AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Huis verkoopklaar maken


Gaat jouw huis binnenkort in de verkoop? Spannend! Na het kiezen van de juiste verkoopmakelaar en het bepalen van de beste vraagprijs, is het moment aangebroken om jouw woning op zijn mooist aan de wereld te tonen. Het verkoopklaar maken van je huis is nog een hele kunst. Want hoe zorg je ervoor dat jouw woning er in de smaak valt bij een groot publiek en goed overkomt op de foto’s van de makelaar? Lees onze gouden tips voor het verkoopklaar maken van je huis, en trek zoveel mogelijk kijkers én kopers naar je woning!
 

 

Inhoudsopgave

>> Algemene tips voor het verkopen van je huis

>> Tips voor de hal (entree)

>> Tips voor de woonkamer

>> Tips voor de keuken

>> Tips voor de badkamer

>> Tips voor de slaapkamer

>> Tips voor de tuin en garage

>> De final check: kijken als een koper

>> Veelgestelde vragen over verkoopklaar maken van je woning

>> Beste makelaar kiezen

>> Voordelen Mijn Verkoopmakelaar

 

Huis verkoopklaar maken in 3, 2, 1…

Hieronder lees je onze tips voor het klaarmaken van je huis voor foto’s en bezichtigingen. Houd tijdens het onder handen nemen van je huis steeds één ding in je achterhoofd: het verkoopklaar maken van je woning gaat niet om het mooier of gezelliger maken van jouw interieur. Spullen toevoegen aan je woning is niet aan te raden. Je wilt je huis zo ruim mogelijk laten ogen, en bovendien valt over smaak niet te twisten. Het is juist de kunst om je woning zo “neutraal” en ruim mogelijk te houden, zodat iedere kijker direct de potentie van de woning inziet, zonder door opvallende kleuren, spullen en meubels heen te hoeven kijken.

   

Vergelijk direct de beste makelaars

Je huis verkopen of een nieuwe woning kopen? Ontdek de beste makelaars bij jou in de buurt en kies een makelaar die bij jou past.

 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • Snel


Algemene tips voor het verkopen van je huis

Hieronder lees je per ruimte onze tips voor het verkopen van je woning. Maar we beginnen even met een aantal algemene tips om je woning klaar te maken om de woningmarkt te veroveren:

Tip 1: potentiële kopers willen een licht huis. Witte (of gebroken witte) muren doen het dan ook altijd goed. Daardoor lijkt de hele woning lichter en frisser. Heeft jouw woning geen witte muren, maar wil je het huis toch lichter maken? Haal dan zoveel mogelijk dingen weg voor de ramen, zoals foto’s in een vensterbank, grote planten die het licht blokkeren en zet raamdecoratie zoveel mogelijk open. Lap voor de bezichtigingen nog even goed de ramen, zodat iedereen ziet hoe mooi het licht naar binnen valt. Zorg daarnaast voor de juiste (sfeer)verlichting door het gehele huis. 

Tip 2: zorg voor een opgeruimd en schoon huis. Als er iets belangrijk is bij het bezichtigen van een woning, is dat de ruimtes opgeruimd en schoon zijn. Het is misschien een erg voor de hand liggende tip, maar we kunnen dit punt natuurlijk niet onbenoemd laten. Loop bij het verkoopklaar maken van je woning daarom met een kritische blik door het huis en berg alle persoonlijke en onnodige spullen op. Doe daarna een grote schoonmaak of nodig je schoonmaker een weekje extra uit om langs te komen. Het is het helemaal waard!

Woonkamer met zo min mogelijk snoeren

Foto door: Risastla

Tip 3: zorg voor de juiste temperatuur in huis. Het kopen van een woning gaat vooral over gevoel. Mensen willen zich letterlijk “thuis voelen” wanneer ze over de drempel van de woning stappen. Een goede manier om potentiële kopers direct in te pakken, is door te zorgen voor de juiste temperatuur in de woning. Misschien dat ze dit niet daadwerkelijk opvalt, maar ze voelen zich er wel meteen thuis door. En dat is waar het om draait! Dus maak je huis lekker warm voor een bezichtiging in de winter en zorg voor voldoende ventilatie op een warme zomerdag. Ben je niet zeker van de juiste temperatuur? Nodig dan even iemand uit die van buiten komt om de temperatuur te testen. 

Tip 4: een heerlijk geurende woning doet wonderen. Net zoals de juiste temperatuur, is ook geur een dealbreaker als het aankomt op het verkopen van je huis. De meest ondergewaardeerde oorzaak dat een kijker ‘geen prettig gevoel’ overhoudt aan een woning, is de geur. Ben je bezig met het verkoopklaar maken van je woning, besteed dan dus ook zeker aandacht aan de geur in huis.

Helemaal geen tijd om uitgebreid jouw woning voor te bereiden voor de verkoop? Lees hier onze tips over hoe jij je huis heel snel verkoopt.

De absolute no-go's zijn:

 • Rook- en tabaks-geur
 • Dierengeuren
 • De-vuilniszak-zit-al-vier-dagen-in-de-prullenbak-geur

De absolute go’s (tips) zijn:

 • Zet geurstokjes neer in de woning (kies liever voor een neutrale geur dan voor een heftige, kruidige geur)
 • Broodbak- en appeltaartgeur (ben je geen keukenprins of -prinses? Geen zorgen. Er zijn appeltaart-parfums op internet te bestellen)
 • Schoonmaak geuren: groene zeep of van die spray voor op glas

 

Tip 5: leg snoeren en kabels uit het zicht. Als de bezichtigingen straks zijn gestart, wil je dat mensen zo min mogelijk worden afgeleid door details en kleine slordigheden, zoals kabels en snoeren. Dat is vaak een doorn in het oog tijdens een eerste bezoek aan een woning. Nog nooit heeft iemand tijdens een bezichtiging geprobeerd tv te kijken of een kopje koffie te zetten, dus trek lekker alle snoeren uit de apparaten. Dat maakt de woning een stuk minder rommelig voor het oog. 

Tip 6: iedereen is dol op bloemen. Een hele makkelijke manier om je woning aantrekkelijk te maken voor de verkoop, is door het neerzetten van bloemen. Net zoals dat iedereen houdt van een lichte woning, gaat ook iedereen goed op een vers bosje bloemen in de tuin of in een mooie vaas. Dus zorg ervoor dat je de bloemen in de tuin of het balkon wat extra liefde geeft en zet op diverse plekken in huis een vers bosje bloemen neer. Dat geeft je kamers direct wat kleur en een frisse look. Zorg dat je dit niet alleen voor de bezichtigingen doet, maar ook voor het maken van de foto’s. 

Opgeruimde woonkamer zonder persoonlijke foto's

Foto door: Jeroen

Tip 7: haal persoonlijke spullen weg. Je hebt ongetwijfeld prachtige kinderen en hele leuke vrienden. Maar, sorry not sorry, helaas is geen enkele koper daarin geïnteresseerd. Haal dus alle foto’s, souvenirs, persoonlijke kaartjes en knutselwerkjes van je kinderen weg. Dit helpt een potentiële koper met het inbeelden dat hij of zij er zelf woont. 

Tip 8: wis de sporen van je huisdieren uit. Dieren zijn hartstikke leuk, maar ze gaan ze je niet helpen met het verkopen van je huis. Sterker nog: als je bezig bent met het verkoopklaar maken van je woning, kun je maar beter de illusie wekken dat er nooit huisdieren hebben gewoond. De geur van huisdieren doet het niet goed bij potentiële kopers, en voor sommige mensen is één kattenhaar al voldoende om hyperventilerend het huis uit te rennen. Dus breng je huisdieren even tijdelijk op een logeerplek onder en haal alle dierenspullen weg, zoals een hondenmand, voederbakken en krabpalen. 

Tip 9: voer kleine reparaties uit. Een kapot ruitje, krakkemikkige deurklink, uitgevallen peertje of een losse plint. Door dit ogenschijnlijk “kleine” achterstallige onderhoud lijkt het huis slecht onderhouden. Je doet er dan ook goed aan om kleine reparaties uit te voeren, voordat er kijkers komen en foto’s worden gemaakt. Piepen er zaken in huis of gaan scharnieren stroef? Smeeroolie of WD-40 is je grootste vriend. 

Tip 10: een net kozijn is fijn. Kozijnen zijn dé manier om te zien of een eigenaar de woning netjes heeft onderhouden. Een likje verf doet wonderen. Heb je geen tijd om alle kozijnen te verven? Begrijpelijk. Maar maak wél de kozijnen schoon bij het verkoopklaar maken van je huis. Het kost je maar 30 minuten, en het is een wereld van verschil voor een koper!

 

De beste makelaar vinden voor de verkoop van jouw woning? 

Een goede verkoopmakelaar kent de buurt op zijn duimpje, heeft een groot netwerk en helpt je bij het bepalen van de beste verkoopprijs, het plannen van de bezichtigingen en het zo snel mogelijk verkopen van je huis aan een betrouwbare koper. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste makelaar voor het verkopen van jouw woning? Wij helpen je er graag - en geheel vrijblijvend - mee!

Laat hieronder jouw gegevens achter en laat makelaars uit de buurt weten dat je waarschijnlijk binnenkort je huis wilt verkopen. Zij laten voor jou een reactie achter: ze geven aan wat ze van de woning vinden, wat de verkoopkansen zijn en wat zij denken dat de woning oplevert bij een verkoop. Je ziet direct in waar de verkoopmakelaar gevestigd is en wat de kosten zijn. Alles is geheel gratis en vrijblijvend.Ontdek de beste makelaars bij jou in de buurt
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • Snel

Meer weten? Lees dan hoe het vergelijken van makelaars bij jou in de buurt werkt of neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Tips voor het verkoopklaar maken van de hal (entree)

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Dit klinkt misschien een beetje cheesy, maar het is natuurlijk wél waar. Wil je dat huizenzoekers direct verliefd worden op je huis? Dan zul je direct een verpletterende indruk moeten maken wanneer de deur voor de eerste keer opengaat. Dit kun je doen om kijkers te betoveren vanaf het moment dat ze binnenkomen:

 • Haal een doekje over de voordeur en zorg dat de deurbel werkt. Doe je dit niet, sta je al direct met 0-1 achter.
 • Zorg dat de tuin er netjes bij staat. Haal onkruid weg, zet fietsen en auto’s van de oprit en veeg het pad schoon.
 • Hang de kapstok niet vol en haal alle schoenen uit de hal. Hang max. 2 tot 3 mooie jassen aan de kapstok en berg de schoenen bijvoorbeeld op in een dicht schoenenrek.
 • Zorg voor voldoende en sfeervol licht. Draai mooie (sfeer)verlichting in de lampen van de hal en zorg dat spotjes aanstaan.
 • Zorg voor een aangename geur, al direct bij binnenkomst. Dit geeft de kijkers meteen een goed gevoel. 
 • Zorg voor schone ramen. Dit geeft je huis een luxer, schoner en lichter gevoel.
 • Verwelkom de kijkers met een vers bosje bloemen in de hal. Geef ze vóór de bezichtiging vers water en zet ze in een mooie vaas. 

 

Tips voor het klaarmaken van de woonkamer

De woonkamer is één van de meest belangrijke ruimtes van het huis. Dit is de plek waar mensen met het hele gezin bij elkaar komen, relaxen en waar - tegenwoordig - ook nog vaak thuis gewerkt moet worden. Een plek waar zoveel tijd wordt doorgebracht, moet natuurlijk goed aanvoelen én er aantrekkelijk uitzien. Dit zijn onze tips voor het verkoopklaar maken van je woonkamer:

 • Less is more als het gaat om interieur. je verkoopt de woonkamer, en niet de meubels. Print dit op je netvlies wanneer je de woonkamer onder handen neemt voor bezichtigingen. Haal die extra stoel weg en creëer zo meer ruimte. 
 • Haal persoonlijke items weg. Denk aan foto’s, prullaria en souvenirs. 
 • De boekenkast-tip. Heb je een boekenkast in de woonkamer staan? Hoe tof een mooi gevulde boekenkast ook is, het oogt al snel een tikkie rommelig. Voorkom dan ook dat je boekenkast een ‘boekenmuur’ wordt, door de rijen boeken af te wisselen met kleine stapeltjes boeken. Hierdoor onderbreek je de rij rechtopstaande boeken in je boekenkast. Kies met name boeken met een mooie titel, mensen zullen dit namelijk onbewust gaan lezen. 
 • Dek de tafel met mooi servies en een goede set (wijn)glazen. Ben je in het bezit van een mooi servies en een goede set (wijn)glazen? Dat komt goed uit! Een mooi gedekte eetkamertafel zorgt namelijk voor huiselijkheid en een welkom gevoel. Misschien geeft het de twijfelaars nét dat extra zetje in de rug om een bod te doen.

 

Tips voor een keuken die zichzelf verkoopt

De keuken kan een echte dealbreaker zijn voor potentiële kopers. Mensen willen een schone en ruime keuken met voldoende opbergruimte en plaats voor het prepareren van maaltijden. Om je keuken van zijn beste kant te tonen, kun je de volgende tips volgen:

 • Haal zoveel mogelijk weg van het aanrecht. Uiteraard zorg je dat de afwas is gedaan en geen sporen van voedsel meer aanwezig zijn. Maar zet ook zo min mogelijk (extra) keukenmachines en apparaten neer. Kies de mooiste en meest-gebruikte apparaten uit, en stop de rest weg in een kastje. Zo laat je zien hoeveel ruimte er is op het aanrecht. 
 • Hang keukendeurtjes recht. Zelf kom je iedere dag in je keuken en valt het misschien niet meer op, maar keukendeurtjes hangen nogal eens scheef. Een potentiële koper ziet de keuken voor het eerst en valt het misschien wel op. Jouw keuken ziet er veel luxer en netter uit als alle deurtjes precies recht hangen. Pak daarom een schroevendraaier, of vraag die handige buurman om een gunst en zet alle keukendeurtjes recht.
 • Schone theedoeken zijn een must. Als je druk bezig bent met het verkoopklaar maken van je keuken, denk je misschien niet aan de kleine items. Maar vaak zijn het juist de kleine details die potentiële koper kan afschrikken, zoals een vuil sponsje, vaatdoekje of een gebruike theedoek. Zorg daarom voor schone theedoeken, en handdoeken en berg sponsjes en vaatdoekjes zoveel mogelijk op. Simpel en effectief!
 • Roestvrij-staal moet glimmen. Is het gasfornuis, de kraan of de koelkast van RVS? Laat het glimmen. Haal spetters weg en poets het op met een doekje!
 • Kleed de keuken aan. Hoewel de de keuken eigenlijk zo leeg mogelijk wilt houden, doet een fruitschaal, een luxe messenblok, een mooi kookboek of een goede fles wijn wonderen voor het aanzicht. Deze items wekken de keuken als het ware tot leven.
 • Leeg de vuilnisbak en maak de koelkast (zoveel mogelijk) leeg. Het laatste wat je wilt, is een onaangename geur in de keuken. Leeg daarom de vuilnisbakken en alle etenswaren die overheersend kunnen gaan geuren.

 

Voordelen van het kiezen van een makelaar via Mijn Verkoopmakelaar:

Het kiezen van een goede makelaar voor het verkopen van jouw huis kan een flinke klus zijn, maar niet met Mijn Verkoopmakelaar! Vind de beste makelaar bij jou in de buurt, door hieronder jouw postcode in te vullen. Je ontvangt - geheel vrijblijvend - reacties van de beste verkoopmakelaars bij jou in de buurt. Kies de makelaar die het beste bij je wensenpakket past!

Vergelijk direct de beste makelaars bij jou in de buurt
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • Snel

Twijfel je nog? Hieronder lees je de voordelen van het kiezen van een makelaar via Mijn Verkoopmakelaar: 

 • Je verkoopt je huis sneller én voor een hoge prijs. Wij houden bij hoe snel makelaars bij jou in de buurt huizen verkopen én hoe hoog de opbrengst is. Afhankelijk van jouw belangrijkste eisen, kies je op deze manier gemakkelijk en objectief welke verkoopmakelaar het beste aan jouw wensen voldoet. 
 • Je bespaart kosten. In hun reactie vertellen de makelaars je meteen wat ze rekenen voor hun dienstverlening. Je hebt dus gelijk een overzicht van de kosten die makelaars rekenen bij jou in de buurt en de diensten die ze je bieden. Gemiddeld zit er maar liefst 1.700 euro verschil tussen een goedkope en dure makelaar!
 • Je bespaart tijd en kunt gemakkelijk vergelijken. Dit is de makkelijkste manier om een goed overzicht te krijgen van de makelaars die het beste bij jou wensen passen. Je hoeft ze niet 1-op-1 te contacten, maar jij ontvangt van hen een voorstel. Geen gedoe! 

 

Tips voor een badkamer die in de smaak valt

De badkamer is de plek waar je de dag begint en afsluit en je op je gemak wilt voelen. Omdat het de plek bij uitstek is waar je jezelf opfrist, moet de badkamer - vanzelfsprekend - ook fris aanvoelen. Aan de inrichting en het interieur van je badkamer valt niet veel te veranderen. Voor het verkoopklaar maken van je badkamer, moet je het dan ook van één ding hebben: de boel moet blinken! Alsof je de badkamer van een luxe hotel binnenstapt. 

Schone badkamer die glimt

Foto door: Guy Sie

 • Laat kranen, douchekoppen, tegels en spiegels glimmen. Dus pak die badkamerreiniger, spiegelreiniger en dat sopje bij elkaar en ga aan de slag. Doe dit zowel voor een bezichtiging als voor een fotosessie.
 • Zet geurstokjes neer. Deze geven een aangename geur af in de badkamer. 
 • Haal alle shampoo’s, douchegels en tandenborstels weg. Hoe rustiger de badkamer, hoe luxer - en verkoopwaardiger - het eruit ziet. 
 • Zorg dat de spotjes direct aangaan. Spotjes in een badkamer, maken je badkamer namelijk in één keer shiney en geven een luxe uitstraling. Heb je spotjes in de badkamer, zorg dan ook dat de makelaar het lichtknopje kan vinden! Draai dan spaarlampen eruit en doe er een ledlamp voor terug. Het licht moet meteen aangaan, als de potentiële koper op de knop drukt.
 • Doe het toiletdeksel naar beneden. Dit is een kleine moeite, en niemand houdt er nu eenmaal van om in het riool te kijken. Doe het toiletdeksel daarom naar beneden. 

 

Tips voor het verkoopklaar maken van je slaapkamer

De beste tip die we je op dit gebied kunnen geven, is: maak van je slaapkamer een hotelkamer. Wanneer de deur van de slaapkamer open gaat, wil je dat mensen het gevoel hebben dat ze zijn binnengestapt in een luxe hotel. Hoe je dat doet? Volg deze tips:

 • Maak je bed strak op. Onder géén beding mag er iets van een vlekje op het beddengoed aanwezig zijn. 
 • Kies voor schoon en onpersoonlijk. Je wilt dat jouw slaapkamer voelt als een hotelkamer, niet als een logeerkamer. Leg ook hier alle persoonlijke items, zoals foto’s, boeken en kleding, uit het zicht.
 • Gebruik rustige kleuren. We begrijpen dat je niet de hele muur van je slaapkamer opnieuw verft, maar kies in elk geval voor rustige kleuren in je beddengoed. 
 • Doe alle kastdeuren dicht. Let erop dat er geen kleding of spullen zichtbaar zijn in de kast. Dit ziet er minder strak uit en leidt af. 
 • Hang iets leuks aan de muur. Om de slaapkamer toch een tikkie gezelligheid mee te geven, kun je iets leuks aan de muur hangen. Kies voor een schilderij of print met rustige kleuren, die onder geen beding gevoelige content bevat (zoals een politiek getinte leus of een ingewikkeld kunstwerk). Speel liever of safe.

 

Tips voor een aantrekkelijke tuin en garage

Naast de hal, badkamer, woonkamer en slaapkamer, moeten ook de andere ruimtes van je woning er aantrekkelijk uitzien voor de bezichtigingen en foto’s. Zo ook de tuin en garage. Hieronder lees je tips om deze ruimtes verkoopklaar te maken:

 • Mooi weer buiten? Maak je tuinmeubilair klaar om in te gaan zitten. Dit punt hangt natuurlijk een beetje af van het weer. Maar als het droog is, maak de tuin dan gezellig. Leg kussens op het tuinmeubilair en schuif de tuinstoelen netjes onder de tuintafel.
 • Zorg dat tuin netjes is bijgewerkt. Haal onkruid weg en spuit de stenen schoon met de hogedrukspuit. Knip overwoekerende struiken bij. Zet - als kers op de taart- een mooi bloemstuk neer op de tuintafel. 
 • Houd de garage zo leeg mogelijk. De garage is een restruimte in een huis. Het is dus handig om die leeg te houden, zodat kijkers zien hoeveel ruimte er is voor hun overige spullen. Haal dus de auto, fietsen en andere grote items weg uit de garage. 
 • Stop kleine producten zoveel mogelijk weg in afgesloten dozen of kratten. Dit geeft de garage meer overzicht. 

 

The final check: kijken als een koper

Heb je bovenstaande tips (zoveel mogelijk) opgevolgd en denk je dat je huis nu echt klaargemaakt is voor de verkoop? Neem de proef om de som en test hoe het voelt om jouw woning voor de eerste keer binnen te stappen. Pak je huissleutel en loop naar buiten. Ga nu door de voordeur naar binnen en probeer de woning met frisse ogen te zien. Wat valt je op? Ligt er bijvoorbeeld nog iets op het dak van de schuur? Zie je nog wat stof liggen onder de bank? Of is het toch wat te warm in huis wanneer je van buiten komt? Dit is het moment om deze dingen nog aan te passen!

Tip: het kan lastig zijn om met een frisse blik naar je eigen woning te kijken. Nodig daarom eens iemand anders uit die met een kritische blik door het huis loopt. Daar heb je veel aan!

 

Meer lezen over het verkopen van een huis:
 

Veelgestelde vragen over het verkoopklaarmaken van je woning

 • Wat zijn de beste tips voor het verkoopklaar maken van je huis?

  1. Licht in de woonkamer
  2. Lekkere geur in de gang
  3. Glimmende badkamer
  4. Een welkome tuin
  5. Strakke kozijnen
  6. Bloemen op tafel

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel