Het besluit is genomen: jullie gaan scheiden. Dit is een ingrijpende stap die gepaard gaat met veel emoties en praktische uitdagingen. Een van de zaken die geregeld moet worden, is de verkoop van de gezamenlijke woning. In dit artikel bespreken we de 5 stappen die je moet doorlopen bij het verkopen van het huis bij een scheiding. Ook bespreken we veelgestelde vragen.
Ga direct naar:
Na een scheiding bepaalt de eigenaar van de koopwoning wat er met het huis gebeurt. Als jullie samen eigenaar zijn, zullen jullie gezamenlijk een beslissing moeten nemen. Een van jullie kan ervoor kiezen om in het huis te blijven wonen, mits dit financieel haalbaar is. Een andere optie is om de hypotheek tijdelijk samen door te betalen of om de woning te verkopen.
In ons artikel Wat gebeurt er met de koopwoning na echtscheiding gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden.
Als jullie niet meer precies weten wie de eigenaar is of hoe de procentuele verdeling eruit ziet, is het verstandig om contact op te nemen met de notaris. In de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden staat precies wie de eigenaar is, en welk percentage ieder heeft. Hierin kunnen ook afspraken staan over wie er in de woning mag blijven wonen na de scheiding.
Als jullie vermoeden dat de huidige staat van de woning of de situatie op de woningmarkt niet ideaal is voor de verkoop, kunnen jullie er ook voor kiezen om de hypotheek nog een tijdje samen door te betalen. Dit geeft de mogelijkheid om de woning op te knappen voor verkoop of te wachten op een gunstiger verkoopmoment.
Het is wel belangrijk om te overwegen of de extra hypotheeklasten in verhouding staan tot de verwachte hogere opbrengst. Daarnaast kan het verlengen van de gezamenlijke financiële verplichtingen leiden tot meer spanningen en conflicten. Het is verstandig om dit risico zorgvuldig mee te nemen in jullie beslissing.
Hebben jullie besloten dat nu verkopen de beste optie is, dan kan het verkoopproces in gang worden gezet. Door snel actie te ondernemen, voorkom je dat de situatie verergert door oplopende kosten. Vaak heeft een van de twee namelijk al een andere woning, waardoor hij of zij te maken krijgt met dubbele woonlasten. Het is dan prettig als er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan die situatie.
Bovendien biedt een snelle verkoop duidelijkheid en kan het helpen met het verwerken van de scheiding. Het stelt beide partijen in staat om een frisse start te maken, zonder de lasten van een gedeeld eigendom.
Om het verkoopproces soepel en snel te laten verlopen, is het verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen. Een makelaar biedt niet alleen objectieve en professionele begeleiding, maar neemt ook veel taken uit handen. Het proces is op deze manier minder belastend voor de partners die in scheiding liggen, en er is minder kans op conflict.
De makelaar neemt veel praktische en administratieve taken op zich, zodat jullie je kunnen richten op de andere zaken die geregeld moeten worden voor de scheiding. Een makelaar helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste vraagprijs, geeft tips voor het verkoopklaar maken van de woning, plant en begeleidt bezichtigingen en voert de onderhandelingen als er een bod ligt.
Let op: niet iedere makelaar biedt deze full-service dienstverlening. In ons artikel over het kiezen van de juiste makelaar lees je waar je uit kunt kiezen en op moet letten.
Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel de beste makelaars tegen scherpe tarieven, zonder dat je zelf op zoek hoeft te gaan. Nadat je je woning bij ons hebt aangemeld, ontvang je direct voorstellen van makelaars uit de buurt. Jij bepaalt zelf met welke makelaar je in contact wilt komen, wat je veel tijd en moeite bespaart.
Bovendien werken veel verkoopmakelaars ook als aankoopmakelaar. Dit betekent dat zij je niet alleen kunnen helpen bij de verkoop van de gezamenlijke woning, maar ook bij de aankoop van een nieuwe woning die past binnen jouw budget. Wil je meer weten over onze diensten? Neem gerust contact met ons op!
De volgende fase in het verkoopproces is het accepteren van een bod en het rondmaken van de verkoop. Zodra er een bod is uitgebracht dat voor beide partijen acceptabel is, begint de onderhandelingsfase. Hierin speelt de makelaar een cruciale rol, door te zorgen voor een eerlijke deal en het beschermen van jullie belangen.
Na akkoord op het bod worden de afspraken vastgelegd in een koopcontract, waarin alle belangrijke details worden opgenomen, zoals de verkoopprijs, ontbindende voorwaarden, en de overdrachtsdatum. Het is belangrijk dat beide partijen zorgvuldig alle documenten doornemen en akkoord gaan.
Daarna maakt de notaris de eigendomsoverdracht officieel. Hiermee wordt de verkoop afgerond, maar daarmee is de kous nog niet af. Jullie moeten onderling namelijk de verkoopopbrengst nog verdelen. Hoe dat werkt, lees je in stap 4.
Als de verkoopopbrengst meer is dan de overgebleven hypotheekschuld, is er sprake van overwaarde. Als jullie beiden voor de helft eigenaar waren, ontvangen jullie allebei de helft van deze overwaarde. Het kan ook zo zijn dat het eigenaarschap anders verdeeld is. De ene partner is dan bijvoorbeeld voor 70% eigenaar en de andere voor 30%. De overwaarde wordt dan volgens die percentages verdeeld.
Is de verkoopopbrengst lager dan de overgebleven hypotheekschuld, dan is er sprake van een restschuld? In dat geval zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het betalen van deze restschuld. Hoeveel de partners moeten betalen, wordt ook hier bepaald aan de hand van de verdeling van het eigenaarschap.
Na de verkoop van de gezamenlijke woning kunnen jullie allebei op zoek naar een eigen huis. Dat kan een huurwoning zijn, maar ook een nieuw koophuis. Je kunt (jouw gedeelte van) de overwaarde van het oude huis gebruiken voor het financieren van jouw eigen koopwoning.
Een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur kunnen je helpen bij de zoektocht naar een nieuwe woning. Veel verkoopmakelaars treden ook op als aankoopmakelaar. Beviel de samenwerking met jouw verkoopmakelaar, dan kun je hem of haar vaak ook vragen op te treden als aankoopmakelaar.
Ben je op zoek naar een andere makelaar, of werkt de makelaar niet in jouw nieuwe zoekgebied? Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel de beste aankoopmakelaars uit de buurt. Meld je bij ons aan en ontvang de komende dagen voorstellen van verschillende makelaars in je mailbox. Maak als je wilt ook een gratis afspraak met een hypotheekadviseur.
Vind een aankoopmakelaarWil je meer weten over onze diensten? Neem gerust contact met ons op!
Wat belangrijk is om te weten, is dat je de overwaarde het beste kunt gebruiken om jouw nieuwe koopwoning mee te financieren. Koop je binnen drie jaar na de verkoop een nieuwe woning en steek je de overwaarde niet in je nieuwe huis? Dan is de hypotheekrente die je betaalt op jouw nieuwe hypotheek niet aftrekbaar voor de belasting. Dit wordt de ‘bijleenregeling’ genoemd.
Je kunt de overwaarde van je oude woning dus het beste in mindering brengen op het aankoopbedrag van jouw nieuwe woning. In dat geval mag je de hypotheekrente van jouw nieuwe hypotheek gewoon aftrekken.
Heb jij tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 een woning verkocht, en is daarbij een restschuld ontstaan? De rente die je betaalt over deze restschuld mag je maximaal 15 jaar aftrekken van de belasting.
Nee, de scheiding hoeft niet te wachten op de verkoop van de woning. De huidige situatie wordt vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Bij de verkoop van de woning moeten de opbrengst- en eventuele overwaarde of restschuld nog verdeeld worden volgens de afspraken die in het convenant staan.
De opbrengst van de woning wordt eerst gebruikt om de hypotheekschuld af te lossen. Als er overwaarde is, wordt deze verdeeld tussen beide partijen. Is er sprake van een restschuld, dan moeten beide partijen het tekort samen dragen. De verdelingsafspraken zijn afhankelijk van het eigenaarschap van de woning en worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Het is belangrijk om afspraken te maken over wie in de woning blijft wonen totdat deze verkocht is. De verkoop kan namelijk lang(er) duren (dan verwacht). Ook moet worden besproken hoe de onderhoudskosten gedurende deze periode verdeeld worden en hoe lang deze situatie maximaal mag voortduren.
Als jullie het niet eens kunnen worden over wie in de woning blijft, kun je overwegen een mediator in te schakelen om tot een oplossing te komen. Mocht dit niet werken, dan kan een echtscheidingsadvocaat namens één van jullie een verzoek bij de rechter indienen. De rechter zal vervolgens beide verzoeken beoordelen en een beslissing nemen op basis van de aangevoerde argumenten en omstandigheden.
Als je partner niet meewerkt aan de verkoop van de woning, terwijl jullie beiden eigenaar zijn, is het allereerst belangrijk om goed te blijven praten. Het is natuurlijk het beste als jullie er toch samen weten uit te komen. Indien nodig, kunnen jullie hierbij de hulp van een mediator inschakelen.
Komen jullie er echt niet uit, dan kan er via de echtscheidingsadvocaten van beide partijen wellicht een compromis worden gesloten. Of er kan door een advocaat een verzoek worden ingediend bij de rechter. De rechter zal dan op basis van beide scenario’s en argumenten een beslissing nemen.