Overweeg je om kleiner te gaan wonen? Misschien zijn de kinderen het huis uit en staan er nu kamers leeg, of groeit het onderhoud van je woning je boven het hoofd. Of misschien verlang je naar een minimalistische levensstijl voor meer rust in je hoofd. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van kleiner wonen en verwijzen we je naar de juiste professionals die je kunnen helpen bij deze stap.
Ga direct naar:
Je hoort vaak dat mensen groter willen wonen. Ze zoeken naar meer ruimte en verhuizen bijvoorbeeld naar het platteland, waar je voor hetzelfde geld meer huis en tuin kunt krijgen. Maar er is ook een groeiende groep mensen die bewust kiest voor kleiner wonen.
Vaak hebben deze mensen geen kinderen meer thuis. Ze willen minder onderhoud en meer financiële ruimte, zodat ze hun oude dag op een fijnere manier kunnen invullen, zonder de zorgen van een groot huis. Het voordeel van kleiner wonen gaat verder dan alleen lagere maandlasten. Als ze al een koophuis bezitten, kunnen ze namelijk de overwaarde vrijspelen.
Een deel daarvan kan in het nieuwe huis worden gestoken, terwijl het andere deel vrij besteedbaar is. Dit geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden als aanvulling op het pensioen, voor het kopen van een woning voor (klein)kinderen of voor het maken van mooie reizen.
Let op: Ga je kleiner wonen en heb je een hypotheek nodig? Houd er dan rekening mee dat de hypotheek opnieuw getoetst wordt aan je inkomen. Als je minder gaat verdienen (bijvoorbeeld omdat je bijna met pensioen gaat) dan kun je waarschijnlijk minder lenen. Meer hierover lees je op onze pagina over het kopen van een huis op oudere leeftijd.
Een ander voordeel is dat appartementen vaak een beter energielabel hebben, waardoor je maandelijks goedkoper uit bent. Ook speelt de toegankelijkheid van de woning een belangrijke rol naarmate je ouder wordt. Wanneer je (mogelijk) minder mobiel bent, kies je liever voor een gelijkvloers appartement of een seniorenwoning dan voor een groot huis met meerdere verdiepingen.
Daarnaast is de nabijheid van familie een factor. Als zij in een duurdere omgeving wonen, kan een kleinere woning een verstandige optie zijn. Als je van een vrijstaand huis in een rustige omgeving naar een appartement verhuist, heeft dit als bijkomend voordeel dat er meer mensen in de buurt zijn die je kunnen helpen. Er is bovendien meer sociale controle, wat je veiliger kan laten voelen.
Lees je ook eens in over de mogelijkheden voor samenwonen met je kinderen voor mantelzorg als je daarin geïnteresseerd bent.
Sommige mensen kiezen bewust voor kleiner wonen omdat ze minimalistisch willen leven. Ze willen ontspullen en zich omringen met alleen de spullen die echt belangrijk voor hen zijn. Dit helpt hen om zich gelukkiger en ‘lichter’ te voelen, waardoor ze meer rust in hun leven ervaren.
Twijfel je tussen kopen of huren? Op onze pagina over een huis kopen of huren lees je de voordelen en nadelen van beide opties.
Er kleven veel voordelen aan kleiner wonen als dit past bij je behoeftes. Maar het is ook goed om de mogelijke nadelen in kaart te brengen voordat je de stap zet.
Hoe langer je in een woning hebt gewoond, hoe lastiger het kan zijn om er afscheid van te nemen. Je hebt er misschien je kinderen zien opgroeien, altijd goed contact met de buren gehad of een grote tuin waar je veel van hebt genoten. De overgang naar een nieuwe, kleinere woning kan emotioneel dan ook zwaar zijn. Geef jezelf de tijd om aan het idee te wennen. Het is heel normaal om hier verdrietig over te zijn, ook al is het de juiste beslissing.
Tip: Denk je na over kleiner wonen voor je oude dag? Het is verstandig om deze stap te zetten terwijl je nog mobiel bent, zodat je gemakkelijker een nieuw sociaal netwerk opbouwt op de nieuwe locatie. Houd er rekening mee dat een seniorenwoning of een huis op de begane grond vaak gewild is, waardoor het enige tijd kan duren voordat je een geschikt huis vindt.
Als je kleiner gaat wonen, heb je vaak minder opbergruimte. Het is onvermijdelijk dat je daarom ook met de bezem door je spullen moet. Welke herinneringen en voorwerpen wil je bewaren, en van welke ben je bereid afscheid te nemen? Voor sommige mensen kan dit proces erg moeilijk zijn, en dat is heel begrijpelijk. Het kan voelen alsof je afscheid neemt van een deel van je leven, en dat is het in zekere zin ook.
Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Vraag dierbaren om samen je spullen uit te zoeken. Dit kan niet alleen helpen bij het beslissen wat te bewaren, maar het levert ook prachtige gesprekken op. Samen herinneringen ophalen kan een waardevolle ervaring zijn en maakt het afscheid nemen een stuk lichter. Na het ontspullen voel je je waarschijnlijk opgelucht; probeer je daar aan vast te houden.
Als je kleiner gaat wonen, lever je ruimte in, wat verschillende voordelen met zich meebrengt. Zo hoef je bijvoorbeeld minder schoon te maken en minder onderhoud te plegen. Aan de andere kant betekent het ook dat je minder ruimte hebt om gasten te ontvangen en je hobby's uit te voeren.
Hou je bijvoorbeeld van schilderen en beschik je momenteel over een atelier of een schuurtje aan huis? Overweeg dan of de voordelen van kleiner wonen opwegen tegen het gemis van een plek om te schilderen. Denk ook na over alternatieve manieren om je hobby te blijven beoefenen, zoals het huren van een werkruimte of het deelnemen aan een lokale kunstgroep.
Bij een verhuizing van een vrijstaand huis of een hoekwoning naar een flat of tussenwoning heb je (waarschijnlijk) ook meer buren. Dit kan zorgen voor een levendige sociale omgeving, maar het kan ook leiden tot meer overlast. Daarnaast zul je waarschijnlijk minder privacy ervaren, wat een nadeel kan zijn.
Houd er ook rekening mee dat het kopen van een nieuwe woning en het verkopen van je oude woning een grote klus is. Het kan de nodige stress opleveren. Gelukkig neemt een goede makelaar veel zorgen en taken voor je uit handen, zodat jij je kunt richten op de belangrijkste zaken, zoals de verhuizing. Lees meer over het kopen van een woning op oudere leeftijd en het verkopen van een woning op oudere leeftijd.
Nu je de grootste voordelen en nadelen van kleiner wonen kent, kun je alles voor jezelf op een rij zetten. Het is verstandig om ook met een financieel adviseur en een makelaar te praten, zodat ze je kunnen informeren en adviseren over jouw mogelijkheden en het huidige woningaanbod. Lees hier wanneer je het beste een verkoopmakelaar in kunt schakelen.
Via Mijn Verkoopmakelaar vind je snel en eenvoudig de beste makelaars bij jou in de buurt. Vaak kun je ze inschakelen voor zowel de aankoop van je nieuwe woning als de verkoop van je oude woning (als je deze hebt). Dat is wel zo handig. Schakel je een aankoopmakelaar in via ons platform, dan kun je ook gratis een hypotheekgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur.
Tip: Vermeld in de omschrijving bij je aanmelding dat je kleiner wilt gaan wonen en je oude woning wilt verkopen (als dat zo is). Zo zijn de makelaars direct op de hoogte van jouw situatie en kunnen ze hun voorstel daarop aanpassen.
Meer weten over onze diensten? Bekijk hoe het werkt of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!