft van de makelaars zijn NVM-makelaars. Dat betekent dat ze lid zijn van de NVM. De NVM houdt controle op de opleiding van de makelaar. Dit is dus een soort waarborg.
Naast de NVM zijn er nog 2 andere verenigingen waar makelaars lid van kunnen zijn: VBO en Vastgoedpro. Ook die vereniging houden contole op hun makelaars.
De verschillen tussen deze 3 organisaties:
NVM
NVM is de bekendste organisatie van de drie. NVM-makelaars zijn bijna altijd het duurste, maar dit verschilt uiteindelijk per stad en makelaar.
Ga naar de website van de NVM
VBO
VBO-makelaars zijn vergelijkbaar met NVM. Je betaalt sowieso minder, maar hebben niet alle mogelijkheden op funda als NVM-makelaars.
Ga naar de website van de VBO
VastgoedPRO
Ook VastgoedPRO-makelaar zijn doorgaans goedkoper dan NVM-makelaars. Net als VBO-makelaars hebben VastgoedPRO-makelaars niet alle mogelijkheden op funda als NVM-makelaars.
Ga naar de website van VastgoedPRO
Nu je de verschillen weet tussen deze organisaties, kunnen we door met andere vergelijksingpunten.
Laten we eerlijk zijn. Dit is Nederland. Kosten zijn gewoon een heel belangrijk onderdeel van het vergelijken van makelaars. Je wilt niet dat de overwaarde die jij op jouw woning voor elkaar hebt gekregen, in de zakken van iemand anders belandt.
De gemiddelde courtage in Nederland is 1,3%. Omgerekend naar euro's kost het in Nederland gemiddeld 4.000 euro om een woning door een makelaar te laten verkopen. Deze kosten zijn al inclusief BTW.
Het verkopen van een appartement zal iets goedkoper zijn en het verkopen van een vrijstaand huis iets duurder.
Meer details over de kosten van makelaars in verschillende steden, vind je hier:
Nu is het zo dat makelaars niet heel makkelijk vooraf zeggen wat zij kosten. Bel maar eens een makelaarskantoor in de buurt. De meeste makelaars willen bijvoorbeeld eerst langskomen, voordat ze dat zeggen.
Er zijn wel manieren om hier toch achter te komen. Daarover later meer.
Een passende makelaar zijn, is stap 1. Stap 2 is dat de makelaar ook een goed plan heeft voor de verkoop van jouw huis. Dit is niet zomaar van de website van de makelaar af te lezen. Om achter de strategie van een makelaar te komen, zul je 'm thuis moeten uit nodigen.
Vragen aan de makelaar
Dit zijn de belangrijkste vragen die je aan een makelaar moet stellen, als ie langskomt om je woning te bekijken:
Het is handig om tussen de 2 en 4 makelaars thuis uit te nodigen en deze vragen te stellen. De antwoorden van de verschillende makelaars kun je naast elkaar leggen. Je zult al snel verschillen zien.
Makelaars die uit de buurt komen
Het kan enorm helpen om makelaars te vergelijken op basis van de locatie van hun kantoor. De kans is namelijk groot dat een makelaar uit jouw buurt, de buurt ook het beste kent en zo het meest kan vertellen hierover aan toekomstige kopers. En dat vinden kopers waardevol.
Makelaars die woningen in de buurt hebben verkocht
Toch is de locatie van het kantoor, maar het halve verhaal. Het is geen garantie op lokale kennis. Een betere aanpak is: makelaars vergelijken op basis van waar zij recent de meeste woningen hebben verkocht. Als dat in jouw wijk is, dan betekent dat:
Nu weet je wel waar je op moet letten bij het vergelijken van een makelaar, maar je hebt nog geen startpunt. We gaan je helpen met een aantal makelaar vergelijkingssites.
+ Makkelijk
- Makelaars die het meest betalen staan bovenaan
- Houdt geen rekening met kwaliteit
Dit lijkt logisch. Alleen is het probleem dat je niet echt goed kunt vergelijken. Veel van de makelaars die je op de eerste pagina van Google ziet, betalen daar veel geld voor. Vaak is dat, omdat ze zonder werk zitten.
Funda
+ Op basis van locatie
+ Je ziet hoeveel huizen een makelaar heeft verkocht
- Alleen NVM-makelaars
- Niet duidelijk hoe goed de makelaars echt zijn
Op Funda is heel handig om te achterhalen hoeveel woningen een makelaar heeft verkocht. Maar hier vind je helaas alleen maar informatie over de eigen NVM-makelaars. Makelaars worden niet gerangschikt op snelheid of kwaliteit, eigenlijk alleen op locatie.
+ Inzicht kosten
+ Gecontroleerde makelaars
+ Kan je vanaf de bank doen
+ Inschatting van de verkoopopbrengst
- Het kan soms 2 dagen duren voor je alle reacties van makelaars binnen hebt