AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Op welk moment moet je een verkoopmakelaar inschakelen?

Op welk moment moet je een verkoopmakelaar inschakelen?

Heb je besloten om je huis te verkopen? In dit artikel ontdek je op welk moment je het beste contact opneemt met een verkoopmakelaar, zodat je het verkoopproces soepel laat verlopen en dubbele lasten zoveel mogelijk kunt voorkomen. We geven je praktische tips en inzichten om goed voorbereid aan de slag te gaan. Succes!

Ga direct naar: 

Wanneer kun je het beste een verkoopmakelaar benaderen?

Als je hebt besloten om je huis te verkopen, is het slim om niet te lang te wachten met het inschakelen van een verkoopmakelaar. Zeker als je al een nieuwe woning hebt gekocht, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Het verkoopproces van een huis neemt gemiddeld 2,5 maand in beslag, vanaf het moment dat je een makelaar zoekt tot het moment van de notariële overdracht. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je te maken krijgt met dubbele woonlasten of een overbruggingshypotheek.

Zodra je een verkoopmakelaar inschakelt, kan het verkoopproces echt beginnen. Een makelaar heeft namelijk de mogelijkheid om je woning op Funda te zetten, wat cruciaal is om een groot publiek te bereiken. Het vinden van een geschikte makelaar kost meestal 1,5 tot 2 weken. In ons artikel over het beste moment om je huis te koop te zetten lees je meer over de verschillende timings van het verkoopproces.

Snel de beste verkoopmakelaar uit de buurt vinden?

Met Mijn Verkoopmakelaar vind je eenvoudig en snel de beste makelaars bij jou in de buurt. Vergelijk ze op basis van kosten, werkwijze en prestaties.

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en werkwijze
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gratis & vrijblijvend

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel

Meer weten over onze diensten? Bekijk hoe het werkt of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Hoe gaat het verder na het inschakelen van een verkoopmakelaar?

Het is dus verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen zodra je hebt besloten om je woning te verkopen. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw huis hebt gekocht en je je huidige woning zo snel mogelijk wil verkopen om dubbele lasten te voorkomen. Pas als je een verkoopmakelaar hebt, kan je woning op Funda worden gezet (particulieren kunnen hun woning niet op dit platform plaatsen). 

Hiervoor moeten foto’s en eventueel een video worden gemaakt. Het is zaak dat je je woning voor die tijd - en ook tijdens de bezichtigingen - verkoopklaar maakt. In ons artikel over het verkoopklaar maken van je woning vind je onze tips voor een goed resultaat! De verkoopmakelaar plant voor jou de bezichtigingen en doet de rondleidingen. Daarna rollen hopelijk de eerste biedingen binnen. 

Dit proces van het plannen van bezichtigingen tot het ontvangen van biedingen neemt gemiddeld 2 tot 8 weken in beslag. Wanneer je een bod accepteert, duurt het 1 tot 6 weken voordat het koopcontract wordt ondertekend. De definitieve overdracht van de woning, afhankelijk van de afspraken met de koper, kan variëren van 1 tot 12 maanden. 

Als je al een nieuwe woning hebt gekocht, zou het natuurlijk prettig zijn als de nieuwe bewoners snel over kunnen. Neem dit punt dan ook mee in je overweging bij het accepteren van een bod. Je makelaar helpt je hier uiteraard bij.


Is het ook mogelijk om je woning zonder makelaar te verkopen?

Hoewel je er ook voor kunt kiezen om je huis zonder makelaar te verkopen, brengt dit veel verantwoordelijkheden met zich mee. Je moet zelf de vraagprijs bepalen, foto’s maken, je woning promoten zonder Funda, bezichtigingen regelen en begeleiden, onderhandelen met potentiële kopers en zelfs de koopovereenkomst opstellen. In ons artikel over huis verkopen met of zonder makelaar lees je er meer over.

Je kunt ook kiezen voor het afnemen van deeldiensten

Je kunt ook kiezen voor het afnemen van deeldiensten van makelaars. Hierbij besteed je bepaalde taken, zoals het adverteren op Funda of het opstellen van de koopovereenkomst, uit aan de makelaar. De rest doe je zelf, wat je kosten bespaart. 

Mocht je merken dat het niet lukt om je woning zelf te verkopen, dan kun je altijd alsnog contact opnemen met een full-service verkoopmakelaar. Met hun expertise (en eventueel een aantal strategische aanpassingen) kan de verkoop vaak snel weer op gang komen. In de tussentijd ben je dan wel veel tijd, geld en energie kwijt aan het verkoopproces. Denk daarom altijd twee keer na voordat je besluit de verkoop zelf (gedeeltelijk) op je te nemen.

Wat als je niet tevreden bent met je makelaar?

Soms verloopt de samenwerking met een makelaar niet zoals je had gehoopt. In dat geval kun je overwegen om over te stappen naar een andere makelaar. Dit kan wel kosten met zich meebrengen, zoals intrekkingskosten of zelfs een dubbele makelaarscourtage. In ons artikel over het overstappen naar een andere makelaar lees je daar meer over.

Het is daarom belangrijk om de samenwerkingsovereenkomst goed door te lezen voordat je met een makelaar in zee gaat. Om te voorkomen dat je ontevreden bent over de samenwerking met je makelaar, is het ook belangrijk dat je de juiste makelaar kiest. In ons artikel over het kiezen van de juiste makelaar geven we je een aantal gouden tips. Neem deze door voordat je makelaars met elkaar gaat vergelijken! 

Conclusie: wacht niet te lang

Het inschakelen van een verkoopmakelaar is een belangrijke stap in het verkoopproces. Hoe eerder je een makelaar betrekt, hoe sneller je woning op de markt komt en hoe sneller je de verkoop kunt afronden. Door goed voorbereid te zijn en het proces niet onnodig te vertragen, kun je mogelijke financiële risico’s zoals dubbele lasten voorkomen en zorgeloos naar je nieuwe woning verhuizen.

Lees meer

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel