Zit je in het buitenland en ben je op zoek naar een manier om je huis in Nederland te verkopen? Of ben je door ziekte of een andere situatie niet in staat om lijfelijk bij het tekenen van de koopakte en/of de leveringsakte aanwezig te zijn? Via een volmacht laat je iemand anders namens jou tekenen, en verkoop je je huis op afstand. Lees verder en kom alles te weten over het verkopen van jouw huis via een volmacht.
Ja, via een volmacht kun je iemand anders machtigen om jouw huis te verkopen. Dit biedt uitkomst wanneer je in het buitenland bent tijdens het verkoopproces, of wanneer je vanwege andere redenen (zoals ziekte) niet aanwezig kunt zijn. Afhankelijk van de stap in het verkoopproces kun je een bekende, de makelaar of de notaris machtigen om (rechts)handelingen voor je te verrichten.
Een volmacht is een schriftelijke verklaring, waarin je een ander de bevoegdheid geeft om, namens jou, bepaalde (rechts)handelingen uit te voeren. Er bestaan twee soorten volmachten: de onderhandse volmacht en de notariële volmacht.
Een onderhandse volmacht stel je zelf eenvoudig op, je hoeft hiervoor niet langs de notaris. Via een onderhandse volmacht machtig je een ander, zoals een bekende of de makelaar, om namens jou handelingen te verrichten. Denk aan het onderhandelen met een potentiële koper, het accepteren van een bod en tekenen van de koopovereenkomst.
Uit de volmacht moet duidelijk blijken voor welke handeling(en) de volmacht geldt. Pas de volmacht dus aan aan jouw concrete wensen, zoals de hoogte van het gewenste bod of de precieze opdracht aan de makelaar.
Let op: voor het tekenen van de leveringsakte op afstand heb je altijd een notariële volmacht nodig.
Een notariële volmacht is een volmacht die wordt vastgelegd in een notariële akte. Voor het opstellen van zo’n volmacht moet je langs de notaris. Je geeft de betreffende notaris hierbij de machtiging om namens jou de leveringsakte te tekenen. Dit geeft je de mogelijkheid om jouw huis te verkopen, terwijl je zelf niet lijfelijk aanwezig bent.
De meeste notariskantoren bieden de mogelijkheid tot het opstellen van een notariële volmacht. De koper van jouw woning kiest de notaris. Is de notaris bekend, dan doe je er goed aan om direct te informeren of je gebruik kunt maken van een dergelijke volmacht. Er kan namelijk wat tijd overheen gaan voordat de volmacht is opgesteld. De notaris checkt jouw identiteit en of je wilsbekwaam bent om de volmacht te verlenen. Het opstellen van een notariële volmacht kost geld.
Na het verlenen van de machtiging blijft de notaris in nauw contact met jou als verkoper. Na de overdracht ontvangt de koper de sleutel van je woning en controleert de notaris of het huis vrij is van beslagen. Als dat zo is, ontvang je de koopsom enkele dagen daarna op je rekening.
Zoals je hierboven hebt gelezen, kan het per handeling verschillen van welke volmacht je gebruik kunt maken. We hebben de verschillende handelingen en het type volmacht voor je op een rijtje gezet:
Een volmacht eindigt wanneer de volmachtgever:
Een volmacht eindigt wanneer de gevolmachtigde:
Daarnaast kan een volmacht eindigen wanneer het in de volmacht vastgestelde doel is bereikt of een in de volmacht opgenomen einddatum verstrijkt.