AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Een eerste huis kopen als starter



Ben jij een starter op de woningmarkt en wil je binnenkort jouw eerste huis kopen? In dit artikel lees je welke stappen je doorloopt tijdens het aankoopproces. Daarnaast geven we je tips voor het vinden én kopen van jouw droomwoning. 


Het stappenplan voor het kopen van je eerste huis

  1. Ontdek jouw financiële mogelijkheden als starter
  2. Vind en bezichtig geschikte woningen
  3. Bepaal een geschikt bod en breng het bod uit
  4. Regel je hypotheek of andere vorm van financiering
  5. Regel de overdracht bij de notaris en trek de champagne open!


Vind een aankoopmakelaar

Met een aankoopmakelaar vergroot je de kans op het vinden en kopen van jouw eerste huis. Via Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je gemakkelijk en snel de beste aankoopmakelaars in jouw buurt. Meld je gratis aan en kom in contact. Plan als je wilt ook een gratis afspraak in met een hypotheekadviseur. In 30 minuten kun je alle vragen stellen die je hebt. Succes!

Vind een makelaar
  • Gratis & vrijblijvend
  • Contact via mail
  • Vergelijk op basis van prestaties




Ontdek jouw financiële mogelijkheden als starter

Voordat je op zoek kunt gaan naar huizen die je wilt bezichtigen, wil je weten hoeveel je maximaal te besteden hebt. Hieronder lees je welke mogelijkheden je als starter hebt bij het financieren van je eerste koopwoning. 


Het afsluiten van een hypotheek

Als starter op de woningmarkt is de kans groot dat je niet over het volledige aankoopbedrag voor een woning beschikt. De meeste starters hebben daarom een hypotheek nodig voor het kopen van hun eerste huis. De maximale hypotheek die je kunt krijgen, hangt af van meerdere factoren. Denk aan je inkomen, je uitgaven en je kredietgeschiedenis. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om te laten berekenen hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijkse aflossingen zullen zijn. 


Starterslening: extra lening bovenop je hypotheek

In ongeveer 250 gemeenten in Nederland kun je als starter een 'starterslening' aanvragen. Deze lening is in het leven geroepen om starters extra financiële steun te bieden bij de aankoop van een huis. Als je voldoet aan de voorwaarden, dan kun je deze starterslening krijgen bovenop je hypotheek. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van je woning en de maximale hypotheek die jij op dit moment kunt krijgen.

De eerste 3 jaar hoef je geen rente te betalen en geen aflossingen te doen. De gemeente dekt deze kosten. Daarna begin je met het betalen van rente en aflossing als je inkomen dat toelaat. Als dit niet het geval is, kun je een hertoetsing aanvragen om de maandelijkse lasten aan te passen aan je inkomen.

Na 30 jaar moet je de leningen volledig hebben afgelost. Als dit niet mogelijk is vanwege je inkomen, moet je de restschuld in één keer aflossen. In de praktijk betekent dit vaak dat je een nieuwe hypotheek moet afsluiten. Als dat niet lukt, kan het nodig zijn om je huis te verkopen. Verkoop je je woning eerder? Ook dan moet de starterslening worden afgelost. 

Lees meer over de starterslening.


Ontdek alles over hypotheken:


Het inleggen van eigen geld

Heb je redelijk wat spaargeld of een geldbedrag ontvangen van een familielid (bijvoorbeeld door een schenking of erfenis)? Je kunt je eigen geld investeren in de aankoop van jouw eerste woning. Het voordeel van het inleggen van eigen geld is dat het je hypotheek verlaagt, waardoor je lagere maandlasten hebt.

Wees wel voorzichtig met het inleggen van (te veel) eigen geld. Naast het aankoopbedrag betaal namelijk ook een flink aantal extra kosten bij het kopen van een woning. Zorg dat je daar genoeg geld voor overhoudt. Een financieel adviseur kan je helpen te bepalen hoeveel geld je als starter kunt inbrengen voor de aankoop van je huis. Voor de rest van het bedrag kun je een hypotheek afsluiten.

Beschik je over voldoende geld om de gehele aankoopprijs van de woning met eigen geld te kunnen bekostigen? Wij adviseren je om een afspraak te maken met een financieel adviseur om de mogelijkheden te bespreken. Het kopen van een woning met eigen geld heeft namelijk een paar voordelen, maar ook een aantal (fiscale) nadelen. In ons artikel over een huis kopen zonder hypotheek lees je daar meer over.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

In Nederland betaal je overdrachtsbelasting over de koopsom van je woning. Als je er zelf voor langere tijd gaat wonen, betaal je 2% overdrachtsbelasting (in 2023). Maar let op: als jij als starter voldoet aan bepaalde voorwaarden, kun je recht hebben op de startersvrijstelling. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen. 

Je kunt (in 2023) gebruikmaken van de startersvrijstelling als:

  • je zelf voor langere tijd in het huis gaat wonen;
  • je tussen de 18 en 35 jaar oud bent op het moment dat je het huis verkrijgt;
  • je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling; en
  • de woningwaarde niet hoger is dan €440.000.

Lees hier de details van de voorwaarden van de startersvrijstelling



Vind en bezichtig geschikte woningen

Nu dat je weet wat je financiële mogelijkheden zijn en wat de prijscategorie is waarbinnen je kunt zoeken, begint het pas echt. Je kunt beginnen met het zoeken naar woningen! Je kunt deze zoektocht op verschillende manieren aanpakken. Wij helpen je op weg.


Raadpleeg woningwebsites

De meeste starters beginnen hun zoektocht op Funda. Dit is de meest bekende en uitgebreide woningwebsite in Nederland. Daar vind je het grootste aanbod koopwoningen. Je kunt specifieke filters gebruiken om gericht te zoeken naar een woning die aan jouw wensen voldoet.

Een handige tip: maak een account aan op Funda en stel een zoekopdracht in. Op deze manier ontvang je dagelijks automatisch de nieuwste woningupdates in je inbox. Je kunt natuurlijk nog veel meer woningwebsites raadplegen, zoals Pararius en Jaap.


Schakel een aankoopmakelaar in (tip!)

In de huidige woningmarkt is het een flinke uitdaging om een geschikte woning te vinden. Als starter heb je het vaak nog een stukje moeilijker. Vind je een leuke woning die binnen je budget valt en aan je eisen voldoet, probeer dan direct een bezichtiging in te plannen. Vanwege het grote animo zitten de afspraken voor bezichtigingen vaak razensnel vol.

Herkenbaar? Denk er dan eens over na om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar helpt je tijdens het gehele aankoopproces. Een groot voordeel is dat aankoopmakelaars als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen op de markt. Vaak zelfs voordat ze op Funda verschijnen. Hierdoor heb je meer kans om de woning te kunnen bezichtigen. Daarnaast zijn aankoopmakelaars als eerste op de hoogte van nieuwbouwprojecten en andere ontwikkelingen.

Meer weten over aankoopmakelaars? Dat lees je hier:

Doe mee aan de NVM Open Huizen Dag

Een bijzondere gelegenheid om huizen te bezichtigen, is tijdens de NVM Open Huizen Dag. Deze dag wordt twee keer per jaar georganiseerd. Tijdens deze dag kun je zonder afspraak vrijblijvend deelnemende huizen bezoeken en direct met de eigenaar spreken. Op deze manier krijg je een beter beeld van zowel de woning als de buurt. De huizen die meedoen worden aangekondigd op Funda.

Maak een checklist en neem deze mee naar de bezichtiging

Als je een huis hebt gevonden dat je aanspreekt, neem dan snel contact op met de verkoopmakelaar om een bezichtiging te regelen. Je aankoopmakelaar kan je hierbij assisteren. Voordat je naar de bezichtiging gaat, is het slim om een checklist te maken met je woonwensen en -eisen. Gebruik hiervoor onze Checklist Huis Bezichtigen. Hiermee haal je alles uit je bezichtiging en zie je niets over het hoofd.

Vraag de verkoopmakelaar tijdens de bezichtiging naar eventuele gebreken en onderzoek de woning grondig. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Maak ook foto's tijdens de bezichtiging, om de woning op een later tijdstip nog eens rustig te kunnen bekijken en beoordelen. 

Kom iets eerder naar de bezichtiging om de buurt te verkennen. Of loop na het bezoek nog even een rondje in de wijk. Controleer of alle voorzieningen die belangrijk voor je zijn aanwezig zijn en of de sfeer je aanspreekt. Stel al je vragen over de buurt en de voorzieningen aan de verkopend makelaar. Voeg deze vragen ook toe aan jouw Checklist Huis Bezichtigen.

Weten waar je nog meer op moet letten bij het bezichtigen van een woning? Lees onze tips voor het bezichtigen van een woning en download onze gratis Checklist Huis Bezichtigen



Een aankoopmakelaar helpt je jouw eerste koophuis te vinden

Ben je op zoek naar een goede aankoopmakelaar voor het kopen van je eerste huis? Via Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je eenvoudig en snel de beste makelaars bij jou in de buurt. Gratis en vrijblijvend. Beantwoord de vragen en krijg van meerdere makelaars te horen hoe zij jou kunnen helpen met de aankoop van je nieuwe huis. 

  • Gratis & vrijblijvend
  • Contact via mail
  • Vergelijk op basis van prestaties



Bepaal een geschikt bod en breng het bod uit

Ben je enthousiast geworden na het bezichtigen van een woning? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Hieronder lees je onze tips voor het bepalen van het juiste bod. Daarnaast lees je hoe het uitbrengen van een bod in zijn werk gaat.


Het bepalen van het juiste bod

Het is tijd om te bepalen welk bod je wilt uitbrengen. Je aankoopmakelaar helpt je hierbij. Om het juiste bod te bepalen, is het belangrijk dat je jouw maximale bod kent (en daar niet overheen gaat). Daarnaast is het verstandig om een goede inschatting te maken van de waarde van het huis. 

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zijn de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt?
  • Wat is de WOZ-waarde van het huis?
  • Hoe lang staat het huis al te koop?
  • Is de vraagprijs aangepast sinds de start van de verkoop?
  • Hoeveel interesse is er in de woning?

Jouw aankoopmakelaar helpt je bij het beantwoorden van deze vragen. Heb je geen aankoopmakelaar? Op onze pagina over het bieden op een huis lees je hoe je de antwoorden op deze vragen zelf kunt achterhalen. 

Tip: vraag een gratis waarderapport bij ons aan voor een snelle indicatie van de woningwaarde! Je hebt het rapport binnen 1 minuut in je mailbox, inclusief een handig overzicht van de verkoopopbrengsten van recent verkochte woningen in de buurt. 

Het uitbrengen van het bod

Er bestaan verschillende manieren waarop je kunt bieden op een huis. De verkoper bepaalt de manier waarop je een bod kunt uitbrengen. De meest voorkomende biedingsvormen zijn: onderhandelen, verkoop bij inschrijving en online bieden. Op onze pagina over het uitbrengen van een bod op een woning lees je hoe deze biedingsvormen werken. Vraag de verkoopmakelaar naar de biedingsvorm die wordt gehanteerd en breng je bod uit. 

Denk van tevoren na over je biedingsstrategie

Overleg met je aankoopmakelaar over de juiste biedingsstrategie. Kun je een bod uitbrengen via onderhandelingen? Dan wil je een bod uitbrengen dat de verkoper interesseert en een tegenbod uitlokt. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je bod zo hoog is dat er geen ruimte meer is voor onderhandelingen. In sommige gevallen is het verstandig om direct een definitief bod te doen. Bijvoorbeeld als je niet wilt of kunt onderhandelen over de prijs. 

Het is verstandig om een einddatum aan je bod te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld vermelden dat je binnen drie dagen een reactie verwacht. Op deze manier stimuleer je een snelle reactie en voorkom je dat de verkoper rustig de andere biedingen afwacht. Bekijk ook of er (naast de verkoopprijs) andere zaken zijn die jouw bod kunnen versterken. Denk aan de datum van overdracht of gunstige voorwaarden. 

Je kunt je bod schriftelijk, mondeling of per e-mail indienen. Als je een mondeling bod uitbrengt, is het verstandig om dit schriftelijk te bevestigen. In deze schriftelijke bevestiging vermeld je de prijs, geef je toelichting op het bod en benoem je eventuele ontbindende voorwaarden. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt misverstanden.

Ontbindende voorwaarden

Je kunt verschillende ontbindende voorwaarden opnemen in je bod. Ontbindende voorwaarden geven je als koper de mogelijkheid om van de koop af te zien als de specifieke voorwaarden worden vervuld. Over het algemeen wordt een bod zonder voorbehoud sneller geaccepteerd dan een bod met voorbehoud. Denk daarom goed na over welke voorwaarden je wel of niet wilt opnemen. Overleg hierover met je aankoopmakelaar en/of financieel adviseur. 

Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • Voorbehoud van financiering
  • Voorbehoud van bouwkundige keuring
  • Voorbehoud van NHG

Lees hier meer over deze ontbindende voorwaarden


Wettelijke bedenktijd

Wordt jouw bod geaccepteerd? Dat is goed nieuws! Na het tekenen van het koopcontract heb je als (consument) koper recht op drie dagen bedenktijd. In deze periode kun je zonder opgaaf van reden de koop ontbinden. Jouw drie dagen bedenktijd beginnen te lopen op de dag nadat je het koopcontract hebt ontvangen. 



Regel je hypotheek of andere vorm van financiering

Het regelen en kiezen van een hypotheek 

De meeste starters hebben een hypotheek nodig bij het kopen van hun eerste woning. Eerder las je al hoe de hypotheekverstrekker jouw maximale hypotheekbedrag berekent. Na het tekenen van het koopcontract is het tijd om de hypotheek te regelen.

Neem contact op met een hypotheekadviseur om je te laten informeren over de verschillende hypotheekvormen die er zijn. Als starter kun je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluiten (of een combinatie hiervan). Laat je ook adviseren met betrekking tot: 

  • Het rentepercentage (lees meer over hypotheekrente)
  • De looptijd van de hypotheek
  • De voorwaarden van de hypotheek

Meer weten over de verschillende mogelijkheden bij het afsluiten van een hypotheek? Je leest het in ons artikel over hypotheken

Als je een voorbehoud van financiering hebt afgesproken, wordt de koop pas definitief op het moment dat je jouw hypotheek rond krijgt. Is er geen voorbehoud van financiering (of andere ontbindende voorwaarde) afgesproken, dan wordt de koop definitief na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd. 

Andere mogelijkheden voor het rondkrijgen van de financiering

Er zijn ook andere manieren om jouw financiering rond te krijgen. Zo zijn er verschillende manieren waarop je (groot)ouders je kunnen helpen bij het kopen van jouw eerste huis. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Je ontvangt een belastingvrije schenking van je ouders
  • Je ontvangt een lening van jouw ouders (familiebank)
  • Je koopt een woning met een generatiehypotheek
  • Jouw ouders kopen een tweede woning en jij huurt deze van hen
  • Je koopt een huis samen met je ouders

In ons artikel over het kopen van een huis met hulp van je ouders lees je er meer over.

Regel de overdracht bij de notaris

Op het moment van de overdracht wordt de juridische eigendom van de woning overgedragen. Tijdens de overdracht worden een paar stappen gevolgd. Er vindt eerst een eindinspectie plaats, waarbij er wordt gecheckt of de woning in de staat verkeert zoals is afgesproken in de koopakte. Daarna wordt de transportakte getekend. Dit is het moment dat je jezelf officieel de eigenaar van jouw eerste woning mag noemen!

Als je een hypotheek nodig hebt, wordt ook de hypotheekakte ondertekend, waarin de afspraken met de hypotheekverstrekker zijn vastgelegd. Daarna mag de champagne open!

Aankoopmakelaar en/of hypotheekadviseur nodig?

Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel en gemakkelijk de beste aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Meld je gratis aan en ontvang voorstellen van aankoopmakelaars in je mailbox. Plan als je wilt ook meteen een gratis afspraak in met een hypotheekadviseur. In 30 minuten kun je al jouw vragen stellen over het afsluiten van een hypotheek en de tarieven bij verschillende banken. 

  • Gratis & vrijblijvend
  • Contact via mail
  • Vergelijk op basis van prestaties


Lees meer over het kopen van een woning:

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel