AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

De kosten van een makelaar

Een makelaar kost in Nederland gemiddeld 1,1% van de verkoopopbrengst van de woning (2024). Ofwel: het gemiddelde makelaarscourtage in Nederland is 1,1%. Gemiddeld kost het verkopen van een huis rond de € 4.900. Dat zijn de gemiddelde makelaarskosten die je maakt voor de verkoop van je huis. Naast de kosten voor de makelaar, zijn er geen andere kosten voor het verkopen van een huis. De notaris wordt altijd betaald door de koper. Voor het aankopen gelden andere tarieven. Ook daar lees je meer over op deze pagina.

<

Begin 2024 hebben een onderzoek gepubliceerd naar de makelaarstarieven van heel Nederland in het afgelopen jaar.

Download hier het complete onderzoek naar Makelaarstarieven (2024) (pdf)

  

 

Ga direct naar:

 1. Gemiddelde courtage van een makelaar
 2. Tarieven van makelaars in de grote steden
 3. De prijzen van internetmakelaars
 4. Dit rekent een makelaar in elke stad
 5. De verschillen tussen de kosten van een verkoop en een aankoopmakelaar

 

  Omdat verkopers in totaal ruim 24.000 prijsvoorstellen hebben ontvangen van makelaars uit de buurt via Mijn Verkoopmakelaar, weten wij nu alles over de tarieven die makelaars rekenen.

  We weten dat de courtages enorm verschillen per stad en per type woning. Daarnaast zijn er verschillen in de makelaarskosten per prijsklasse en per makelaarsvereniging (NVM of niet).

  Direct aan de slag met een makelaar?

  Meld je dan snel aan en ontvang binnen 48 uur reacties van verschillende makelaars.

  • Snel
  • Gratis
  • Vrijblijvend

   

  1. Gemiddelde courtage van een makelaar (2023)

  Grafiek met de tarieven van makelaars per jaar: 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023

  Om er achter te komen wat een makelaar (of verkoopmakelaar) kost, is de prijsklasse van je huis van belang. Dat zit zo: voor een kleinere woning vragen makelaars een hoger percentage dan voor grotere woningen.

  Zie hieronder de kosten als percentage van de verkoopopbrengst, per prijsklasse:

   Grafiek met de makelaarstarieven per prijsklasse van een woning. In zowel percentages als in absolute bedragen.

  Prijsklasse Courtage  In euro's
  Tot 200.000  1,7% € 2.900
  Tot 300.000 1,4% € 3.500
  Tot 400.000 1,2% € 4.200
  Tot 500.000 1,1% € 4.800
  Tot 600.000 1,0% € 5.600
  600.000 en duurder1,0%€ 7.200

   

  2. Courtage van makelaars in de grote steden (2023)

  Naast de prijsklasse zitten er ook grote verschillen in kosten van een makelaar per stad. Zo is Amsterdam een van de goedkoopste steden om een verkoopmakelaar in te schakelen en is Utrecht de duurste stad wat betreft makelaarscourtage.

  1. Amsterdamse makelaars rekenen 1,00% van de verkoopopbrengst
  2. Haagse makelaars: rekenen 1,18%
  3. Utrechtse makelaars: rekenen 1,15%
  4. Rotterdamse makelaars: rekenen 1,15%

   

  3. De tarieven van internetmakelaars (2023)

  Naast de bekende, lokale makelaar is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde ‘internetmakelaar’ in te schakelen. Deze online makelaars laten je de meest tijdrovende onderdelen van het verkoopproces zelf uitvoeren, zoals het schrijven van de verkooptekst, het begeleiden van de bezichtigingen en in sommige gevallen het maken van de foto’s voor op Funda.

  Doordat niet de makelaar, maar jij hiermee aan de slag gaat, blijven de kosten laag. Dat ziet je terug in de kosten die internetmakelaars rekenen:

  Internetmakelaar  Kosten
  Makelaarsland € 1.570
  Zelfverkopen.nl € 1.098
  Makelaar1 € 595
  Huysshop € 450
  Huispromotie.nl € 397
  Mijnhuisverkoopikzelf € 495
  Huisportaal.nl € 795
  gmak € 0

   

  Let er wel op dat bij internetmakelaar de kosten meestal vooraf worden gemaakt, ongeacht of ze er in slagen de woning te verkopen. In feite rekenen internetmakelaars dus uitsluitend (hogere) opstartkosten.

   

   

  4. Makelaarscourtage per stad (2023)

  Hieronder zie je een lijst met alle steden waar wij voldoende informatie over hebben. De lijst is op alfabet. Achter de stad staat het bedrag dat een makelaar gemiddeld kost voor het verkopen van jouw huis.

  De meeste makelaars rekenen geen bedrag, maar een percentage van de opbrengst. Het gemiddelde percentage (ook wel: makelaarscourtage) staat helemaal rechts in de lijst.

  Voorbeeld: Je wilt een huis verkopen in Amstelveen. De gemiddelde courtage die in Amstelveen worden gerekend voor het verkopen van een woning zijn € 4.466 of 1,0% van de verkoopopbrengst. Deze bedragen zijn inclusief BTW en opstartkosten. Dit is dus inclusief alles wat je aan een makelaar moet betalen. 

   

  StadMakelaarscourtage 2024 (in €)
   Makelaarscourtage 2024 (in %)
  Alkmaar € 5.156 1,2%
  Almere € 4.747 1,1%
  Amersfoort € 4.660 1,1%
  Amstelveen € 5.996 1,0%
  Amsterdam € 5.339 1,0%
  Capelle aan den IJssel € 4.055 1,1%
  Delft € 4.431 1,2%
  Eindhoven € 4.781 1,2%
  Enschede € 3.990  1,4%
  Gouda € 4.202 1,3%
  Groningen € 4.237 1,3%
  Haarlem € 5.746 1,0%
  Hoofddorp € 5.290 1,0%
  Leiden €  5.414 1,2%
  Nijmegen €  4.569 1,1%
  Rotterdam € 4.642 1,1%
  Tilburg € 4.254 1,2%
  Utrecht € 5.191 1,2%
  Zoetermeer € 4.333 1,1%
  's-Gravenhage € 4.869 1,2%

   


  Lees hieronder meer over makelaars in de grote vier steden:

  Vergelijk direct de beste makelaars
  • Snel
  • Gratis
  • Vrijblijvend

  5. Wat zijn de verschillen tussen de makelaarskosten van een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar?

  De manier waarop de kosten voor een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar worden berekend, kennen een aantal overeenkomsten en verschillen. Hieronder lees je welke dit zijn.


  Makelaarskosten verkoopmakelaar

  Een verkoopmakelaar hanteert meestal opstartkosten aan de start van het verkoopproces. Die kosten worden gebruikt voor het onder de aandacht brengen van jouw woning onder de juiste doelgroep, zoals het opstarten van een advertentiecampagne. 

  Daarnaast krijg je te maken met een courtage; een percentage van de verkoopprijs van je woning, die je betaalt aan de verkopend makelaar. Dit percentage verschilt per makelaarskantoor en per regio/stad, maar komt gemiddeld neer op 1,1% van de verkoopopbrengst. De hoogte van de courtage is ook afhankelijk van de prijsklasse van je woning. Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijsklasse, hoe lager het percentage. 

  Hoewel verkoopmakelaars meestal met vaste courtageprijzen werken, kun je ook een andere courtageberekening (proberen) af (te) spreken. Bijvoorbeeld een courtageberekening die afhankelijk is van de uiteindelijke verkoopprijs. 

  Voorbeeld: de makelaar ontvangt een basiscourtage van €1.500,- bij een geslaagde verkoop. Voor ieder deel dat de verkoopprijs boven een afgesproken verkoopbedrag uitkomt, ontvangt de makelaar een extra courtage van X%. Dit geeft de makelaar een extra prikkel voor het goed verkopen van je woning. Het is belangrijk om deze afspraken vooraf duidelijk vast te leggen in de opdracht, zodat er achteraf geen discussies kunnen ontstaan.

  Makelaarskosten aankoopmakelaar

  Koop je een woning in het midden- of lagere segment? Dan betaal je meestal een vast bedrag voor een aankoopmakelaar. Meestal komt dit neer op een bedrag tussen de €3000,- en €5000,-. Inventariseer vooraf goed wat er wel en niet zit inbegrepen in deze prijs. Bij sommige aankoopmakelaars zijn bijvoorbeeld een X aantal bezichtigingen inbegrepen. Leg jullie afspraken altijd schriftelijk vast, zodat er achteraf geen gedoe kan ontstaan.

  Koop je een huis in het hogere segment? In dat geval hanteren de meeste aankoopmakelaars een courtage, oftewel: een percentage van de aankoopprijs. Meestal ligt deze courtage tussen de 1% en 2% in het geval je kiest voor een full-service dienstverlening waarbij je volledig wordt ontzorgd. In het geval je deeldiensten afneemt, zal dit bedrag uiteraard lager liggen.

  Ook bij een aankoopmakelaar kun je onderhandelen over een ander tarief, zoals een tarief dat afhangt van het uiteindelijke onderhandelingsresultaat. Hoe beter de aankoopprijs, hoe hoger het tarief. Dit motiveert de aankoopmakelaar extra om een zo goed mogelijke aankoopsom te onderhandelen. Leg de afspraken altijd schriftelijk vast.


  Lees verder over alles wat je moet weten over een aankoopmakelaar.

   

  Lees meer over het verkopen van een huis: 

        Veelgestelde vragen over tarieven van makelaars

    • Wat is courtage?

     Courtage is de vergoeding die een makelaar ontvangt voor zijn hulp bij de aan- of verkoop. Deze vergoeding is een percentage van het verkoopbedrag.

    • Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar in 2024?

     Gemiddelde rekent een makelaar 1,1% van de verkoopopbrengst. Dit is de makelaarscourtage die een makelaar gemiddeld vraagt voor het verkopen van een huis.

     Gemiddeld kost het verkopen van een huis 4.930 euro. Dit is inclusief de BTW.

     Naast de kosten voor de verkoopmakelaar, zijn er geen andere kosten voor het verkopen van een huis. De notaris wordt altijd betaald door de koper. Als je voor de verkoop de woning nog even opknapt, dan moet je deze kosten natuurlijk wel zelf betalen.

    • Wat is gemiddelde coutrage van makelaars in de grote vier steden in 2024?

     • Amsterdam: 1,00%
     • Den Haag: 1,18%
     • Utrecht: 1,15%
     • Rotterdam: 1,15%
    • Zijn de kosten van een makelaar aftrekbaar?

     De makelaarskosten bestaan voor het grootste deel uit de makelaarscourtage. Soms komen daar nog opstartkosten of intrekkingskosten bovenop. Over de makelaarscourtage en eventuele andere makelaarskosten wordt 21% BTW geheven. Al deze makelaarskosten zijn helaas niet aftrekbaar van de belasting.

    Bekend van

    Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
    Vul jouw postcode in:
    • Gratis
    • Onafhankelijk
    • Vrijblijvend
    • Snel