Het overlijden van een geliefde brengt veel emoties en verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het afhandelen van de erfenis. Een belangrijk onderdeel van de erfenis kan het ouderlijk huis zijn. Worden jullie het als erfgenamen niet eens over de eventuele verkoop van de woning uit de erfenis? In dit artikel lees je wat je kunt doen.
Ga direct naar:
Als iemand overlijdt, hebben de erfgenamen recht op de erfenis. Als er een testament is opgesteld, bepaalt dit document wie welke bezittingen (inclusief het huis) erft. Zonder testament geldt de wettelijke verdeling, waarbij de kinderen in gelijke delen erven.
De erfgenamen kunnen kiezen of ze de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of weigeren. In ons artikel over het erven van een woning lees je daar meer over.
De koopwoning van de overledene is onderdeel van de nalatenschap. Als er meerdere erfgenamen zijn, moeten zij gezamenlijk beslissen wat ermee gebeurt: verkopen, verhuren of er zelf in wonen. Als er een testament is, zijn de wensen van de overledene leidend met betrekking tot de bestemming van de woning.
Als één van de erfgenamen de woning wil kopen, moet deze persoon de andere erfgenamen uitkopen tegen een eerlijke, getaxeerde verkoopprijs. Alle erfgenamen moeten akkoord gaan met de verkoop aan de betreffende erfgenaam.
Is er een erfgenaam die geen beslissing kan of wil nemen over de erfenis? Dit kan het proces flink vertragen. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook financiële gevolgen hebben. Zo blijven de erfgenamen gezamenlijk verantwoordelijk voor de lopende kosten, totdat de woning is verkocht. Denk hierbij aan de (eventuele) betaling van de hypotheek, gemeentelijke lasten, energiekosten en verzekeringen.
Als de woning verkocht gaat worden, is het bovendien verstandig om dit binnen acht maanden te doen. Anders valt de woning in het vermogen van de erfgenamen, wat gevolgen voor belasting en toeslagen kan hebben. In ons artikel over het verkopen van het ouderlijk huis lees je daar meer over.
Zaak dus dat de erfgenaam spoedig een beslissing maakt m.b.t. de erfenis, zodat er geen vertraging wordt opgelopen.
Een erfgenaam die maar geen beslissing neemt, kun je het beste een termijn stellen in een brief. Geef in de brief aan wat de positie van de rest van de erfgenamen is, en geef de erfgenaam een redelijke termijn om een beslissing te nemen.
Als er binnen die termijn geen beslissing wordt genomen, kun je aangeven naar de rechter te stappen. De kosten daarvoor komen dan voor rekening van de erfgenaam die voor de vertraging zorgt.
Het komt ook regelmatig voor dat erfgenamen het niet eens worden over de verkoop van de woning. Meestal gaat dit over de verkoopprijs en de voorwaarden. Om het huis te kunnen verkopen, moet iedere erfgenaam tekenen. Als een erfgenaam dwars ligt, kan dit het verkoopproces vertragen of tegenhouden. Maar let op: hier zitten grenzen aan.
Allereerst kan een erfgenaam de verkoop van de woning niet zomaar tegenhouden. Volgens de wet is de erfgenaam verplicht mee te werken als er een redelijk bod is gedaan en de rest van de erfgenamen het eens is over de verkoop. Een individuele erfgenaam kan dus niet in zijn eentje de verkoop blokkeren zonder gegronde redenen.
Mediation kan ook een effectieve manier zijn om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Als laatste redmiddel kun je naar de kantonrechter stappen om een beslissing te forceren, maar ler op: hier zijn wel kosten aan verbonden. Neem contact op met een juridisch specialist en laat je adviseren.
Om onenigheid onder erfgenamen te voorkomen, kunnen verschillende maatregelen bij leven worden genomen.
De eigenaar van de woning kan bijvoorbeeld in een testament een executeur aanwijzen. Deze executeur, vaak een notaris, heeft de bevoegdheid om de erfenis af te wikkelen volgens de wensen van de overledene. Dit kan veel problemen voorkomen.
De eigenaar van de woning kan ook een onherroepelijke volmacht tot verkoop en levering door alle erfgenamen laten tekenen. Zo wordt voorkomen dat één van de erfgenamen de verkoop kan dwarsbomen. Je kunt in deze volmacht ook een minimumbedrag voor de verkoop afspreken.
Zijn de erfgenamen het eens geworden over de verkoop van de woning? Een taxatie door een makelaar is nodig om de marktwaarde van de woning te bepalen. Dit helpt om een eerlijke verkoopprijs vast te stellen en voorkomt conflicten over de waarde van het huis. Een professionele taxatie biedt een objectieve basis voor de verkoop.
Lees hier meer over het bepalen van de vraagprijs.
Het is verstandig om de woning binnen acht maanden na het overlijden te verkopen. Na deze periode moet erfbelasting worden betaald over de woning, wat financiële lasten kan opleveren. Ook kan de woning na deze periode invloed hebben op eventuele toeslagen die erfgenamen ontvangen.
Hebben jullie haast met de verkoop van de woning? Lees onze tips om snel een huis te verkopen.
De opbrengst van de woningverkoop wordt verdeeld onder de erfgenamen volgens het testament of de wettelijke verdeling. Dit proces verloopt soepel als iedereen het eens is met de verkoopprijs en de verdeling.
De kosten voor de notaris, zoals het opstellen van de Verklaring van Erfrecht, worden meestal uit de nalatenschap betaald. Als de nalatenschap niet voldoende is, moeten de erfgenamen deze kosten delen.
Lees hier meer over de kosten van het verkopen van een huis.
Als meerdere erfgenamen gezamenlijk een woning erven en besluiten deze te verkopen, is het inschakelen van een verkoopmakelaar van grote waarde. Een verkoopmakelaar heeft een objectieve en professionele kijk op de waarde van de woning en de juiste verkoopprijs. Dit helpt om conflicten tussen erfgenamen over de prijs te voorkomen.
Bovendien zorgt de makelaar voor efficiënte begeleiding en advies gedurende het hele verkoopproces, waardoor tijd en stress worden bespaard. De verkoopmakelaar is het middelpunt van alle communicatie en de zaken die geregeld moeten worden. Hierdoor verloopt het proces soepeler en sneller.
Ten slotte kan een makelaar als neutrale bemiddelaar optreden bij meningsverschillen, waardoor persoonlijke emoties minder snel de overhand krijgen en gezamenlijke beslissingen gemakkelijker worden genomen.
Lees hier onze tips voor het vergelijken van makelaars en het kiezen van een makelaar samen met erfgenamen.
Wij helpen je snel en eenvoudig de juiste makelaars te vinden voor de verkoop van de woning uit de erfenis. Vind de beste makelaars tegen scherpe tarieven, en vergelijk professionals op basis van werkwijze, kosten en prestaties.
Heb je vragen over onze dienst? Bekijk hier hoe het werkt of neem contact met ons op!