AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Huis huren of kopen?

Huis huren of kopen?


Twijfel je tussen het huren of kopen van een woning? De beste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en (financiële) mogelijkheden. In dit artikel verkennen we de voordelen van zowel huren als kopen, en ontdek je welke optie het meest voordelig is. 

Ga direct naar:

Wat zijn de voordelen van kopen?

Het kopen van een huis heeft verschillende voordelen:

Je bouwt vermogen op

Als je een woning koopt met een hypotheek, los je iedere maand een deel van je lening af. Je kunt deze aflossing zien als een investering in de opbouw van je eigen vermogen. Aan het einde van de looptijd is de woning helemaal van jou. Je hoeft dan alleen nog te betalen voor zaken als gas, water, licht, verzekeringen, belastingen en onderhoud. Dat is een schijntje als je het vergelijkt met de maandelijkse kosten voor hypotheek of huur.

Bovendien kun je profiteren van waardestijgingen van je woning, wat jouw positie op de woningmarkt op de lange termijn kan versterken. 

Je hebt zekerheid over je woonsituatie

Bij het kopen van een huis heb je de zekerheid dat je in je eigen huis kunt blijven wonen zolang je aan je hypotheekverplichtingen voldoet. Dit geeft een gevoel van zekerheid en stabiliteit, wat vooral belangrijk is voor mensen die op zoek zijn naar een vaste en langdurige woonplek. Als huiseigenaar heb je de volledige controle over hoe lang je in je woning wilt blijven. Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte verhuizingen.

Als huurder kun je daar wel mee te maken krijgen. Je loopt het risico om uit je woning te moeten, omdat de verhuurder het huurcontract niet verlengt. Dit kan leiden tot onzekerheid en stress over je woonsituatie. Bijvoorbeeld omdat de woning verkocht wordt of de verhuurder zelf in de woning wil wonen. Lees meer over jouw rechten als huurder bij het verkopen van een huurwoning

Je maandlasten zijn voor langere tijd voorspelbaar

Als huiseigenaar betaal je maandelijks voor je hypotheek. Als je de hypotheekrente voor langere tijd vastzet, blijven je maandlasten voorspelbaar. Na het verstrijken van deze ‘rentevaste periode’ wordt je rente opnieuw vastgesteld. Afhankelijk van de marktomstandigheden zullen jouw maandlasten dan stijgen of juist dalen.

Ondanks deze onzekere factor, heb je bij het kopen van een woning voor langere tijd zekerheid over je maandlasten. Huurprijzen kunnen ieder jaar worden opgeschroefd, terwijl je met een hypotheek tijdens de rentevaste periode dezelfde hypotheekrente blijft betalen.

Je kunt je woning naar eigen smaak en behoefte inrichten

Zo kun je een nieuwe keuken plaatsen, de badkamer verbouwen of een uitbouw maken. Het interieur kun je ook helemaal laten aansluiten bij jouw smaak. Denk aan het kiezen van een mooie vloer, het verven van de muren en het uitzoeken van meubels. Je verhoogt hiermee niet alleen je wooncomfort; als je het goed aanpakt kan het ook de woningwaarde verhogen. Lees meer over het opknappen van je woning voor verkoop.

Het fijne is dat je ook aanpassingen kunt doen aan de woning, zodat je er op latere leeftijd kan blijven wonen. Denk aan het installeren van een traplift, het gelijkvloers maken van de woning of het verplaatsen van de badkamer.

Bij het huren van een woning heb je minder vrijheid om grote aanpassingen te doen. Je hebt toestemming nodig van de verhuurder voor ingrijpende veranderingen, zoals een nieuwe keuken of het verbouwen van de badkamer. Als je al toestemming krijgt, is het slim om 2 keer na te denken of de aanpassingen het je waard zijn. Jij maakt de kosten, terwijl de verhuurder profiteert van een eventuele waardevermeerdering van het huis.

Zelfs voor kleinere aanpassingen, zoals het schilderen van muren of het ophangen van planken, moet je vaak toestemming vragen. Bovendien moet je de woning bij het verlaten meestal weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Je kunt je afvragen of dat het allemaal waard is.

Vind snel de beste aankoopmakelaar bij jou in de buurt

  • Meld je gratis aan (binnen een paar minuten geregeld)
  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Vergelijk op basis van kosten, klik en beoordelingen
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gratis & vrijblijvend

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel


Wat zijn de voordelen van huren?

Ook huren heeft verschillende voordelen:

Je kunt relatief makkelijk verhuizen

Huren geeft je veel flexibiliteit; je kunt relatief makkelijk verhuizen zonder vast te zitten aan de verkoop van een huis. In plaats daarvan kun je eenvoudig je huurcontract opzeggen. De opzegtermijn varieert meestal van 1 tot 3 maanden, afhankelijk van je huurcontract en de regels van de verhuurder. Bijvoorbeeld wanneer je kleiner wil wonen.

Het fijne van huren is dus dat je snel kunt reageren op veranderingen in je leven. Denk aan een nieuwe baan in een andere stad, het maken van een wereldreis of samenwonen. Je hoeft je geen zorgen te maken over dubbele woonlasten, het kiezen van het juiste moment voor de verkoop of het vinden van een koper voor je woning. 

Je kunt relatief snel verhuizen

Huurwoningen zijn vaak sneller beschikbaar dan koopwoningen, omdat je niet door het langdurige koopproces hoeft te gaan. Daarnaast vereisen huurcontracten meestal minder administratieve rompslomp en zijn er geen zorgen over hypotheekaanvragen of notariële akten. Hierdoor kun je vaak binnen een korte periode, soms zelfs binnen enkele dagen tot weken, in een huurwoning trekken. Dat is vooral handig als je snel van locatie moet veranderen, bijvoorbeeld voor een nieuwe baan of persoonlijke redenen.

Je loopt geen risico op een restschuld

Het voordeel van huren kan ook zijn dat je geen risico loopt op een restschuld. Wanneer je een huis koopt, weet je nooit hoe de markt ervoor staat als je je woning weer wilt verkopen. Zijn de huizenprijzen gedaald op het moment dat je je woning wilt verkopen, dan kan het gebeuren dat de verkoopprijs lager is dan de openstaande hypotheek. Je blijft dan met een restschuld zitten. 

Daar tegenover staat natuurlijk dat je je woning ook met overwaarde kunt verkopen. Dit geeft je juist een gunstige positie op de woningmarkt. Maar: je moet bereid zijn deze onzekere factor van de markt aan te gaan. 

Als huurder heb je hier niets mee te maken. Je hebt geen hypotheek en dus ook geen risico op een restschuld. Dit biedt financiële zekerheid, vooral in onzekere economische tijden of bij veranderingen in de huizenmarkt. Je hoeft je geen zorgen te maken over marktschommelingen en de mogelijke financiële gevolgen daarvan. Dit maakt huren een veilige keuze voor mensen die flexibiliteit en zekerheid belangrijk vinden.

Je hoeft niks aan het onderhoud van de woning te doen

Het fijne aan huren is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van de woning. Grote onderhoudstaken, zoals het repareren van een kapotte cv-ketel, het schilderen van de buitenkant van het huis, of het vervangen van dakpannen, zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Als huurder hoef je deze dingen niet te betalen, en niet te regelen.

Ook andere kosten die verband houden met het huis, zoals het betalen van belasting voor het huis en verplichte verzekeringen, komen voor rekening van de verhuurder.

Wanneer kies je voor kopen of voor huren?

De keuze tussen kopen en huren hangt dus af van verschillende factoren, waaronder jouw financiële situatie, levensstijl, toekomstplannen en persoonlijke voorkeuren. 

Redenen om te kiezen voor kopen

Over het algemeen kiezen mensen ervoor om een huis te kopen als ze op zoek zijn naar:

  • vermogensopbouw
  • langdurige stabiliteit
  • de vrijheid om hun woning naar eigen smaak en behoefte aan te passen

Kopen is vooral aantrekkelijk voor mensen die van plan zijn om voor langere tijd op dezelfde plek te blijven wonen en die bereid zijn om te investeren in een eigen woning. 

Wil je weten hoeveel geld je kunt lenen bij de bank? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur. Schakel de hulp in van een aankoopmakelaar voor het vinden van de juiste koopwoning en een soepel aankoopproces. Lukt het niet om zelf een woning te kopen? Lees hier hoe ouders hun kinderen kunnen helpen bij het kopen van een huis.

Ontdek meer over het kopen van een woning

Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur nodig?

Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel en makkelijk de beste aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Meld je gratis aan en ontvang vrijblijvend voorstellen van aankoopmakelaars in je mailbox. Plan als je wilt ook een gratis hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur.

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel


Redenen om te kiezen voor huren

Over het algemeen kiezen mensen ervoor om een huis te huren als ze op zoek zijn naar:

  • flexibiliteit in hun woonomgeving
  • een woning waar ze snel kunnen intrekken
  • minder financiële risico’s en verplichtingen

Huren is vooral aantrekkelijk voor mensen die behoefte hebben aan flexibiliteit in hun woonomstandigheden, bijvoorbeeld door de levensfase waar ze in zitten. Het is ook de ideale optie voor mensen die snel een woning nodig hebben of niet gebonden willen zijn aan langdurige financiële verplichtingen en risico’s. 

Van koophuis naar huurhuis

Er zijn ook mensen die er bewust voor kiezen hun koophuis te verkopen en daarna te gaan huren. Het voordeel hiervan is dat je de overwaarde van je koopwoning kunt gebruiken om de huur mee te betalen. Het geld dat overblijft, kun je vrij besteden.* Veel mensen kiezen voor deze optie op latere leeftijd, bijvoorbeeld als ze met pensioen zijn en de kinderen uit huis zijn.

Een ander voordeel is dat ze zich niet hoeven te bekommeren om het onderhoud van hun koopwoning. Het kan wel lastiger zijn om bepaalde aanpassingen te doen aan een huurwoning, omdat je de toestemming van de huurbaas nodig hebt. Denk aan het installeren van een traplift of het aanpassen van de keuken of badkamer.

Andere mensen op leeftijd kiezen er bewust voor om hun koopwoning te verkopen en te gaan huren, omdat ze hun erfgenamen niet willen ‘opzadelen’ met de verkoop van een woning na hun overlijden. Daar komt toch veel bij kijken, zoals je kunt lezen in ons artikel over het verkopen van het ouderlijk huis bij overlijden. Bij een huurwoning komt wat dat betreft minder kijken: het enige wat je hoeft te doen is de huur opzeggen, de woning leeghalen en de sleutel inleveren.

*Let op: als je de overwaarde op je spaarrekening zet, wordt dit gezien als je vermogen. Als je boven het ‘heffingsvrij vermogen’ van - in 2024 - €57.000 (voor 1 persoon) of €114.000 (voor fiscaal partners) komt, dan ga je hierover vermogensbelasting betalen in box 3. Laat je daarom goed adviseren door een financieel adviseur als je erover nadenkt om jouw koophuis in te ruilen voor een huurhuis.

Huren omdat kopen geen optie is

In veel gevallen worden mensen gedwongen om te huren, omdat ze niet in staat zijn om een huis te kopen. Bijvoorbeeld omdat ze niet voldoende financiële middelen hebben voor een hypotheek. Vooral starters en alleenstaanden (eventueel met kinderen) hebben het lastig op de woningmarkt.

Ze hebben vaak moeite om een hypotheek te krijgen die hoog genoeg is voor de gemiddelde huizenprijzen. De competitieve huizenmarkt met beperkt aanbod van betaalbare woningen en de hoge vraag maakt het natuurlijk niet makkelijker. De sterke concurrentie zorgt ook nog eens voor overbieden, waardoor hun bod op een woning vaak het onderspit delft.

Herken je jezelf in dit verhaal? Lees dan eens dit artikel, waarin we tips geven voor het vergroten van je kansen op de woningmarkt. Hopelijk heb je er iets aan.

Wat is goedkoper: kopen of huren?

Het antwoord op de vraag of kopen of huren goedkoper is, is niet in 1 zin te beantwoorden. Het antwoord hangt af van diverse factoren en kan op zowel de korte als de lange termijn verschillen. 

Op korte termijn is huren meestal goedkoper

Op de korte termijn lijkt huren goedkoper. Als je een huis huurt, betaal je meestal alleen een waarborgsom bij het begin van de huurovereenkomst. Dit bedrag is vaak gelijk aan 1 of 2 maanden huur. Als je een huis koopt, maak je veel meer kosten. Denk aan notariskosten, makelaarskosten en overdrachtsbelasting.

In ons artikel alle kosten bij het kopen van een huis lees je met welke bedragen je rekening moet houden.

Op lange termijn is kopen meestal goedkoper

Maar als we kijken naar de lange termijn, is kopen bijna altijd voordeliger dan huren. De rente die je betaalt aan de bank, ben je iedere maand kwijt. Maar de maandelijkse aflossing voor je hypotheek kun je zien als een investering in de opbouw van je vermogen. Bij de verkoop van je woning, kun je deze kosten meestal terugverdienen.

Als je een langere tijd in je koopwoning blijft wonen, bouw je namelijk in de meeste gevallen overwaarde op. Overwaarde ontstaat als de waarde van je huis stijgt ten opzichte van de hypotheek die erop ligt. Dit kan komen door de (gedeeltelijke) aflossing van je hypotheek, maar ook door stijgende huizenprijzen of verbouwingen.

Aan de andere kant kun je ook te maken krijgen met een restschuld. Dit kan gebeuren als je je huis verkoopt voor een lagere prijs dan het bedrag aan openstaande hypotheekschuld.

Met huren bouw je geen eigen vermogen op en betaal je in principe alleen voor het gebruik van de woning. Het geld dat je maandelijks betaalt aan huur, kun je dus niet zien als een investering. 

Maandelijkse kosten vergelijken

Als we de maandelijkse kosten voor koop en huur met elkaar vergelijken, dan betaal je voor een koopwoning meer aan onderhoud, verzekeringen en belastingen. Hierdoor lijken de kosten van een koopwoning hoger te zijn. Maar wanneer je profiteert van een lage hypotheekrente, kan het kopen van een woning maandelijks alsnog goedkoper zijn.

Omdat er veel factoren zijn die een rol spelen bij de keuze tussen kopen en huren, is het belangrijk om goed naar je eigen financiële situatie, mogelijkheden en toekomstplannen te kijken voordat je een beslissing maakt. Wat voor de een goedkoper is, kan voor de ander juist duurder zijn.

Maak een afspraak voor een gratis hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur, ga in gesprek met een aankoopmakelaar of breng jouw mogelijkheden in kaart met een financieel adviseur.

Vind een goede aankoopmakelaar bij jou in de buurt

Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel en eenvoudig de beste aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Meld je gratis aan en vergelijk op basis van tarieven en beoordelingen. Jij bepaalt of en met wie je in contact wilt komen. Plan als je wilt ook een gratis hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur. Op naar jouw droomhuis!

Vind een aankoopmakelaar
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel


Wat als je niet kunt kopen, maar ook geen betaalbare huurwoning kunt vinden?

Als je geen huis kunt kopen en ook geen betaalbare huurwoning kunt vinden, bevind je je in een lastige situatie. Lees onze tips om je kansen op de woningmarkt te vergroten. Misschien kom je in aanmerking voor de startersregeling, een urgentieverklaring of is er iets anders mogelijk. Bekijk de tips, er zitten wellicht opties tussen die je kunnen helpen aan een woning.


Lees meer

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel