Denk je erover na om een huis te kopen zonder hypotheek? Good for you! Er kleven verschillende voordelen aan het kopen van een woning met eigen geld, maar er zijn ook een paar nadelen waar je je van bewust moet zijn. In dit artikel nemen we de plus- en minpunten met je door. En vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt zonder hypotheek.
Ga direct naar:
Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: een huis kopen zonder hypotheek, met eigen geld. Of het voor jou mogelijk is om een koopwoning aan te schaffen zonder hypotheek ligt natuurlijk helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Heb je een forse overwaarde, geld geërfd of veel spaargeld? Dan kan het zeker mogelijk zijn om de gehele koopsom of een gedeelte ervan zonder hypotheek te betalen.
Denk er wel goed over na hoeveel van je eigen geld je in de aankoop van jouw nieuwe optrekje steekt. Bij het kopen van een huis heb je meestal niet alleen te maken met het betalen van de koopsom. De meeste huizen worden kosten koper verkocht. In dat geval krijg je te maken met extra kosten als overdrachtsbelasting en notariskosten. Je wilt daar natuurlijk genoeg geld voor overhouden.
Koop je een woning vrij op naam, dan zijn deze kosten voor het kopen van een huis al inbegrepen in de koopsom. Maar je kunt alsnog te maken krijgen met andere kosten, zoals de kosten voor een aankoopmakelaar.
Houd daarnaast rekening met onverwachte omstandigheden en plannen voor de toekomst. Staat er een mooie reis op de planning, is jouw auto binnenkort aan vervanging toe, wil je dingen in huis opknappen of nieuwe meubels kopen? Houd daar dan genoeg eigen geld voor over, zodat je niet in de problemen komt. Je moet natuurlijk wel lekker kunnen blijven leven.
Ben jij op zoek naar een nieuw huis? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontvang direct voorstellen van makelaars en kies de beste makelaar voor de aankoop van je nieuwe woning.
Vind een aankoopmakelaarHet kopen van een huis volledig gefinancierd met eigen geld heeft verschillende gevolgen voor je spaargeld, maandlasten, belastingaangifte en notariskosten. Hieronder zetten we de verschillende voordelen en nadelen voor je op een rij.
Als je een hypotheek afsluit voor de aankoop van je nieuwe huis, betaal je afsluitkosten. Denk aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten, taxatiekosten en kosten voor de hypotheekakte. Om je hypotheekschuld af te lossen, betaal je maandelijks rente aan de hypotheekverstrekker.
Koop je een woning met eigen geld, dan krijg je hier niet mee te maken. Je betaalt geen afsluitkosten en je geniet van lagere maandlasten. Dit geeft je een stuk financiële vrijheid en de mogelijkheid om je salaris aan andere zaken uit te geven.
Een ander voordeel van het kopen van een huis zonder hypotheek, is de mogelijke vermindering van de vermogensrendementsheffing. Vermogensrendementsheffing is de belasting die wordt geheven over je vermogen, waaronder je spaargeld en beleggingen. In 2023 betaal je deze belasting op vermogen vanaf een bedrag van €57.000,-.
Gebruik je jouw overwaarde of spaargeld om een huis te kopen zonder hypotheek, dan staat dit bedrag niet meer op je rekening. Je hoeft er dan dus geen vermogensrendementsheffing over te betalen.
De Belastingdienst ziet jouw woning als een vorm van inkomen. Als je huiseigenaar bent, krijg je bij de aangifte inkomstenbelasting daarom te maken met het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis dat je als bedrag bij jouw inkomen moet optellen (als de koopwoning jouw hoofdverblijf is).
Maar: als je een huis hebt gekocht zonder hypotheek, dan is jouw hypotheekrente lager dan je eigenwoningforfait. Je hebt dan recht op ‘aftrek wegens geen eigenwoningschuld’. Je betaalt dan dus minder eigenwoningforfait. Dit is een derde voordeel van het kopen van een huis zonder hypotheek.
Wil je weten hoe dit voor jou zit? Neem contact op met een financieel adviseur en/of raadpleeg de website van de Belastingdienst.
Naast een aantal voordelen, kleven er ook een paar nadelen aan het kopen van een huis zonder hypotheek. Welke dat zijn, lees je hieronder.
Het eerste nadeel is het verlies van fiscale voordelen en aftrekposten die gepaard gaan met het hebben van een hypotheek.
Als je wel een hypotheek hebt, kun je in veel gevallen de betaalde hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor kun je profiteren van goede belastingvoordelen, want je belastbaar inkomen wordt lager. Sluit je geen hypotheek af, dan loop je deze aftrekpost voor je inkomstenbelasting dus mis.
Daarnaast zijn alle kosten die je maakt voor het afsluiten van een hypotheek eenmalig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Denk aan kosten voor hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten. Ook dit levert een mooi fiscaal voordeel op. Logischerwijs profiteer je ook niet van dit belastingvoordeel als je jouw huis met eigen geld aanschaft.
Om een huis zonder hypotheek te kunnen aankopen, moet je beschikken over voldoende eigen geld om de volledige koopsom van het huis te betalen, evenals eventuele bijkomende kosten zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Je zult dus een groot deel van je financiële buffer moeten inleveren.
Het hebben van een financiële buffer is belangrijk om onverwachte uitgaven, zoals reparaties, medische kosten of verlies van inkomen, op te kunnen vangen. Het is je vangnet tijdens moeilijke economische tijden. Daarnaast is het moeilijker om de koopovereenkomst te ontbinden wanneer je het huis koopt met eigen financiële middelen.
Praat eens met een financieel adviseur over de mogelijkheden wat betreft het kopen van een huis zonder hypotheek. Bespreek je situatie en wensen en kom erachter of je er verstandig aan doet, of toch beter (voor een deel) een hypotheek kunt afsluiten.
Het kopen van een huis met eigen geld kan een interessante investering zijn. Door een huis te kopen zonder hypotheek, kun je profiteren van de volledige waardevermeerdering van het onroerend goed. Eventuele winst bij verkoop komt rechtstreeks naar jou, zonder dat je een hypotheekschuld hoeft af te lossen.
Bovendien kun je ervoor kiezen om het huis te verhuren, wat een stabiele bron van passief inkomen kan opleveren. Ben je van plan om je woning te verhuren en later te verkopen? Lees dan ook eens ons artikel over het verkopen van een huis met een huurder erin.
Let op: doe altijd zorgvuldig onderzoek naar de huizenmarkt en potentiële rendementen. Houd rekening met risico’s zoals leegstand en onderhoudskosten. En wil je de woning gaan verhuren, lees je dan goed in over de wetten en regels rondom verhuur (deze zijn niet mals).
Het investeren in onroerend goed met eigen geld kan zeker financiële groei en rendement bieden, maar laat je goed adviseren.
Heb je een goede overwaarde of voldoende spaargeld om je kind te kunnen helpen bij de (eerste) aanschaf van een woning? Op de huidige huizenmarkt help je jouw zoon of dochter daar enorm mee. Koop je de woning zonder hypotheek, dan wordt jouw kind direct eigenaar van de woning. Zonder de last van een hypotheekschuld.
Je geeft ze op deze manier op jonge leeftijd een goede start op de woningmarkt en laat ze profiteren van mogelijke waardestijgingen in de toekomst. Het kan ook een goede manier zijn om hoge huurkosten te vermijden. Ben je van plan om je zoon of dochter (gedeeltelijk of geheel) te helpen bij het kopen van een huis? Win altijd advies in bij een financieel adviseur, zodat je op de hoogte bent van alle fiscale en juridische gevolgen.
Meer weten over het gebruik van overwaarde voor de aanschaf van een huis voor je kind? Je leest het in ons artikel over het gebruiken van overwaarde van je huis.
Wil je een mooi stulpje kopen in het buitenland, zonder hypotheek? Wat een fijne plannen! Elk land heeft zijn eigen wetten en regels met betrekking tot het kopen van onroerend goed door buitenlanders. In sommige landen gelden geen beperkingen, in andere landen wel. Denk bij dat laatste aan extra belasting voor buitenlandse kopers of beperkingen in de locaties waar onroerend goed mag worden aangeschaft.
Wij raden aan om juridisch en financieel advies in te winnen van een lokale expert. Zo zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de wettelijke vereisten en financiële regels met betrekking tot het kopen van jouw nieuwe huis in het betreffende land.
Ben je van plan om je huis in Nederland te verkopen voor je buitenlandse droom? Dan helpen we je graag verder met een aantal andere artikelen via de links hieronder.
Ben jij op zoek naar een nieuw huis? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontvang direct voorstellen van makelaars en kies de beste makelaar voor de aankoop van je nieuwe woning.
Vind een aankoopmakelaarJa, het is mogelijk om een huis te kopen zonder hypotheek als je voldoende eigen geld hebt (bijv. door overwaarde, spaargeld of een erfenis). Of dat zo is, hangt af van je persoonlijke situatie. Het is ook mogelijk om een deel van het huis te financieren met eigen geld, en voor het overige deel een hypotheek af te sluiten.
Denk er goed over na hoeveel eigen geld je wilt besteden aan de aankoop van jouw woning. Zorg dat je voldoende geld overhoudt voor bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. En houd natuurlijk rekening met andere kosten en toekomstplannen. Je kunt er ook voor kiezen om het huis gedeeltelijk te kopen met eigen geld en voor het overige gedeelte een hypotheek af te sluiten.
Wat een woning kost, is natuurlijk afhankelijk van de koopsom. Wat betreft het verschil tussen de kosten van een huis mét en zónder hypotheek kunnen we het volgende zeggen:
Elk land heeft zijn eigen wetten en regels met betrekking tot het kopen van onroerend goed door buitenlanders. In sommige landen gelden geen beperkingen, in andere landen wel. Denk bij dat laatste aan extra belasting voor buitenlandse kopers of beperkingen in de locaties waar onroerend goed mag worden aangeschaft.
Win advies in van een lokale financieel en/of juridisch expert en laat je adviseren over de wetten en regels in het betreffende land.
Als je een huis koopt zonder hypotheek, moet je naast de koopsom o.a. ook notariskosten betalen. Zorg dat je daar genoeg geld voor overhoudt. Notariskosten kunnen bestaan uit verschillende onderdelen, zoals de kosten voor de leveringsakte, kadastrale kosten en BTW. Omdat je geen hypotheek afsluit, hoef je geen kosten voor de hypotheekakte te betalen. Wil je weten wat je exacte kosten zijn? Vraag dan een offerte op bij de notaris.