Vergelijk makelaarsAmsterdamUtrechtRotterdamDen HaagAlmereEindhovenHaarlemDen BoschGroningenNijmegenHeerlen

Uitleg over Kosten Koper (k.k.)

Als je op funda of een andere woningwebsite een woning bekijkt, zie je achter de vraagprijs 'k.k.' of 'v.o.n.' staan. In dit artikel wordt uitgelegd wat de betekenis is van die k.k. en v.o.n., welk percentage het van de koopprijs is en of je het kunt meefinancieren met jouw hypotheek.

Kosten Koper (k.k.) of Vrij Op Naam (v.o.n.) achter de vraagprijs

De twee afkortingen staan achter de vraagprijs van een woning die te koop wordt aangeboden. Die afkortingen vertellen jou, als koper, iets over welke kosten wél en welke kosten niet in de vraagprijs zijn meegenomen. 

Zo kun je rekening houden met welke kosten je naast deze vraagprijs nog meer moet betalen om de woning te kopen.

 

Kosten Koper

Als er achter een vraagprijs k.k. staat, dan betekent dat jij, als koper, verantwoordelijk bent voor de volgende extra kosten:

 1. Overdrachtsbelasting
 2. Notariskosten
 3. Hypotheekkosten (indien van toepassing)
 4. Aankoopmakelaar (indien van toepassing)

Dat betekent dus dat als je een woning voor de vraagprijs kosten koper wilt kopen, je meer kwijt bent dan alleen de vraagprijs. Als je de woning koopt, wordt de vraagprijs de koopsom. Dan ziet de rekensom er zo uit:

Koopsom k.k.
+ overdrachtsbelasting
+ notariskosten
+ hypotheekkosten
+ aankoopmakelaar
_______________________________________
= wat je daadwerkelijk moet betalen

 

Hoogte Kosten Koper

Bij een Kosten koper vraagprijs, moet je de volgende kostenposten nog bijtellen:

Vraagprijs k.k.€ 200.000
 
Verplichte kosten bij k.k. (3%)
Overdrachtsbelasting 2020: 2%€ 4.000
Notariskosten€ 2.000
In geval van een hypotheek (1,5%)
Hypotheekadviseur€ 2.250
Taxatiekosten€ 750
Aankoopmakelaar (1%)
Aankoopmakelaar: 1%€ 2.000
 ___________
Totaal€ 211.000

    

 

1. Overdrachtsbelasting

De overdrachtbelasting voor woning in Nederland in 2020 is 2% over de koopsom k.k.. Dus voor een woning met een Kostenkoper-prijs van € 200.000, betaal je 200.000 * 0,02 = € 4.000 euro overdrachtsbelasting.

 

2. Notariskosten

Notariskosten zijn meestal tussen de € 1.000 en € 3.000. Dit hangt af van de complexiteit van de op te maken stukken. Gemiddeld zijn de notariskosten € 2.000 voor de aankoop van een woning en de hypotheek. 

 

3. Kosten voor hypotheek

Als je een hypotheek nodig hebt voor de aankoop van je huis, dan heb je aanvullende kosten die samenhangen met de hypotheek. Een hypotheekadviseur kosten gemiddeld € 2.250.

Daarnaast moet er een taxatierapport voor de bank worden opgesteld door een taxateur. Dit kost gemiddeld € 750, inclusief BTW en alle onkosten (verschotten).

Tot slot moet er voor een hypotheek ook een hypotheekakte bij de notaris worden getekend. Om het overzichtelijk te houden, hebben we deze kosten al bij de notariskosten opgeteld. Je krijgt hiervan 1 rekening met daarop de verschillende posten.

 

4. Kosten voor aankoopmakelaar

Het inhuren van een aankoopmakelaar is natuurlijk helemaal niet verplicht. Slechts een minderheid van de woningen worden door middel van een aankoopmakelaar aangekocht. De meeste mensen in Nederland doen de aankoop van een woning zelf.

Mocht jij je toch graag laten bijstaan door een aankoopmakelaar, dan moet je rekening houden met een bemiddelingsfee van ongeveer 1% van de aankoopprijs (k.k.). Voor een woning van € 200.000, kost de aankoopmakelaar ongeveer € 2.000.

 

Kosten Koper als percentage van de koopprijs

Als je naar woningen aan het kijken bent, helpt het om snel te kunnen inschatten wat het percentage Kosten Koper is.

Het percentage Kosten Koper is ongeveer 5,5% van de vraagprijs. Zoals in ons voorbeeld: bij een woning van 200.000, moet je nog voor € 11.000 aan extra kosten begroten.

 

Kosten Koper meefinancieren hypotheek

Met het meefinancieren, wordt de vraag bedoelt of je de extra kosten door Kosten Koper mee mag nemen in je hypotheek.

Sinds 2018 zijn de regels voor de maximale hypotheek aangescherpt. Je mag niet meer dan 100% van de taxatiewaarde financieren.

Met andere woorden: als de Kosten Koperprijs even hoog is als de waarde, dan moet je de extra kosten bovenop Kosten Koper vraaprijs uit eigen zakken betalen. Je kunt dit niet betalen uit je hypotheek.

 

Kosten Koper aftrekbaar

Aftrekpost zijn kosten die je als geheel kunt aftrekken van de inkomstenbelating. Een deel van de Kosten Koper kosten kun je aftrekken van de belasting.

De volgende kosten zijn eenmalig aftrekbaar:

 • Hypotheekadvies
 • Notariskosten voor hypotheek
 • Taxatierapport
 • Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie

De volgende kosten zijn niet aftrekbaar

 • Overdrachtsbelasting
 • Aankoopmakelaar

Als basisregel zijn alle kosten die verbonden zijn met het verkrijgen van een hypotheek aftrekbaar. Alle andere kosten zijn niet aftrekbaar.

 

Vind de beste makelaar voor de verkoop van jouw huis

 

For Englisch:

 

Veelgestelde vragen over k.k. (Kosten Koper)

 • Wat betekent k.k. achter de vraagprijs?

  'k.k.' betekent dat de woning Kosten Koper wordt aangeboden. Dat betekent dat je naast het genoemnde bedrag, ook de kosten voor de notaris en de overdrachtbelasting moet betalen. Het tegenovergestelde van k.k. is v.o.n. (Vrij op naam). Een vraagprijs v.o.n. betekent dat daar alle kosten in mee zijn berekend.

 • Welke kosten komen er bij als de vraagprijs k.k. is?

  Als er achter een vraagprijs k.k. staat, dan betekent dat jij, als koper, de volgende extra kosten ook moet betalen:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Hypotheekkosten (indien van toepassing)
  • Aankoopmakelaar (indien van toepassing)
 • Kun je de extra kosten meefinancieren in de hypotheek?

  Eigenlijk niet. Maar er is een uitzondering. Sinds 2018 zijn de regels voor de maximale hypotheek aangescherpt. Je mag niet meer dan 100% van de taxatiewaarde financieren.

  Met andere woorden: als de Kosten Koperprijs even hoog is als de waarde, dan moet je de extra kosten bovenop Kosten Koper vraaprijs uit eigen zakken betalen. Je kunt dit niet betalen uit je hypotheek.

Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel