AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Huis opknappen voor verkoop

Ga je binnenkort je huis verkopen, dan wil je natuurlijk dat er zoveel mogelijk kijkers komen. Stiekem hoop je natuurlijk ook op de hoogst mogelijke verkoopopbrengst. Je kunt het lot niet helemaal sturen, maar natuurlijk wel een handje helpen. Een goed afgewerkt huis zorgt voor meer bezichtigingen en een hogere verkoopwaarde. Het opknappen van je huis is dus zeker een goed idee. In dit artikel lees je tips voor het opknappen van de binnen- en buitenzijde van je woning.

 

Richt je op kleine verbeteringen die een zo groot mogelijk resultaat opleveren

Het opknappen van je huis voor de verkoop hoeft niet veel tijd en geld te kosten. Het is de kunst om met zo weinig mogelijk investeringen een zo groot mogelijk resultaat te bereiken. Het is dus zeker niet nodig om hele verbouwingen of renovaties te plannen. Kleine verbeteringen in de afwerking van je woning zijn vaak al voldoende. Bovendien is het plannen van verbouwingen en renovaties op korte termijn niet haalbaar i.v.m. de inkoop van grondstoffen en het inhuren van professionals.

Wil je nu nog niet verhuizen, maar je huis over een paar jaar wel verkopen? Dan kan een verbouwing of renovatie natuurlijk wel een goede zet zijn. Het vergroten van het woonoppervlak of het verbouwen van een keuken of badkamer zal een positief effect hebben op het woongenot en de verkoopwaarde.

Hieronder lees je tips voor het opknappen van je woning, oftewel het uitvoeren van relatief kleine klussen aan je huis (op korte termijn). Met allemaal als doel: waardeverhoging en een hoge opkomst bij de bezichtigingen. 

Algemene tips voor het opknappen van je woning voor verkoop

Voordat we je verderop alles vertellen over het opknappen van je huis aan de binnen- en buitenkant, lees je hier een aantal algemene tips voor het opknappen van je woning. Houd hier rekening mee bij het uitvoeren van de klussen:

 • Houd het neutraal. Of je nu aan de slag gaat met het schilderen van de binnenruimtes of het opknappen van de tuin, houd de kleuren en de stijl neutraal. Het laatste wat je wilt is potentiële kopers afschrikken met een felle kleur op de muur of een smaakgebonden buitentegel. Speel liever op safe.

 • Goede afwerking is key. Zorg daarom in ieder geval dat alles in huis goed is afgewerkt. Pak een los behangetje of vloerkleed of een afgebladderd kozijn dus sowieso aan voordat de taxateur langskomt, er foto’s worden gemaakt en er bezichtigingen plaatsvinden.

 • De eerste blik is bepalend. Om goed te bepalen wat je wel en niet moet aanpakken, moet je je huis eigenlijk bekijken zoals een koper dat doet. Dat is lastig, want je kent je eigen huis door en door. Dingen die een ander opvallen of storen, zie je vaak zelf niet meer. Nodig daarom eens vrienden of familie uit en laat hen met een kritische blik de buiten- en binnenruimtes bekijken.

 • Schakel je verkoopmakelaar in voor hulp. Makelaars weten precies waar mensen wel en niet over vallen. Dit zijn soms de kleinste dingen. Laat je verkoopmakelaar je adviseren m.b.t. het opknappen van je huis. Tip: sommige makelaars doen ook aan verkoopstyling. Daarmee wordt je huis zo gestyled, dat het zoveel mogelijk kijkers zal aanspreken en je woning op z’n voordeligst tentoongesteld wordt. Dit kan een verstandige investering zijn wanneer je er zelf minder gevoel of tijd voor hebt.

Heb je een verkoopmakelaar nodig? Op Mijn Verkoopmakelaar vergelijk je eenvoudig en snel de beste makelaars bij jou in de buurt. Vul je postcode en huisnummer in en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van makelaars in jouw stad. Meer weten? Hier lees je alles over hoe Mijn Verkoopmakelaar werk.

 

Binnenkant huis opknappen voor verkoop

Knap de volgende dingen op binnenshuis:

 • Schilder de binnenmuren in een lichte, neutrale kleur. Waar wordt gewoond, wordt geleefd. Na verloop van tijd zitten de eens zo frisse muren onder de zwarte vegen en vlekken. Wanneer meubels lang tegen de muur aan hebben gestaan, laat dit ook vaak vlekken, strepen en kleurverschil achter. Dan doe je er goed aan om de muren een nieuw likje verf te geven. Kies voor verf in een lichte en neutrale tint. Zo schrik je niemand af en laat je de ruimte zo licht en ruim mogelijk lijken.

 • Zorg voor goede verlichting in iedere ruimte. Om elke ruimte op zijn mooist te laten zien, is de juiste belichting cruciaal. Zorg daarom voor een goede verlichting op de juiste plaatsen. Sommige plekken vereisen wat meer licht, en op andere plekken wil je liever wat sfeervoller licht hebben hangen. In de schuur is het vaak donker, dus hang daar een felle lichtbron op. In de slaapkamer en woonkamer is sfeervol, warm licht een aanrader. Twijfel je over de beste verlichting? Overleg dan even met je makelaar (of vrienden en familie).

 • Zorg voor een fris behang en frisse vloerbedekking. Loszittende vloerbedekking of behangetjes zijn een doorn in het oog en zal kijkers zeker opvallen. Met een fris behangetje en mooie vloerbedekking ziet de ruimte er veel netter uit.

 • Repareer kozijnen en plinten. Kapotte kozijnen en losliggende plinten zijn namelijk vaak van cruciaal belang voor potentiële kopers. Het geeft ze het idee dat er vast meer ‘achterstallig onderhoud’ in het huis te vinden is. Het maakt ze achterdochtig. Voorkom dit liever en pak deze klussen aan voordat je je woning op de markt zet.

 • Leg een zeiltje in een neutrale kleur in het toilet. Zijn de tegels in het toilet aan vervanging toe? Met het leggen van een nieuw zeiltje in de wc ziet het geheel er in een klap een stuk netter uit. Kies het liefst voor een neutrale kleur, zoals grijs of antraciet.

 • Verwijder schimmel in de badkamer. Dit is slecht voor de gezondheid en is natuurlijk geen mooi gezicht. Beginnende schimmelvlekken kun je eenvoudig behandelen met schimmelreiniger. Ernstige schimmel kun je het beste laten verwijderen door een vakman.

 

Buitenkant huis opknappen voor verkoop

De buitenzijde van je huis is het eerste dat mensen zien bij bezichtigingen. En zoals we eerder al vertelden: de eerste blik is bepalend. Het opknappen van de buitenkant van je woning is daarom minstens net zo belangrijk als de binnenzijde.

Pak de volgende buitenklussen aan bij het opknappen van je huis:

 • Schilder de buitenkant van je huis. Denk natuurlijk aan de buitenkozijnen, maar ook aan de voordeur. Een afgebladderde deur in een vergrijsde kleur is niet bepaald de eerste indruk die je wilt achterlaten. Ga je aan de slag met buitenschilderwerk, kies dan ook weer voor een neutrale kleur. Deze klus kun je natuurlijk zelf uitvoeren, maar je doet er goed aan om hier een professional voor in te huren. Die heeft niet alleen de ervaring, maar ook al het benodigde materiaal tot z’n beschikking, zoals een steiger en ladders. Let op: buitenschilderwerk kan een aantal weken in beslag nemen, omdat de verf tussentijds moet drogen. Trek hier dus voldoende tijd voor uit.

 • Zorg voor een goed onderhouden tuin. Met een goed aangelegde en verzorgde tuin scoor je punten bij kijkers. De tuin kan vaak een dealbreaker zijn voor potentiële kopers. In een mooi onderhouden tuin met schone tegels, een goed aangelegd terras en vers gemaaid gras zien ze zichzelf al helemaal zitten. Nu hoef je echt niet een compleet nieuw terras aan te leggen. Maar zorg er wel voor dat overwoekerende takken en planten worden gesnoeid, het onkruid is verwijderd en de tegels en tuinmeubels zijn schoongespoten.

 • Olie sloten en klemmende scharnieren. Net zoals de aanblik van een afgebladderde voordeur, scoor je ook geen punten met een verroest slot of een klemmende voordeur. Gelukkig zijn deze ongemakken snel te verhelpen met een beetje olie. Een ogenschijnlijk klein detail, maar zeker de moeite waard.

Zijn alle klussen m.b.t. het opknappen van je huis voor verkoop verricht? Dan komt het nu aan op de details. In ons artikel over het verkoopklaar maken van je huis lees je hoe je de puntjes op de ‘i’ zet.

Lees meer:

Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel