AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Hogere hypotheeklening in 2024 voor oud-studenten, alleenstaanden en energiezuinige huizenIn 2024 worden er een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd die betrekking hebben op de Nederlandse hypotheekregels. Dat kondigde Hugo de Jonge begin deze maand (november 2023) aan. Zo zullen de volgende groepen huizenkopers een hogere hypotheek kunnen krijgen:


Kopers van een energiezuinig huis

Vanaf 1 januari 2024 zal de maximale hypotheek die je kunt krijgen deels afhangen van het energielabel van de woning die je wilt kopen. Als je een huis koopt met een beter energielabel, kun je tot wel €50.000 meer lenen dan voor een huis met een slechter label. Hiermee wordt het aangemoedigd om energiezuinige huizen te kopen.

Daarnaast wordt het aangemoedigd om te investeren in energiebesparende maatregelen in je huidige woning. In 2024 mag je namelijk extra lenen voor het verduurzamen van een huis met een slecht energielabel (energielabels E, F en G). Hoeveel je extra mag lenen, varieert tussen de €10.000 en €20.000.

Oud-studenten met studieschuld waarop extra is afgelost

Ben je een oud-student met een studieschuld waarop je tussentijds extra hebt afgelost? Dan hebben we goed nieuws voor je. In 2024 wordt de impact van je studieschuld op de hoogte van je hypotheek anders berekend. Er wordt niet langer gerekend met het oorspronkelijke bedrag van je studieschuld, maar met wat je maandelijks terugbetaalt. 

Er wordt dus gerekend met de actuele lasten van je schuld. Deze nieuwe regels geven een beter beeld van de maandelijkse lasten die horen bij de aflossing. Als je extra hebt afgelost, betekent dit dus dat je meer kunt lenen. 

Wil je meer weten over hypotheken en je studieschuld?

Alleenstaanden met een inkomen van minstens €28.000

Voor alleenstaanden met een jaarlijks inkomen van minstens €28.000 is er ook goed nieuws. Je kunt vanaf 1 januari 2024 €16.000 extra lenen. Als alleenstaande heb je namelijk vaak lagere lasten in vergelijking met huishoudens met meerdere personen. Het doel van deze nieuwe regel is om alleenstaanden meer kansen te bieden bij het kopen van een woning

Kanttekening is wel dat er wordt verwacht dat de huizenprijzen zullen stijgen door de nieuwe regels. Daarnaast blijft het kopen van een woning een uitdaging voor alleenstaanden. Een persoon met een modaal inkomen van €40.000 per jaar, kan een hypotheeklening van ongeveer €160.000 krijgen. Er staan weinig huizen op de markt voor deze prijs. De gemiddelde huizenprijs in Nederland lag volgens het CBS in 2023 zelfs op €422.000. 

Het kopen van een woning als alleenstaande starter is al helemaal lastig. Geen wonder dat veel mensen de mogelijkheden van het kopen van een huis met hulp van ouders onderzoeken. Wil je daar meer over weten? Lees dan ons artikel: 5 manieren om samen met je ouders een huis te kopen.De gevolgen van de nieuwe regels

Er wordt verwacht dat de huizenprijzen zullen stijgen door de nieuwe regels, omdat verschillende groepen mensen meer kunnen lenen. Hierdoor zal er waarschijnlijk hoger geboden worden. Tegelijkertijd bevordert de overheid het verduurzamen van woningen. Hierdoor wordt de groei van duurzame huizen gestimuleerd. 

Wil je in 2024 een huis kopen? 

Houd het nieuws goed in de gaten en onderzoek hoe de veranderingen invloed kunnen hebben op jouw situatie. Ga ook eens in gesprek met een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. Zij beantwoorden al je vragen en helpen je bij het gehele proces van het kopen van een woning.

Op Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je eenvoudig de beste makelaars bij jou in de buurt. Maak gratis gebruik van onze dienst en plan een gesprek in met een hypotheekadviseur.

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis & vrijblijvend
  • Contact via mail
  • Vergelijk op basis van prestaties


Lees meer over het kopen van een huis:

Ontdek meer over hypotheken:

Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel