Het verkopen van je eigen huis is een grote gebeurtenis. Je kunt het zien als de afsluiting van een tijdperk in je leven. En daar komen vaak de nodige emoties bij kijken. Daarnaast moet je veel dingen regelen voor de verkoop van je woning. Eén van die dingen is het bepalen van de juiste vraagprijs. Die mag niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. In dit artikel geven we je 5 tips voor het bepalen van je de beste vraagprijs.
Op funda.nl kun je zelf gemakkelijk onderzoek doen naar de vraagprijzen van vergelijkbare huizen bij jou in de buurt. Filter binnen deze huizenzoekmachine op koophuizen bij jou in de buurt, en geef zoveel mogelijk specificaties op. Houd hetzelfde aantal vierkante meters aan en check of de ligging, het type woning en de staat van de woning vergelijkbaar is met jouw huis. Heb je een aantal woningen gevonden die te vergelijken zijn met jouw koophuis? Leg de vraagprijzen naast elkaar en je weet in welke richting je de vraagprijs kunt insteken.
Je hebt nu een idee van de vraagprijzen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Maar wat je nog niet weet, is voor welke prijs deze woningen uiteindelijk zijn verkocht. Is er met tientallen duizenden euro’s overboden, zijn de woningen weggegaan voor de vraagprijs of staan ze nog steeds te koop (wellicht vanwege een te hoge vraagprijs)? Bij het Kadaster kun je de aankoopprijzen van de woningen inzien. Maak hier gebruik van, want dit geeft goede inzichten voor het bepalen van de juiste vraagprijs.
Een andere manier om gemakkelijk een goede vraagprijs te berekenen, is door de gemiddelde prijs per m2 van jouw woonplaats aan te houden. Op Mijn Verkoopmakelaar houden we voor je bij wat de gemiddelde vierkantemeterprijzen in Nederland zijn. Gemiddeld betaal je € 3.922 per m2 in Nederland. Hieronder lees alles over de verschillende vierkantemeterprijzen in diverse Nederlandse steden. Staat jouw woonplaats er niet tussen? In de beschrijvingen van de koopwoningen op funda.nl lees je ook wat de vierkantemeterprijzen zijn. Die kun je dus ook als uitgangspunt gebruiken.
Een makelaar kan je helpen bij het bepalen van de juiste vraagprijs. Makelaars kennen de woningmarkt (in jouw buurt) als geen ander en hebben jarenlange ervaring. Zij weten precies voor hoeveel geld vergelijkbare woningen te koop staan, en voor hoeveel ze worden verkocht. Ze weten ook welke kenmerken van een huis populair zijn, en met welke factoren je rekening moet houden bij het bepalen van de vraagprijs. Het is daarom verstandig om samen met een makelaar rond de tafel te gaan zitten en de juiste vraagprijs voor je woning vast te stellen.
Tip: vraag een gratis waardebepaling van jouw huis aan bij een of meerdere makelaars. Heb je nog geen verkoopmakelaar gevonden? Op Mijn Verkoopmakelaar vind je eenvoudig de beste makelaars bij jou in de buurt. Ontvang voorstellen van makelaarskantoren in jouw stad en vergelijk het aanbod met elkaar. Lees hier meer over hoe Mijn Verkoopmakelaar werkt.
Tot slot kun je je woning laten taxeren door een taxateur. Er zijn twee soorten taxaties mogelijk: een gevalideerde taxatie en een niet-gevalideerde taxatie. Een gevalideerd taxatierapport geeft je inzicht in de woningwaarde, en is ook geldig voor de aanvraag van een hypotheek. De koper van jouw woning kan deze dus gebruiken voor een eventuele hypotheekaanvraag. Een niet-gevalideerde taxatie geeft jou als verkoper inzicht in wat jouw woning waard is. Dit rapport mag niet gebruikt worden voor een hypotheekaanvraag. Je betaalt altijd voor een taxatierapport, maar een niet-gevalideerde taxatie is vaak goedkoper. Voor meer informatie over de kosten neem je contact op met een taxateur van een onafhankelijke partij.
Meer weten over het verkopen van je huis? Dan vind je de volgende artikelen ook vast interessant: