AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Opstartkosten

Uitleg opstartkosten van een makelaar

Opstartkosten zijn de kosten die een makelaar rekent aan een verkoper voordat hij start met het verkooptraject. De makelaar gebruikt de vergoeding voor alle voorbereidingshandelingen: foto's maken, de woning inmeten en het betalen van websites als funda.

Hoogte opstartkosten

Opstartkosten die makelaars rekenen liggen tussen de 300 en 700 euro.

Verschil opstartkosten en courtage

Anders dan een makelaarscourtage worden opstartkosten in rekening gebracht, ongeacht of de woning daadwerkelijk verkocht wordt.

Een courtage is het bedrag dat in rekening wordt gebracht bij de daadwerkelijke overdracht van de woning. Het bedrag voor de courtage wordt meestal bij de notaris betaalt uit de verkoopopbrengst. 

Opstartkosten zijn aan het begin van een verkooptraject verschuldigd, nog voordat een makelaar aan de slag gaat.

Waarom makelaars opstartkosten rekenen

De meeste makelaars maken niet zelf de foto's, de plattegronden en de metingen. Vaak schakelen zij hier deskundige professionals voor in. Deze professionals moeten worden betaald. Daarnaast zijn websites als funda voor makelaars niet gratis. Makelaars betalen advertentiekosten om de woning op de website te krijgen. 

Makelaars hebben soms tientallen woningen in de verkoop. Al deze kosten kunnen ze niet voorschieten. Daarom rekenen makelaars een klein bedrag vooraf, de opstartkosten, en een groter bedrag op het moment van een geslaagde verkoop, de makelaarscourtage. 

Niet alle makelaars rekenen opstartkosten

Opstartkosten zijn gebruikelijk, maar komen niet altijd voor. Sommige makelaars vinden het eerlijker als een klant pas bij een geslaagde verkoop moet betalen. Deze makelaars schieten dan zelf de kosten voor de foto's en funda voor. Bij deze makelaars is een verkoper alleen een vergoeding verschuldigd bij een daadwerkelijke verkoop van de woning.

 

Meer informatie over wat makelaars kosten:

 

Vergelijk makelaars:

   

  Vergelijk makelaars op tarief

  Door hieronder jouw postcode in te vullen, kun je makelaars vergelijk. De makelaars laten voor een reactie achter met wat ze van jouw woning vinden, wat de verkoopkansen zijn en wat zij denken dat de woning moet kunnen opleveren. Dat is gratis en vrijblijvend.

  Kosten makelaars vergelijken

  Kosten besparen

  De makelaars zullen je ook meteen vertellen wat ze kosten. Dan heb je ook gelijk een overzicht van wat zo'n verhuizing kost. Gemiddeld zit er namelijk wel 1.100 euro verschil tussen een dure en een goedkope makelaar.

  Geen gedoe

  Dit is de makkelijkste manier om een goed overzicht te krijgen van welke makelaar je het beste kunt kiezen voor een verkoop.

  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Gratis
  • Snel

   

  Veelgestelde vragen over opstartkosten

  • Wat zijn opstartkosten?

   Opstartkosten zijn de kosten die je een makelaar moet betalen aan het begin van het verkoopproces.

   Dit is anders dan de courtage. Dit zijn de kosten die een makelaar rekent bij een succesvolle verkoop.

   Niet elke makelaar rekent opstartkosten. Sommige makelaars rekenen alleen een vergoeding bij een succesvolle verkoop.

  • Hoe hoog zijn opstartkosten normaal?

   Opstartkosten verschillen per makelaar. Meestal zijn de opstartkosten tussen de €350 en €650.

  • Waarom rekent een makelaar opstartkosten?

   Met deze vergoeding betaalt de makelaar de kosten die hij zelf moet maken om aan de verkoop te starten.

   De meeste makelaars maken niet zelf de foto's, de plattegronden en de metingen. Vaak schakelen zij hier deskundige professionals voor in. Deze professionals moeten worden betaald. Daarnaast zijn websites als funda voor makelaars niet gratis. Makelaars betalen advertentiekosten om de woning op de website te krijgen. 

  Bekend van

  Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
  Hoogte opstartkosten

  Hoogte opstartkosten

  Makelaars zijn meestal niet heel open over hun prijzen, omdat makelaars per woning andere prijzen hanteren. Opstartkosten zijn meestal 500 euro, maar soms rekenen makelaars ook 300 tot 750 euro voor de opstart.

  Een manier om er achter te komen hoeveel de verschillende makelaars rekenen, is om deze makelaars 1-voor-1 thuis uit te nodigen. De meeste makelaars willen dat pas delen nadat ze de woning met eigen ogen hebben gezien.

  Omdat het wat makkelijker te maken, kan een verkoper in plaats daarvan hieronder in 1 keer van alle makelaars uit de buurt de kosten opvragen. Makelaars laten vervolgens een bericht achter waarin ze vertellen hoe de woning gaan verkopen. Ook delen ze wat ze kosten en wat ze denken dat de woning oplevert bij een verkoop.

  Vul hieronder je postcode en huisnummer in en vergelijk de kosten, aanpak en prestaties van makelaars uit de buurt.

  Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel