AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

7 tips om de kans op een geaccepteerd bod te vergroten

7 tips om de kans op een geaccepteerd bod te vergroten

Op de huidige woningmarkt is het kopen van een huis een enorme uitdaging. De vraag naar huizen is groter dan ooit en er wordt vaak flink boven de vraagprijs geboden.  Als je wilt dat jouw bod geaccepteerd wordt, zul je dus slim en creatief moeten zijn. Om jou een voorsprong te geven op de concurrentie, delen we in dit artikel 7 tips voor het vergroten van je kans op een geaccepteerd bod. Succes!

Ga direct naar:

Wat moet je doen voordat je een bod uitbrengt?

In ons artikel over het bieden op een huis bespreken we de manieren waarop je tegenwoordig een bod kunt uitbrengen op een woning. Je leest daar ook hoe je de hoogte van jouw bod bepaalt en wat de voordelen zijn van het inschakelen van een aankoopmakelaar. Hieronder lees je welke stappen je moet uitvoeren voordat je een bod uitbrengt. Daaronder geven we verdere tips over het vergroten van je kansen!

Stap 1: Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar ondersteunt je onder andere bij het neerleggen van het juiste bod, het doen van de onderhandelingen en het regelen van de juridische documenten. Deze professional neemt niet alleen taken en stress bij je weg, maar vergroot ook de kans op een geaccepteerd bod. Makelaars onderling krijgen nu eenmaal (nog steeds) meer voor elkaar. Ook kan een makelaar je helpen bij het kiezen van het beste moment om een huis te kopen.

Als je geld wilt besparen, kun je ook kiezen voor het inschakelen van een makelaar voor deeldiensten. Op onze pagina over aankoopmakelaars lees je daar meer over.

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel

Stap 2: Breng je maximale hypotheek in kaart met een hypotheekadviseur en bepaal jouw maximale budget

Tijdens een hypotheekgesprek kom je erachter wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Als je een aankoopmakelaar inschakelt via ons platform, kun je ook een gratis gesprek met een hypotheekadviseur aanvragen. Heb je al een koophuis, dan is het uiteindelijke budget natuurlijk ook afhankelijk van de verkoopprijs en de eventuele overwaarde

Wil je alvast een inschatting hebben van de waarde van je huidige woning, dan kun je een gratis waardebepaling bij ons aanvragen. Je ontvangt dan iedere twee maanden een update over de geschatte waarde van je huis op basis van de recente verkopen in jouw buurt, inclusief een koopsomoverzicht van de verkochte woningen in jouw buurt.

Nu je ongeveer weet wat je kan besteden, is het ook belangrijk om te bedenken wat je wilt besteden. Houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten bij het kopen van een huis en eventuele kosten voor verbouwingen en achterstallig onderhoud.

Stap 3: Maak een goede inschatting van de woningwaarde

Nu je inzicht hebt in je budget en wat je maximaal wilt besteden, is het tijd om een inschatting te maken van de woningwaarde van het huis dat je op het oog hebt. Je maakt een goede inschatting van de waarde van de woning door verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt te checken en de WOZ-waarde van het huis op te vragen. Jouw aankoopmakelaar kan dit voor je uitvoeren. 

Je kunt ook een gratis waardebepaling aanvragen via onze website. Let op: dit blijft altijd een inschatting.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder

Stap 4: Achterhaal op welke manier je het bod moet uitbrengen

Tijdens de bezichtiging kun je aan de verkoopmakelaar vragen met welke biedingsvorm er wordt gewerkt. Meestal geeft de makelaar dit al uit zichzelf aan je door. Je kunt hem ook later bellen of mailen. Als je een aankoopmakelaar hebt, kun je hem of haar ook laten informeren naar de manier waarop je een bod moet uitbrengen. 

Verschillende biedingsvormen zijn: onderhandelen, verkoop bij inschrijving, online bieden en veiling. Meer weten? Ontdek hoe deze verschillende biedingsvormen werken.

Stap 5: Bepaal de juiste biedingsstrategie met je aankoopmakelaar

De juiste biedingsstrategie is onder andere afhankelijk van de biedingsvorm, wat je weet over de situatie van de verkoper en wat je weet over de interesse in de woning. Hoe langer het huis te koop staat of hoe vaak de vraagprijs is aangepast, des te meer ruimte er is om te onderhandelen. Als de verkoper haast heeft vanwege een nieuwe woning of andere redenen, kan dat in jouw voordeel werken.

Verzamel dus zoveel mogelijk informatie over de verkoper en gebruik dit om een strategisch bod uit te brengen. Als je een bod uitbrengt, is het ook belangrijk om dit altijd op papier te zetten, ook als je het bod al telefonisch hebt uitgebracht. Bevestig altijd per e-mail de details en eventuele voorwaarden.

Tip: als je een bouwkundige keuring laat doen voordat je een bod uitbrengt, kun je eventuele verborgen gebreken ontdekken. Deze kun je altijd meenemen in je biedingsstrategie. Achterstallig onderhoud kan bijvoorbeeld een goed argument zijn voor een lager bod. 

Bespreek met je makelaar of dit een goede strategie is. Bij grote concurrentie verlaag je misschien de kans op een geaccepteerd bod door dit aan te kaarten.

Wat kun je doen om de kans op een geaccepteerd bod te vergroten?

Om je kansen op een geaccepteerd bod te vergroten, zul je flexibel en een beetje creatief moeten zijn. Dit geldt helemaal als je geen grote marge in je budget hebt om te overbieden. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt inzetten, zoals het aanpassen van je voorwaarden of jouw gunfactor bij de verkoper vergroten. Zo kun je, zelfs zonder het hoogste bod, toch kans maken op je droomhuis.

Tip 1: Speel in op de wensen van de verkoper

Naast de prijs spelen ook andere voorwaarden een rol bij het al dan niet accepteren van een bod. Door in te spelen op de wensen van de verkoper kun je jouw bod extra aantrekkelijk maken. Zorg daarom dat je tijdens de bezichtiging of op een ander moment meer te weten komt over de situatie en behoeftes van de verkoper. Jouw aankoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Als de verkoper bijvoorbeeld snel wil verhuizen, bijvoorbeeld omdat hij zit met dubbele woonlasten, dan kun je aangeven dat de sleuteloverdracht snel kan plaatsvinden. Als de verkoper juist meer tijd nodig heeft, kun je in je bod aangeven dat de overdracht op een ander tijdstip kan worden gepland. 

Tip 2: Voeg flexibele voorwaarden toe

Verkopers hechten waarde aan een soepele overgang van hun oude naar hun nieuwe woning. Een bod waarin flexibiliteit wordt getoond, bijvoorbeeld over het overnemen van meubels of apparatuur, is daarom extra aantrekkelijk voor verkopers. 

Tip 3: Verminder onzekerheden voor de verkoper

Een bod zonder ontbindende voorwaarden is aantrekkelijker voor verkopers, omdat het zekerheid geeft met betrekking tot een succesvolle verkoop. Bespreek met je aankoopmakelaar of het verstandig is om een bod uit te brengen zonder ontbindende voorwaarden. Is dat niet verstandig? Kijk dan of er andere manieren zijn waarop je onzekerheden kunt verminderen voor de verkoper. 

Om je bod aantrekkelijker te maken, is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om een verklaring van je hypotheekadviseur aan te vragen waarbij hij verklaart dat de financiering hoogstwaarschijnlijk rond komt. Dit geeft de verkoper meer vertrouwen in een goede afronding van de verkoop. 

Tip 4: Zoek een hypotheekadviseur met een snel lijntje met de bank

Sommige hypotheekadviseurs hebben snellere doorlooptijden, omdat ze goede afspraken hebben met geldverstrekkers over de beoordeling van complete dossiers. Dit maakt het mogelijk om zonder voorbehoud van financiering te bieden op een woning, omdat je binnen de wettelijke bedenktijd altijd nog van de koop af kunt zien als je de financiering niet rond krijgt. Vraag bij de hypotheekadviseur naar de voorwaarden en risico’s. 

Het nadeel hiervan kan zijn dat je niet de scherpste hypotheekrente krijgt, omdat je de keuze hebt uit minder banken. Maar, je hebt wel meer kans op een geaccepteerd bod! Lees ook onze tips voor het vergelijken van hypotheekadviseurs.

Tip 5: Houd je enthousiasme voor je tijdens de bezichtiging

Tijdens de bezichtiging is het verstandig om je enthousiasme een beetje te temperen. Als je te enthousiast overkomt, kan de verkoper namelijk denken dat je bereid bent meer te betalen. Dat kan de onderhandelingen beïnvloeden. Je kunt zeker interesse tonen, maar houd je grote enthousiasme een beetje in toom tot de verkoper of verkoopmakelaar uit zicht is.

Tip 6: Zorg voor een goed verhaal (gunfactor)

Naast een goed bod speelt ook de gunfactor een rol. Mensen vinden het vaak belangrijk dat hun geliefde woning overgaat naar mensen die er goed voor zullen ‘zorgen’. Laat bij het uitbrengen van je bod daarom iets persoonlijks weten over jouw situatie, bijvoorbeeld waarom dit huis voor jou belangrijk is. Als de verkoper moet kiezen tussen gelijkwaardige biedingen, kan een persoonlijk verhaal precies het verschil maken.

Tip 7: Wees strategisch in je bod

Als je een openingsbod mag doen, zorg dan dat dit lager is dan je maximale budget, zodat er ruimte voor onderhandeling is. In sommige gevallen kan het juist wel slim zijn om direct je eindbod neer te leggen, zeker als je weet dat de verkoper snel wil verkopen. Dit kan de verkoper het gevoel geven dat ze niet meer hoeven te wachten op betere biedingen. Je makelaar kan je adviseren over de juiste biedingsstrategie.

Lijkt het met jouw budget bijna onmogelijk om een woning te kopen? Lees dan eens onze 9 tips voor het vergroten van je kans op de woningmarkt. Misschien zitten er oplossingen tussen waar je nog niet aan hebt gedacht.

Hoe vind ik snel de juiste makelaar?

Ons platform maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de beste makelaars uit de buurt met elkaar te vergelijken. Meld je aan en ontvang deze week al verschillende voorstellen van makelaars in je mailbox. Vergelijk het aanbod op basis van tarieven, beoordelingen en resultaten en ga aan de slag!

Je kunt bij ons terecht voor aankoopmakelaars, maar ook voor verkoopmakelaars (voor de verkoop van jouw huidige woning). Ze hanteren scherpe tarieven, omdat ze met elkaar concurreren op ons platform. Profiteer daar vooral van! Heb je vragen over onze dienst? Lees hoe het werkt of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Plan een gratis hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur
  • Gratis & vrijblijvend

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel

Een laatste ding…

Dan nog een laatste dingetje! Nadat jouw bod is geaccepteerd is het natuurlijk feest, maar wees je ervan bewust dat de verkoper het accepteren van het bod nog kan intrekken tot het moment dat het koopcontract is ondertekend. Je leest er meer over in ons artikel over het intrekken van een geaccepteerd bod op een huis

Hebben beide partijen een handtekening onder de koopovereenkomst gezet, dan kan de champagne open!

Lees meer

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel