AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

De kosten van het verkopen van een huis

De kosten van een huis verkopen


Als je jouw woning verkoopt krijg je te maken met verschillende kosten. Het grootste bedrag ben je kwijt aan makelaarskosten (opstartkosten en makelaarscourtage). Daarnaast kun je te maken krijgen met andere kosten, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een energielabel of voor het verkoopklaar maken van je woning. Lees hier alles over de mogelijke kostenposten, inclusief gemiddelde bedragen.

Ga direct naar: 

De makelaarskosten

De meeste mensen kiezen ervoor om hun woning te verkopen met een verkoopmakelaar. Deze professional neemt niet alleen veel taken uit handen, maar heeft in de meeste gevallen ook een positieve invloed op de verkoopsnelheid en het verkoopbedrag. De makelaarskosten verdien je dan dus weer dubbel en dwars terug.

Hieronder lees je wat je gemiddeld kwijt bent aan makelaarskosten, waaronder de opstartkosten en de makelaarscourtage. Wat je daadwerkelijk betaalt aan makelaarskosten, is afhankelijk van de makelaar die je kiest.

Tip: vraag altijd welke diensten zijn inbegrepen en check of de tarieven inclusief of exclusief btw zijn. Over de makelaarskosten wordt namelijk 21% btw geheven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je later de rekening op je bord krijgt.

De opstartkosten

De makelaarskosten bestaan enerzijds uit opstartkosten. Deze kosten liggen meestal tussen de €300 en €700. Je betaalt dit bedrag in de meeste gevallen voordat de makelaar aan de slag gaat. Het geld wordt gebruikt voor de voorbereidingen van het verkoopproces. Denk aan het inmeten, het maken van foto’s, het opstarten van een advertentiecampagne en het plaatsen van jouw woning op Funda. 

Lees meer over de opstartkosten

Soms geen opstartkosten of kosten zijn inbegrepen in makelaarscourtage

Veel makelaars rekenen opstartkosten, maar niet ieder makelaarskantoor werkt ermee. Er zijn verkoopmakelaars die zelf de kosten voor de voorbereidingen voorschieten. Als verkoper hoef je dan pas voor deze kosten te betalen bij een geslaagde verkoop. Andere makelaars verwerken de opstartkosten in de makelaarscourtage. Als het niet duidelijk is, is het handig om hiernaar te vragen.


De makelaarscourtage

Als je jouw woning verkoopt met behulp van een makelaar, betaal je deze persoon natuurlijk voor zijn diensten. In de meeste gevallen zal de verkoopmakelaar een makelaarscourtage rekenen. Dit is een percentage van de verkoopprijs van jouw woning. Maar er zijn ook makelaars die een vast bedrag aan kosten rekenen.

Gemiddeld rekenen verkoopmakelaars in Nederland een courtage van 1,1%, dat komt neer op een gemiddeld bedrag van €4.900. In tegenstelling tot de opstartkosten betaal je de courtage pas nadat jouw woning is verkocht. Het bedrag wordt meestal bij de notaris uitbetaald vanuit de verkoopopbrengst. 

De daadwerkelijke hoogte van de courtage is afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouw woonplaats, het type woning en de prijsklasse. Op onze pagina over de kosten van een verkoopmakelaar lees je alles over de gemiddelde courtages van verschillende woningen in Nederland. Daar zie je al snel met welk percentage je rekening kunt houden.

Courtage werkt als prikkel voor makelaars

Hoe hoger het verkoopbedrag van jouw woning, hoe hoger de courtage voor de makelaar wordt. Makelaars hebben er dus belang bij om jouw woning voor een zo scherp mogelijke prijs te verkopen. 

Besparen op de makelaarskosten?

Wil je besparen op de makelaarskosten? Via Mijn Verkoopmakelaar kun je op een eenvoudige manier de kosten van verkoopmakelaars met elkaar vergelijken. Omdat de makelaars op ons platform met elkaar concurreren, rekenen ze bovendien scherpe tarieven.

Zo werkt Mijn Verkoopmakelaar:

 • Meld je gratis aan op Mijn Verkoopmakelaar
 • Ontvang voorstellen van makelaars in je mailbox
 • Vergelijk op basis van kosten en beoordelingen
 • Plan een kennismakingsgesprek en stel al jouw vragen
 • Vind de makelaar die het beste bij je past

Vind een aankoopmakelaar
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel


Neem overigens niet alleen de kosten mee in je overweging, maar neem ook de beoordelingen en persoonlijke klik mee. Op onze pagina over
het vergelijken van makelaars lees je onze tips voor het kiezen van de juiste makelaar. 

Internetmakelaars

Je kunt ook besparen op de makelaarskosten door te kiezen voor een zogenoemde ‘internetmakelaar’. Zo’n makelaar voert alleen de hoognodige taken voor je uit, de rest van de taken pak je zelf op. Denk aan het maken van foto’s, het plannen en organiseren van bezichtigingen en het schrijven van een advertentietekst. 

De kosten voor het inschakelen van een internetmakelaar liggen tussen de €0 en €1.570. Hoe meer de makelaar uit handen neemt, hoe meer kosten je maakt. In vergelijking met ‘gewone’ makelaars rekenen internetmakelaars hogere opstartkosten. Die ben je dus sowieso kwijt, ook als je woning niet verkocht wordt.

Staar je overigens niet blind op de kosten die je kunt besparen met het inschakelen van een internetmakelaar. De makelaars zijn minder betrokken bij de verkoop van jouw woning; dit kan invloed hebben op de verkoopsnelheid en verkoopprijs. Wees je er ook van bewust dat je veel taken op je bord krijgt. Dit kan erg stressvol zijn, vooral tijdens zo’n levensveranderende periode. 

Lees hier meer over de tarieven van internetmakelaars.


Woning verkopen zonder makelaar?

Je kunt je woning natuurlijk ook zonder makelaar proberen te verkopen. Wees je er wel van bewust dat je tegen een aantal dingen zult aanlopen, bijvoorbeeld dat je je woning alleen op Funda kunt zetten via een makelaar. In ons artikel over een huis verkopen met of zonder makelaar zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. 

De kosten voor het aanvragen van een energielabel

Om jouw woning te kunnen verkopen is het (sinds 2015) verplicht om een energielabel te hebben. Dit energielabel moet je ook aan je advertentie toevoegen, bijvoorbeeld op Funda. Deze regel is ingevoerd om huiseigenaren te stimuleren om hun woning energiezuiniger te maken.

Hoe beter het energielabel, hoe aantrekkelijker je woning wordt voor verkoop. Niet alleen vanwege de kosten en duurzaamheid, maar ook vanwege het feit dat je voor een energiezuinige woning vanaf 2024 een hogere hypotheek kunt krijgen.

Bestaat er nog geen energielabel voor jouw woning, of is deze verlopen, dan moet je deze aanvragen. De kosten voor de aanvraag verschillen per aanbieder, maar liggen meestal ergens tussen de €300 en €600. Op onze pagina over energielabels lees je welke aanbieders het meest voordelig zijn. Doe er je voordeel mee.


Verstrek je geen energielabel bij de verkoop van je woning, dan kun je een boete krijgen. In 2024 ligt de boete op €435.


De kosten voor het verkoopklaar maken van je woning

Gaat jouw huis in de verkoop, dan worden er foto’s gemaakt voor de advertentie. Snel daarna zullen de eerste mensen jouw woning gaan bezichtigen. Je wilt je huis natuurlijk van zijn beste kant laten zien, zowel op de foto’s als tijdens de bezichtigingen. Werk aan de winkel dus.

Je kunt verschillende klusjes oppakken om je woning verkoopklaar te maken. Zorg ervoor dat je alles schoonmaakt, opruimt en dat al je persoonlijke items weg zijn. Lees ook eens onze tips voor het verkoopklaar maken van je woning. Meer kosten dan een vers bosje bloemen, een klein likje verf en het inhuren van een schoonmaker zal je niet hoeven te maken. 

Kosten voor (klein) achterstallig onderhoud

Is er sprake van achterstallig onderhoud aan je woning, dan doe je er goed aan om deze klusjes aan te pakken voordat je je woning in de verkoop zet. Kopers kunnen vallen over de kleinste dingen. Bovendien kan zichtbaar achterstallig onderhoud de indruk wekken dat er meer dingen aan de hand zijn in huis.

Klussen die je niet te veel geld en tijd kosten, kun je dus het beste oppakken voor de verkoop. Denk aan het repareren van kozijnen, het verwijderen van schimmel in de badkamer en het schilderen van muren. Lees hierover meer op onze pagina over het opknappen van je huis voor verkoop.

Voor het opknappen van je woning ben je meestal een paar tientjes tot een paar honderd euro kwijt. De daadwerkelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de klussen. Twijfel je over welke klussen wel of juist niet de moeite waard zijn om op te pakken? Jouw verkoopmakelaar kan je voorzien van goede inzichten, omdat hij of zij precies weet waar mensen al dan niet over vallen. 

Verkoopstyling

Een woning verkoopt zichzelf het beste als het interieur er neutraal en verzorgd uitziet. Woningen met een druk, eigenzinnig of onverzorgd interieur staan over het algemeen langer op de markt. Mensen zien zichzelf er minder snel wonen; ze kunnen minder goed door de meubels heen kijken.

Daarom raden verkoopmakelaars soms aan om gebruik te maken van verkoopstyling. De meeste kantoren werken samen met een stylist, of hebben er een in-house. Aan deze dienst zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Houd rekening met een bedrag tussen de €25 en €40 per vierkante meter.

Verkoopstyling is niet goedkoop, maar het heeft meestal een grote positieve impact op de verkoopsnelheid en de verkoopprijs. Vooral bij woningen waar het interieur het heikele punt is. De kans is dus groot dat je de investering dubbel en dwars terugverdient. Ga vooral het gesprek aan met jouw verkoopmakelaar en laat je informeren.

Is er haast geboden bij de verkoop van je woning, maar krijg je hem maar niet verkocht? Denk dan eens na over het verkopen van je huis aan een makelaar, of lees de rest van onze tips voor het snel verkopen van je huis. Wie weet zitten er opties tussen waar je nog niet aan hebt gedacht.



Vind snel een goede verkoopmakelaar bij jou in de buurt

Bij Mijn Verkoopmakelaar hebben we het vinden van de beste verkoopmakelaar zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Meld je gratis aan en ontvang de komende dagen verschillende voorstellen van verkoopmakelaars in je mailbox. Vergelijk op basis van kosten, beoordelingen en persoonlijke klik en kom in contact.

Vind een aankoopmakelaar
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel


De kosten voor het overstappen van makelaar of het afzien van de verkoop

Het kiezen van de juiste verkoopmakelaar is cruciaal. Neem daarom de tijd en kies niet overhaast. Vergelijk altijd de kosten en diensten van verschillende makelaars. Plan ook een kennismakingsgesprek in, omdat je veel met de makelaar zal gaan samenwerken. Het is belangrijk dat er een goede klik is en dat jullie op één lijn zitten.

Bekijk ook beoordelingen van andere verkopers en vraag door over de kosten. Wat krijg je precies voor je geld? Is de dienst inclusief of exclusief btw? Wat gebeurt er als de woning niet verkocht wordt? En ook: geldt er een boete als je besluit over te stappen naar een andere makelaar?

Sommige makelaars brengen een boete of extra kosten in rekening als je besluit over te stappen naar een andere makelaar, of als je afziet van de verkoop. De hoogte hiervan verschilt, maar ligt meestal tussen de €1.250 en €1.750. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn. 

De notariskosten (mits afgesproken in koopcontract)

In de meeste gevallen betaalt de koper de notariskosten. Deze kosten vallen onder de zogenoemde kosten koper. Maar als je hierover andere afspraken maakt, kan het zo zijn dat de notariskosten alsnog voor rekening van jou als verkoper komen. Deze afspraken worden altijd vastgelegd in het koopcontract.

Zo komt het weleens voor dat de verkoper graag zelf de notaris wil kiezen, bijvoorbeeld bij de verkoop van een woning uit een erfenis. Ook kan in onderhandelingen worden afgesproken dat de notariskosten voor rekening van de verkoper komen.

De notariskosten liggen meestal tussen de €1.000 en €3.000. De daadwerkelijke kosten hangen af van het notariskantoor en de complexiteit van de stukken. Gemiddeld kun je uitgaan van €2.000 aan notariskosten. De notariskosten zijn eenmalig aftrekbaar van de belasting. 

De kosten voor het doorhalen van je hypotheek bij het Kadaster

Heb je jouw woning verkocht en de hypotheek afgelost, dan moet je de inschrijving van de hypotheek laten doorhalen bij het Kadaster. Voor het doorhalen heb je een akte van royement nodig van een notaris. Hier zijn kosten aan verbonden. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de notaris en ligt meestal tussen de €90 en €500. Deze notariskosten zijn aftrekbaar van de belasting. 

Totaaloverzicht mogelijke kosten voor het verkopen van een huis

Soort kosten

Gemiddelde kosten

Opmerking

Opstartkosten reguliere verkoopmakelaar

€300 - €700

Kosten verschillen per verkoopmakelaar.

Courtage reguliere verkoopmakelaar

1,1% x verkoopprijs 

Kosten verschillen per verkoopmakelaar. Naar een percentage kan een makelaar ook een vast bedrag hanteren.

Kosten internetmakelaar (opstartkosten + courtage)

€0 - €1.570

Kosten verschillen per internetmakelaar.

Kosten aanvragen energielabel

€300 - €600 

Verstrek je geen energielabel bij de verkoop van je woning, dan kun je een boete krijgen. In 2024 ligt deze boete op €435. 

Kosten verkoopklaar maken woning

€0 - €100

Dit is een schatting; de kosten zijn totaal afhankelijk van de klusjes die gedaan moeten worden.

Kosten opknappen woning voor verkoop

€0 - €500

Dit is een schatting; de kosten zijn totaal afhankelijk van de klussen die gedaan moeten worden.

Kosten voor verkoopstyling

€25 - €40 per vierkante meter

Bij een woning van 70m2 komt dit neer op een gemiddeld bedrag van €2.275.

Kosten boete overstap andere makelaar / afzien van verkoop

€1.250 - €1.750

Niet iedere makelaar hanteert een boete. 

Notariskosten

€1.000 - €3.000

Deze kosten worden meestal betaald door de koper en zijn aftrekbaar voor de belasting.

Kosten doorhalen hypotheek bij Kadaster

€90 - €500

Kosten verschillen per notaris.

Lees meer over het verkopen van je woning

Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel