AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

5 Tips om vraagprijs te bepalen


Het verkopen van je eigen huis is een grote gebeurtenis. Je kunt het zien als de afsluiting van een tijdperk in je leven. En daar komen vaak de nodige emoties bij kijken. Daarnaast moet je veel dingen regelen voor de verkoop van je woning. Eén van die dingen is het bepalen van de juiste vraagprijs. Die mag niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. In dit artikel geven we je 5 tips voor het bepalen van je de beste vraagprijs.

Weinig tijd? Bereken binnen 1 minuut jouw woningwaarde (gratis)

Hieronder lees je 5 tips om tot de beste vraagprijs te komen. Heb je weinig tijd? Of wil je een snelle indicatie van de waarde van jouw huis? Maak dan gebruik van onze gratis waardebepaling. Vul jouw naam, adres en e-mailadres in op het formulier en ontvang binnen 1 minuut een waarderapport in je mailbox, inclusief handig overzicht van recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt.

Wat is mijn huis waard?


Verder lezen? Ga direct naar:


Tip 1: check de vraagprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt

Op funda.nl kun je zelf gemakkelijk onderzoek doen naar de vraagprijzen van vergelijkbare huizen bij jou in de buurt. Filter binnen deze huizenzoekmachine op koophuizen bij jou in de buurt, en geef zoveel mogelijk specificaties op. Houd hetzelfde aantal vierkante meters aan en check of de ligging, het type woning en de staat van de woning vergelijkbaar is met jouw huis. Heb je een aantal woningen gevonden die te vergelijken zijn met jouw koophuis? Leg de vraagprijzen naast elkaar en je weet in welke richting je de vraagprijs kunt insteken.

 

Tip 2: bekijk de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt

Je hebt nu een idee van de vraagprijzen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Maar wat je nog niet weet, is voor welke prijs deze woningen uiteindelijk zijn verkocht. Is er met tientallen duizenden euro’s overboden, zijn de woningen weggegaan voor de vraagprijs of staan ze nog steeds te koop (wellicht vanwege een te hoge vraagprijs)? Bij het Kadaster kun je de aankoopprijzen van de woningen inzien. Maak hier gebruik van, want dit geeft goede inzichten voor het bepalen van de juiste vraagprijs.

Extra Tip: als je bij ons een gratis waardebepaling aanvraagt, ontvang je niet alleen een inschatting van jouw woningwaarde. Je ontvangt ook een overzicht van de recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Als de woning nog op Funda staat, kun je de vraagprijs achterhalen en een inschatting maken hoeveel er overboden wordt.

 

Tip 3: check de gemiddelde vraagprijs per m2 in jouw woonplaats

Een andere manier om gemakkelijk een goede vraagprijs te berekenen, is door de gemiddelde prijs per m2 van jouw woonplaats aan te houden. Op Mijn Verkoopmakelaar houden we voor je bij wat de gemiddelde vierkantemeterprijzen in Nederland zijn. Gemiddeld betaal je € 3.922 per m2 in Nederland. Hieronder lees je alles over de verschillende vierkantemeterprijzen in diverse Nederlandse steden. Staat jouw woonplaats er niet tussen? In de beschrijvingen van de koopwoningen op funda.nl lees je ook wat de vierkantemeterprijzen zijn. Die kun je dus ook als uitgangspunt gebruiken.

 Stad  Prijs per m2
 Amsterdam  € 7.200 
 Den Haag  € 3.800
 Rotterdam € 4.100
 Utrecht € 5.100

  

Tip 4: laat je woning taxeren door een taxateur

Je kunt je woning ook laten taxeren door een taxateur. Er zijn twee soorten taxaties mogelijk: een gevalideerde taxatie en een niet-gevalideerde taxatie. Een gevalideerd taxatierapport geeft je inzicht in de woningwaarde, en is ook geldig voor de aanvraag van een hypotheek. De koper van jouw woning kan deze dus gebruiken voor een eventuele hypotheekaanvraag. Een niet-gevalideerde taxatie geeft jou als verkoper inzicht in wat jouw woning waard is. Dit rapport mag niet gebruikt worden voor een hypotheekaanvraag. Je betaalt altijd voor een taxatierapport, maar een niet-gevalideerde taxatie is vaak goedkoper. Voor meer informatie over de kosten neem je contact op met een taxateur van een onafhankelijke partij.

 

Tip 5: vraag een (gratis) waardebepaling aan bij meerdere makelaars

Tot slot kan ook een makelaar je helpen bij het bepalen van de juiste vraagprijs. Makelaars kennen de woningmarkt (in jouw buurt) als geen ander en hebben jarenlange ervaring. Zij weten precies voor hoeveel geld vergelijkbare woningen te koop staan, en voor hoeveel ze worden verkocht. Ze weten ook welke kenmerken van een huis populair zijn, en met welke factoren je rekening moet houden bij het bepalen van de vraagprijs. Het is daarom verstandig om samen met een makelaar rond de tafel te gaan zitten en de juiste vraagprijs voor je woning vast te stellen.

Vraag een gratis waardebepaling van jouw huis aan bij een of meerdere makelaars. Heb je nog geen verkoopmakelaar gevonden? Op Mijn Verkoopmakelaar vind je eenvoudig de beste makelaars bij jou in de buurt. Ontvang voorstellen van makelaarskantoren in jouw stad en vergelijk het aanbod met elkaar. 

Weten hoe Mijn Verkoopmakelaar werkt?

Wil je alvast een snelle indicatie van jouw woningwaarde?

Maak dan gebruik van onze gratis waardebepaling. Je ontvangt je waarderapport binnen 1 minuut in je mailbox, inclusief handig overzicht van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Vink de optie ‘Update waardestijging’ aan in het formulier om iedere 2 maanden een update te ontvangen over de actuele waarde van je woning. Handig om het ideale moment - en de beste vraagprijs - te bepalen voor het verkopen van je huis!

Wat is mijn huis waard?


Extra Tip: Een andere optie voor een snelle indicatie, is om de WOZ-waarde van je woning checken bij het WOZ-waardeloket. Wees je er wel van bewust dat de WOZ-waarde van je woning vrijwel altijd lager is dan de taxatiewaarde.

Lees meer over het verkopen van je woning:Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel