AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Makelaar kiezen: hier moet je op lettenHet kiezen van de juiste makelaar is een belangrijke eerste stap in het verkoopproces. Je wilt een makelaar met de juiste expertise in jouw buurt en prijsklasse. Maar natuurlijk ook iemand met wie je een klik hebt en met wie je op dezelfde golflengte zit als het gaat over de verkoopstrategie en verkoopprijs. Op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten als je een makelaar kiest. Doe er je voordeel mee!

Vergelijk makelaars bij jou in de buurt

 • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
 • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten
 • Kies op basis van prestaties en resultaten
 • Ruim 3000 mensen gingen je voor
 • Gemiddeld 2% hogere verkoopopbrengst
 • Gratis & vrijblijvend

 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • Snel

Tip 1: Vergelijk altijd een aantal makelaars

Veel mensen zijn geneigd om te kiezen voor de dichtstbijzijnde makelaar in de buurt. Of voor een makelaar die ze via-via kennen. Op zich is dat begrijpelijk, maar het is niet altijd slim. De makelaarskosten, voorwaarden, expertise, verkoopstrategie en geschatte verkoopprijzen van makelaarskantoren kunnen namelijk flink verschillen. Het is dan ook zeker de moeite om makelaars te vergelijken. Met de komst van het internet is dat belachelijk makkelijk geworden, dus je bent eigenlijk gek als je het niet doet.

Ga in gesprek met meerdere makelaars en kom achter je echte wensen

Kies een aantal makelaars die aansluiten bij jouw wensen en behoeften. Denk aan de diensten die ze aanbieden, maar ook aan kosten en verkoopstrategie. Ga altijd met meer dan één makelaarskantoor in gesprek, want alleen op die manier kom je er achter wat je belangrijk vindt en welke makelaardij goed bij je past. 

Misschien denk je vooraf dat je vooral voor de goedkoopste makelaar (met deeldiensten) wilt gaan, maar kom je er gaandeweg in het gesprek achter dat er toch wel veel komt kijken bij het verkooptraject en je toch liever voor een full-service makelaar kiest. Of dat je je toch niet helemaal op je gemak voelt bij die makelaar waarbij alles op papier ‘klopt’.

Vergelijk makelaars eenvoudig vanaf de bank

Wist je dat wij het vergelijken van makelaars extra makkelijker voor je hebben gemaakt? Meld je woning gratis bij Mijn Verkoopmakelaar aan en geef een aantal specificaties door. Daarna reageren de beste makelaarskantoren uit de buurt op jouw woning. Zo verzamel je binnen no-time hun makelaarskosten, verkoopstrategie, de verwachte verkoopopbrengst én een tekst of video waarin ze zichzelf voorstellen. 

Jij bepaalt of en met wie je wilt kennismaken. Klinkt goed? Lees hier hoe het werkt of meld je woning direct aan. Geen tijd te verliezen!

 

Makelaars uitnodigen: vrijblijvend, gratis en zo gepiept!

Krijg je reacties binnen via Mijn Verkoopmakelaar? Klik op de reacties en kies één of meerdere makelaars die je wilt uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Een afspraak is altijd vrijblijvend en gratis. Voel je dus vrij om meerdere makelaars uit te nodigen. Of om een afspraak te plannen als je eigenlijk eerst nog een nieuwe woning moet vinden. Vaak kunnen makelaars je dan al helpen met de verkoopkansen van je huis en tips voor de aankoop.

 

Tip 2: Bespreek de kosten en voorwaarden

Wist je al dat de makelaarskosten wel €1700 kunnen verschillen? Het is dan ook slim om de prijzen van verschillende makelaars te vergelijken. Check welke diensten je precies ontvangt en controleer de voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de ene makelaar de kosten teruggeeft als het huis wordt verkocht, maar een andere makelaar niet. 

De courtage (de vergoeding voor de makelaar) kan ook heel verschillend zijn. Een courtage van een halve procent meer of minder maakt al snel duizenden euro's verschil.

Er zijn ook andere voorwaarden die per makelaar kunnen verschillen, zoals wat er gebeurt als je de verkoopopdracht intrekt (als je het huis niet meer wilt verkopen) en wat de financiële gevolgen daarvan zijn. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over wat er mogelijk is als je met een bepaalde makelaar gaat werken. 

Eenvoudig makelaarskosten vergelijken?

Via Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je eenvoudig de makelaarskosten met elkaar. In de reacties die je ontvangt van makelaars, krijg je direct een overzicht van de makelaarskosten. De opgegeven makelaarskosten zijn altijd het complete bedrag dat je moet betalen. Makelaars kunnen niet later aanvullende kosten rekenen.

Tip 3: Bespreek de verwachte verkoopopbrengst

De verwachte verkoopopbrengst is een schatting van de makelaar over het minimale en maximale bedrag dat de woning oplevert bij de verkoop in deze markt. Voordat je een makelaar kiest, is het belangrijk dat jullie hebben gesproken over de verkoopprijs die jullie beide verwachten. 

Zitten jullie op dezelfde lijn?

Je hebt zelf vast een bedrag in je hoofd waarvoor je de woning wenst te verkopen. Vraag in een gesprek naar de opbrengst die de makelaar verwacht en check of jullie op dezelfde lijn zitten. Is dat niet zo? Vraag de makelaar naar zijn of haar onderbouwing en neem het in overweging. Neem ook contact op met een aantal andere makelaars om te zien wat zij verwachten dat de woning oplevert. Zo kom je er achter of jouw verwachtingen realistisch zijn, of niet.

Maakt de makelaar zijn beloftes waar? Wij houden het voor je bij!

Zoek je een makelaar via ons platform, dan hoef je niet zelf te vragen naar de verwachte verkoopopbrengst van jouw woning. De makelaars die op jouw woning reageren, geven direct een schatting van de verkoopopbrengst aan je door. Wij vinden dat jij als verkoper recht hebt op transparantie. Dus we houden ook per makelaar voor je bij wat de verhouding is tussen de verwachte verkoopopbrengsten en de uiteindelijke verkoopprijzen van de woningen. 

Onder het kopje 'Beoordelingen' vind je 'Recent verkocht'. Hier kun je zien welke woningen de makelaar pas geleden verkocht heeft. Bij de woning kun je zien of de opbrengst in de buurt was van de verwachte opbrengst vooraf. Zo weet je of het een makelaar is die beloftes waarmaakt, of juist niet. Als de inschatting vooraf niet bekend is, dan zie je of de woning hoger of lager dan de vraagprijs is verkocht.

Verkopen die in buurt van jouw woning hebben plaatsgevonden, worden als eerste getoond. Deze zijn te herkennen aan 'In de buurt'. Over de schatting van de verkoopprijs

Let er op dat de schatting op basis is van de informatie die jij hebt gegeven. Hoe meer informatie je toevoegt, hoe beter de inschatting is: foto's, informatie over erfpacht, onderhoud en verbouwingen zijn allemaal van invloed. Tijdens een bezoek kan een makelaar nog veel beter de mogelijke opbrengst inschatten. Het is daarom verstandig altijd meer dan één makelaar uit te nodigen voor een kennismaking. 

Lees meer over wat Mijn Verkoopmakelaar voor je kan betekenen.

 

Tip 4: Kies een makelaar met wie het ‘klikt’ 

Samen met je makelaar ga je een intensief traject in. Je zult veel contact hebben en veel moeten regelen. Het is dan ook belangrijk dat je een goed gevoel krijgt bij de makelaar die je kiest. Is het een persoon met wie je helder kunt schakelen en die past bij jouw karakter? Dan zit je goed. 

Makelaar stelt zich voor onder ‘Persoonlijke reactie’

Kies je een makelaar via ons platform, dan doe je eenvoudig online een voorselectie. In de reacties die je ontvangt, stellen de makelaars zichzelf aan je voor. In een tekst of in een video. Zo krijg je al snel een idee van de makelaar en het kantoor. Je vindt deze reactie onder het kopje ‘Persoonlijke reactie’. 

Meer over het makelaarskantoor onder ‘Over het makelaarskantoor’

Onder het kopje ‘Over het makelaarskantoor’ krijg je meer informatie over het kantoor en de achtergrond van de makelaar die gereageerd heeft.

Hier vind je meer informatie over:

 • Medewerkers: Dit is het aantal medewerkers dat werkt bij het makelaarskantoor. Dit geeft een idee van hoe groot een makelaar is. Grote kantoren hebben meer kans dat er altijd iemand beschikbaar is voor een bezichtiging als een mogelijke koper wil komen kijken. Bij kleine kantoren is de kans groot dat het contact persoonlijker is.
 • Afstand tot jouw huis: Hier staat de afstand in kilometers tussen jouw huis en het makelaarskantoor. Zo weet je of de makelaar uit de buurt komt en jouw buurt goed kent.
 • Gemiddelde verkoopsnelheid: Dit is de gemiddelde verkoopsnelheid van deze makelaar. Het aantal dagen is gebaseerd op het gemiddelde van alle bij Mijn Verkoopmakelaar bekende verkopen.
 • Branchevereniging: Hier kun je zien bij welke vereniging de makelaar is aangesloten. De meeste makelaars zijn lid van een brancheorganisatie: NVM, VBO of VastgroedPRO. Deze organisaties controleren de kwaliteit van hun leden. Hier is te zien bij welke organisatie de makelaar is aangesloten.

 

Tip 5: Check de beoordelingen van makelaars

Het is handig om ook te kijken naar beoordelingen van verkopers die je voorgingen. Deze geven aan hoe goed een makelaar zijn werk doet en hoe tevreden zijn klanten zijn. Kijk niet alleen naar het aantal sterren, maar ook juist naar de specifieke opmerkingen die klanten hebben achtergelaten. Uit de reacties kun je namelijk goed opmaken waar de makelaar in uitblinkt en hoe verkopers het proces hebben ervaren. Je krijgt zo een beter beeld van de dienstverlening die de makelaar biedt. 

Transparante beoordelingen via Mijn Verkoopmakelaar

Na afloop van elk verkooptraject kan elke gebruiker een beoordeling over de makelaar achterlaten op Mijn Verkoopmakelaar. Een makelaar heeft geen invloed op wie wordt gevraagd voor een beoordeling. Wij vragen deze onafhankelijk van de makelaars uit bij de gebruikers. Zo is het zeker dat ook minder positieve ervaringen gedeeld worden. Dit maakt het beoordelingsproces via ons platform betrouwbaarder dan de beoordelingen die je op de website van de makelaar vindt. 

Onder de persoonlijke reactie van de makelaars vind je het kopje 'Beoordelingen'. Je kunt hier de ervaringen lezen van eerdere verkopers met de makelaar.

Voorbeeldreactie Mijn Verkoopmakelaar Beoordelingen 


Klaar om een makelaar te kiezen?

Mijn Verkoopmakelaar helpt jou om makelaars te vergelijken en jouw huis zorgeloos te verkopen. Dat doen wij door de door jou aangemelde woning naar alle aangesloten makelaars in de buurt te sturen.

Zij sturen jou een reactie waarin zij zichzelf voorstellen en vertellen hoe zij de verkoop van jouw huis zouden aanpakken.

Jij kiest vervolgens op basis van alle reacties de makelaar die bij jou past. Alle makelaars zijn vooraf door ons geselecteerd op kwaliteit.

 

Ontvang voorstellen van meerdere makelaars

 • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
 • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten
 • Kies op basis van prestaties en resultaten
 • Ruim 3000 mensen gingen je voor
 • Gemiddeld 2% hogere verkoopopbrengst
 • Gratis & vrijblijvend

Vul uw postcode en huisnummer in en ontvang direct uw eerst voorstellen van de beste makelaars in Nederland

 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • Snel

 


Meer informatie over het verkopen van je huis: 

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel