AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Huis verkopen aan een makelaar

Je koopt een huis om er de komende jaren flink van te gaan genieten, alleen of met je partner of gezin. Maar wat nou als je door schulden, een relatiebreuk, dubbele lasten of andere omstandigheden je woning zo snel mogelijk moet verkopen? Een van de snelste manieren om je huis te verkopen, is door deze te laten opkopen door een makelaar. Is dat verstandig? En hoe werkt dat precies? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het verkopen van je huis aan een makelaar of een belegger.

 

Wat zijn de voordelen van het verkopen van je huis aan een makelaar?

Er zitten twee grote voordelen aan het verkopen van je huis aan een makelaar (lees: vastgoedmakelaar) of belegger. Het eerste voordeel is de snelheid waarmee je je woning kunt verkopen. Wanneer je je huis ter verkoop aanbiedt bij een belegger of makelaar, geven ze je vaak de garantie dat je al binnen 24 uur een bod ontvangt op je woning. Je hebt de hele verkoop vaak al geregeld binnen een paar dagen. Dat is natuurlijk razendsnel.

Het tweede voordeel is dat je zeker weet dat jouw woning wordt verkocht. Zelfs als er sprake is van achterstallig onderhoud, of van andere factoren die een snelle verkoop normaal gesproken in de weg kunnen zitten. Omdat makelaars zakelijk aankopen, geldt de wettelijke bedenktijd van 3 dagen niet. Daarnaast kopen makelaars je huis meestal zonder ontbindende voorwaarden. Het is vaak zelfs mogelijk om (een deel van) je inboedel achter te laten in de woning. Het wordt jou als verkoper dus heel makkelijk gemaakt. 

Wat zijn de nadelen van het verkopen van je huis aan een belegger of makelaar?

Het verkopen van je huis aan een makelaar heeft flinke voordelen voor mensen die veel haast hebben bij de verkoop. Maar - je voelt hem vast al aankomen - er zitten ook flinke nadelen aan. Zo lever je flink in op de verkoopprijs wanneer je je huis verkoopt aan een vastgoedmakelaar. Ze bieden vaak tienduizenden euro’s onder de marktconforme vraagprijs. Aan al die voordelen hangt dus een flink prijskaartje.

Heb je geen enorme haast bij het verkopen van je woning, en zijn er weinig tot geen factoren aanwezig die een snelle verkoop van je woning in de weg zitten? Dan doe je er dus verstandig aan om eieren voor je geld te kiezen en je huis via de “normale weg” te verkopen.

 

Redenen om je huis te verkopen aan een makelaar of belegger

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun huis te verkopen aan een vastgoedmakelaar. Dit is een greep uit de redenen:

  • Echtscheiding of relatiebreuk;
  • Dubbele lasten i.v.m. aankoop nieuwe woning;
  • Dubbele lasten i.v.m. samenwonen nieuwe liefde;
  • Verhuizing naar een verzorgingshuis;
  • Schulden aflossen;
  • Emigratie;
  • Een moeilijk verkoopbaar huis, bijv. door flink achterstallig onderhoud;
  • Plotselinge verandering van werkomgeving;
  • Een huis uit een erfenis snel willen verkopen.

 

Kun je je huis aan iedere makelaar verkopen?

Nee, dat kan niet. Een makelaar aangesloten bij de NVM, mag officieel gezien enkel bemiddelen, en niet zelf huizen aankopen. Het gros van de makelaars in Nederland is daarom enkel in te schakelen als verkoopmakelaar en/of aankoopmakelaar. Zij helpen mensen bij het vinden of verkopen van een woning, en kopen niet zelf woningen.

In Nederland zijn er wel een aantal vastgoedmakelaars actief die zelf huizen opkopen. De benaming “makelaar” is hier wellicht wat verwarrend, omdat dit geen standaard makelaars zijn. Je zou vastgoedmakelaars ook opkopers, vastgoedinvesteerders of vastgoedhandelaren kunnen noemen. Op internet vind je gemakkelijk en snel vastgoedmakelaars aan wie je je huis kunt verkopen. Vraag hen naar het verkoopproces en de voorwaarden.

 

Wanneer krijg je de koopsom op je rekening gestort?

Na de verkoop krijg je na een paar dagen de koopsom (of meestal een gedeelte daarvan) op je rekening gestort. De makelaar betaalt de volledige koopsom aan de notaris. De notariskosten worden ook door de makelaar betaald. Hij is tenslotte de koper van jouw woning.

De notaris controleert een aantal dingen voordat hij het bedrag op je rekening stort. Zo checkt hij of de akte juist bij het Kadaster is geadministreerd en of er in de tussentijd beslag is gelegd op het huis. Van de koopsom wordt eerst jouw eventueel openstaande hypotheek aan de bank betaald. Betreft het de verkoop van een appartement, dan worden ook de openstaande servicekosten aan de VvE betaald. Daarna ontvang jij als verkoper het restant van de koopsom op je rekening.

Heb je het geld nodig voor de financiering van een nieuw huis, dan ontvang je het bedrag niet eerst op je rekening. Het geld wordt in dat geval direct gebruikt voor de aankoop van jouw nieuwe huis.

 

Kun je een voorschot krijgen op de koopsom?

Ja, vaak is het mogelijk om een voorschot te krijgen op de koopsom. Heb je snel geld nodig, dan kun je in veel gevallen een aanbetaling aanvragen. Via de notaris krijg je dan een voorschot op de koopsom. Dat geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om eventuele openstaande schulden snel af te lossen. Vraag de betreffende vastgoedmakelaar of notaris om meer informatie wanneer je hiervan gebruik wilt maken.

 

Meer weten over het verkopen van een huis? Lees onze artikelen:

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel