AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Huis Verkopen: alles wat je moet weten


Ga je binnenkort jouw huis verkopen? Dan wil je natuurlijk dat de woning zo snel mogelijk verkocht wordt, en voor een goede prijs. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis aantrekkelijk is voor potentiële kopers? En hoe kies je de beste strategie om je woning snel en voor een goede prijs te verkopen? In dit artikel geven we je tips voor een snelle verkoop en advies om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor kopers. We helpen je ook om de juiste keuze te maken als het gaat om het verkopen met of zonder makelaar, en geven je informatie over de kosten die je kunt verwachten.
 

Ga direct naar:


Of je nu een appartement, een rijtjeshuis of een vrijstaande woning wilt verkopen: met onze tips ben je goed voorbereid om je plek succesvol te verkopen. Meer weten? Lees dan hoe Mijn Verkoopmakelaar werkt.

 
Alles over het verkopen van je woning:

 
Tips om snel je huis te verkopen


Gemiddeld worden woningen in Nederland binnen drie maanden verkocht. Gaat dat je niet snel genoeg? Of staat je woning al een tijdje te koop en wil je het verkoopproces versnellen? Dan kun je de volgende dingen doen:

Huis opknappen en verkoopklaar maken

Hoe meer geïnteresseerden er zijn voor het bezichtigen van jouw woning, hoe groter de kans op een snelle verkoop voor een goede prijs. Doe er daarom alles aan om jouw woning er op zijn aantrekkelijkst uit te laten zien. Een eerste indruk is namelijk bepalend voor potentiële kopers. Maak het huis licht en opgeruimd, zorg voor de juiste temperatuur en een fijne geur en zet bloemen neer voor een positieve sfeer. Lees ook eens de rest van onze tips voor het verkoopklaar maken van jouw woning. Zorg daarnaast dat je achterstallig onderhoud aanpakt voordat je je woning op de markt zet. Richt je op kleine verbteringen die een zo groot mogelijk resultaat opleveren, zoals het repareren van kozijnen en plinten en het verwijderen van schimmel in de badkamer. Lees hier hoe je het opknappen van je huis voor verkoop aanpakt.

Verkopen aan een makelaar

Er zijn makelaars aan wie je jouw huis kunt verkopen. Maak je daar gebruik van, dan weet je zeker dat je woning verkocht zal worden, ook al is er sprake van achterstallig onderhoud of andere factoren die een snelle verkoop normaal gesproken in de weg kunnen zitten. Een nadeel is dat de verkoopprijs vaak lager ligt dan de marktconforme vraagprijs. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun huis aan een makelaar te verkopen, zoals een echtscheiding of relatiebreuk, dubbele lasten door de aankoop van een nieuwe woning of het samenwonen met een
nieuwe partner.

Snel een makelaar vinden

Zorg dat je een goede verkoopmakelaar inschakelt die snel handelt en een relevant en groot netwerk heeft. Op Mijn Verkoopmakelaar houden wij voor je bij wat de gemiddelde verkoopsnelheid is van de makelaars bij jou in de buurt. Maak je gebruik van ons platform, dan kan je dus eenvoudig zien welke makelaars het snelst te werk gaan. Zij geven in hun reactie aan hoe snel zij verwachten jouw woning te kunnen verkopen en voor welke prijs. Om de verkoop te versnellen, raden wij aan om duidelijke foto’s toe te voegen bij de aanmelding op ons platform. Dit vergroot de kans op reacties en versnelt het verkoopproces. Lees hier onze tips voor het kiezen van de juiste makelaar. En ontdek hier wanneer je de verkoopmakelaar het beste kunt inschakelen.

Alle kosten die je kan verwachten bij het verkopen van je woning

Bij de verkoop van je woning komen de nodige kosten kijken. Denk aan makelaarskosten, maar ook aan overige kosten voor bijvoorbeeld de aflossing van je hypotheek en het aanvragen van een energielabel. Hieronder lees je met welke kosten je allemaal rekening moet houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het verkoopproces. 

Makelaarskosten

De kosten die je betaald aan een makelaar bestaat uit twee delen: opstartkosten en makelaarscourtage. 

Opstartkosten

Aan het verkopen van een woning via een makelaar zijn soms opstartkosten verbonden. Dit zijn kosten die je moet betalen voordat de verkoop van je woning daadwerkelijk start. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn voor het opstellen van een verkoopcontract of het opmaken van een verkoopbrochure. De kosten liggen meestal tussen de 300 en 700 euro. Niet alle makelaars hanteren opstartkosten. Het is handig om deze (eventuele) opstartkosten vooraf te weten, zodat je je hier financieel op kunt voorbereiden.

Courtage

De reguliere kosten voor een verkoopmakelaar worden ook wel de ‘makelaarscourtage’ genoemd. De meeste makelaarskantoren hanteren geen vast tarief, maar baseren hun vergoeding op een percentage van de verkoopopbrengst. Dus: hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger de courtage. In het lagere segment wordt vaker met een vast tarief gewerkt, in het hogere segment vaker met een percentage. In de randstad liggen de courtages hoger dan in de rest van Nederland. 

In Nederland is het gemiddelde courtage voor het verkopen van een huis 1,12%. Gemiddeld kost het verkopen van een huis in Nederland €5.101. Deze bedragen zijn exclusief BTW. De makelaarskosten kunnen per kantoor verschillen (van honderden tot duizenden euro’s). De tarieven van internetmakelaars en makelaars met deeldiensten liggen lager.

makelaarskosten 2022

 

Overige kosten

  • Kosten aanvraag energielabel: Houd ook rekening met de kosten voor het aanvragen van een energielabel. Dit label is verplicht bij de verkoop van een woning en geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hierdoor kunnen potentiële kopers beter inschatten hoe hoog de energiekosten zullen zijn. 
  • Kosten woning verkoopklaar maken: Het is verstandig om je woning verkoopklaar te maken voordat je deze op de markt zet. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de woning opnieuw moet schilderen, je de verlichting moet vervangen of dat je bepaalde kleine klussen moet uitvoeren. De kosten hiervan kunnen oplopen, dus houd hier rekening mee. 
  • Hypotheekkosten: Tot slot zijn er ook hypotheekkosten waar je rekening mee moet houden. Als je nog een hypotheek hebt lopen op je woning, zal je deze bij de verkoop van de woning moeten aflossen. Hier komen dan nog kosten bij voor bijvoorbeeld de notaris en de taxatie. Houd hier dus ook rekening mee bij het bepalen van de vraagprijs van je woning.

Kosten voor de kopers (kosten koper)

‘Kosten koper’ houdt in dat de koper van de woning niet alleen de koopsom, maar ook een aantal extra kosten moet betalen. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn voor: 

  • Een taxatie van de woning
  • Het opstellen van de notariële akte
  • De overdrachtsbelasting
  • Eventuele advieskosten

Het is daarom verstandig om als koper op te letten dat je voldoende budget hebt om deze extra kosten te betalen, naast de koopsom van de woning. Als deze kosten niet op tijd worden betaald, kan de verkoop van de woning niet doorgaan. Lees meer over ‘kosten koper’.


 
Meer over kosten van een huis verkopen:


Vind de beste makelaar voor de beste prijs

Op Mijn Verkoopmakelaar vind je een ruim aanbod aan ervaren en professionele makelaars met concurrerende tarieven. Het vinden van een makelaar via ons platform is eenvoudig en transparant. Meld jouw woning gratis en vrijblijvend aan en vergelijk de reacties op basis van resultaten, budget en andere kenmerken. Bekijk ook reviews en reacties van andere klanten. Zo weet je zeker dat je de beste makelaar kiest voor de beste prijs. 

Hoe het werkt

Wil je een makelaar vinden via Mijn Verkoopmakelaar? Zo werkt het:

  • Vul je postcode en huisnummer in
  • Voeg informatie over je woning toe
  • Upload (optioneel) foto’s van je woning
  • Je ontvangt reacties van makelaars uit de buurt, inclusief een waarde-indicatie en informatie over de kosten van hun dienstverlening
  • Nodig een of meerdere makelaar(s) uit om kennis te maken
  • Ben je tevreden met een makelaar, dan kun je hem/haar inschakelen voor de verkoop van jouw woning. 

Voordelen van Mijn Verkoopmakelaar

  • Je bespaart tijd, want makelaars sturen je een voorstel zonder dat je ze zelf hoeft te contacten
  • De aangesloten makelaars zijn gecheckt op betrouwbaarheid
  • Je kunt tot wel 40% op kosten besparen (op ons platform hanteren makelaars namelijk een scherp, concurrerend tarief)
  • Je krijgt het beste eindresultaat voor de verkoop van je woning

Tip: het is raadzaam om bij je aanmelding foto's toe te voegen, omdat dit de kans op reacties van makelaars vergroot. Ze kunnen op die manier namelijk een betere inschatting maken van de verkoopkansen.

 

Vind de beste makelaar voor jou

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en verwachte opbrengst
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gemiddeld 2% hogere verkoopopbrengst
  • Gratis & vrijblijvend

Vul uw postcode en huisnummer in en ontvang direct uw eerst voorstellen van de beste makelaars in Nederland

Vind een verkoopmakelaar
  • Veilig
  • Vrijblijvend
  • Gratis
  • Onafhankelijk


Lees meer informatie over makelaars:


Huis verkopen met of zonder makelaar?


Als je je huis wilt verkopen, is het belangrijk om te bepalen of je
een makelaar wilt inschakelen of niet. Een makelaar heeft specifieke kennis en ervaring met het verkopen van woningen in jouw buurt. Je wordt dus helemaal ontzorgd en hoeft niet te stressen over juridische zaken, het doen van onderhandelingen en het regelen van goede foto’s en bezichtigingen. Een ander voordeel is dat je jouw huis op Funda kunt zetten (dit kan enkel via een makelaar) en dat de makelaar je kan adviseren over de presentatie van je woning, om zoveel mogelijke potentiële kopers aan te trekken. Een nadeel van het werken met een makelaar is dat het geld kost, hoewel deze kosten vaak wel door de verkoopopbrengst worden gedekt. 

Het is ook mogelijk om je woning zonder makelaar te verkopen, bijvoorbeeld als je al veel ervaring hebt met het verkopen van huizen of als je je huis wilt verkopen aan een vriend of familielid. Een nadeel van het zelf verkopen van je woning is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bepalen van de verkoopprijs, het bemiddelen tijdens het onderhandelingsproces en het regelen van de juridische rompslomp. Vooral als het de eerste keer is dat je je eigen huis verkoopt, kan dit een enorme uitzoekklus zijn.

Voordelen makelaar

Als je ervoor kiest om met een makelaar te werken, kan hij of zij je helpen bij: 

  • Het bepalen van een goede verkoopprijs 
  • Het fotograferen en inmeten van je woning
  • De plaatsing op Funda (dat kan niet zonder een makelaar)
  • Alles rondom de bezichtigingen
  • Het bemiddelen tijdens het onderhandelingsproces
  • Het opmaken van de koopovereenkomst

Er zijn tegenwoordig ook makelaars die deeldiensten aanbieden, waarbij je alleen betaalt voor de diensten die je daadwerkelijk afneemt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor bemiddeling tijdens het onderhandelingsproces, maar de verkoopbrochure zelf opstellen. Of je vraagt de makelaar om je te helpen om jouw woning op Funda te zetten en de verkoopprijs te bepalen, maar het plannen en regelen van de bezichtigingen pak je zelf op. 

Ook zijn er internetmakelaars die een lagere courtage vragen dan traditionele makelaars, maar daarvoor wel beperkte diensten aanbieden. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar wat voor jou de beste optie is. Vind je het belangrijk om volledig ontzorgd te worden? En zo ja, op welke gebieden? Of wil je liever zelf een aantal taken oppakken tegen gereduceerd tarief?

Vind de beste makelaar

Het kiezen van de juiste makelaar is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces van je huis. Maar hoe weet je welke makelaar het beste bij je past? Hieronder lees je op basis van welke kenmerken je makelaars kunt vergelijken. 

Waar je op moet letten bij het kiezen van een makelaar

Door makelaars te vergelijken op basis van onderstaande kenmerken, maak je een weloverwogen beslissing over welke makelaar het beste bij je past. Bedenk van tevoren welke punten het belangrijkste voor je zijn, zodat je bij twijfel gemakkelijker de knoop doorhakt!

  • Makelaarskosten: het is belangrijk om te kijken naar de makelaarskosten, omdat deze kosten flink kunnen variëren. Ze kunnen afwijken per makelaar en per regio en zijn daarnaast afhankelijk van de diensten die je afneemt. Je bent natuurlijk meer kwijt wanneer je volledig ontzorgd wordt dan wanneer je enkel een paar deeldiensten afneemt. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes met elkaar. 

  • Ervaring: ook is het handig om te kijken naar de ervaring van de makelaar, zowel in het vak als in de buurt waar je huis ligt. Zo weet je zeker dat je met een ervaren professional werkt die goed op de hoogte is van de lokale markt. Op die manier haal je het beste uit de verkoop van je woning. 

  • Reviews & beoordelingen: Eigenlijk bestaat er niet een echt goede beoordelingenwebsite voor makelaars. De websites die bestaan zijn meestal niet onafhankelijk. Zo hebben weinig makelaars op funda een lage beoordeling, de meeste makelaars scoren daar hoger dan een 8. De beste manier om de kwaliteit te controleren is dan ook de specifieke aanpak van een makelaar voor jouw huis.

  • Brancheverenigingen: Het is niet makkelijk om de kwaliteit van een makelaar in te schatten. Een hulpmiddel kan zijn om te kijken naar of de makelaars zijn aangesloten bij een branchevereniging. De meest bekende branchevereniging is de NVM. Daarnaast bestaan ook twee andere grote brancheverenigingen: VBO makelaars en VastgoedPRO. Deze verenigingen controleren de kwaliteit van hun aangesloten makelaars.

  • Verwachte opbrengst: het is belangrijk om op een lijn te zitten wat betreft de verwachte opbrengst. Vraag de makelaar dan ook altijd naar een inschatting. Speel vooral open kaart over het bedrag dat jij in je hoofd hebt zitten. Denkt de makelaar dat het bedrag te hoog is of verschillen jullie van mening over de vraagprijs die jullie willen hanteren? Vraag dan nog een paar makelaars naar de verwachte opbrengst en vergelijk de inschattingen met elkaar. Misschien is jouw bedrag niet realistisch, of is er een andere makelaar waarmee je wel op een lijn zit.

  • Klik: tot slot is het ook belangrijk om te kijken of je een goede klik hebt met de makelaar, omdat je samen een lange tijd bezig bent zijn met het verkoopproces. Als je je op je gemak voelt bij de makelaar, is de kans groter dat je een goede samenwerking aangaat.

  • Aanvullende diensten: Zowel lokale makelaars als internetmakelaars bieden extra diensten aan tegen een meerprijs. Bijvoorbeeld het maken van foto’s door en professionele fotograaf of het maken van een video. Deze kosten komen op de makelaarskosten en zijn onafhankelijk van of de woning verkocht daadwerkelijk wordt of niet. Controleer bij het vergelijken van makelaars dan ook goed voor welke onderdelen extra kosten worden gerekend. Voor het maken van een foto, 3D plattegrond of een video wordt doorgaans niet meer gevraagd dan € 500.

  • Spreek meerdere makelaars: zo kun je verschillende offertes vergelijken en krijg je een goed beeld van de aanpak en kosten van verschillende makelaarskantoren. Wij raden aan om altijd 2 tot 4 makelaars te spreken voordat je een beslissing maakt, zodat je goed kunt vergelijken. Lees hier welke vragen je kunt stellen aan makelaars in een kennismakingsgesprek

 

Op Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je gemakkelijk de beste makelaars uit jouw buurt. Je vult een aantal vragen in over je woning, en krijgt daarna reacties van de beste makelaars in jouw regio. In de reacties geven ze een inschatting van de verkoopopbrengst en de verkoopkansen en vertellen ze wat hun makelaarscourtage is. Onze dienst is gratis en geheel vrijblijvend: jij bepaalt of en met wie je in contact wilt komen. Probeer het nu en vind de beste makelaar voor jouw woning!



Ontvang direct meerdere voorstellen van makelaars uit de buurt

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en verwachte opbrengst
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gemiddeld 2% hogere verkoopopbrengst
  • Gratis & vrijblijvend

Vul uw postcode en huisnummer in en ontvang direct uw eerst voorstellen van de beste makelaars in Nederland

Vind een verkoopmakelaar
  • Veilig
  • Vrijblijvend
  • Gratis
  • Onafhankelijk

 

Lokale informatie over het verkopen van je woning

Noord-Holland


 Zuid-Holland


 Noord-Brabant


Gelderland


 Utrecht

 
Overijssel


 Limburg

 
Friesland


 Groningen


 Drenthe


 Flevoland


 Zeeland

Veelgestelde vragen over het verkopen van een woning

  • Wat zijn de kosten voor de verkoper van een huis?

    Als verkoper betaal je alleen de kosten voor de verkoopmakelaar. De kosten zijn opgebouwd uit opstartkosten en makelaarscourtage. De gemiddelde makelaarskosten voor het verkopen van je woning bedraagt €5.101. De overige kosten voor het verkopen van je woning zit bij het aanvragen van een energielabel, je woning opknappen en verkoopklaar maken en eventuele hypotheekkosten.

    De ovedrachtsbelasting en de notaris worden door de koper betaalt.

  • Hoe lang duurt het gemiddeld om een huis te verkopen

    Het duurt ongeveer drie tot vier maanden om je woning te verkopen. De verkoopsnelheid kan afhangen van je woning, of je de woning zelf gaat verkopen of met behulp van een makelaar.

  • Hoeveel notariskosten bij verkoop van je woning?

    Dit hangt af van het koopcontract. In de meeste gevallen worden de notariele kosten betaald door de kopers.

  • Kan je een huis verkopen aan een makelaar?

    Er zijn makelaars aan wie je jouw huis kunt verkopen. Maak je daar gebruik van, dan weet je zeker dat je woning verkocht zal worden, ook al is er sprake van achterstallig onderhoud of andere factoren die een snelle verkoop normaal gesproken in de weg kunnen zitten.

Bekend van:

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel