AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Je huis verkopen omdat je naar het buitenland gaatDit artikel is handig voor als je in het buitenland gaat wonen en nog een eigen huis in Nederland hebt.

De volgende onderwerpen lees je huis:

 1. Verkopen of verhuizen
 2. Handleiding voor het starten van de verkoop als je gaat emigreren

Verkopen of verhuren?

Als je gaat emigreren, hoef je je huis niet te verkopen. Je kunt de woning ook aanhouden en, bijvoorbeeld, verhuren. Hieronder de belangrijkste voor- én nadelen van verkopen of verhuren:

+ De voordelen van verhuren bij emigratie

 • Later terugkunnen
  Als je niet helemaal zeker bent of de emigratie gaat bevallen, of als je weet dat het voor korte duur is (minder dan 2 jaar).  Een andere reden om de woning aan te houden is voor kinderen die later teruggaan om te studeren in Nederland.
 • Mogelijke waardestijding
  Sommige jaren stijgen de huizenprijzen (zoals de afgelopen jaren). Als je een woning verhuurd en later verkoopt, profiteer je hiervan. Je houdt dan meer geld over.
 • Huurinkomsten
  Het verhuren levert huurinkomsten op. Vaak is dit meer dan de kosten voor je hypotheek. Maar dit hoeft niet en verschilt per woning. Ook kan het zijn dat huurprijzen zakken. Dit was bijvoorbeeld het geval in 2020 in Amsterdam (door Corona).
  Deze inkomsten komen in Box 3.

- De nadelen van verhuren

 • Toesteming van de bank
  De bank moet toestemming geven als je jouw woning wilt verhuren. Deze toestemming wordt niet vaak gegeven. Verhuur je jouw huis zonder toestemming? Dan overtreed je de regels van je hypotheek.
 • Verhuurrisico
  Als er klachten zijn of huurders gaan weg, dan moet jij dit op afstand regelen. Als je geen huurder hebt, staat de woning leeg. Je kunt je dan ook niet met een gerust hart op de nieuwe toekomst richten. Dit uitbesteden aan een beheerder kost uiteraard ook geld. Dit gaat af van de huurinkomsten die je binnekrijgt.
 • Onderhoudskosten, hypotheeklasten en belastingen
  Je bent nog steeds verantwoordelijk voor het onderhoud en het deel van de belastingen dat voor de eigenaar is. Ook zul je de rente en aflossing moeten blijven voldoen.

+ De voordelen van verkoop

 • Verkoopopbrengst
  Als je je woning verkoopt, kan het zijn dat je na aflossing van de hypotheek geld overhoudt (overwaarde). Dit geld kan van pas kopen om in het nieuwe land een woning te kopen, of een buffer aan te houden.
 • Last van je schouders
  Doordat je geen woning meer hebt in Nederland. Heb je geen onderhoud, huurders of belastingen die te maken hebben met de woning. Een stuk minder kopzorgen.

- De nadelen van verkoop

 • Geen terugvalbasis
  Als de emigratie niet voor altijd is, maar toch tijdelijk van aard is. Dan moet je op zoek gaan naar een nieuwe woning. Het is niet altijd makkelijk meteen een woning te kopen. In dat geval zul je eerst moeten huren (dit kan duurder zijn).
 • Verkopen kost 1 tot 2 maanden
  In een uiterlijk geval kost verkopen in totaal 8 weken tijd. Op dit moment (2021) is het verkopen van een woning in een korte tijd best makkelijk. Toch kan het zijn dat je bij een trage verkoop, jouw emigratieplannen uitlopen.
 • Mogelijk restschuld
  Je kunt op de verkoop een mooie winst maken, maar het kan ook zijn dat de hypotheek hoger is dan de verkoopopbrengst. In dat geval blijf je over met een restschuld.

Handleiding voor het starten van de verkoop als je gaat emigreren

Jij hebt een groot voordeel ten opzichte van gewone verkopers

Weet je langer dan 2 maanden van te voren dat je gaat emigreren én je huis wilt verkopen? Dan heb je een groot voordeel ten opzichte van andere verkopers: Je hebt de tijd.

Het is voor kopers heel aantrekkelijk als de overdracht pas over een aantal maanden is. Zo heeft een koper alle ruimte om de eigen oude woning te verkopen.

Begin daarom zo snel mogelijk met het starten van het verkoopproces. Je bepaalt toch zelf de overdrachtsdatum.

Haal nog niet je inboedel leeg

Naast het verkopen van je huis is de vervolgvraag: wat doen we met al onze spullen? Of het antwoord nou opslaan, verkopen of meenemen is, wacht even.

De inboedel kan je enorm helpen met de verkoop van jouw woning. Niet alle kopers kunnen zich goed verbeelden hoe een lege woning er ingericht uitziet. Daarom: start eerst de verkoop en ga daarna pas aan de slag met het wegkrijgen van alle spullen.

Nodig 2 of 3 makelaars thuis uit

Uiteindelijk moet er een makelaar komen als je gaat verkopen. Het is dan handig om 3 makelaars het huis te laten zien. Je krijgt dan 3 keer te horen welke opbrengst zij verwachten en hoe veel tijd zij denken nodig te hebben.

Nodig je maar 1 makelaar uit, dan is de kans op een verkeerde keuze groter.

Dit is het onderdeel waar wij goed kunnen helpen. Je kunt het adres van de woning opgeven, waarna makelaars uit de buurt vervolgens per email laten weten wat zij voor tarief rekenen en welke opbrengst zij verwachten.

Daarnaast is het mogelijk om een paar foto's van de binnenkant toe te voegen, dan krijg je meer reacties van makelaars en een goede inschatting van de verkoopkansen.

 

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel