Hoewel de meeste mensen hun huis nog netjes via een makelaar te koop zetten, kiezen steeds meer mensen ervoor om de verkoop zelfstandig te regelen. Niet gek, het bespaart ze namelijk flink wat geld! Maar voordat je uit enthousiasme meteen zelf een bord in je tuin plaatst: lees hieronder eerst nog even de voordelen en nadelen van het verkopen met of zonder makelaar. Ontdek ‘tussen-opties’ voor het inschakelen van een makelaar tegen gereduceerd tarief. En kom te weten waar je rekening mee moet houden bij een eigenhandige verkoop.
Ga direct naar:
Ja, dat kan. Het is namelijk niet verplicht om een makelaar in te schakelen voor de verkoop van je woning. Steeds meer mensen nemen het heft in eigen handen en gaan het verkoopproces dan ook aan zonder makelaar. Het zal je vast niet verbazen wat hun grootste reden is om geen makelaar in te schakelen: de makelaarskosten.
Het grootste voordeel van het zelf verkopen van je woning, vind je terug in de portemonnee. Je bespaart al snel duizenden euro’s. Daarnaast kun je als verkoper zelf bepalen wanneer de bezichtigingen plaatsvinden. Een bezichtiging snel tussendoor, in de avond of in het weekend, is gewoon mogelijk. Je bent niet afhankelijk van werktijden van de makelaar en bent dus een stuk flexibeler. Dit wordt gewaardeerd door potentiële kopers.
Kopers kunnen het überhaupt waarderen wanneer ze worden rondgeleid door jou als verkoper. Jij weet namelijk alles over de buurt, de buren en het huis zelf. Je kunt ze veel meer vertellen dan een makelaar. Andersom is het natuurlijk ook prettig dat jij direct ziet welke mensen geïnteresseerd zijn. Je wilt je woning natuurlijk het liefst verkopen aan mensen bij wie je een goed gevoel hebt. Wel zo leuk om je buren te trakteren op een paar gezellige buurtgenoten, toch?
Klinkt natuurlijk heel positief, het zelf verkopen van je woning. Maar: er komt ook veel kijken bij het zelf verkopen van je huis. Allereerst kost het flink wat tijd. Een greep uit de dingen die moet regelen: vraagprijs bepalen, foto’s maken, je huis aan de man brengen (zonder Funda), bezichtigingen plannen en begeleiden, onderhandelingen voeren en de koopovereenkomst opstellen.
Bedenk je daarom goed welke dingen je goed zelf kunt doen, en welke dingen je (te veel) tijd gaan kosten. Het maken van foto’s en het doen van bezichtigingen is goed te doen voor de meeste mensen. Maar het bepalen van een goede vraagprijs, het onderhandelen en het opmaken van de koopovereenkomst vergt de nodige kennis van de lokale huizenmarkt en de wet- en regelgeving. Val je al in slaap bij de gedachte? Hou nog even vol, want we gaan nog even door…
Als verkoper moet je namelijk ook voldoen aan de mededelingsplicht: je moet de (verborgen) gebreken en bijzonderheden (zoals ondergrondse tanks) melden. Doe je dat niet, dan kunnen de kopers je aansprakelijk stellen en hebben ze mogelijk recht op een schadevergoeding. Daarnaast heb je kennis nodig van marketing om je woning bij de juiste mensen in het vizier te krijgen. Je mag je woning als particulier namelijk niet plaatsen op Funda (hiervoor heb je een makelaar nodig, flauw hè).
Red je dit zelf of heb je iemand in je netwerk die je daar goed bij kan helpen? Super! Zo niet, bedenk je dan of je het de moeite vindt om je hierover in te lezen.
Ga je zelf het koopcontract opstellen? Lekker bezig! Maak het jezelf makkelijk door gebruik te maken van het modelcontract van de Consumentenbond en NVM. Wil je het contract laten checken voordat het naar de koper gaat? Snappen we, dat is wel zo’n prettig idee. Laat tegen betaling een jurist meekijken, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis.
Zoals je hebt gelezen, moet je als verkoper voldoen aan de mededelingsplicht. Maak gebruik van de NVM vragenlijst en vul deze in. Dit document geeft vorm, inhoud en structuur aan je mededelingsplicht. Je kunt dit ingevulde formulier bij een onderhandeling of op een ander moment opsturen naar de kopers (of hun makelaar).
Wat zijn de voordelen van het verkopen van je huis met makelaar?
Laten we eerlijk zijn: een verkoopmakelaar scheelt je gewoon enorm veel tijd, stress en uitzoekwerk. Een goede makelaar kent de buurt, kent de wet- en regelgeving op zijn duimpje, weet precies welke kleine aanpassingen je kunt doen om je huis verkoopklaar te maken, wat je moet moet melden via de mededelingsplicht en welke vraagprijs strategisch de beste keus is. Daarnaast doet hij tientallen onderhandelingen per maand en draait hij zijn hand niet om voor het opstellen van een koopcontract. Lees wat een makelaar nog meer voor je doet.
Een ander groot voordeel is dat je je woning op Funda kunt plaatsen. Wel zo prettig, want het gros van de huizenzoekers begint de zoektocht op deze huizensite. Zonder makelaar kun je geen gebruik maken van Funda en moet je je woning dus op een andere manier aan de man brengen.
Wil je dus volledig ontzorgd worden, of vind je het fijn dat een aantal taken door een professional worden uitgevoerd? Schakel dan een full-service makelaar in of maak gebruik van een (of meerdere) deeldienst(en). Lees hieronder meer over de handige deeldiensten die (internet)makelaars aanbieden.
Besloten om je huis te verkopen via een makelaar? Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel en eenvoudig de beste makelaars bij jou in de buurt. Vul hieronder je postcode en huisnummer in en meld je woning aan. Voor je het weet vliegen de eerste reacties van makelaars binnen. En dat allemaal gratis en vrijblijvend. Eerst meer weten? Lees hier hoe Mijn Verkoopmakelaar werkt.
De meeste makelaars nemen alles voor je uit handen. Ze ontzorgen je van A tot Z. Heel fijn natuurlijk, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Wist je dat er ook opties bestaan tussen het zelf doen van de verkoop en het inschakelen van een full-service makelaar?
Er zijn veel makelaars die deeldiensten aanbieden. Hierbij neem je tegen gereduceerd tarief zelf een aantal (eenvoudige) taken op je. De taken waarbij veel kennis en ervaring nodig is, zoals het doen van onderhandelingen en opstellen van het koopcontract, neemt de makelaar voor je uit handen. Dit kan een mooie tussenoplossing zijn, dus denk daar eens over na.
Zoek je een makelaar via Mijn Verkoopmakelaar en wil je gebruik maken van deeldienst(en)? Geef dit dan aan in het opmerkingenveld in het aanmeldproces. Wil je bijvoorbeeld zelf de bezichtigingen begeleiden? Geef dit dan door. Makelaars houden hier dan rekening mee in het voorstel dat ze je doen.
Wist je dat er ook zogeheten internetmakelaars bestaan? Bij deze makelaars neem je - net zoals bij deeldiensten - zelf een aantal taken op je. Daarnaast wordt er veel meer digitaal geregeld. Hierdoor ben je voor een internetmakelaar veel minder kwijt dan voor een gewone makelaar. Een internetmakelaar neemt meestal de volgende dingen voor je uit handen: het doen van een waardebepaling, het bepalen van de vraagprijs, het plaatsen van je woning op Funda en het opstellen van de koopovereenkomst.
Je kunt een taxateur inschakelen voor het opstellen van een taxatierapport. Zo heb je houvast bij het opstellen van de vraagprijs. Je kunt ook zelf via het Kadaster de recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt opzoeken. Lees meer tips voor het bepalen van de juiste vraagprijs.
Ja, dat kan. Het is namelijk niet verplicht om een makelaar in te schakelen voor de verkoop van je woning. Steeds meer mensen nemen het heft in eigen handen en gaan het verkoopproces dan ook aan zonder makelaar. Het zal je vast niet verbazen wat hun grootste reden is om geen makelaar in te schakelen: de makelaarskosten.
Het grootste voordeel van het zelf verkopen van je woning, vind je terug in de portemonnee. Je bespaart al snel duizenden euro’s. Daarnaast kun je als verkoper zelf bepalen wanneer de bezichtigingen plaatsvinden. Een bezichtiging snel tussendoor, in de avond of in het weekend, is gewoon mogelijk. Je bent niet afhankelijk van werktijden van de makelaar en bent dus een stuk flexibeler. Dit wordt gewaardeerd door potentiële kopers.
Een verkoopmakelaar scheelt je gewoon enorm veel tijd, stress en uitzoekwerk. Een goede makelaar kent de buurt, kent de wet- en regelgeving op zijn duimpje, weet precies welke kleine aanpassingen je kunt doen om je huis verkoopklaar te maken, wat je moet moet melden via de mededelingsplicht en welke vraagprijs strategisch de beste keus is. Daarnaast doet hij tientallen onderhandelingen per maand en draait hij zijn hand niet om voor het opstellen van een koopcontract. Lees wat een makelaar nog meer voor je doet.