AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Huis bezichtigen: waar moet je op letten? (+ checklist)


Aankoopmakelaar

Ga je binnenkort voor het eerst een huis bezichtigen? Of is het alweer een tijd geleden dat je een bezichtiging hebt gedaan? Goed dat je je erover inleest, want het moment is kort en de beslissing groot. Met onze 7 stappen voor het bezichtigen van een woning weet je precies wat je moet doen en waar je op moet letten. 

Download onze handige Checklist Huis Bezichtigen. Daarin vind je alle tips en stappen op een rij. Print hem uit en neem hem mee naar de bezichtiging van de woning. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.


Ga direct naar:


De voorbereiding

Er zijn een aantal dingen die je kunt onderzoeken voorafgaand aan de bezichtiging. Wij raden aan om deze voorbereiding echt te doen, zodat je geen tijd verspilt aan het kijken bij een woning die niet aan jouw eisen voldoet. 


Stap 1: Check het energielabel, kosten koper/vrij op naam, en eventuele erfpacht

Heb je een woning gevonden die je graag wilt bekijken? Er zijn een aantal factoren die de kosten van de woning (enorm) kunnen opdrijven. Je doet er goed aan om deze punten nog voor de bezichtiging te onderzoeken. Ze geven je inzicht in de verwachte maandelijkse en eventuele extra kosten van de woning.

  • Het energielabel: check het energielabel bij de specificaties op Funda. Of vraag ernaar bij de verkoopmakelaar. Hoe beter het energielabel, hoe duurzamer de woning is. Dat scheelt je flink in de kosten.
  • Kosten/koper of Vrij op naam: check of de woning Kosten koper of Vrij op naam wordt verkocht. Zo weet je met welke bijkomende kosten je te maken krijgt, mocht je de woning kopen.
  • Eventuele erfpacht: check of er erfpacht rust op de woning. Je kunt dit zien bij de specificaties op Funda. Is er niets te vinden, controleer het dan voor de zekerheid bij de verkoopmakelaar. Je legt namelijk al snel (tien)duizenden euro's extra neer voor een huis met erfpacht. 

Lees meer over de kosten bij het kopen van een woning, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Heb je de punten gecheckt en ben je nog steeds enthousiast? Fijn! Dan gaan we verder naar de volgende stap.



Stap 2: Bekijk de buurt en omgeving

Het is belangrijk dat je je thuis voelt in de buurt waar je (mogelijk) gaat wonen. Daarom is het verstandig om vooronderzoek te doen naar de buurt en omgeving van het huis. Hieronder lees je welke vragen je jezelf kunt stellen en hoe je aan de antwoorden kunt komen. 

Goed om alvast te weten: je kunt deze vragen stellen aan de verkoopmakelaar tijdens de bezichtiging. Maar onthoud dat hij of zij er is om de woning te verkopen. De antwoorden zijn dus nooit 100% objectief. Ze vullen dingen soms rooskleuriger in dan ze zijn. Daarom adviseren wij altijd om een aankoopmakelaar in te schakelen en hem of haar om advies te vragen. 


Hoe is het gesteld met de veiligheid in de buurt?

Het is natuurlijk belangrijk dat je je veilig voelt in de buurt. Ga daarom wat eerder naar de bezichtiging om even door de buurt te lopen (of fietsen) en de sfeer te proeven. Voel je je er thuis? Wat voor mensen lopen er rond? Spelen er kinderen op straat? Ligt de woning aan of vlakbij een gevaarlijke weg? En hoe hard rijden de auto's? 

Waarschijnlijk bekijk je overdag de woning, maar het is ook belangrijk om te weten hoe de buurt in het donker aanvoelt. Heb je kennissen of familie in deze buurt wonen? Vraag hen eens om hun eerlijke mening. Of stel je vragen aan jouw aankoopmakelaar; hij of zij weet je waarschijnlijk veel te vertellen. 

Daarnaast kun je natuurlijk ook Google gebruiken om de veiligheid van de buurt in te schatten. Welke nieuwsitems zijn er de afgelopen tijd over de wijk gepubliceerd? Hoe staat de wijk bekend? Welke initiatieven worden er opgestart? Op deze manier vorm je al snel een beeld. 


Is er sprake van geluidsoverlast?

Er is al menigeen televisieprogramma over gemaakt: burenruzies door geluidsoverlast. Er zijn dan ook weinig dingen vervelender dan niet tot rust kunnen komen binnen de muren van je eigen huis. Natuurlijk: een incidenteel feestje of een klusproject van de buren hoort erbij. Vooral in een dichtbevolkte stad. Maar structurele geluidsoverlast, daar zit je niet op te wachten. 

Om te voorkomen dat je een huis koopt waarin je structureel last hebt van geluidsoverlast, kun je dus maar beter op onderzoek uitgaan. Je kunt beginnen met aan de verkopers of de verkoopmakelaar vragen wat de reden is dat de woning wordt verkocht. Als er al sprake is van geluidsoverlast, is de kans niet groot dat ze dit eerlijk zullen vertellen, maar het is het proberen waard.

Komt daar niets uit? Onderzoek dan eens wat de ligging van de woning je kan vertellen over eventuele geluidsoverlast. Ligt het aan een (drukke) weg? Vliegen er veel vliegtuigen over? Of ligt het huis bijvoorbeeld tegenover een basisschool of kinderdagverblijf? Vergeet tijdens de bezichtiging niet met de deur dicht én open te controleren op geluidsoverlast, zowel aan de voorzijde als de achterzijde. 

Daarnaast doe je er goed aan om - voor of na het bekijken van het huis - te kijken met wat voor buren je te maken krijgt. Wat zegt de buitenkant van het huis over het type mensen dat er woont? Ziet alles er rustig en netjes uit? Staat het balkon vol met bierkratten? Of hoor je een aantal honden blaffen uit de achtertuin van de buren? Je kunt natuurlijk ook de stoute schoenen aantrekken en even aanbellen. Kun je ze gelijk wat vragen over de buurt!


Wie zijn de buren?

Beter een goede buur dan een verre vriend. Het gezegde luidt niet voor niets zo. Buren kunnen een enorme impact hebben op je woongenot, in positieve en negatieve zin. Het is een leuke bijkomstigheid als je een goede band opbouwt met je buren. Zo nu en dan een gezamenlijke barbecue, even iets van elkaar lenen, tijdens vakanties elkaars planten water geven. Het lijkt klein, maar maakt een wereld van verschil voor je woongenot.

Als je kinderen hebt, groeien zij op met de kinderen uit de buurt. Ze worden gevormd door de vriendschappen die ze er opdoen. Wel zo belangrijk dat jouw nieuwe buren mensen zijn waarmee je het goed kunt vinden (en die dezelfde waarden hebben als jij). Ook als je niet zoveel waarde hecht aan een goede band met je buren, is het natuurlijk wel prettig dat je op elkaar kunt rekenen als er iets aan de hand is. En dat je geen last hebt van geluidsoverlast. 

Vraag de verkopers of de verkoopmakelaar ook eens op de man af naar de buren. Wat kunnen ze over ze vertellen? Hoe is hun band? Worden er gezamenlijke activiteiten georganiseerd? Om echt een goed beeld te krijgen, kun je natuurlijk het beste aanbellen bij de buren zelf. Op die manier heb je meteen een goed beeld. Over het algemeen vertellen mensen graag iets over hun buurt en over zichzelf, dus probeer het gewoon! Hopelijk maken ze een goede indruk. 

Ben je gesteld op je privacy? Controleer dan of er sprake is van inkijk in de woning of in de tuin. Heb je voldoende privacy? Of kijken de buren zo de woonkamer, keuken of tuin in? Als dat zo is, is het goed om te onderzoeken welke maatregelen je kunt nemen om jouw privacy te vergroten. Bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van een heg of het plaatsen van vitrage. 


Welke voorzieningen zitten er in de buurt?

Maak van tevoren een lijstje met de voorzieningen die je graag in de buurt wilt hebben. Denk aan voorzieningen als:

  • een winkelcentrum 
  • een kinderdagverblijf of basisschool
  • een sportschool of sportvereniging
  • horecagelegenheden
  • speeltuintjes of parken
  • openbaar vervoer

Onderzoek online of deze voorzieningen op loop- of fietsafstand zitten. Om te zien of de voorzieningen zijn wat je ervan verwachtte, kun je er voor of na de bezichtiging een bezoekje aan brengen. Zie je jezelf (en je gezin) hier wonen? Hangt er een fijne sfeer? Wat voor mensen lopen er rond? 


Hoe zijn de parkeermogelijkheden?

Heb je een auto? Of komen er vaak mensen over de vloer die met de auto komen? Dan is het handig om vooraf te onderzoeken hoe het zit qua parkeergelegenheid. Zit er een eigen parkeerplek bij het huis? Kun je gratis parkeren in de buurt? Is het mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen en (snel) te krijgen? Of is er sprake van betaald parkeren? 

Naast de kosten van parkeren, is het ook belangrijk dat er voldoende parkeerplekken aanwezig zijn. Kijk 's ochtends, 's middags en 's avonds eens naar hoeveel parkeerplekken er leeg zijn. Staat alles vol, dan is het waarschijnlijk lastiger om een goede parkeerplek te vinden op drukke tijdstippen. Dat is iets waar je rekening mee moet houden. 

Heb je een elektrische auto? Onderzoek of er voldoende laadpalen in de buurt zijn. En of er mogelijkheid is om jouw auto aan huis op te laden. 


Wat zijn de plannen van de gemeente?

Het laatste wat je kunt doen voordat je het huis gaat bekijken, is onderzoeken wat de gemeenteplannen zijn voor de buurt. Jouw aankoopmakelaar informeert je hier graag over. Worden er nieuwe appartementencomplexen gebouwd tegenover jouw woning, waardoor jouw uitzicht anders wordt? Wordt er geïnvesteerd in meer groen in de buurt? Of komt er een heel nieuw winkelcentrum bij jou om de hoek? Je kunt het maar beter weten!


Lees meer over het kopen van een woning:


Tijdens de bezichtiging

Nadat je het nodige onderzoek hebt gedaan, is het tijd om te bezichtigen. Hieronder lees je welke stappen je doorloopt tijdens het kijken, zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.


Stap 3: Controleer de buitenkant van de woning

Loop niet meteen door naar de deurbel als je gaat bezichtigen. Kom 5 of 10 minuten eerder en controleer de buitenkant van de woning. Geef extra aandacht aan de volgende dingen:

  • Schilderwerk: hoe ziet het schilderwerk eruit? Is alles in goede staat of kan het een (flinke) opknapbeurt gebruiken? 
  • Kozijnen: hoe zien de kozijnen eruit? Van welk materiaal zijn ze gemaakt? Wat is de staat ervan? En zit overal dubbel glas in?
  • Gevels: controleer de gevel op ouderdom en andere problemen. Zijn er bijvoorbeeld scheuren of vochtplekken te zien? Wat is de staat van het metselwerk en de voegen?
  • Dak en dakgoten: controleer de staat van het dak en de dakgoten.
  • Fundering: vraag na wat de staat is van de fundering. Dat is met het blote oog vaak moeilijk te zien, tenzij er duidelijk sprake is van verzakking van een woning. 
  • Asbest: is de woning die je bekijkt gebouwd voor 1991? Vraag dan expliciet na of er asbest in of rond de woning aanwezig is. 
  • Ondergrondse tank: is de woning die je bekijkt gebouwd voor 1970? Vraag dan na of er een ondergrondse tank in de tuin aanwezig is. Lekkende tanks kunnen de bodem verontreinigen.
  • Recente verbouwingen / wat er verbouwd kan worden: let op recente verbouwingen en de mogelijkheden om te verbouwen. 

We beseffen ons dat dit heel veel punten zijn om op te letten. Een bezichtiging is vaak ook zo voorbij. Daarom is het handig om onze Checklist Huis Bezichtigen te downloaden en meerdere mensen mee te nemen naar een huis waar je echt enthousiast voor bent. Het liefst mensen die verstand hebben van bouwkundige constructies. Dat kunnen mensen uit je eigen netwerk zijn, maar een aankoopmakelaar kan je hier ook goed bij helpen. 

Is het kijken voorbij gevlogen en heb je een paar details gemist? Soms is het mogelijk om een tweede bezichtiging aan te vragen, maak daar vooral gebruik van. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo kom je alles te weten over de precieze staat van de woning en eventuele verborgen gebreken. 



Stap 4: Check de VvE (in het geval van een appartement)

Als je een appartement koopt, word je lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je zit in deze vereniging samen met de andere eigenaren van de appartementen in jouw complex. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de financiën van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Denk aan de entree, trappenhuizen, eventuele lift en daken. Je betaalt een maandelijkse bijdrage voor de kosten. 

Het is belangrijk om te weten hoeveel je maandelijks betaalt aan servicekosten. Dit bedrag komt namelijk bovenop jouw kosten voor een (eventuele) hypotheek. Daarnaast is het handig om de volgende vragen te stellen aan de verkopende partij:

  • Hoeveel geld zit er in het reservefonds (de 'reservepot')?
  • Hoe is de staat van onderhoud van het gebouw?
  • Bestaat er een meerjarenonderhoudsplanning?
  • Wie beheert de VvE?

Je kunt de laatste cijfers en notulen van de VvE opvragen. Dit en de rest van de antwoorden op jouw vragen geven je een goed beeld van de financiële staat en de organisatie van de VvE. Zo kom je niet voor verrassingen te staan na de aankoop van een huis. Zoals een grote kostenpost waarvoor je extra moet betalen omdat er geen geld meer in het reservefonds zit. 


Stap 5: Check de staat van de binnenkant van de woning

Als je eenmaal binnen bent, gaat je aandacht waarschijnlijk snel naar de ruimtes en de lichtinval van de woning. Maar let ook op de indeling van de woning. Is deze praktisch voor je? Is er genoeg ruimte? Wat zijn de mogelijkheden?

Daarnaast doe je er goed aan de staat van de binnenkant van de woning te controleren. Check altijd:

  • Op eventuele geurtjes: ruik je de riolering, lekkage (schimmel), muizen? Of is er gerookt in de woning? 
  • De conditie van de muren en het plafond: wat is de staat van het stucwerk en het schilderwerk? Zie je vochtplekken?
  • De conditie van de vloeren: staat de vloer bol? Liggen de plinten los? Kraakt de vloer? Ziet alles er netjes uit?
  • De conditie van de deuren, ramen en kozijnen aan de binnenzijde: gaat alles soepel open? Wat is de staat van de kozijnen? Wat is de staat van het schilderwerk? Zit er dubbel glas in de ramen?
  • De opbergruimte: is er voldoende opbergruimte aanwezig? Is er sprake van vochtproblemen? Ziet alles er netjes uit?
  • De keuken en badkamer: is het naar jouw smaak ingericht? Is alle apparatuur aanwezig die je nodig hebt? Is het nieuw of verouderd? Werkt alles naar behoren? 

Vraag jouw aankoopmakelaar of gezelschap om mee te kijken en zijn of haar mening te geven. Vergeet niet om foto's te maken, zodat je alles nog rustig kunt bekijken als je thuis bent.

Natuurlijk kun je later nog een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hiermee komen gebreken aan de binnenkant van de woning aan het licht. Toch is het handig om hier al direct oog voor te hebben. Zo weet je meteen waar je mee te maken hebt.


Stap 6: Bekijk de apparaten

Bekijk tijdens het bezoek aan de woning de volgende apparaten, en stel vragen die je erover hebt. Denk aan apparaten als: 

  • De CV-ketel/warmtepomp/verwarming
  • De keukenapparaten die blijven staan
  • De meterkast
  • Eventuele zonnepanelen

Maak ook foto's van deze apparatuur. 



Stap 7: Stel de verkopende makelaar veel vragen

Hierboven kwam het al even aan bod: het belang van het stellen van vragen aan de verkoopmakelaar. Stel hem of haar alle vragen die je hebt over voorgaande stappen. Bijvoorbeeld over de staat van de woning, de buurt en de VvE (wanneer van toepassing). Schrijf ze van tevoren op, zodat je niets vergeet.

Daarnaast is het handig om vragen stellen over de bewoners en het verkoopproces, zoals: 

  • Hoe lang heeft de bewoner in het huis gewoond?
  • Wat is de reden dat de huidige bewoner verhuist?
  • Hoe lang staat de woning al te koop? (handig voor het bepalen van het juiste bod)
  • Hoeveel interesse is er in de woning / hoeveel bezichtigingen staan er gepland?
  • Hoe kun je een bod uitbrengen op de woning?
  • Wanneer is de woning beschikbaar?
  • Zijn er spullen die kunnen worden overgenomen?

Lees meer over wat je moet weten over het kopen van een huis.


Download onze handige 'Checklist Huis Bezichtigen'

Heb je alle tips doorgelezen en neem je graag een samenvatting mee naar je bezichtiging? Download onze handige Checklist Huis Bezichtigen en vink de stappen een voor een af. Zo weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht!

Download de Checklist


Tip: schakel een aankoopmakelaar in 

Hoe goed je je ook voorbereidt, je zult altijd vragen blijven houden. Met een goede aankoopmakelaar aan je zijde word je van A tot Z ondersteund tijdens het aankoopproces. Dat scheelt je een hoop tijd en zorgen. Bovendien vergroot je je kans op het vinden én kopen van jouw droomwoning. 

Vind de beste aankoopmakelaar

Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel en eenvoudig de beste makelaars uit jouw buurt. Ze zijn gecheckt op betrouwbaarheid en hebben kennis van zaken. Je ontvangt meerdere prijsvoorstellen, waarmee je tot wel 40% kunt besparen op een makelaar. Je maakt gratis en vrijblijvend gebruik van onze dienst, dus probeer het vooral uit!

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis & vrijblijvend
  • Contact via mail
  • Vergelijk op basis van prestaties



Lees meer over het kopen van een huis:



Veelgestelde vragen over het bezichtigen van een woning:

  • 1. Wat is een bezichtiging?

    Het bezichtiging van een woning is een afspraak waarbij jij een woning fysiek bezoekt om deze te bekijken, inspecteren en beoordelen voordat je beslist of je deze wilt kopen. Tijdens de bezichtiging kun je o.a. de indeling, staat en algemene sfeer van de woning beoordelen. Er is mogelijkheid om vragen over de woning te stellen aan de verkoper of verkoopmakelaar.

  • 2. Hoeveel tijd heb je voor een bezichtiging?

    Er is meestal een beperkte tijd beschikbaar voor het bezichtigen van een woning, meestal rond de 15 tot 30 minuten. De exacte duur is afhankelijk van de verkoper, de makelaar, de grootte van het huis en de specifieke omstandigheden. Het bezoek vindt plaats binnen het afgesproken tijdslot. Het is belangrijk om efficiënt gebruik te maken van deze tijd om de woning te inspecteren en eventuele vragen te stellen.

  • 3. Welke vragen moet je stellen tijdens een bezichtiging?

    Tijdens een bezichtiging kun je alle vragen stellen die je maar hebt. Om een beter begrip van de woning te krijgen en te weten of deze aan jouw behoeftes voldoet, kun je bijvoorbeeld onderstaande tien vragen stellen. 

    1. Wat is de reden voor de verkoop van deze woning?
    2. Hoe lang staat de woning al te koop?
    3. Zijn er recente renovaties of verbeteringen aan de woning uitgevoerd?
    4. Zijn er bekende gebreken of problemen met de woning?
    5. Hoe zit het met de buurt en de voorzieningen in de omgeving?
    6. Zijn er specifieke zaken die in de vraagprijs zijn inbegrepen (bijvoorbeeld meubels of apparaten)?
    7. Wat zijn de maandelijkse kosten voor de woning (bijvoorbeeld servicekosten, belastingen, enz.)?
    8. Zijn er speciale regels of beperkingen met betrekking tot het gebruik van de woning of het gebouw?
    9. Hoe werkt het bieden op de woning?
    10. Zijn er nog andere potentiële kopers die interesse hebben getoond?

    Vul het rijtje vooral aan met andere vragen die je hebt.

  • 4. Is een bezichtiging verplicht (onderzoeksplicht)?

    Een bezichtigen van een woning is niet verplicht, maar het is sterk aanbevolen om onaangename verrassingen te voorkomen. Als koper heb je een onderzoeksplicht om de staat van de woning te onderzoeken voordat je deze koopt. De verkoper heeft een mededelingsplicht (informatieplicht) en moet je zo volledig mogelijk informeren over het huis.

    Als je de woning niet bekijkt, loop je het risico verborgen gebreken of problemen te missen, wat kan leiden tot financiële en juridische complicaties. Het is dus verstandig om grondig onderzoek te doen of te laten doen voordat je een koopovereenkomst aangaat.

  • 5. Hoeveel bezichtigingen zijn er per huis?

    Het aantal bezichtigingen per huis varieert sterk en is afhankelijk van factoren zoals locatie, prijs en marktomstandigheden. Er is geen vast aantal bezichtigingen; het wordt geregeld op basis van interesse van potentiële kopers. De meeste huizen krijgen tussen de 5 en 15 kijkers voordat er een koper wordt gevonden, maar dit kan dus afwijken.

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel