AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Hoe verkoop ik snel mijn huis?

Wanneer je een nieuwe woning koopt, ben je erbij gebaat dat je huidige huis zo snel mogelijk wordt verkocht. Dubbele lasten, daar zit niemand op te wachten. Ook in het geval van een echtscheiding, erfenis of bij financiële problemen kan er nogal wat haast geboden zijn bij de verkoop. In dit artikel lees je hoe snel een woning gemiddeld wordt verkocht in verschillende delen van het land, en geven we tips voor het snel verkopen van je huis.

 

Hoe snel worden huizen gemiddeld verkocht in Nederland?

Het is geen geheim dat er op de huidige woningmarkt veel mensen op zoek zijn naar een koopwoning. Er staan veel minder huizen te koop dan er vraag naar is, dus in de meeste gevallen worden huizen snel verkocht en trekken verkopers aan het langste eind. Hoe rap huizen worden verkocht, dat ligt aan verschillende factoren. Denk o.a. aan de ligging (regio), vraagprijs en de staat van de woning. Gemiddeld worden huizen in Nederland binnen 23 dagen verkocht. Verkoopt jou huis niet? Lees hier wat je moet doen wanneer het verkopen van je huis niet lukt

 

Hoe snel worden huizen verkocht in de grootste steden van Nederland?

Op Mijn Verkoopmakelaar houden we bij hoe snel makelaars op verschillende plekken in Nederland huizen verkopen. De snelheid verschilt per stad en per makelaar. Hieronder lees je per stad hoeveel dagen woningen gemiddeld te koop staan, voordat deze worden verkocht met behulp van een makelaar.

Stad Verkoopsnelheid
Amsterdam  21 dagen
Rotterdam  35 dagen
Den Haag  48 dagen
Utrecht  21 dagen
Almere  17 dagen

 

Hoe vind ik een makelaar met een hoge verkoopsnelheid?

Wil je je huis snel én voor een goede verkoopprijs verkopen, dan is het aan te raden om een goede makelaar in te schakelen die je helpt bij het verkoopproces. Het kennismaken met en vergelijken van makelaars kan best wat tijd kosten. Op Mijn Verkoopmakelaar vind je razendsnel de verkoopmakelaar die het beste bij je past. Meld je woning aan via onderstaande tool, geef de specificaties van je huis door en ontvang direct reacties van makelaars bij jou in de buurt. Dit bespaart je enorm veel tijd.

Vind een verkoopmakelaar
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel

  

Tips om snel je huis te verkopen

Wij houden voor je bij wat de gemiddelde verkoopsnelheid is van de makelaars op Mijn Verkoopmakelaar. Je kunt dus eenvoudig zien welke makelaars het snelst te werk gaan. Zelf geven de makelaars in hun aanbod aan hoe snel zij verwachten jouw woning te kunnen verkopen, en voor welke prijs. Zit er een aanbod tussen dat je bevalt, dan accepteer je deze en gaat het verkoopproces van start.

Tip: om zo snel mogelijk reacties van makelaars te ontvangen, is het aan te raden om duidelijke foto’s toe te voegen bij jouw aanmelding. Zo zijn de makelaars in staat een goede inschatting geven van de verkoopsnelheid en -opbrengst. Bovendien vergroot je de kans op reacties.

Woning direct verkopen aan een makelaar of opkoper

Wil je je woning snel verkopen, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. De allersnelste manier om je woning van de hand te doen, is door deze te verkopen aan een makelaar/opkoper. Het voordeel is dat je de verkoop razendsnel geregeld hebt, vaak al binnen enkele dagen. Je hebt ook zekerheid met betrekking tot de verkoop en betaalt weinig tot geen makelaarskosten. Lees hier meer over het verkopen van je woning aan een makelaar.

De wettelijke bedenktijd van 3 dagen geldt niet voor makelaars en opkopers, omdat zij zakelijk aankopen. Het grote nadeel is dat je vaak grote concessies doet met betrekking tot de verkoopprijs. Opkopers bieden vaak tienduizenden euro’s onder de redelijke vraagprijs. Met iets meer geduld vang je deze duizenden euro’s enkele dagen tot weken later zelf voor je woning, als je deze via het normale traject verkoopt.

Vind snel de juiste verkoopmakelaar

Gelukkig zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om het verkoopproces te versnellen. Zorg dat je een verkoopmakelaar inschakelt die snel handelt en een groot netwerk heeft. Met een goede verkoopmakelaar die jouw huis verkoopt via de normale weg is de verkoopprijs veel hoger dan bij een direct bod van een makelaar of opkoper. Op Mijn Verkoopmakelaar houden we voor je bij welke makelaars het snelste woningen verkopen in jouw stad. Lees hier alles over hoe het vinden van een makelaar via Mijn Verkoopmakelaar werkt.

Maak je woning op tijd verkoopklaar

Heb je de juiste makelaar gevonden, dan wordt het tijd om foto’s van je woning te maken en bezichtigingen in te plannen. Je doet er daarom goed aan om je woning al verkoopklaar te hebben, voordat je een makelaar hebt ingeschakeld. Op die manier kan er direct worden doorgepakt. In dit artikel lees je hoe je jouw woning verkoopklaar maakt. Zo zorg je ervoor dat je én je huis snel verkoopt, én je de prijs ontvangt die het huis waard is.

 

Hoe snel ontvang ik het geld na de verkoop van mijn huis?

De eigendom van een huis gaat van de verkoper over naar de koper op het moment dat de akte van levering is getekend. Deze leveringsakte wordt gemaakt door de notaris en ondertekend door de koper, verkoper en de notaris. De koper is pas echt eigenaar van de woning, wanneer deze akte succesvol is ingeschreven bij het Kadaster. Op het moment dat dit gebeurt, kan de notaris het geldbedrag aan de verkopende partij overmaken. Als verkoper krijg jij de koopsom, minus eventuele hypothecaire leningen en/of beslagen, gestort op jouw rekening.

Snel geld ontvangen van de notaris? Plan tekenen akte van levering op juiste dag!

Meestal ontvang je het geld van de notaris één of twee werkdagen na het passeren van de leveringsakte. Heb je het geld echt snel nodig? Zorg er dan voor dat je de akte niet tekent op een donderdagmiddag, vrijdag of op een dag voor een feestdag. Het Kadaster is namelijk gesloten in het weekend en op (bepaalde) feestdagen. Hierdoor kan het langer duren voordat je het geld op je rekening gestort krijgt. En iedere dag dat het geld langer bij de notaris blijft, betaal je bovendien meer rente aan de bank.

 

Hoe snel mag ik een huis na aankoop weer verkopen?

Ben je niet tevreden met je pas aangekochte woning, of ben je genoodzaakt je huis snel te verkopen door echtscheiding, overlijden of een andere oorzaak? Er zijn geen regels verbonden aan het moment van verkopen. Ook als je recent een huis hebt aangekocht, kun je deze gewoon weer verkopen. Als een huis binnen twee jaar alweer wordt verkocht, noemen we dit een “snelle verkoop”.

Steeds vaker “snelle verkoop” van woningen

Het snel verkopen van woningen gebeurt vaker dan je denkt. De oververhitte woningmarkt maakt het voor mensen aanlokkelijk om snel huizen op te kopen en te verkopen, vanwege de snelle winsten die hiermee kunnen worden gemaakt. Deze strategie is natuurlijk niet zonder risico’s, want de stijgende trendlijn kan altijd weer omslaan.

Geen overdrachtsbelasting bij doorverkoop binnen 6 maanden

Verkoop je je huis binnen zes maanden, dan hoeft de koper van jouw huis geen overdrachtsbelasting te betalen. Vaak wordt afgesproken dat de koper in dat geval een vergoeding aan de verkoper betaalt. Op die manier kun je als verkopende partij alsnog van het belastingvoordeel profiteren. Deze afspraak laat je dan vastleggen in het koopcontract. Denk jij te maken te krijgen met deze situatie? Neem dan contact op met de hypotheekadviseur of verkoopmakelaar.

 

Meer over het verkopen van een huis:

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel