AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Verhuizen naar het platteland

Huis kopen op het platteland

Denk je na over een verhuizing naar het platteland? Het kopen van een huis in een dorp heeft veel voordelen, zoals meer rust, ruimte en een hechtere gemeenschap. Maar het is ook belangrijk om de mogelijke nadelen te overwegen. In dit artikel ontdek je wat je kunt verwachten bij een verhuizing naar een dorp en geven we praktische tips voor het vinden van jouw droomhuis! 

Ga direct naar:

Wat maakt verhuizen naar het platteland zo populair?

Overweeg je om het drukke stadsleven in te ruilen voor de rust van het platteland? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het idee van een woning in een dorp. Allereerst vanwege de lagere huizenprijzen. In de stad betaal je een fortuin voor een klein appartement, als je dat al kunt betalen. Op het platteland krijg je voor dezelfde prijs een veel ruimer huis met een tuin.

Naast meer ruimte voor jezelf en het gezin wordt ook de rust vaak genoemd als reden om te verhuizen naar het platteland. In een stad raast het leven aan je voorbij. Het is geweldig om alle voorzieningen dichtbij te hebben, maar de drukte en de hoeveelheid mensen kan voor sommige mensen te vermoeiend zijn. In een dorp heb je daar geen last van. Er is minder verkeer en er zijn minder mensen op straat.

Laten we ook vooral de natuur niet vergeten! Het platteland is vaak gelegen in de mooiste gebieden. Je vindt er groene landschappen met bossen en meren in de buurt. Als je van buitenactiviteiten houdt, zoals wandelen, fietsen of zwemmen in de natuur, dan is het platteland de ideale plek. Je hebt misschien geen bioscoop of restaurants in de buurt, maar wel de natuur als achtertuin!

Welke groepen mensen kiezen voor verhuizen naar het platteland?

De meeste mensen die de stad voor een dorp verruilen, zijn mensen tussen de 30 en 60 jaar. Ze verhuizen bijvoorbeeld naar Drenthe, Zuid-Friesland of de Achterhoek. De grootste groepen zijn ouders, leeglopers en starters. 

  1. Ouders kunnen er bewust voor kiezen om hun kinderen op te laten groeien in de rustige, veilige omgeving van een dorp. Vanwege de lagere huizenprijzen kunnen ze een grotere woning kopen, wat extra ruimte biedt voor het gezin. 
  2. Leeglopers zijn mensen die na een drukke carrière besluiten om naar een rustigere plek te verhuizen. Vaak zijn dit gepensioneerden of mensen die hun carrière willen verruilen voor een meer ontspannen levensstijl. 

Starters op de woningmarkt hebben vaak een beperkt budget. In dorpen en landelijke gebieden zijn de huizenprijzen vaak lager, waardoor ze meer waarde voor hun geld krijgen. Het kan ook zo zijn dat ze enkel op het platteland een woning kunnen kopen, omdat de huizenprijzen in de stad simpelweg te hoog zijn. Dit komt veel voor onder eenverdieners, maar ook onder tweeverdieners. De keuze is dan vaak: huren in de stad of kopen op het platteland.

Lees meer over een huis kopen op oudere leeftijd of als starter

Wat zijn de grootste veranderingen bij verhuizen naar het platteland?

Voordat je de knoop doorhakt om van de stad naar het platteland te verhuizen, is het goed om je bewust te zijn van de verschillen tussen de stad en het platteland. Het verschil zit hem namelijk niet alleen in de rust en de huizenprijzen. In een dorp krijg je ook te maken met hele andere gebruiken en verwachtingen. Hieronder lees je wat de grootste veranderingen zijn.

  1. In een dorp verloopt het leven vaak op een rustiger tempo. Voorzieningen zijn beperkter en veel winkels zijn op zondag gesloten. De supermarkt bevindt zich niet altijd om de hoek. Voor een spontaan etentje, sportschool, bezoek aan het theater of uitje moet je vaak naar een grotere stad reizen.
  2. Het sociale leven in een dorp is doorgaans veel hechter, wat een gezellig en warm gevoel kan geven, maar ook even wennen kan zijn. Het ontbreken van anonimiteit kan een verandering zijn, vooral als je gewend bent om je eigen gang te gaan zonder veel bemoeienis. Aan de andere kant kan deze hechte gemeenschap ook veel verbinding en steun bieden, iets wat je misschien juist miste in de stad.
  3. Het dorpsleven biedt vaak meer rust en veiligheid. Kinderen kunnen vrij buiten spelen zonder veel verkeersgevaar, en inbraken en diefstallen komen minder vaak voor (hoewel dit verschil tegenwoordig kleiner is dan vroeger). Houd er wel rekening mee dat je voor veel dagelijkse voorzieningen, zoals sportfaciliteiten of medische zorg, vaak naar de dichtstbijzijnde stad moet rijden.
  4. Dorpjes liggen vaak verder van grote steden, wat betekent dat je voor je werk mogelijk langere reistijden moet inplannen. Bovendien zijn de verbindingen met het openbaar vervoer vaak beperkter. Hierdoor kun je meer afhankelijk worden van een auto om je dagelijkse activiteiten te regelen. 

Ben je er na het lezen van bovenstaande punten nog van overtuigd dat verhuizen naar het platteland iets voor jou is? Dan is het nu tijd voor het vinden van de juiste locatie!

Hoe bepaal je in welk dorp je een huis wilt kopen?

Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor het bepalen van het juiste dorp waar je naartoe wilt verhuizen. Maak eerst een lijstje van de dingen die je belangrijk vindt aan je nieuwe woonomgeving. Je kunt hierbij harde eisen en ‘nice to haves’ opstellen. Denk na over de nabijheid van scholen, sportverenigingen, supermarkten en openbaar vervoer. Maar ook aan medische zorg en reisafstand tot familie.

Overweeg of je dicht bij een grote stad wilt wonen of juist verder weg voor meer rust en natuur. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en voordelen, dus kijk ook naar de gemeenschap en de sociale activiteiten. Wat wordt er georganiseerd? Welke tradities bestaan er? Bezoek verschillende dorpen, wandel er rond en praat met de lokale bewoners om een gevoel te krijgen van de sfeer en de omgeving.

Daarnaast is het handig om te letten op de kosten van levensonderhoud, zoals huizenprijzen en lokale belastingen. Zorg ervoor dat je een realistisch beeld hebt van je budget en de economische aspecten van het dorp. Door deze factoren zorgvuldig af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing maken en een dorp vinden dat goed bij je past.

Tip: Ga een week proefwonen!

Denk je het juiste dorp te hebben gevonden? Om zeker te weten of jij en je gezin hier kunnen aarden, is het een goed idee om te gaan proefwonen. Boek bijvoorbeeld een AirBnb voor een week en ervaar hoe het is om er te wonen. Neem het liefst geen vakantie, maar doe je wekelijkse routine vanuit het dorp in plaats van vanuit de stad. Zo kun je goed ervaren hoe het dorpse leven je bevalt. 

Klets ook eens met de buren en mensen in de buurt. Zo ontdek je al snel de ‘hotspots’ en de manier waarop mensen hun dagen invullen. Je merkt al snel of er een klik is en of je er je draai kunt vinden.

Hoe vind je de juiste woning in je favoriete dorp?

Met de volgende tips vergroot je de kans op het vinden van jouw nieuwe woning.

Tip 1: Schakel een lokale makelaar in

Als je op zoek bent naar een woning op het platteland, is een lokale makelaar je beste partner. Deze professionals hebben een scherp overzicht van de beschikbare woningen en zijn vaak op de hoogte van nieuwe woningen voordat ze officieel op de markt komen. Door een betrouwbare makelaar in te schakelen, bespaar je jezelf veel tijd en moeite, vooral als je nog niet bekend bent met de regio.

Tip 2: Onderzoek eerst in welke prijsklasse je kunt zoeken

Om te bepalen in welke prijsklasse je kunt zoeken, is het verstandig om een gratis gesprek aan te vragen bij een hypotheekadviseur. Tijdens dit gesprek bespreek je je financiële situatie en krijg je een schatting van de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Als je al een woning hebt, laat dan ook een gratis waardebepaling uitvoeren om binnen 1 minuut een idee te krijgen van de waarde van je huidige huis. Dit helpt je bij het vaststellen van je budget. Voor een nauwkeurige waardebepaling kun je een officiële taxatie laten uitvoeren, maar een gratis online waardebepaling biedt al een goed startpunt.

Tip 3: Achterhaal hoeveel procent er gemiddeld wordt overboden

Met een helder budget kan jouw lokale makelaar je helpen om op de hoogte te blijven van nieuwe woningaanbiedingen en je adviseren over de prijsklasse. Ze kunnen je ook vertellen hoe vaak woningen boven de vraagprijs worden verkocht, zodat je je zoekopdracht daarop kunt afstemmen. 

Wordt er bijvoorbeeld gemiddeld €30.000 overboden, dan is het verstandig om je zoekfilters €30.000 lager in te stellen.

Tip 4: Plan meerdere bezichtigingen op één dag

Plan meerdere bezichtigingen op één dag om te voorkomen dat je steeds lange ritten moet maken. Doordat makelaars vaak toegang hebben tot woningen voordat ze openbaar worden, kun je gemakkelijker bezichtigingen plannen en heb je meer keuzemogelijkheden qua tijdstippen. Dit is wel zo handig als je steeds vanuit de stad naar het platteland moet reizen. 

Download onze handige Checklist Huis Bezichtigen en neem hem mee naar de bezichtigingen. Zo weet je zeker dat niets je is ontgaan tijdens het bezoek!

Tip 5: Neem de juiste ontbindende voorwaarden op in je bod

Zorg dat je altijd de juiste ontbindende voorwaarden opneemt in je bod als dit nodig is. Jouw makelaar zal je hierbij helpen. Als je jouw eigen woning nog moet verkopen, kun je bijvoorbeeld een voorbehoud verkoop eigen woning laten opnemen. En als je een hypotheek nodig hebt, kun je een voorbehoud financiering laten opnemen. Lees meer over het uitbrengen van een bod op een woning.

Ontdek wat een makelaar voor jou kan betekenen

  

Vind snel de juiste lokale aankoopmakelaars & verkoopmakelaars

Via ons platform vind je snel de beste lokale makelaars in het dorp waar je wilt kopen. Meld je gratis aan en ontvang de komende dagen meerdere voorstellen van aankoopmakelaars in je mailbox. Als je wilt, kun je ook meteen een gratis gesprek met een hypotheekadviseur plannen en een gratis waardebepaling aanvragen.

Heb je naast een aankoopmakelaar ook een verkoopmakelaar voor je huidige koopwoning nodig? Goed nieuws! Ook verkoopmakelaars vind je eenvoudig via ons platform. Meld je woning aan en ontvang de komende dagen meerdere voorstellen van makelaars uit de buurt. Vergelijk op basis van tarieven, werkwijze, kosten en prestaties.

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en werkwijze
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gratis & vrijblijvend

  • Veilig
  • Vrijblijvend
  • Gratis
  • Onafhankelijk

Heb je vragen over onze dienst? Lees hier hoe het werkt of neem contact met ons op!

Hoe zorg je voor een prettige overgang naar het dorpse leven?

Verhuizen naar een dorp kan een grote verandering zijn, en het kost tijd om je aan te passen. Wees geduldig met jezelf en sta open voor nieuwe ervaringen. Hoewel de dorpsgemeenschap vaak vriendelijk en behulpzaam is, kan het even duren voordat je je echt thuis voelt. Een actieve houding helpt je sneller op je gemak te voelen en te genieten van het heerlijke leven op het platteland.

Leer je nieuwe buurt kennen

Begin met het leren kennen van je nieuwe omgeving. Maak kennis met je buren door simpelweg een praatje te maken of hen te begroeten. Dit kan al veel betekenen en helpt je om je welkom te voelen.

Bezoek lokale evenementen

Lokale evenementen zoals markten, feesten en dorpsbijeenkomsten zijn geweldige manieren om de sfeer van je nieuwe gemeenschap te ervaren. Ze bieden een leuke kans om andere inwoners te ontmoeten en je betrokkenheid te tonen.

Ontdek lokale winkels en horeca

Bezoek de lokale winkels, cafés en restaurants om niet alleen de buurt beter te leren kennen, maar ook om de lokale economie te ondersteunen. Dit helpt je niet alleen met het vinden van je weg in je nieuwe omgeving, maar draagt ook bij aan je integratie in de gemeenschap.

Word actief in het dorp

Om je echt thuis te voelen, kan het helpen om actief deel te nemen aan activiteiten in je nieuwe dorp. Zoek naar clubs, verenigingen of vrijwilligersorganisaties die passen bij je interesses. Of het nu gaat om sportclubs, hobbygroepen of vrijwilligerswerk, door betrokken te raken bij deze activiteiten ontmoet je leuke mensen en voel je je sneller op je plek in het dorp.

Lees meer

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel