Vergelijk makelaarsAmsterdamUtrechtRotterdamDen HaagAlmereEindhovenHaarlemDen BoschGroningenNijmegenHeerlen

NVM

Wat is de NVM?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs in onroerende goederen (NVM) is een soort keurmerk voor makelaars. Makelaars die NVM lid zijn worden onderworpen aan keuringen, controles en opleidingseisen. Daarom kan je bij een makelaar van de NVM verwachten dat de makelaar een basis heeft om zijn werk goed te doen.

De NVM treedt ook op als belangenbehartiger voor de makelaars richting de politiek en de overheid. Ook biedt de vereniging allerlei ondersteuning aan hun makelaars.

Een NVM makelaar betekent niet automatisch een goede makelaar. Dat verschilt van makelaar per makelaar. Makelaars kunnen ook lid worden bij andere branche-organisaties: VastgoedPRO en VBO.

 

Organisatie

NVM-Leden

De NVM kent 4200 aangesloten makelaars en taxateurs. NVM is de grootste makelaarsvereniging van Nederland. De twee andere grote makelaarverenigingen VBO Makelaar en VastgoedPRO hebben respectievelijk 1.100 en 700 aangesloten vastgoedspecialisten.

De NVM kent een ondernemerslidmaatschap. Dat betekent dat niet de individuele makelaar, maar het makelaarskantoor (de onderneming) lid is van de vereniging.

NVM leden zijn verplicht om objecten onderling uit te wisselen. Zo delen NVM-verkoopmakelaars het nieuwe huizenaanbod eerst collega NVM-makelaars.

 

Geschiedenis van de NVM

Makelaars verenigde zich op 8 november 1578 in een makelaarsgilde. Gedurende de Franse overheersing verdwenen de gilden. Het duurde tot 1877 tot de makelaars een nieuwe vereniging oprichtte. Deze vereniging ging later de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) heten. Naast de MVA bestonden nog twee andere verenigingen: Nederlandse Bond van Makelaars (NBM) en Nederlandse Broederschap van Gediplomeerde Makelaars (NBGM). De NBM stamt uit de eind 19e eeuw. De NBGM werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw opgericht.

In 1984 zijn de NBM en de MVA samengegaan tot de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen.

Bestuur

De NVM wordt geleid door het Algemeen Bestuur. Dit orgaan bestaat uit 5 leden en wordt momenteel voorgezeten door oud-burgermeester Onno Hoes. Naast het Algemeen Bestuur zijn er nog specialistische vakgroepen Wonen, Business en Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

 

NVM-makelaar kiezen

Door hieronder jouw postcode in te vullen, krijg je van NVM-verkoopmakelaars uit de buurt een voorstel voor de verkoop van je woning. Doordat je dan de kosten van makelaars kunt vergelijken, heb je straks een NVM-makelaar voor een niet-NVM-tarief.

Makelaars vergelijken

Kosten besparen

De kosten van verschillende makelaars verschillen eorm. Gemiddeld zit er namelijk wel 1.100 euro verschil tussen een dure en een goedkope makelaar.

Geen gedoe

Zij laten voor jou een reactie achter met wat ze van de woning vinden, wat de verkoopkansen zijn en wat zij denken dat de woning oplevert bij een verkoop. Dat is allemaal gratis en vrijblijvend.

Dit is de makkelijkste manier om een goed overzicht te krijgen van welke makelaar je het beste kunt inschakelen voor een verkoop. Je hoeft ze niet 1-op-1 thuis uit te nodigen, maar hoort wel hoe de makelaars over je huis denken.

 

NVM-groep

NVM is via hun NVM Holding BV (100%-dochter) aandeelhouder in een aantal dochterondernemingen die zich focussen op de vastgoedmarkt: Funda, Realworks, Academie voor Vastgoed, fluX en brainbay BV

 

Funda

Funda is grootste huizenwebsite van Nederland. Jaarlijks worden meer dan 100.000 huizen op de website geplaatst in het kader van verkoop.

NVM heeft 90% van het stemrecht en 70% van alles winstrechten in Funda. De rest van de winst- en stemrechten liggen bij Stichting Administratiekantoor Funda. Deze stichting houdt de aandelen en geeft certificaten uit aan 2.200 makelaars en oud-makelaars.

Realworks

Realworks levert software voor makelaars voor het dagelijkse kantoorwerk. Ongeveer 70% van de NVM-makelaars is klant van Realworks.

NVM is voor 100% eigenaar van Realworks BV. Realworks was in 2015 goed voor 6 miljoen euro omzet en 2 miljoen euro winst.

Realworks is opgezet door de NVM en Basegroup. In 2012 ontstond er ruzie toen Realworks ook software voor niet-makelaars wilde gaan leveren. NVM was het daar niet mee eens, omdat zij hun leden wilde beschermen. In 2015 kwam het conflict tot een einde doordat NVM voor 8,6 miljoen de reserende 44% van de aandelen van Basegroup overnam.

Academie voor Vastgoed

De Academie voor Vastgoed geeft vakinhoudelijk onderwijs aan NVM-makelaars en taxateurs en medewerkers van NVM-kantoren. NVM-makelaars mogen ook een andere opleider kiezen, zolang deze aan de kwaliteitseisen van de NVM voldoet. De Academie voor Vastgoed is gevestigd in Nieuwegein.

NVM is 100% aandeelhouder in de Academie voor Vastgoed

fluX

fluX levert taxatiesoftware aan taxateurs, woningcoöperaties, beleggers, consultants, financiële instellingen en accountants. 500 taxateurs maken voor de uitvoering van hun werkzaamheden gebruik van de software.

fluX is een 100% dochter van de NVM

brainbay BV

Brainday beheert de databases die ten grondslag liggen aan funda en makelaarswebsites. Brainday is opgericht door de NVM om big data-toepassingen te leveren op basis van alle data die zij beheren.

NVM is 100% aandeelhouder in brainday.

 

Veelgestelde vragen over NVM

  • Wat betekent NVM?

    De Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs in onroerende goederen (NVM) is vereniging voor makelaars. Makelaars die NVM lid zijn, worden onderworpen aan keuringen, controles en opleidingseisen. Daarom betaal je meer voor een NVM-makelaar, maar kun je van een NVM-verkoopmakelaar verwachten dat hij goed zijn werk doet.

  • Welke alternaternatieven zijn er naast de NVM?

    De 2 andere grote makelaarsverenigingen zijn: VBO en VastgoedPRO.

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel