Een makelaar kost in Nederland gemiddeld 1,1% van de verkoopopbrengst van de woning (2022). Ofwel: het gemiddelde makelaarscourtage in Nederland is 1,1%. Ga voor het verkopen van een huis er dus vanuit dat je rond de € 5.100 kwijt bent om een woning te verkopen. Dat zijn de gemiddelde makelaarskosten die je maakt voor de verkoop van je huis. Naast de kosten voor de verkoopmakelaar, zijn er geen andere kosten voor het verkopen van een huis. De notaris wordt altijd betaald door de koper. Voor het aankopen gelden andere tarieven.
Download hier het complete onderzoek naar Makelaarstarieven in 2022 (pdf)
Onderwerpen:
Omdat verkopers in totaal ruim 13.000 prijsvoorstellen hebben ontvangen van makelaars uit de buurt via Mijn Verkoopmakelaar, weten wij nu alles over de tarieven die makelaars rekenen.
We weten dat de courtages enorm verschillen per stad en per type woning. Daarnaast zijn er verschillen in de makelaarskosten per prijsklasse en per branchevereniging (NVM of niet).
Om er achter te komen wat een makelaar (of verkoopmakelaar) kost, is de prijsklasse van je huis van belang. Dat zit zo: voor een kleinere woning vragen makelaars een hoger percentage dan voor grotere woningen.
Zie hieronder de kosten als percentage van de verkoopopbrengst, per prijsklasse:
Naast de prijsklasse zitten er ook grote verschillen in kosten van een makelaar per stad. Zo is Den Haag een van de goedkoopste steden om een verkoopmakelaar in te schakelen en is Utrecht de duurste stad wat betreft makelaarscourtage.
Naast de bekende, lokale makelaar is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde ‘internetmakelaar’ in te schakelen. Deze online makelaars laten je de meest tijdrovende onderdelen van het verkoopproces zelf uitvoeren, zoals het schrijven van de verkooptekst, het begeleiden van de bezichtigingen en in sommige gevallen het maken van de foto’s voor op Funda.
Doordat niet de makelaar, maar jij hiermee aan de slag gaat, blijven de kosten laag. Dat ziet je terug in de kosten die internetmakelaars rekenen:
Let er wel op dat bij internetmakelaar de kosten meestal vooraf worden gemaakt, ongeacht of ze er in slagen de woning te verkopen. In feite rekenen internetmakelaars dus uitsluitend (hogere) opstartkosten.
Hieronder zie je een lijst met alle steden waar wij voldoende informatie over hebben. De lijst is op alfabet. Achter de stad staat het bedrag dat een makelaar gemiddeld kost voor het verkopen van jouw huis.
De meeste makelaars rekenen geen bedrag, maar een percentage van de opbrengst. Het gemiddelde percentage (ook wel: makelaarscourtage) staat helemaal rechts in de lijst.
Voorbeeld: Je wilt een huis verkopen in Amstelveen. De gemiddelde courtage die in Amstelveen worden gerekend voor het verkopen van een woning zijn € 4.466 of 1,0% van de verkoopopbrengst. Deze bedragen zijn inclusief BTW en opstartkosten. Dit is dus inclusief alles wat je aan een makelaar moet betalen.
Lees hieronder meer over makelaars in de grote vier steden:
Courtage is de vergoeding die een makelaar ontvangt voor zijn hulp bij de aan- of verkoop. Deze vergoeding is een percentage van het verkoopbedrag.
Gemiddelde rekent een makelaar 1,1% van de verkoopopbrengst. Dit is de makelaarscourtage die een makelaar gemiddeld vraagt voor het verkopen van een huis.
Gemiddeld kost het verkopen van een huis 4.452 euro. Dit is inclusief de BTW.
Naast de kosten voor de verkoopmakelaar, zijn er geen andere kosten voor het verkopen van een huis. De notaris wordt altijd betaald door de koper. Als je voor de verkoop de woning nog even opknapt, dan moet je deze kosten natuurlijk wel zelf betalen.
De makelaarskosten bestaan voor het grootste deel uit de makelaarscourtage. Soms komen daar nog opstartkosten of intrekkingskosten bovenop. Over de makelaarscourtage en eventuele andere makelaarskosten wordt 21% BTW geheven. Al deze makelaarskosten zijn helaas niet aftrekbaar van de belasting.