AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Wat is het beste moment om je huis te koop te zetten?

Verhuurd huis verkopen


Op deze pagina helpen we je met het kiezen van het juiste moment om de eerste stap te zetten voor de verkoop van jouw huis. We behandelen die 4 onderwerpen die bepalen wanneer je je huis moet verkopen én wanneer je het beste kunt starten.

 1. De duur van de verkoop van begin tot eind (2,5 maand)
 2. Houd rekening met het seizoenspatroon in de woningmarkt
 3. Voor of nadeel aan ontwikellingen op de woningmarkt
 4. Persoonlijke omstandigheden (nieuwbouw of migratie)

We helpen je eerst met een overzicht van hoelang alles duurt van start tot finish. Zo kun je zelf beter inschatten wanneer je de eerste stap moet zetten.

 
Vergelijk direct de beste verkoopmakelaars

Vind een verkoopmakelaar
 • Snel & Makkelijk
 • Uit de buurt
 • Gratis


De duur van de verkoop van begin tot eind (2,5 maand)

 • Moment 1: besluit om te verkopen is genomen
  Het vinden van een makelaar (1,5 + 0,5 = 2 weken)
 • Moment 2: Makelaar gekozen
  Het voorbereiden van de verkoop (1 tot 4 weken)
 • Moment 3: de woning kan op funda
  Bezichtingen & biedingen (2 tot 8 weken)
 • Moment 4: het koopcontract is getekend:
  Afwachten definitief worden van de koop (1 tot 6 weken)
 • Moment 5: de koop is definitief
  Levering (overdracht) van de woning (1 tot 12 maanden)

Moment 1: besluit om te verkopen is genomen

Je bent er uit. Je gaat de woning verkopen. Dit is ons startpunt.

Het vinden van een makelaar (1,5 + 0,5 = 2 weken)

Het vinden van een makelaar voor het verkopen van een huis bestaat uit 2 stappen. Een shortlist maken van makelaars om uit te nodigen, en de uiteindelijke keuze na het bezoek aan huis.

Voorselectie van makelaars maken

Maak een lijst van 2 of 3 makelaars die je wilt vragen om langs te komen. Als je dat helemaal zelf wilt doen, dan kun bijvoorbeeld kiezen voor:

 1. De bekendste makelaar van de stad,
 2. De makelaar die in jouw buurt is gevestigd, en 
 3. De makelaar die het meest in jouw buurt verkoopt de laatste tijd.

Onder aan de pagina wordt uitgelegd hoe wij bij deze stap kunnen helpen. Dat is met name handig als je de prestaties en resultaten wilt weten van makelaars uit de buurt. Hier lees je wat meer over waar je op kan letten:


Eén avond moet voldoende zijn om de selectie te maken. Vervolgens zal het anderhalve week kosten om de drie afspraken gepland te krijgen.

Uiteindelijke selectie van de makelaar

Als je alle makelaars langs hebt gehad dan heb je een goede indruk van hoe zij zijn. Als je het slim speelt heb je ook van alle makelaars een inschatting van de opbrengst gekregen én hun courtage. Vervolgens kun je de uitgenodigde makelaars naast elkaar leggen:

 • Wat vind je van hun persoonlijkheid / overkomen?
 • Wat kost de makelaar?
 • Welke verwachting heeft hij van de opbrengst?
 • Geloof je in de aanpak?

Als je je keuze hebt gemaakt, teken je de opdracht met de makelaar en kan hij van start. Als je snel bent kan je dit in 2-3 dagen doen. Dan kom je in totaal voor het vinden van een makelaar op 2 weken.

 

Moment 2: Makelaar gekozen

Makelaar staat klaar, jij staat klaar: de voorbereiding van de verkoop kan beginnen.

Het voorbereiden van de verkoop (1 tot 4 weken)

De voorbereiding van de verkoop bestaat uit 2 onderdelen: jouw huis klaarmaken voor verkoop én de publicatie van de verkoop (funda) voorbereiden. 

Jouw huis verkoopklaar maken (0 tot 3 weken)

De makelaar geeft je zeer waarschijnlijk wat tips om je huis nét even wat aantrekkelijker te maken. Dat kan zo simpel zijn als een paar spotjes in de badkamer draaien of hier en daar een beetje opruimen.

Het kan ook dat het loont om meer ingrijpende acties te ondernemen, zoals bijvoorbeeld alle kozijnen te laten schilderen. 

Eerder hebben we tips van makelaars verzameld over het verkoopklaarmaken van je huis: 


Afhankelijk van de staat van je huis kost het verkoopklaar maken van jouw huis tussen de 0 tot 3 weken de tijd.

Voorbereiding van de publicatie (1 week)

Als jouw huis helemaal spik en span is, dan kunnen de foto's worden gemaakt. Het belangrijkste onderdeel van de woningpresentatie. Een fotograaf van een makelaar kan vaak binnen 4/5 werkdagen langs komen, nadat de opdracht is gegeven.

Naast de fotograaf komt er ook iemand langs voor het opmeten van de woning. Tot slot moet er nog een energielabel worden aangevraagd. Vaak gebeurt dat op dezelfde dag.

In totaal neemt het voorbereiden van de verkoop tussen de 1 en 4 weken in beslag, sterk afhankelijk van de staat van jouw huis.

 

Moment 3: de woning kan op funda

Alle documentatie is af en de woning kan worden gepubliceerd.

Bezichtingen & biedingen (2 tot 8 weken)

Ja dit is even schrikken: 2 tot 8 weken. Hieronder leggen we uit hoe het precies zit, zodat je voor je eigen huis beter kan inschatten of het past.

De snelheid van de verkoop is afhankelijk van het type woning en de locatie. Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Een gewilde woning in een grote stad (2 weken)

Een appartment in Amsterdam heeft aan 3 tot 5 bezichtingsdagen genoeg. Na afloop van de bezichtiging is vaak de deadline voor de biedingen (vrijdag). Vaak kan je dan in een weekend besluiten over welk bod je accepteert. En dan kan in de opvolgende week het koopcontract worden getekend.

Voorbeeld 2: Een unieke woning in een kleine plaats (8 weken)

Een vrijstaande woning in een kleine plaats in Gelderland heeft minder mogelijk kopers. Vaak gaat het om een handjevol kopers die wel of niet héél erg verliefd zijn op de woning.

Een makelaar heeft doorgaans meer tijd nodig om bij deze kopers op te vallen en de afspraken te plannen. Normaal wordt voor bezichtingen bij dit soort woningen meer tijd genomen, én krijgen kopers de kans om meerdere keren te komen kijken. Doordat er minder kandidaten zijn, is het bieden meer een onderhandeling dan een veiling.

In beide gevallen zorgt de makelaar ervoor dat na de bieding.

 

Moment 4: het koopcontract is getekend

Je hebt de bieding geaccepteerd en het koopcontract is door beide getekend. 

Afwachten definitief worden van de koop (1 tot 6 weken)

Dat de overeenkomst is gesloten, betekent niet dat de verkoop al definitief is. Houdt rekening met 2 zaken:

Wettekelijke bedenktijd (3 dagen)

Nadat de koopovereenkomst getekend is, heeft de koper 3 dagen bedenktijd. In die 3 dagen mag de koper zonder opgaaf van reden en zonder kosten, van de overeenkomst af. Deze bedenktijd geldt niet voor jou als verkoper.

Ontbindende of opschortende voorwaarden (vrij af te spreken)

Vaak spreekt een koper voorwaarden af waaronder hij de verkoop wél of niet doorzet. Denk dan aan:

 1. Bouwtechnische keuring
 2. Financiering door zijn bank

In de grote steden komt het voor dat zonder deze voorwaarden wordt geboden, maar dit is uitzonderlijk. Voor de meeste transacties geldt dat een koper 5 weken nodig heeft om alles te regelen. Als aan alle voorwaarden is voldaan, dan is de koop definitief.

 

Moment 5: de koop is definitief

Alle partijen zijn gebonden aan de verkoop, dus wordt het tijd voor de overdracht.

Levering (overdracht) van de woning (1 tot 12 maanden)

De levering van de woning betekent het volgende:  het geld gaat over en de woning wordt op de naam van de koper gezet. Dit gebeurt allemaal bij de notaris.

De kopers kiezen (en betalen) de notaris. Je kunt vrij afspraken wanneer de levering plaatsvindt:  zo snel mogelijk, of juist pas over maanden. 

Dit kan héél handig zijn als je juist nog even wilt overbruggen, omdat je nog geen nieuwe woning gevonden hebt, of als je jouw nieuwbouwwoning nog niet af is.

Belangrijke tip: Bij het verkopen van je huis kun je er voor kiezen om snel de woning te verkopen (om van het gedoe af te zijn) en pas maanden later te leveren bij de notaris (zodat je niet tijdelijks zonder huis zit).

 

Houd rekening met het seizoenspatroon in de woningmarkt

Voor de verkoop helpt het als zo veel mogelijk mensen jouw woning zien. Dat is terug te zien in de cijfers van wanneer woningen in de verkoop worden gezet. 

De simpele regel:

Vermijd vakanties en de kerstperiode. Alle andere momenten zijn prima om je huis in de verkoop te zetten. Je kunt de vakanties en de kerstperiodes overigens wél gebruiken om een makelaar te kiezen en de verkoop voor te bereiden.

 

Voor of nadeel aan ontwikellingen op de woningmarkt

Het is altijd lastig om de markt te voorspellen. De keuze voor het moment om de woning te verkopen, hangt mede af van jouw verwachting van de marktontwikkelingen. 

Wij houden er niet van om een voorspelling te doen of de huizenprijzen verder stijgen of niet. Feit is dat de prijzen al meerdere jaren aan het stijgen zijn. 

Als je denkt dat de markt op z'n top zit, dan is het logisch om snel tot verkoop over te gaan. Verwacht je juist dat de rek er nog niet uit is, dan is het slim om zo laat mogelijk tot verkoop over te gaan.

 

Persoonlijke omstandigheden (nieuwbouw of migratie)

Het verkopen van jouw huis kan dus redelijk snel. Voor een aantal mensen geldt dat er dwingende eisen zitten aan het moment van de verkoop: ze verlaten het land, of hun woning wordt op een bepaald moment afgeleverd.

In dergelijke gevallen raden wij aan van achter naar voren te rekenen:

 1. Wanneer wil je in je nieuwe woning trekken? (levering)
 2. Wanneer heb je het geld nodig? (levering)
 3. Wanneer wil je zekerheid over de opbrengst? (verkoop definitief)
 4. Wanneer heb je tijd om de verkoop voor te bereiden? (makelaar kiezen en verkoopklaar maken)

 

Zet de eerste stap voor de verkoop

Als je jouw woning aanmeldt op Mijn Verkoopmakelaar, weten makelaars in de buurt dat jij van plan bent je huis te verkopen. Zij sturen jou een reactie met hoe zij de verkoop van jouw huis zouden aanpakken. Jij kant vervolgens op basis van alle reacties de makelaar kiezen die bij jou past. 

Je ontvangt:

 • Het tarief van elke makelaar
 • Inschatting van de verkoopopbrengst
 • De prestaties en verkoopresultaten tot nu toe van de makelaars

Vergelijk direct de beste verkoopmakelaars:

Vind een verkoopmakelaar
 • Snel & Makkelijk
 • Uit de buurt
 • Gratis

 

 

Ondek meer over het kopen of verkopen van een woning:

Veelgestelde vragen over het moment van huis verkopen

 • Hoelang duurt het hele verkoopproces van een huis?

  Het verkopen van een huis kost 2,5 maand. Dit is vanaf het moment dat je start met het zoeken van een makelaar tot het moment dat je huis bij de notaris aan de kopers wordt overgedragen.

 • Van wat is het moment afhankelijk om de verkoop te starten?

  1. Jouw persoonlijke plannen (aankoop, nieuwbouw emigratie)
  2. Vakantie en kerstperiodes
  3. De stijging van huizenprijzen
  4. De snelheid van de verkoop voor jouw type woning en locatie

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel