AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Wat is een NVM-makelaar?


Wat is een NVM-makelaar?


Een NVM-makelaar is een makelaar die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. Deze vereniging is met ruim 4.400 aangesloten vastgoedspecialisten de grootste brancheorganisatie voor makelaars en vastgoedspecialisten in Nederland. Met meer dan 120 jaar ervaring wordt de NVM beschouwd als een kwaliteitskeurmerk. 

Om lid te worden van de NVM moeten makelaars voldoen aan strenge eisen op het gebied van opleiding en kwaliteit. Ze worden onderworpen aan keuringen, controles en opleidingseisen. Van een NVM-verkoopmakelaar mag je dan ook verwachten dat het een goed opgeleide specialist is met uitgebreide kennis van zowel de markt als het vakgebied. 


Ga direct naar:


Wat doet een NVM-makelaar?

Een NVM-makelaar is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden van zowel de verkoop als de aankoop van onroerend goed. Ze zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) en voldoen aan hoge kwaliteitseisen en opleidingsstandaarden. Hieronder zetten we de taken van een NVM-makelaar bij zowel verkoop als aankoop op een rij. 

Let op: dit overzicht geeft weer welke diensten je over het algemeen kunt afnemen bij een NVM-makelaar. Het verschilt per makelaarskantoor welke diensten ze precies aanbieden. Sommige kantoren werken met een full-service-pakket waarbij je volledig ontzorgd wordt tijdens de verkoop of aankoop van je woning. Andere kantoren bieden (daarnaast) deeldiensten aan, waarbij je (tegen gereduceerd tarief) bepaalde taken zelf oppakt. 


Wat doet een NVM-verkoopmakelaar?

Een NVM-verkoopmakelaar schakel je in als je je huis wilt verkopen. Ze nemen allerlei taken op zich om ervoor te zorgen dat het verkoopproces soepel verloopt.

Ze beginnen vaak met het vaststellen van een realistische
verkoopprijs op basis van marktanalyse en ervaring. Vervolgens: 

 • meten ze je woning in;
 • helpen ze je met een professionele presentatie van je woning;
 • schrijven ze een pakkende verkooptekst;
 • zorgen ze voor professionele foto’s (en soms ook video);
 • plaatsen ze jouw woning op Funda;
 • nemen ze de regie over de bezichtigingen;
 • onderhandelen ze namens jou met geïnteresseerde partijen om de beste prijs en voorwaarden te bereiken (uiteraard in goed overleg met jou als verkoper).


Tot slot begeleiden ze het proces tot aan de notariële overdracht, inclusief het controleren van de koopakte en het afhandelen van eventuele juridische en financiële zaken. 

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over wat een makelaar voor je kan betekenen


Verkoopmakelaar nodig? Vergelijk direct de beste makelaars

Zoek je een NVM-makelaar die jou kan helpen bij de verkoop van je woning? Geef aan of je een aankoop- of verkoopmakelaar nodig hebt en meld jouw woning gratis en vrijblijvend aan. Ontvang binnen no-time voorstellen van makelaars in je mailbox. Je bepaalt zelf of en met wie je in contact wilt komen! Eerst meer weten? Ontdek alles over hoe Mijn Verkoopmakelaar werkt.

 

Vergelijk direct makelaars bij jou in de buurt

 • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
 • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en verwachte opbrengst
 • Kies op basis van prestaties en resultaten
 • Ruim 3000 mensen gingen je voor
 • Gemiddeld 2% hogere verkoopopbrengst
 • Gratis & vrijblijvend

 • Veilig
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • OnafhankelijkNVM aankoop- en verkoopmakelaars


Wat doet een NVM-aankoopmakelaar?

Bij het aankopen van een woning treedt een NVM-makelaar op als belangenbehartiger van jou als koper. De aankoopmakelaar begint vaak met het inventariseren van jouw woonwensen en het selecteren van geschikte woningen binnen je beschikbare budget. 

Schakel je een NVM-aankoopmakelaar in voor de aankoop van een woning, dan heb je toegang tot een uitgebreid woningbestand van de NVM. Dit bestand bevat niet alleen woningen die nog niet op Funda zijn geplaatst, maar ook woningen die in de stille verkoop staan. 

Maar een NVM-aankoopmakelaar helpt je ook bij:

 • het doen van bezichtigingen. De makelaar let op belangrijke aspecten waar jij misschien minder oog voor hebt, zoals bouwkundige staat en omgevingsfactoren;
 • advies over de reële waarde van de woning;
 • het voeren van de onderhandelingen ;
 • het laten uitvoeren van bouwkundige controle(s);
 • het regelen van de juridische rompslomp. Van bouwkundige keuring tot het checken van het koopcontract en het opvragen van documenten voor erfpacht en de VvE.


Tot slot staat een NVM-makelaar je bij tijdens de afhandeling van administratieve en juridische zaken tot aan de overdracht bij de notaris.


De samenwerking tussen NVM-makelaars en Funda

Het kan je niet ontgaan zijn dat Funda dé plek is waar je moet zijn als je een huis wilt kopen of verkopen. Het is als een etalage waar makelaars hun te koop staande woningen laten zien. Voor verkopers is het van groot belang om hun woning op Funda te hebben, omdat dit platform veel potentiële kopers trekt.

Funda en de NVM hebben een nauwe samenwerking, aangezien Funda is opgericht door NVM-makelaars. Op Funda wordt het aanbod van alle makelaars getoond, maar de woningen van NVM-makelaars worden hoger weergegeven in de zoekresultaten dan woningen van makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten. Wil je jouw woning verkopen zonder makelaar? Dan kun je deze dus niet op Funda plaatsen.

Wil je jouw huis verkopen en een groot publiek van potentiële kopers bereiken? Een NVM-makelaar zorgt ervoor dat jouw woning opvalt met aantrekkelijke teksten en professionele foto’s. Hij of zij kan ook regelen dat jouw woning prominent wordt getoond tussen alle andere huizen op Funda. Zo vergroot je de zichtbaarheid en de kans op een succesvolle verkoop. Wat zijn de voordelen van een NVM-makelaar?

Het werken met een NVM-makelaar brengt vele voordelen met zich mee wanneer je een huis wilt kopen of verkopen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het werken met een NVM-makelaar:

 1. Expertise en ervaring: NVM-makelaars zijn goed opgeleid en hebben uitgebreide kennis van de vastgoedmarkt. Ze begrijpen de complexiteit van het koop- en verkoopproces en voorzien je doorgaans van waardevol en up-to-date advies.
 2. Professionele begeleiding: een NVM-makelaar begeleidt je meestal gedurende het hele proces. Of je nu een woning wilt kopen of verkopen, ze zorgen voor een soepele en gestructureerde afhandeling. Ze nemen de administratieve rompslomp uit handen en zorgen ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Zo kun jij je zo veel mogelijk focussen op jouw eigen to do’s tijdens deze hectische periode. 
 3. Toegang tot een breed netwerk: als lid van de NVM hebben makelaars toegang tot een uitgebreid netwerk van andere (NVM-)professionals in de vastgoedsector. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van potentiële kopers of het ontdekken van interessante woningen die nog niet op de markt zijn. Dit geeft je al snel een voorsprong op je concurrentie.
 4. Betrouwbaarheid en kwaliteitsgarantie: de NVM is een gerenommeerde brancheorganisatie en de grootste in Nederland. Makelaars die zijn aangesloten bij de NVM voldoen aan strenge kwaliteitseisen en opleidingsnormen. Hierdoor kun je vertrouwen op de professionaliteit en integriteit van een NVM-makelaar.
 5. Toegang tot Funda: met een NVM-makelaar profiteer je van verschillende voordelen op Funda, de meest gebruikte woningwebsite in Nederland. Zo worden huizen van NVM-makelaars hoger weergegeven in de zoekresultaten, wat jouw zichtbaarheid en verkoopkansen vergroot.Kosten NVM-makelaarWat kost een NVM-makelaar?

De tarieven van NVM-makelaars kunnen variëren, omdat ze afhankelijk zijn van de specifieke makelaar en de omstandigheden. Over het algemeen werken NVM-makelaars met een makelaarscourtage, wat betekent dat ze een percentage van de (ver)koopsom van de woning als vergoeding ontvangen.

Het precieze percentage van de makelaarscourtage kan verschillen tussen makelaars en kan ook afhankelijk zijn van andere factoren, zoals de waarde van de woning en de complexiteit van de transactie.

Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met verschillende NVM-makelaars en hun tarieven te vergelijken voordat je beslist met welke makelaar je wilt samenwerken. Op die manier krijg je een beter inzicht in de specifieke kosten en voorwaarden die van toepassing zijn op jouw situatie. 


Richtlijn makelaarskosten NVM-makelaars

Ben je toch op zoek naar een richtlijn wat betreft makelaarskosten? Hieronder lees je wat je gemiddeld betaalt voor de diensten van een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar. De kosten voor een NVM-makelaar liggen soms iets hoger dan gemiddeld. Maar onthoud: je krijgt er verschillende voordelen voor terug.


De gemiddelde kosten van een verkoopmakelaar

Voor de diensten van een verkoopmakelaar betaal je in 2023 gemiddeld een makelaarscourtage van 1,1% van de verkoopopbrengst. Sommige makelaarskantoren werken niet met een percentage, maar met een vast bedrag. Het vaste tarief ligt in 2023 rond de €5.100 voor de verkoop van je huis.

Let op: de vaste tarieven zijn vaak afhankelijk van de prijsklasse van je woning. Hoe hoger de prijsklasse, hoe hoger het bedrag. Lees meer over de kosten van een verkoopmakelaar


De gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar variëren niet alleen tussen verschillende kantoren, maar ook vaak per regio. In het hogere segment van de vastgoedmarkt wordt vaak gewerkt met courtages op basis van een percentage van de vraagprijs. In het middelste en lagere segment wordt juist vaak een vast tarief gehanteerd.

De meeste aankoopmakelaars hanteren een tarief dat varieert tussen de €3.000 en €5.000. Zoals je hierboven hebt gelezen, hanteren sommige makelaars een percentage van de vraagprijs (makelaarscourtage genoemd). Gemiddeld komt dit neer op een percentage van ongeveer 1% van de vraagprijs. 

Lees ook eens over de rest van de kosten bij het kopen van een huis


Makelaars vergelijken? Zo doe je dat slim!

Wist je dat je via Mijn Verkoopmakelaar op een snelle en makkelijke manier in contact komt met de beste makelaars uit jouw buurt? Meld jouw woning gratis en vrijblijvend bij ons aan en ontvang reacties van makelaars in jouw online omgeving. Ze doen je een voorstel, waarin ze je vertellen over hun werkwijze, de geschatte verkoopkansen en de makelaarskosten die ze rekenen. Makelaars vergelijken was nog nooit zo simpel. 

Lees meer over hoe Mijn Verkoopmakelaar werkt. Geen tijd te verliezen? Vul jouw postcode en huisnummer in en meld je direct aan!


Vind de beste makelaar voor jouw huis

 • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
 • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en verwachte opbrengst
 • Kies op basis van prestaties en resultaten
 • Ruim 3000 mensen gingen je voor
 • Gemiddeld 2% hogere verkoopopbrengst
 • Gratis & vrijblijvend

 • Veilig
 • Vrijblijvend
 • Gratis
 • OnafhankelijkOntdek meer over het kopen of verkopen van een woningVeelgestelde vragen over NVM

 • Wat betekent NVM?

  De Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs in onroerende goederen (NVM) is een vereniging voor makelaars. Makelaars die NVM-lid zijn, worden onderworpen aan keuringen, controles en opleidingseisen. Daarom betaal je gemiddeld vaak iets meer voor een NVM-makelaar, maar je kunt van hem verwachten dat hij goed werk levert.

 • Welke andere makelaarsverenigingen bestaan er in Nederland?

  De NVM is met ruim 4.400 aangesloten vastgoedspecialisten de grootste vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen in Nederland. De twee andere grote makelaarsverenigingen zijn VBO Makelaar en VastgoedPRO. Zij hebben respectievelijk 1.100 en 700 aangesloten vastgoedspecialisten.

 • Wat houdt het ondernemerslidmaatschap bij de NVM in?

  De NVM kent een ondernemerslidmaatschap. Dat betekent dat niet de individuele makelaar, maar het makelaarskantoor (de onderneming) lid is van de vereniging. NVM-leden zijn verplicht om objecten onderling uit te wisselen. Zo delen NVM-verkoopmakelaars het nieuwe huizenaanbod eerst met collega NVM-makelaars.

 • Wat is de geschiedenis van de NVM?

  Makelaars verenigden zich op 8 november 1578 in een makelaarsgilde. Gedurende de Franse overheersing verdwenen de gilden. In 1877 richtten de makelaars een nieuwe vereniging op. Deze vereniging ging later de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) heten. Naast de MVA bestonden nog twee andere verenigingen: Nederlandse Bond van Makelaars (NBM) en Nederlandse Broederschap van Gediplomeerde Makelaars (NBGM). De NBM stamt uit de eind 19e eeuw. De NBGM werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw opgericht.

  In 1984 zijn de NBM en de MVA samengegaan tot de NVM: de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen.

 • Hoe ziet het bestuur van de NVM eruit?

  De NVM wordt geleid door het Algemeen Bestuur. Dit orgaan bestaat uit 5 leden en wordt momenteel voorgezeten door oud-burgermeester Onno Hoes. Naast het Algemeen Bestuur zijn er nog specialistische vakgroepen: Wonen, Business en Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

 • Welke dochterondernemingen heeft de NVM?

  NVM is via hun NVM Holding BV (100%-dochter) aandeelhouder in een aantal dochterondernemingen die zich focussen op de vastgoedmarkt: Funda, Realworks, Academie voor Vastgoed, FluX en Brainbay BV.

  Funda Funda is de grootste huizenwebsite van Nederland. Jaarlijks worden meer dan 100.000 huizen op de website geplaatst in het kader van verkoop. NVM heeft 90% van het stemrecht en 70% van alle winstrechten in Funda. De rest van de winst- en stemrechten liggen bij Stichting Administratiekantoor Funda. Deze stichting houdt de aandelen en geeft certificaten uit aan makelaars en oud-makelaars.

  Realworks Realworks levert software aan makelaars voor het dagelijkse kantoorwerk. Ongeveer 70% van de NVM-makelaars is klant van Realworks. NVM is voor 100% eigenaar van Realworks BV. Realworks was in 2015 goed voor 6 miljoen euro omzet en 2 miljoen euro winst.

  Realworks is opgezet door de NVM en Basegroup. In 2012 ontstond er ruzie toen Realworks ook software voor niet-makelaars wilde gaan leveren. NVM was het daar niet mee eens, omdat zij hun leden wilden beschermen. In 2015 kwam het conflict tot een einde doordat NVM voor 8,6 miljoen de resterende 44% van de aandelen van Basegroup overnam.

  Academie voor Vastgoed De Academie voor Vastgoed geeft vakinhoudelijk onderwijs aan NVM-makelaars en taxateurs en medewerkers van NVM-kantoren. NVM-makelaars mogen ook een andere opleider kiezen, zolang deze aan de kwaliteitseisen van de NVM voldoet. De Academie voor Vastgoed is gevestigd in Nieuwegein. NVM is 100% aandeelhouder in de Academie voor Vastgoed.

  FluX FluX levert taxatiesoftware aan taxateurs, woningcorporaties, beleggers, consultants, financiële instellingen en accountants. 500 taxateurs maken voor de uitvoering van hun werkzaamheden gebruik van de software. FluX is een 100% dochter van de NVM.

  Brainbay BV Brainbay beheert de databases die ten grondslag liggen aan Funda en makelaarswebsites. Brainbay is opgericht door de NVM om big data-toepassingen te leveren op basis van alle data die zij beheren. NVM is 100% aandeelhouder in Brainbay.

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel