Huis verkopenVergelijk makelaarsAmsterdamUtrechtRotterdamDen HaagAlmereEindhovenHaarlemLeidenDen BoschGroningenNijmegenHeerlen

Dubbele woonlasten

Dubbele woonlasten voorkomen

Dubbele woonlasten zijn de kosten die het gevolg zijn van het bezit van 2 woningen op hetzelfde moment. Dat komt voor als iemand een nieuwe woning heeft gekocht en de oude woning nog niet heeft verkocht. De eigenaar moet dan voor beide woningen de hypotheekrente betalen.

Hieronder wordt uitgelegd wanneer u risico loopt op dubbele woonlasten en wat u kunt doen om dubbele te voorkomen.


Risico op dubbele woonlasten

Als eigenaar loopt u alleen risico op dubbele woonlasten als u eerst een woning koopt, voordat uw oude woning is verkocht.

In de huidige markt is het moeilijker om een woning te vinden dan om er een te verkopen. Om die reden kiezen de meeste eigenaren er nu voor om eerst hun droomwoning te vinden en daarna pas hun oude woning te verkopen. Het risico op dubbele woonlasten nemen ze dus op de koop toe.

Een woning verkopen duurt zo'n 2 maanden

Woningen die in de maanden april, mei en juni 2019 zijn verkocht, stonden gemiddeld 38 dagen te koop. Een tussenwoning staat gemiddeld 54 dagen te koop.

Type woningVerkooptijd
Gemiddeld38 dagen
Tussenwoning54 dagen

Verkoopsneleid verschilt per type woning

Wat de verkoopkansen van een woning precies zijn, verschilt per geval. Indien u een appartement voor starters in het centrum van een grote stad hebt, is het risico niet zo groot. Dit soort woningen worden meestal snel verkocht. Dat is anders bij een vrijstaande woning in het oosten van het land. Deze woningen worden minder snel verkocht, om de simpele reden dat een kleinere doelgroep geïnteresseerd is in dit soort woningen.

Grote stadKleine stad
AppartementSnelGemiddeld
Vrijstaande woningGemiddeldLangzaam

Dubbele woonlasten voorkomen

De simpelste manier om dubbele woonlasten te voorkomen, is door eerst uw huidige woning te verkopen, voordat er een nieuwe woning wordt gekocht.

Dit antwoord is in de praktijk niet handig, omdat het nogal een uitdaging is om in deze markt een nieuwe woning te vinden en u er niet op zit te wachten om geen woning te hebben.

Wij helpen u om met het voorbereiden, zodat u niet met dubbele woonlasten bent opgezadeld.

Werk van achter naar voren

Heeft u verhuisplannen en heeft u een eigen woning? Werk dan van achteren naar voren

Weet de verkoopsnelheid, verkoopopbrengst en overwaarde

Begin niet met uw droomhuis zoeken, maar begin met een goed mogelijk beeld te krijgen van de verkoopbaarheid van uw huidige huis. Zo heeft u een beeld van hoeveel u aan de verkoop van uw woning gaat overhouden en de verwachte snelheid waarmee uw woning kan worden verkocht. 

Een lokale makelaar is meestal zo goed op de hoogte van de lokale marktbewegingen, dat deze na een korte blik u al kan zeggen wat een realistische opbrengst is en hoe snel de woning te koop zal staan. 

Bereid een verkoop alsvast voor

Ook kunt u met de makelaar alvast afspraken maken voor het moment dat het gelukt is om een nieuwe woning te kopen.

Zo kunt u met een makelaar alvast afspreken dat de makelaar alle voorbereidingen al doet, zoals inmeten van de woning en het maken van de foto’s.

Op die manier kan uw oude woning meteen na de geslaagde aankoop van de nieuwe woning, op Funda worden gezet. Op die manier is kans op dubbele woonlasten tot het minimum beperkt.

Omgekeerde aanpak helpt u ook met de  aankoop

Meer bieden

Doordat u de verwachte opbrengst weet, kunt u ook de verwachtte overwaarde berekenen. De overwaarde, uw spaargeld en uw inkomen samen bepalen wat voor hypotheek u kunt krijgen.

Een hypotheekadviseur kan u snel vertellen wat u kunt lenen. Soms zelfs gratis of vrijblijvend. Op dat moment weet u ook meteen uw budget voor uw nieuwe huis.

U wint het van andere bieders als u, niet ongeveer, maar précies weet wat u voor een woning kan bieden. In deze markt kan 10.000 euro te weinig bieden, het verschil maken tussen niet en wel het huis krijgen.

Voorsprong op andere kopers 

Ook geven verkopers vaak de voorkeur aan eigenaren die in de voorbereiding al alle financiën hebben uitgezocht. Dan is de kans voor een verkoper veel groter dat de verkoop doorgaat, omdat de kans dat de bank akkoord gaat, groot is.

Dat is niet gek als u zich in de schoenen van een verkoper verplaatst: heeft u liever een verkoper die 5.000 euro meer biedt maar niet zeker weet of de bank wil financieren, of een verkoper die 5.000 euro minder biest, maar waarbij de financiering geen probleem wordt?

Vooraf precies weten wat uw huidge woning gaat opleveren, helpt u niet alleen met het voorkomen van overwaarde, maar verhoogt uw kansen om uw nieuwe woning te vinden. 

Samenvatting

Dubbele woonlasten voorkomt u het beste door eerst een goed beeld te vormen van de verkoopkansen van uw woning. Vervolgens met de kennis van de overwaarde bepalen wat u kunt bieden. Daarna samen met de makelaar er voor zorgen dat uw woning helemaal klaar voor de verkoop is. Tot slot de oude woning in de verkoop zetten, meteen nadat uw de nieuwe woning gekocht heeft.

Stappenplan

  1. Weet de realistische verkoopopbrengst en verkoopduur van uw huidige woning
  2. Ken op basis van uw overwaarde, spaargeld en inkomen, de maximale hypotheek die u kunt krijgen voor een nieuwe woning
  3. Zorg er voor dat de makelaar alle voorbereidingen voor de verkoop al gedaan heeft, voordat u gaat bieden op een nieuwe woning
  4. Vindt uw nieuwe woning
  5. Ga direct na de aankoop van uw nieuwe huis van start met de verkoop van uw oude huis

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Ontdek jouw verkoopkansen

Ontdek jouw verkoopkansen

Om een goed beeld te krijgen van de verkoopkansen van je woning, kunt u uw woning door middel van foto's in één keer bij alle makelaars in de buurt aangeeft dat je mogelijk wilt verkopen.

Ontvang een verkoopvoorstel op maat van makelaars uit de buurt. Ontdek welke vraagprijs zij aanbevelen voor uw woning en welke kosten zij rekenen. Vergelijk alles in één handig overzicht, zodat u met gemak de beste keuze maakt.

Vul hieronder je postcode en huisnummer in en ontvang gratis verkoopadvies van makelaars uit de buurt.

Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel