AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Huis kopen onmogelijk, of toch niet?

Huis kopen onmogelijk, of toch niet?


Vraag jij je af hoe je ooit aan een huis komt in deze huizenmarkt? Je bent niet de enige. Voor veel mensen lijkt het kopen van een huis onmogelijk, maar is dat ook echt zo in jouw geval? In dit artikel lees je 9 tips voor het vergroten van je kansen op de woningmarkt. 

Ga direct naar:

Blijf ook op de hoogte van de nieuwe regels voor hypotheken in 2024 en de regeringsplannen voor de middenhuur van Hugo de Jonge. 

Tip 1: Onderzoek of je kunt kopen in een andere woonplaats

Kun je wel een hypotheek krijgen, maar is het met jouw budget onmogelijk om een huis te kopen in de woonplaats van jouw keuze? Kijk eens naar de huizenprijzen in andere regio’s en neem goedkopere plekken in overweging. Met een goede ov-verbinding of een gunstige ligging (dicht bij een snelweg) is de afstand wellicht goed te overzien. Vaak krijg je ook meer ‘huis’ voor je geld als je niet zoekt in de meest populaire woongebieden.

Op onze stedenpagina’s houden we per stad de actuele vierkantemeterprijs voor je bij. Zoek jouw woonplaats op en vergelijk de vierkantemeterprijs met andere woonplaatsen. Of nog handiger: maak een afspraak met een aankoopmakelaar. Kijk samen naar jouw woonwensen en onderzoek in welke woonplaatsen je voor jouw budget een geschikte woning kunt vinden.

Vind snel de beste makelaar bij jou in de buurt

  • Meld je gratis aan (binnen een paar minuten geregeld)
  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Vergelijk op basis van kosten, klik en beoordelingen
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gratis & vrijblijvend

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis
  • Snel
  • Vrijblijvend
  • Onafhankelijk

Tip 2: Onderzoek of je een starterslening kunt krijgen

Ben je een starter op de woningmarkt en is het onmogelijk om een geschikte woning te kopen met jouw budget? Onderzoek dan eens of je in aanmerking komt voor een starterslening. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Deze lening is in het leven geroepen om starters extra financiële steun te bieden bij de aankoop van een huis.

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je deze extra lening krijgen bovenop je reguliere hypotheek. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van je woning en de maximale hypotheek die je op dit moment kunt krijgen.

Tijdens de eerste 3 jaar hoef je geen rente en aflossing te betalen. Na deze 3 jaar betaal je wel rente en aflossing, tenminste, als je inkomen dit toelaat. Als dit niet het geval is, kun je een hertoetsing aanvragen om de maandelijkse lasten aan te passen aan je inkomen.

Het is de bedoeling dat je de lening na 30 jaar volledig hebt afgelost. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld vanwege je inkomen, dan moet je de restschuld na deze periode in 1 keer aflossen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat je dan een nieuwe hypotheek afsluit. Kan dat niet, dan moet je je woning verkopen. Als je je woning eerder verkoopt, dan moet je de starterslening op dat moment aflossen.

Lees meer over de starterslening

Tip 3: Schakel de hulp in van je ouders (indien mogelijk)

Er zijn verschillende manieren waarop je ouders je kunnen helpen bij het kopen van een woning. Indien hun financiële situatie dat toelaat natuurlijk. Zo kunnen ze je een schenking doen, geld lenen via een familiebank-constructie en garant staan bij een generatiehypotheek. Op deze manieren kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen bij de bank.

Ook kunnen je ouders, als ze hiervoor de middelen hebben, een tweede woning kopen die ze vervolgens aan jou verhuren. Jij betaalt dan iedere maand de huur, net zoals je dat zou doen bij een normale huurwoning. Zorg ervoor dat jullie duidelijke afspraken maken en dat alles nauwkeurig wordt vastgelegd bij de notaris. Als jullie dat willen, kunnen jullie ook afspraken maken over het al dan niet overkopen van de woning in de toekomst.

In ons artikel over het het kopen van een huis met je ouders gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden. Of voor de ouders: lees de beste tips om je kind te helpen bij het kopen van een huis.

Tip 4: Breng veilig een bod uit zonder financieringsvoorbehoud

Als je al meerdere keren een bod hebt uitgebracht maar steeds wordt overtroffen door anderen, is het belangrijk om contact te leggen met de juiste hypotheekadviseur. Kies voor een adviseur die directe connecties heeft met een of meerdere banken.

Deze adviseurs kunnen snel schakelen en je snel duidelijkheid geven over je hypotheekmogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat je zonder financieringsvoorbehoud kunt bieden op een woning. Binnen de wettelijke bedenktijd kun je nog afzien van de koop als de financiering niet rond komt.

Dit maakt je een aantrekkelijke koper voor verkopers, omdat het risico op het afzien van de koop door financieringsproblemen wordt verminderd. Met de juiste adviseur vergroot je dus je kansen op een geaccepteerd bod, zelfs als dit niet het hoogste bod is.

Tip 5: Overweeg het kopen van een huis met iemand anders

Is het onmogelijk voor je om alleen een woning te kopen? Denk eens na over de optie om een huis te kopen met iemand anders. Bijvoorbeeld met je ouders of met een goede vriend of vriendin. Samen kunnen jullie een hoger bedrag inleggen, waardoor er meer mogelijk wordt. De drempel van het kopen van een huis wordt dus verlaagd.

Maar let op: je gaat een langdurige financiële verplichting met elkaar aan. Maak een afspraak met een aankoopmakelaar, hypotheekadviseur en/of financieel adviseur en laat je goed adviseren. Houd naast het financiële gedeelte ook rekening met de impact op je relaties.

Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur nodig?

Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel en gemakkelijk de beste aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Meld je gratis aan en ontvang voorstellen van aankoopmakelaars in je mailbox. Plan als je wilt ook meteen een gratis afspraak in met een hypotheekadviseur.

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis
  • Snel
  • Vrijblijvend
  • Onafhankelijk

Tip 6: Onderzoek of je een duurhuurdershypotheek kunt krijgen

Betaal je al jarenlang een hoge huur, maar kom je niet in aanmerking voor een hypotheek met veel lagere lasten? Kijk dan eens of je in aanmerking komt voor een duurhuurdershypotheek. Deze hypotheek is nog niet zo lang geleden op de markt gebracht door een aantal hypotheekverstrekkers.

Ze vonden het oneerlijk dat sommige huurders iedere maand een fors bedrag aan huur betalen, terwijl het onmogelijk voor ze is om een woning te kopen. Om in aanmerking te komen voor de duurhuurdershypotheek, moet je ten minste 3 jaar een hoge huur hebben betaald. De huur moet minimaal één derde van je netto-inkomen per maand opslokken.

Daarnaast moet je nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Zo mag je geen betalingsproblemen hebben gehad, helpt het als je spaargeld hebt en moet je perspectief op de arbeidsmarkt er goed uitzien. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om je mogelijkheden te bespreken.

Tip 7: Schakel je netwerk in

Onderschat de kracht van het inschakelen van je netwerk niet! Jouw vrienden, familie, collega’s en kennissen kunnen waardevolle connecties hebben die het mogelijk maken dat jij toch een geschikt huis vindt voor een goede prijs. Het lijkt nu misschien onmogelijk om een geschikte woning in jouw prijscategorie te kunnen kopen, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

In sommige gevallen hebben mensen veel haast met het verkopen van een huis. Ze geven de voorkeur aan een snelle verkoop, het liefst aan iemand die ze (via via) kennen. De verkoopopbrengst is dan van ondergeschikt belang. Denk aan de situatie waarbij een woning uit een erfenis snel verkocht moet worden, iemand al is verhuisd naar het buitenland of snel van zijn of haar dubbele woonlasten af wil.

Jouw netwerk kan je ook tippen over huizen die nog niet officieel op de markt zijn. Daarnaast kunnen persoonlijke aanbevelingen en referenties je positie als koper versterken, omdat verkopers vaak de voorkeur geven aan betrouwbare en vertrouwde kopers. 

Tip 8: Los je studieschuld af 

Een openstaande studieschuld zorgt ervoor dat je minder kunt lenen bij de bank. Hoeveel minder je kunt lenen, hangt ervan af of je valt onder het oude of het nieuwe stelsel. Op onze pagina over het kopen van een woning met een studieschuld lees je daar meer over.

Vroeger rekenden hypotheekverstrekkers met de beginstand van jouw hypotheekschuld. Ze hielden dus geen rekening met de maandelijkse aflossingen die je al had gedaan. Hierdoor kon je vaak duizenden euro’s minder lenen, ook als je al een (groot) deel had afgelost.

Vanaf 1 januari 2024 wordt er niet langer gerekend met het oorspronkelijke bedrag van je studieschuld, maar met de actuele lasten van je schuld. Hoe meer je hebt afgelost, hoe meer je dus kunt lenen. Zorg wel dat je voldoende spaargeld overhoudt voor de kosten van het kopen van een huis.

Laat jouw maximale hypotheek berekenen

Wil je graag een woning kopen? Meld je aan via Mijn Verkoopmakelaar en vind snel en gemakkelijk de beste makelaars uit jouw buurt. Plan als je wilt ook een gratis gesprek met een hypotheekadviseur. Hij of zij berekent voor je hoeveel je kunt lenen, rekening houdend met jouw studieschuld.

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis
  • Snel
  • Vrijblijvend
  • Onafhankelijk

Tip 9: Doe een aanvraag voor het kopen van een huis met Duokoop

Om jouw maximale leencapaciteit te vergroten, kun je een aanvraag doen voor het kopen van een woning met Duokoop. Via deze constructie koop je samen met het Duokoopfonds een woning, waarbij het fonds minimaal 5% en maximaal 40% van de woningwaarde koopt. Duokoop geeft jou de grond in bruikleen. Deze constructie lijkt dus een beetje op erfpacht.

Iedere maand betaal je het fonds een vergoeding voor het gebruik. Je kunt dit bedrag aftrekken van de belasting. Je betaalt dit bedrag uiteraard naast het bedrag aan aflossing en rente op je eigen hypotheek. Als je wilt, kun je het deel van Duokoop na een tijdje kopen. Je bent dan volledig eigenaar.

Ben je geïnteresseerd in deze constructie? Neem contact op met een hypotheekadviseur en laat je informeren over de voorwaarden en risico’s. Kijk voor meer informatie op duokoop.nl

Tips voor het vinden van een geschikte huurwoning

Is kopen voor jou op dit moment echt onmogelijk, maar kun je ook geen betaalbare huurwoning vinden? Kijk dan eens naar de volgende mogelijkheden.

Tip 1: Onderzoek of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning

Hoewel de wachtlijsten voor een sociale huurwoning lang kunnen zijn, kan het de moeite waard zijn om je toch in te schrijven. Deze woningen worden verhuurd door woningcorporaties en zijn vaak goedkoper dan woningen in de vrije sector. Let op: je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Tip 2: Onderzoek of je in aanmerking komt voor overheidshulp

Afhankelijk van je situatie en je locatie, kun je mogelijk in aanmerking komen voor verschillende vormen van overheidssteun. Denk aan het ontvangen van huurtoeslag of financiële ondersteuning voor huisvesting. Als je geldzorgen hebt en je huis dreigt kwijt te raken, dan kun je een urgentieverklaring aanvragen bij jouw gemeente. Met zo’n verklaring krijg je voorrang op een sociale huurwoning. 

Tip 3: Onderzoek alternatieve woonvormen

Tot slot kun je kijken naar alternatieve woonvormen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar co-housing, waarbij meerdere mensen samen een huis delen en de kosten delen. Misschien is het concept van antikraak ook interessant voor je. Hierbij woon je tijdelijk en vaak tegen lage kosten in leegstaande panden. Op deze manier heeft het leegstaande pand een goede tijdelijke bestemming en wordt het pand tegelijkertijd beschermd tegen krakers.

Lees meer

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel