Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt net iets anders dan het kopen van een bestaand huis. Wij nemen je in 10 stappen mee door het hele aankoopproces, zodat je weet waar je op moet letten en hoe je kunt omgaan met zaken als een nieuwe hypotheek en dubbele lasten. Succes!
Stappenplan nieuwbouw kopen:
Voordat je op zoek gaat naar een nieuwbouwwoning, is het handig om je wensen in kaart te brengen. Welke soort woning zoek je precies? Wat is jouw zoekgebied? Wat zijn de ‘harde eisen’ die je hebt? En wat is je maximale budget? Op deze manier kun je straks gericht gaan zoeken.
Jouw maximale budget is afhankelijk van je inkomen, eigen geld en de eventuele overwaarde van je huidige woning. Wil je weten met welk budget je rekening kunt houden, plan dan een gesprek met een hypotheekadviseur. Hij neemt alle factoren mee, om te bepalen wat de hoogte van jouw nieuwbouwhypotheek kan worden.
Om zo snel mogelijk een goed nieuwbouwhuis te vinden en het aankoopproces soepel te laten lopen, is het verstandig om een aankoopmakelaar en een hypotheekadviseur in te schakelen.
De zoektocht naar een goede makelaar kan best intensief zijn. Als je goed wilt vergelijken, moet je tenslotte het aanbod en de tarieven van verschillende makelaars met elkaar vergelijken. Moet je zelf contact opnemen met verschillende makelaars, neemt dat veel tijd in beslag. Dat kan handiger, dachten wij. Daarom hebben we met onze dienst de rollen voor je omgedraaid: niet jij neemt het initiatief, maar de makelaars!
Meld je gratis bij ons aan en ontvang de komende dagen verschillende voorstellen van betrouwbare makelaars tegen scherpe tarieven. Vergelijk het aanbod en ga vrijblijvend in gesprek. Is er een match? Dan heb je jouw makelaar gevonden! Als je wilt, kun je via de aankoopmakelaar ook een gratis hypotheekgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur.
Heb je vragen over onze dienst? Lees hoe het werkt of neem contact met ons op!
Nu je weet wat voor huis je zoekt en je de juiste professionals hebt ingeschakeld, kun je gericht op huizenjacht gaan. Stel de juiste filters in op Funda, houd advertenties van makelaars en projectontwikkelaars in de gaten en abonneer je op hun nieuwsbrieven. Daarin wordt vaak informatie gegeven over nieuwe nieuwbouwprojecten. Op deze manier ben je als een van de eersten op de hoogte.
Jouw aankoopmakelaar heeft waarschijnlijk ook een breed netwerk en toegang tot exclusieve nieuwbouwprojecten. Hierdoor heb je toegang tot nieuwbouwprojecten, voordat deze op de open markt komen. Dit geeft je een voorsprong op andere kopers.
Heb je een interessant nieuwbouwproject gezien? Soms kun je langskomen om een modelwoning te bekijken. Een bezoek geeft je een realistisch beeld van de ruimte, afwerking en indeling van het toekomstige huis. Of er modelwoningen zijn, hangt af van de omvang van het project, de fase waarin het project zich bevindt en de strategie van de ontwikkelaar.
Doe grondig vooronderzoek voordat je je inschrijft voor een nieuwbouwproject. Lees de verkoopbrochure aandachtig door, informeer naar de meer- en minderwerklijst en vraag naar een eventuele bouwgarantie. Stel al je vragen om een volledig beeld te krijgen van het project. Een aankoopmakelaar kan je helpen de juiste vragen te stellen en risico’s te onderzoeken.
Bij nieuwbouwprojecten geldt vaak een standaardindeling. Als je wilt afwijken van deze standaard, kan dat financiële gevolgen hebben. De meer- en minderwerklijst biedt inzicht in welke werkzaamheden zijn toegevoegd (meerwerk) of weggelaten (minderwerk) en wat de financiële impact hiervan is.
Samen met de aannemer stel je deze lijst op voordat je de koop-aannemingsovereenkomst tekent, zodat je precies weet welke aanpassingen plaatsvinden en wat de kosten of besparingen zijn.
De meer- en minderwerklijst zorgt voor duidelijkheid over de projectomvang en de verwachtingen bij de oplevering, helpt vertragingen te voorkomen en biedt een realistisch beeld van de opleverdatum. Ook geeft het je als koper juridische zekerheid, omdat het officiële document de aannemer verplicht om de afspraken na te leven.
Een aankoopmakelaar (en eventueel een juridisch adviseur) kan je helpen bij het samenstellen van de meer- en minderwerklijst door je te adviseren over de wijzigingen, de financiële impact te onderzoeken en te zorgen dat alles duidelijk en correct wordt vastgelegd.
Als je een nieuwbouwwoning wilt kopen, is het verstandig om dit te doen met een bouwgarantie. Met deze garantie ben je er zeker van dat jouw woning wordt afgebouwd, ook als de aannemer failliet gaat. Veel hypotheekverstrekkers stellen een dergelijke bouwgarantie verplicht voor het afsluiten van een hypotheek.
Ben je na het eerste onderzoek nog steeds enthousiast over de nieuwbouwwoning? Dan kun je je inschrijven voor het project. Het inschrijven voor een nieuwbouwwoning gebeurt meestal via een online inschrijfformulier op de website van de projectontwikkelaar of makelaar, waarbij je persoonlijke gegevens en eventuele voorkeuren voor woningtypes doorgeeft.
Als er meerdere belangstellenden zijn, volgt er meestal een loting. De beschikbare woningen worden met deze loting toegewezen aan geïnteresseerden op basis van een willekeurig systeem of volgens bepaalde criteria zoals inschrijfdatum of urgentie. De uitkomst van de loting bepaalt of je in aanmerking komt voor een specifieke woning en onder welke voorwaarden je verder kunt gaan met de aankoop.
Als je bent ingeloot voor het nieuwbouwproject, is het tijd om het ‘koopcontract’ te tekenen. Bij nieuwbouw heb je te maken met een ‘koop-aannemingsovereenkomst’. Dit is een overeenkomst die de aannemer voor je opstelt. Als je hem tekent, geef je de aannemer de opdracht om de nieuwbouwwoning (af) te bouwen.
Het is belangrijk om dit document goed door te lezen voordat je ermee akkoord gaat, want je gaat een belangrijke verplichting aan. Jouw aankoopmakelaar kijkt uiteraard ook met je mee. Het is goed om te letten op de volgende dingen:
Een makelaar kan de verkoopprijs en rente vergelijken met de marktwaarden om te controleren of je een eerlijke deal krijgt. Hij kan je ook helpen onderhandelen over de beste voorwaarden en prijs en helpt je met het controleren van de documenten. De kennis en ervaring van de makelaar zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd en beschermd bent tijdens de aankoop.
Als je een particuliere koper bent, heb je 3 dagen bedenktijd na het ondertekenen van de koop-aannemingsovereenkomst. In veel overeenkomsten is zelfs een langere termijn opgenomen, bijvoorbeeld een week. Op deze dagen kun je nog zonder gevolgen afzien van de koop. Als je de koop laat doorgaan, zit je ‘vast’ aan de verplichtingen, tenzij er sprake is van een ontbindende voorwaarde.
In de beginfase heb je waarschijnlijk al een gesprek gehad met een hypotheekadviseur, waardoor je weet wat je (ongeveer) kunt lenen. Nu is het moment dat je de financiering rond moet krijgen. Neem contact op met je hypotheekadviseur om de nieuwbouwhypotheek aan te vragen. Met een nieuwbouwhypotheek financier je:
Bij nieuwbouwprojecten krijg je meestal langer de tijd om de financiering rond te krijgen dan bij reguliere verkoop. Meestal krijg je rond de 8 weken de tijd, maar controleer altijd de specifieke voorwaarden van de koop-aannemingsovereenkomst.
Als je het financieel kunt dragen, is het vaak mogelijk om de kosten voor de bouwrente en de kosten voor meerwerk mee te financieren. Maar let op: dit is niet altijd de meest voordelige optie, omdat je ook hypotheekrente over dit extra bedrag gaat betalen. Een hypotheekadviseur kan je hierover informeren en adviseren.
Lees hier meer over alle kosten voor het kopen van een nieuwbouwwoning
Heb je al een koophuis? Dan blijf je daar waarschijnlijk nog wonen zolang jouw nieuwe woning in aanbouw is. Het kan ook zo zijn dat jouw koophuis wel al in de verkoop staat, maar de verkoop nog niet rond is. Om de financiering van je nieuwbouwhuis alvast rond te krijgen, kun je een overbruggingshypotheek afsluiten.
Dit is een tijdelijke lening die je helpt om de periode te overbruggen tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van je oude woning. Het zorgt ervoor dat je de verkoopopbrengst en eventuele overwaarde van je oude woning alvast kunt benutten voor de financiering van je nieuwe huis. Als je jouw oude woning verkoopt, wordt de lening in één keer afgelost.
Lees meer over de overbruggingshypotheek
Omdat je al kosten maakt voor de nieuwbouwwoning terwijl deze wordt gebouwd, krijgen de meeste mensen tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Je moet namelijk tegelijkertijd je huidige woning én je nieuwe woning financieren, tenzij je ‘gratis’ bij familie of vrienden logeert.
Er zijn verschillende manieren waarop je deze dubbele lasten kunt financieren:
Als de opleverdatum nadert, kun je ervoor kiezen om je huidige woning alvast te koop te zetten. Dat kan trouwens ook al eerder of later, het is maar net wat goed voelt voor jou. Op onze pagina over het verkopen van een huis bij nieuwbouw lees je hier meer over.
Om jouw huidige woning voor de juiste prijs en snel te verkopen, is het inschakelen van een verkoopmakelaar cruciaal. Vaak kun je jouw aankoopmakelaar ook als verkoopmakelaar inschakelen. Ben je tevreden over de diensten van het kantoor, kan het handig en voordelig zijn om bij dezelfde partij te blijven, omdat ze al bekend zijn met je situatie en wensen.
Heb je een goede verkoopmakelaar nodig? Deze vind je snel via Mijn Verkoopmakelaar.
Vul je postcode en huisnummer in en ontvang de komende dagen meerdere voorstellen in je mailbox. Vergelijk de makelaars en samen ga samen aan de slag. Geen tijd te verliezen!
Vind een verkoopmakelaarHeb je vragen over onze dienst? Lees hoe het werkt of neem contact met ons op!
Bij nieuwbouw vindt de eigendomsoverdracht meestal plaats op het moment dat de woning volledig is gebouwd en klaar is voor oplevering. Je gaat dan naar de notaris, waar je de akte van levering tekent. Het eigendom van de nieuwbouwwoning gaat dan officieel over.
Na deze eigendomsoverdracht ben je eigenaar van het perceel, plus alles wat er op gebouwd is. De eigendomsoverdracht kan pas plaatsvinden wanneer niets meer onzeker is. De financiering moet rond zijn en je moet een onaantastbare vergunning en een waarborgcertificaat hebben. Dit is ook het moment waarop je nieuwe hypotheek ingaat.
Vervolgens vindt de oplevering plaats, waarbij je de woning inspecteert en eventuele gebreken of afwijkingen kunt melden. Je kunt zelf (samen met je makelaar) controleren of alles op de juiste manier is opgeleverd, maar je kunt ook een speciale opleveringskeuring laten uitvoeren. Deze keuring wordt gedaan door een bouwkundige.
Als alles in orde is, dan teken je hiervoor in een proces-verbaal van oplevering. Dit document bevat een gedetailleerd verslag van de staat van de woning op het moment van oplevering, inclusief eventuele gebreken, tekortkomingen, of onafgebouwde werkzaamheden die moeten worden verholpen door de aannemer.
Het proces-verbaal wordt ondertekend door zowel de koper (jij) als de verkoper (aannemer of projectontwikkelaar) en wordt gebruikt als een formeel bewijs van de staat van de woning en de afgesproken werkzaamheden.
De aannemer heeft ervoor getekend dat hij eventuele gebreken zal herstellen. Om hier extra druk achter te zetten, is de 5%-regeling ingevoerd. Hiermee heb jij als koper het wettelijke recht om bij de oplevering 5% van de aanneemsom achter te houden bij de notaris. De aannemer ontvangt dit bedrag pas als hij de gebreken op tijd heeft hersteld of opgelost.
Kom je later - als je al in de woning woont - nog andere gebreken tegen? Vaak kun je de aannemer hier nog op aanspreken. Neem contact op met je makelaar en laat je adviseren over de te nemen stappen.
Na het tekenen ontvang je de sleutel van jouw nieuwe huis. Tijd om de champagne te openen!