AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Wat gebeurt er met de koopwoning na echtscheiding?

Wat gebeurt er met een koophuis na echtscheiding?

Zijn jij en je partner tot de moeilijke beslissing gekomen om te gaan scheiden? Naast de emotionele impact brengt een echtscheiding helaas ook veel praktische zaken met zich mee. Als jullie samen in een koophuis wonen, moeten jullie nadenken over de toekomst van de woning. Blijft een van jullie er wonen? Is dat financieel haalbaar? En hoe zit het met de verdeling van de overwaarde? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

Ga direct naar:

Wie krijgt de koopwoning na echtscheiding?

Na de scheiding wordt de woning toegekend aan de eigenaar. Dit kan betekenen dat een van jullie twee de enige eigenaar is, maar het is ook mogelijk dat jullie samen eigenaar zijn van de woning. In principe is degene die de woning heeft gekocht de eigenaar. Maar bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan het zijn dat het eigendom van de woning gezamenlijk wordt, zelfs als het oorspronkelijk door één persoon is gekocht.

Om te weten hoe dit bij jullie zit, kunnen jullie het beste contact opnemen met de notaris. In de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden lees je precies wie de eigenaar is of eigenaars zijn. Je kunt er ook afspraken vinden over wie er in de woning mag blijven wonen na een echtscheiding. In het echtscheidingsconvenant kun je hiervan afwijken en iemand anders aanwijzen om in het huis te blijven wonen.

Zijn jullie voor 2018 getrouwd (of een geregistreerd partnerschap aangegaan)? Dan zijn al jullie bezittingen en schulden van voor en tijdens het huwelijk gemeenschappelijk geworden. Het maakt dus niet uit of een woning voor of tijdens het huwelijk werd gekocht: deze is sowieso gemeenschappelijk eigendom geworden, tenzij jullie hiervan zijn afgeweken met huwelijkse voorwaarden.

Zijn jullie vanaf 2018 getrouwd (of een geregistreerd partnerschap aangegaan)? Dan geldt standaard de ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Al jullie bezittingen en schulden van voor het huwelijk zijn privé gebleven. Alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan, zijn gemeenschappelijk geworden, tenzij jullie ervoor hebben gekozen om hiervan af te wijken in huwelijkse voorwaarden. 

Conclusie: Een huis dat jullie tijdens het huwelijk hebben gekocht, is meestal van jullie samen, tenzij de gemeenschappelijke voorwaarden anders bepalen. Een huis dat voor het huwelijk is gekocht door een van de partners, kan gemeenschappelijk bezit zijn, maar ook privébezit. De uitkomst hangt af van de datum dat jullie getrouwd zijn en de voorwaarden die je eventueel hebt laten opstellen.

Wat als een van beiden de woning krijgt?

Is een van jullie eigenaar van de woning, dan zal de ander moeten vertrekken. In het echtscheidingsconvenant kun je hierover trouwens ook andere afspraken maken. Komt het bijvoorbeeld beter uit om de niet-eigenaar nog een tijdje in de woning te laten wonen? Leg dat dan met duidelijke afspraken en voorwaarden vast in het echtscheidingsconvenant. 

Wat als beide personen de woning krijgen?

Zijn jullie beiden eigenaar van de woning, dan zijn jullie dus ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Jullie moeten dan samen bepalen wat er met de woning gaat gebeuren. Wil een van de twee in de woning blijven wonen? Gaan jullie voor verkopen? Of kiezen jullie ervoor om de hypotheek nog even samen door te betalen? Leg de afspraken ook hier duidelijk vast in het echtscheidingsconvenant. 

Scenario 1: Een van de partners wil in het koophuis blijven wonen

In het geval dat een van de partners in het koophuis wil blijven wonen, zal de hypotheek ook volledig op de naam van die persoon moeten komen te staan. Je kan dit niet zomaar doorgeven aan de bank; de bank moet hiervoor toestemming geven. Dat is logisch, want de verantwoordelijkheid van de hypotheekschuld komt tenslotte bij één persoon te liggen.

Of de bank akkoord gaat, hangt af van de financiële draagkracht van de partner die in de woning wil blijven. De bank controleert of de overgebleven partner voldoende inkomen heeft om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen dragen. Er zijn hier drie scenario’s mogelijk: 

  1. Als de bank toestemming geeft, wordt er een nieuwe hypotheekakte opgemaakt. Hiervoor kunnen notariële en andere administratieve kosten in rekening worden gebracht. 
  2. Als de bank geen toestemming geeft, dan kan mogelijk een nieuwe hypotheek bij een andere bank worden afgesloten. Of wellicht kan er geld worden geleend op een andere manier, bijvoorbeeld bij familie of vrienden.
  3. Als de partner nergens een hypotheek kan afsluiten, zal de woning moeten worden verkocht. Het is ook mogelijk om er samen voor te kiezen om de hypotheek nog even samen te blijven betalen. Bijvoorbeeld in het geval de partner verwacht binnenkort wel alleen de hypotheek te kunnen dragen.


Overwaarde of restschuld?

Is het de partner gelukt om de hypotheek op naam te zetten, dan moet de waarde van de woning nog worden ‘verrekend’ met de vertrekkende persoon. Je kunt de waarde laten bepalen door een taxateur, maar ook op een andere manier samen bepalen.

Er zijn hier twee scenario’s mogelijk:

  1. Is er sprake van overwaarde (de woning is dan meer waard dan de overgebleven hypotheekschuld), ontvangt de vertrekkende partner de helft van deze overwaarde. De vertrekkende partner wordt dan door de blijvende partner ‘uitgekocht’. 
  2. Is er sprake van een restschuld (de woning is dan minder waard dan de overgebleven hypotheekschuld), betaalt de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde aan de blijvende partner. 

Ook hier kunnen weer andere afspraken in het echtscheidingsconvenant worden gemaakt.


Scenario 2: De partners betalen de hypotheek nog even samen door

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om ervoor te kiezen de hypotheek nog even samen door te betalen en allebei eigenaar te blijven. Hieronder lees je een paar situaties waarin dat verstandig kan zijn.

  • De woningmarkt is onzeker, waardoor je verwacht dat de verkoopopbrengst lager zal uitvallen.
  • Je wilt de kinderen in hun vertrouwde omgeving laten wonen, totdat een andere woning in de buurt is gevonden.
  • Een van de partners verwacht binnenkort wél voldoende draagkracht te hebben om de hypotheek alleen te kunnen dragen.

Scenario 3: De partners beslissen samen om de woning te verkopen

Hebben jullie besloten dat de woning moet worden verkocht? Jullie hebben er beide baat bij als de woning snel wordt verkocht. Zolang de woning nog niet is verkocht, blijven jullie namelijk samen verantwoordelijk voor de hypotheeklasten, verzekeringen en andere kosten van het huis. Dit kan financieel belastend zijn, vooral als een van beide partners al ergens anders woont en dubbele woonlasten heeft. 

Daarnaast is een scheiding natuurlijk een erg stressvolle periode. Hoe sneller het afhandelen van de verkoop van de woning gebeurt, hoe sneller je het hoofdstuk kunt afsluiten. Je kunt dan beide verder met je eigen leven. De verkoopopbrengst kan door beide partners worden gebruikt voor het vinden van nieuwe woonruimte. 

In ons artikel over het verkopen van een woning bij echtscheiding lees je hoe je het proces het beste kunt aanpakken. Lees ook onze tips voor een snelle verkoop van een woning.

Lees meer over het verkopen van uw woning

Het belang van een goede makelaar bij de verkoop

Een goede makelaar helpt je enorm bij het snel verkopen van jouw woning voor een goede prijs. Bij een scheiding zijn er nog meer redenen om een makelaar in de arm te nemen. Emoties kunnen hoog oplopen, waardoor het moeilijk kan zijn om objectieve beslissingen te nemen over de verkoop van de woning. Een makelaar geeft als onpartijdige derde partij goed advies en neemt veel taken uit handen. 

Lees wat een makelaar allemaal voor je doet

Hoe vind je snel de beste makelaar?

Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel de beste makelaars tegen scherpe tarieven. Het fijne is dat je zelf geen makelaars hoeft te contacteren. Nadat je je woning bij ons hebt aangemeld, ontvang je voorstellen van makelaars uit de buurt. Jullie bepalen zelf met wie je in contact wilt komen. Dat scheelt een hoop tijd en moeite.

Daarnaast werken veel verkoopmakelaars ook als aankoopmakelaar. Naast het verkopen van de gezamenlijke woning, kunnen ze jou dus ook helpen een nieuwe woning te kopen op basis van jouw eigen budget. Meer weten over onze dienst? Neem contact met ons op!

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en werkwijze
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Plan ook een gratis afspraak met een hypotheekadviseur
  • Gratis & vrijblijvend

  • Veilig
  • Vrijblijvend
  • Gratis
  • Onafhankelijk


Lees meer

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel