Vergelijk makelaarsAmsterdamUtrechtRotterdamDen HaagAlmereEindhovenHaarlemDen BoschGroningenNijmegenHeerlen

Huis verkopen stappenplan

Bij het verkopen van een huis komt er veel kijken en wilt u niets over het hoofd zien. Hieronder vindt u een stappenplan waarmee u voorbereid van start gaat.

 1. Bepaal de verkooptermijn
 2. Ken de verkoopkansen van het huis
 3. Kies een geschikte makelaar
 4. Maak de juiste afspraken


Stap 1: Bepaal de verkooptermijn

Persoonlijke voorkeur: snelheid of opbrengst

Als eigenaar moet je voor jezelf goed bepalen hoe snel de woning verkocht moet zijn. Heb je weinig tijd en moet jouw woning snel worden verkocht? Geen zorgen: Je kunt voldoende invloed op de snelheid hebben.

De belangrijkste manier om de snelheid te vergroten is, naast een goeie makelaar kiezen, een lagere vraagprijs af te kiezen. De woning wordt dan veel interessanter voor meer kopers.

Zo ontvang je meer biedingen en kun je eisen stellen zoals een snelle afhandeling. Je kunt dan voorrang geven aan bieders zonder voorbehoud van financiering. 

Doordat de prijzen van huizen op dit moment relatief hoog liggen, kunnen verkopers, ondanks een iets lagere vraagprijs, toch met winst (overwaarde) hun huis verkopen. Dit scheelt behoorlijk wat tijd en onzekerheid. 

Hieronder leggen we uit hoe je die winst zo groot mogelijk te maken.


Stap 2: Ken de verkoopkansen van het huis

Hoe ligt de woning in de markt

Niet ieder huis is even makkelijk te verkopen. Weten wat de verkoopkansen van jouw huis zijn, is belangrijk.

De verkoopkansen van jouw huis hebben niet alleen te maken met hoe mooi een huis is, maar ook met welke type kopers er nu op de markt zijn, de locatie en het typewoning.

De makkelijkste manier is om op funda de huizen in jouw straat en wijk in de gaten te houden. Wat vragen ze? Passen ze de vraagprijs aan? Hoe lang staan de woningen er op? 


Stap 3: Kies een geschikte makelaar voor de verkoop

Vroeg betrekken

Vaak wordt gedacht dat een makelaar pas moet worden ingeschakeld als je zeker weet dat je binnenkort wilt verkopen. Dat is niet waar. En sterker nog. Het kan je énorm helpen om een goed beeld te krijgen van de kansen.

Een tip: Veel makelaars hebben te weinig woningen in de verkoop, daarom zijn zij in deze markt bereid om iermand al vroeg (kosteloos) op weg te helpen: maak daar gebruik van.

In deze markt willen makelaars heel graag jouw woning verkopen. Ze zijn daarom bereid om jou al vroeg te helpen, ook als je nog niet zeker weet óf, of wanneer je wilt verkopen. Laat dat injo uw voordeel werken.

Makelaars kunnen u helpen met het schatten van de verkoopopbrengst en het bepalen van de verkoopkansen van uw huis. 

Geschiktheid

Kiezen welke makelaar je dan moet hebben, is niet makkelijk. Reviews op funda zijn geven een vertekend beeld, omdat makelaars reviews mogen afwijzen. Bijna elke makelaar scoort boven een 8,5...

Als je op google zoekt naar 'makelaar vergelijken' kom je vooral websites tegen die jouw contactgegevens aan 6 makelaars in de buurt doorgeven, zodat je de hele week erna wordt gebeld door makelaars of ze jouw huis mogen verkopen. Dat is vreselijk irritant.


Stap 4: Maak goede afspraken met de makelaar

Thuis uitnodigen

Het is gebruikelijk om 1 tot 3 makelaars thuis uit te nodigen. Zij lopen dan een rondje door jouw huis. Na afloop van het bezoek, vertellen de makelaars wat zij kosten en wat zij denken dat jouw woning kan opleveren.

Trek alle tips uit de makelaars die je kunt krijgen

Het bezoek van de makelaars is een goede kans om ze het hemd van het lijf te vragen. Makelaars weten namelijk héél veel over wat je aan de woning kunt doen, om die aantrekkelijker te maken voor kopers.

Dan kan iets simpels zijn als de spaarlampen in de badkamer vervangen door spotjes. Maar soms ook de tip om toch nog even de kozijnen te doen. Het bezoek van de makelaars is een perfecte kans om snel goede tips te krijgen.

Maak goede afspraken

Makelaars hebben niet altijd de beste naam. Dat komt omdat niet alle makelaars even goed zijn. Maak goede afspraken met de makelaar. Wat denkt de makelaar op te leveren? Wat rekent de makelaar? Wie gaat de foto's maken? Welke marketing gaat de makelaar doen?

Makelaars vergelijken

Hieronder kunnen we je helpen met de eerste stap. Je kunt hieronder jouw postcode invullen en zo de mening van een grote groep makelaars in de buurt vragen, over jouw huis. Wat die oplevert, wat ze kosten, hoe ze jouw woning zouden verkopen. Dat krijg je dan allemaal per mail.

Veelgestelde vragen over huis verkopen

 • Wat is de eerste stap die je moet zetten bij het verkopen van een huis?

  Stap 1 is zélf onderzoeken welke andere woningen in jouw buurt te koop zijn. Stap 2 is zorgen dat je contact hebt met makelaars om tips te krijgen.

 Omschrijf je woning

Omschrijf je woning

Geef aan wat er bijzonder is van jouw woning. Om het helemaal af te maken, maak je met je telefoon nog een paar foto's.

Vergelijk de reacties van de makelaars

Vergelijk de reacties van de makelaars

Je ontvangt van meerdere makelaars een reactie. Zij vertellen jou hun verkoopaanpak, de kosten, de verwachte opbrengst van jouw woning, en de snelheid van de verkoop. Vervolgens bepaal je of een van de makelaars jou mag bellen.

Nodig de 2 beste makelaars thuis uit

Nodig de 2 beste makelaars thuis uit

Vaak is het in één oogopslag wel duidelijk welke makelaar het beste is. Wij adviseren altijd ook een 2e makelaar uit te nodigen. De 2 door jou gekozen makelaars nemen contact met je op om de woning eens van binnen te zien.

Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel