AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Wat te doen als het niet lukt om je huis te verkopen?

Het verkopen van je huis is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Vooral als de markt ongunstig is, je de woning in de verkoop zet voor een te hoge prijs of er problemen zijn met het huis zelf. In dit artikel bespreken we de 6 belangrijkste oorzaken van een huis dat niet verkoopt. Daarna we geven je handige tips hoe je jouw huis alsnog snel en succesvol kunt verkopen! 

Ga direct naar:

 

Reden 1: Te hoge vraagprijs

Staat je huis al een tijdje te koop, maar heb je nog geen serieuze biedingen ontvangen? Dan is de kans groot dat je jouw woning te hoog geprijsd op de markt hebt gezet. Als de prijs van je woning te hoog is in vergelijking met andere huizen in de buurt, kan dit voor potentiële kopers een reden zijn om niet te komen kijken. 

 

Verlaging van de vraagprijs

Heb je een (gratis) waardebepaling laten doen door een makelaar? Of heb je zelf onderzoek gedaan naar vraagprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en moet je met pijn in je hart concluderen dat je een te hoge vraagprijs hanteert? Je doet er dan (vaak) goed aan om de vraagprijs te verlagen. Dit is dé manier waarop je woning toch in het vizier van jouw doelgroep komt. Ze zullen nu sneller een bezichtiging inplannen en eerder een bod uitbrengen. 

Vraag advies aan een makelaar of taxateur

Wees je er wel van bewust dat er ook een aantal risico’s kleven aan zo’n prijsverlaging. Zo kan het woningzoekers in sommige gevallen een slechte indruk geven. Het kan lijken dat je als verkoper wanhopig bent om je huis te verkopen, wat jouw onderhandelingspositie verzwakt. Daarnaast kan het leiden tot verlies van vertrouwen bij kopers. Ze kunnen denken dat er iets mis is met het huis of dat je in de financiële problemen zit.

Het is belangrijk om deze risico's in overweging te nemen voordat je besluit om de verkoopprijs van je huis te verlagen. Het is aan te raden om advies te vragen aan een ervaren makelaar of taxateur om er zeker van te zijn dat je een realistische prijs bepaalt en dat de voordelen van een verlaging opwegen tegen de nadelen. 

Lees meer over hoe Mijn Verkoopmakelaar jou kan helpen met het vinden van een makelaar. Weet je het nog niet zeker of je een makelaar nodig hebt? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet

 

Reden 2: Achterstallig onderhoud of gebreken

Verkeert jouw huis in een slechte staat van onderhoud? Dit kan potentiële kopers afschrikken. Ze maken zich zorgen over de kosten van reparaties of renovaties en vragen zich waarschijnlijk af wat er nog meer moet gebeuren aan de woning. Er is maar een bescheiden clubje kopers die het aandurft om een woning met achterstallig onderhoud te kopen. Als je huis oud is of als er gebreken zichtbaar zijn, zoals schimmelvorming of afgebladderde kozijnen, kan dit ertoe leiden dat kopers afhaken. Of überhaupt niet komen kijken. 


Knap jouw huis op voor een versnelde verkoop

Om je huis toch vlug te verkopen, kun je overwegen om de reparaties en renovaties uit te voeren die nodig zijn om het huis in een goede staat van onderhoud te brengen. Dit maakt je huis aantrekkelijker voor potentiële kopers, wat de kans op een succesvolle verkoop vergroot. Je kunt ook overwegen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zodat je weet welke reparaties er nodig zijn. Zo weten kijkers precies waar ze aan toe zijn en kunnen ze een weloverwogen beslissing maken.

 

Reden 3: Slechte foto’s of beschrijving

Een andere reden waarom je huis niet verkocht kan worden, is als de foto's of beschrijving van het huis niet aantrekkelijk zijn. Het kan kopers weghouden, omdat ze zich geen goed beeld kunnen vormen van het huis of omdat de beschrijving niet overtuigend genoeg is. Het pákt ze simpelweg niet. En als je zelf weleens hebt gescrold door Funda zul je vast weten: als koper heb je binnen een fractie van een seconde besloten of je geïnteresseerd bent of niet. Goede afbeeldingen zijn dus superbelangrijk. 

Professionele fotografie of een virtuele tour

Om je huis goed in de etalage te zetten, kun je overwegen om professionele foto's te laten maken. Foto’s waarop de mooiste features goed uit de verf komen en waarop zoekers een goed beeld krijgen van de ruimtes en de indeling van het huis. Je kunt ook overwegen om een virtuele tour van het huis te maken, zodat woningzoekers zich nog beter kunnen voorstellen hoe het eruit ziet. Veel verkoopmakelaars bieden deze dienst aan (soms inclusief het pakket, soms als extra deeldienst). 

Aantrekkelijke beschrijving

Daarnaast is het belangrijk om een aantrekkelijke beschrijving te schrijven van het huis die de unieke kenmerken van het huis benadrukt, zoals de locatie, de grootte van de tuin of de recente renovaties. Een professionele makelaar helpt je hier graag bij. 

Bekijk ook eens de verkooppagina's waar je je huis te koop aanbiedt. Deze moeten overzichtelijk zijn en een duidelijk beeld geven van het huis, zodat potentiële kopers zich snel kunnen oriënteren.

 

Reden 4: Onaantrekkelijke inrichting 

Misschien heb je er zelf nooit bij stilgestaan, maar ook jouw inrichting kan de reden zijn dat er minder mensen een bezichtiging inplannen. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Huizenzoekers zien het liefst ruime, lichte huizen met een clean en minimalistisch interieur. Hoe onpersoonlijker, hoe beter. Denk aan de styling van een hotelkamer. Op deze manier is het voor hen het makkelijkst voor te stellen hoe het is om er zelf te wonen. 

Tips voor een aantrekkelijke inrichting voor huizenzoekers

Als je huis er ongeorganiseerd, verouderd of rommelig uitziet, kan dit de interesse van potentiële kopers dus afremmen. Op onze pagina over het verkoopklaar maken van je woning lees je hoe je je woning opruimt en stijlt. We lopen alle ruimtes van het huis met je door, zodat ieder hoekje eruitziet om door een ringetje te halen.

Hier alvast een paar belangrijke take-aways bij het stylen van je huis:

  • Zorg voor een opgeruimd huis. Zorg dat er geen rommel of onnodige spullen in het huis staan, dit kan de ruimtes kleiner doen lijken dan ze zijn. 
  • Maak gebruik van neutrale kleuren. Denk aan kleuren zoals wit, beige en grijs; deze tinten helpen je huis groter te laten lijken en creëren een rustige sfeer. En dat is precies waar kopers van houden.
  • Maak gebruik van de juiste verlichting. Het kan helpen om de aandacht te trekken naar de beste kenmerken van je huis. Zet niet te veel objecten voor de ramen en zorg voor voldoende verlichting in donkere hoeken. En onthou: ga altijd voor warm licht, en niet voor te wit (fel) licht. Sfeer gegarandeerd!
  • Maak gebruik van een professionele home stager. Bij veel makelaars kun je gebruikmaken van deze dienst. Een professionele home stager kan helpen om je huis aantrekkelijker te presenteren. Zij kunnen je huis opruimen, organiseren en verbeteren zodat het er aantrekkelijker uitziet voor potentiële kopers. Heel erg handig als je er zelf moeite mee hebt.

 

Reden 5: Slechte timing

Soms zit het gewoon even echt niet mee. Heb je besloten om je huis te verkopen, staat er opeens een recessie voor de deur, zetten meerdere buren hun huis te koop of zitten de hypotheekrentes enorm in de lift. Niet de beste tijd voor het verkopen van jouw woning misschien? Hieronder lees je wat er allemaal mogelijk is in deze situaties.

Flexibele verkoopvoorwaarden

Wil je je huis toch verkopen, dan kun je overwegen om flexibel te zijn in de verkoopvoorwaarden, zoals het aanbieden van een ontbindende voorwaarde voor financiering of het aanbieden van een langere ontbindingsperiode. Dit kan potentiële kopers geruststellen en hen aanzetten om toch een bod uit te brengen.

Verkoopstrategie aanpassen

Je kunt ook overwegen om de verkoopstrategie aan te passen, bijvoorbeeld door je huis te verkopen aan investeerders of makelaars. Het voordeel is dat je woning supersnel verkocht wordt. Nadeel is wel dat je vaak flink moet inleveren op de verkoopopbrengst. Of dat in jouw geval verstandig is, is helemaal afhankelijk van je situatie. In ons artikel over het verkopen van je woning aan een makelaar lees je hier meer over.  Is er nogal wat haast geboden bij de verkoop? Lees dan ook eens de rest van onze tips voor een snelle verkoop van je huis

Realistische vraagprijs bepalen

Het is erg verstandig om een professionele makelaar in te schakelen die je kan helpen om een realistische prijs te bepalen voor je huis, rekening houdend met de marktomstandigheden. 

Zoek je een goede makelaar bij jou in de buurt? Kom binnen no-time met topmakelaars in contact via Mijn Verkoopmakelaar. Het leuke is: je hoeft er zelf niets voor te doen. Na het invullen van je postcode, huisnummer en een aantal gegevens over je woning word jij door makelaars benaderd met een voorstel. Wij werken dus precies andersom. Jij kunt achterover leunen, terwijl de voorstellen binnendruppelen. Scheelt je een flink aantal telefoontjes! Vergelijk makelaars op basis van kosten, verkoopsnelheid en diensten. Meer weten? Lees hier wat Mijn Verkoopmakelaar voor je kan betekenen.


Ontvang meerdere voorstellen van de beste makelaars

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars bij jou in de buurt
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en verwachte opbrengst
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gemiddeld 8% hogere verkoopopbrengst
  • Gratis & vrijblijvend

Vul uw postcode en huisnummer in en ontvang direct uw eerst voorstellen van de beste makelaars bij jou in de buurt!

  • Veilig
  • Vrijblijvend
  • Gratis
  • Onafhankelijk


Tijdelijk verhuren van je woning

Een andere optie die je kunt overwegen als je huis niet verkocht kan worden tijdens een slechte economische situatie, is het tijdelijk verhuren van je huis. Totdat de situatie gunstiger is voor verkoop. Dit kan je helpen om de kosten van het huis te dekken en om een stabiele huurinkomsten te genereren totdat de markt herstelt.

Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je huis wilt verhuren. Hier zijn een paar belangrijke dingen om op te letten:

  • Vergunningen: controleer of je vergunningen nodig hebt om je huis te verhuren, en zorg ervoor dat je deze aanvraagt voordat je begint met verhuren.
  • Verzekeringen: zorg ervoor dat je een verzekering hebt voor het verhuren van je huis, zoals een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering, om je te beschermen tegen eventuele schade.
  • Huurovereenkomst: zorg ervoor dat je een duidelijke huurovereenkomst opstelt die de rechten en plichten van zowel de verhuurder als de huurder vastlegt.
  • Inspectie: plan regelmatig inspecties van je huis om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft en dat er geen achterstallige/onnodige schade ontstaat.
  • Belastingen: informeer je over de belastingregels voor verhuur van een woning, zodat je weet hoeveel je moet betalen en hoe je alles kunt declareren.


Houd rekening met deze zaken en overleg met een makelaar of een accountant voordat je begint met verhuren. Zo weet je zeker dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving en dat je een stabiele huurinkomsten genereert. Lees hier alles over het verkopen van een verhuurde woning.

Reden 6: te weinig promotie

Helaas kan het ook gebeuren dat het niet lukt om je huis te verkopen, omdat er onvoldoende of slechte promotie is gedaan. Dit kan gebeuren als je gebruikmaakt van een makelaar die alleen het hoognodige doet, of als je zelf je huis wilt verkopen en niet weet hoe je jouw huis aan de man kunt brengen. Jouw huis kan een verborgen parel zijn, maar als niemand weet wat het te bieden heeft zul je ook geen bezichtigingen krijgen!

Daarom is het van groot belang om een goede makelaar te kiezen die weet hoe hij of zij je huis goed in de markt kan zetten. Een makelaar die ervaring heeft, een goed netwerk heeft en weet hoe hij of zij je huis moet presenteren kan een groot verschil maken in het verkoopproces. 

 

Promotiemogelijkheden

Een makelaar kan op verschillende manieren helpen met de promotie van een huis. Hier zijn een aantal voorbeelden. Een makelaar kan:

  • Een professionele brochure maken met foto's en informatie over het huis. Deze brochure kan hij of zij vervolgens verspreiden onder potentiële kopers. Denk hierbij niet alleen aan fysieke folders, maar ook zeker aan online nieuwsbrieven waarin het nieuwste aanbod aan huizen wordt doorgestuurd naar woningzoekers. Veel makelaars hebben een groot bestand met huizenzoekers. 
  • Het huis op diverse websites zoals Funda plaatsen, zodat het huis zichtbaar is voor veel mensen. Zonder makelaar kun je jouw woning helaas niet op Funda plaatsen.
  • Helpen met de promotie van een huis door gebruik te maken van social media. Dankzij social media zoals Facebook, Instagram en Twitter kan een groot en relevant publiek worden bereikt. Het huis kan op de eigen kanalen worden gedeeld, maar kan ook via gerichte advertenties bij de juiste doelgroep worden aangeboden. Steeds meer makelaars zien de meerwaarde van de mogelijkheden via social media. 
  • Een open huis organiseren, zodat geïnteresseerden het huis kunnen bezichtigen en zich een beeld kunnen vormen.
  • Helpen bij het maken van professionele foto’s. Dit kan helpen om de aandacht van kopers te trekken en de interesse te wekken.
  • Helpen bij het maken van een virtuele tour. Het geeft geïnteresseerden de mogelijkheid om digitaal het huis te ontdekken. Dit kan helpen om kopers een beter beeld te geven van het huis en kan bijdragen aan een snellere verkoop.
  • Het huis onder de aandacht brengen bij zijn of haar contacten, zoals andere makelaars, waardoor het huis sneller verkocht kan worden.

Het is wel belangrijk om te weten dat niet elke makelaar hetzelfde werkt, en niet elke makelaar dezelfde diensten aanbiedt, dus het is verstandig om vooraf goed te informeren. Zoek je een makelaar via Mijn Verkoopmakelaar met specifieke diensten? Zet dit dan in jouw beschrijving neer wanneer je je aanmeldt. Je ontvangt dan reacties van makelaars die je deze diensten kunnen bieden.

 

Promoot de bijzonderheden van jouw huis

Heeft jouw huis, in vergelijking met andere woningen in jouw buurt, een aantal bijzonderheden? Dingen die het huis extra aantrekkelijk maken? Dan is het zaak om deze extra’s goed naar voren te laten komen in de promotie. Is jouw huis bijvoorbeeld het enige huis in de buurt dat uitzicht heeft op een uitgestrekt, groen landschap? Vermeld dit in de verkoopteksten op huizensites en voeg een aantal professionele uitzichtfoto's toe aan de fotoreeks. 

 

Er zijn dus veel verschillende dingen die je kunt doen als je een huis hebt dat moeilijk verkoopbaar is. Maak je geen zorgen, met de juiste aanpak komt het goed. Achterhaal de oorzaak en probeer onze oplossingen eens uit. We hopen dat ze je zullen helpen en wensen je heel veel succes!





Meer informatie over het verkopen van je huis



Veelgestelde vragen

  • Waarom verkoopt niemand mijn huis?

    In de meeste gevallen ligt het aan de volgende redenen: te hoge vraagprijs, achterstallig onderhoud of gebreken, slechte foto’s of beschrijving, onaantrekkelijke inrichting, slechte timing en/of te weinig promotie

  • Wat te doen wanneer je huis niet verkoopt?

    Je kan een paar dingen proberen zoals: meer promotie, je huis aanbieden voor een lagere vraagprijs, je huis opknappen of opnieuw inrichten, een makelaar inschakelen of wisselen van makelaar.

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel