AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Makelaar kiezen met erfgenamen

Het erven van een woning is vaak een emotioneel en complex proces, zeker als er meerdere erfgenamen zijn. Jullie moeten het allemaal eens worden over wat er met de woning gebeurt. Moet de woning verkocht worden? Door samen een verkoopmakelaar in te schakelen, kunnen veel discussies en problemen voorkomen worden. Een makelaar biedt professionele begeleiding en kan als neutrale bemiddelaar optreden, waardoor het proces soepeler en sneller verloopt. In dit artikel lees je tips voor het gezamenlijk kiezen van de beste verkoopmakelaar.

Ga direct naar:

Het erven van een woning met meerdere erfgenamen

Als je met meerdere personen een woning erft, moeten jullie gezamenlijk beslissen wat er met de woning gebeurt, tenzij er een testament is dat de bestemming al bepaalt. In dat laatste geval geldt de wil van de overledene. Het is ook mogelijk dat er een onherroepelijke volmacht tot verkoop en levering is getekend door de erfgenamen (bij leven van de overledene). Hierdoor is al bepaald dat de woning verkocht moet worden.

Als deze bepalingen er niet zijn, kunnen discussies ontstaan over de bestemming van de woning. Misschien wil de ene erfgenaam verkopen, terwijl een andere de woning liever wil verhuren of er zelf wil wonen. Ook over de verkoopprijs kunnen meningsverschillen ontstaan. In ons artikel over onenigheid tussen de erfgenamen lees je daar meer over. Lees ook onze tips voor een snelle verkoop en het bepalen van de juiste vraagprijs.

Het belang van een verkoop binnen 8 maanden na overlijden

Zijn jullie het eens over de verkoop van de woning, dan hebben jullie de eerste horde al genomen. Het is belangrijk om de woning nu snel - het liefst binnen 8 maanden na overlijden - te verkopen. Wordt de woning niet binnen deze termijn verkocht, dan valt de woning in het vermogen van de erfgenamen. Je moet dan vermogensbelasting over (jouw erfdeel van) de woning gaan betalen.

Daarnaast kan jouw ‘nieuwe vermogen’ invloed hebben op eventuele toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Misschien heb je recht op minder toeslag, of verdwijnt jouw recht op toeslag helemaal. Hoe langer de woning te koop staat, hoe langer je de woning ook moet onderhouden en verzekeren. Die kosten komen voor rekening van de erfgenamen gezamenlijk.

Waarom een verkoopmakelaar onmisbaar is tijdens het verkoopproces

Als er één ding is wat we jullie willen adviseren, is het om een verkoopmakelaar in te schakelen voor de verkoop van de geërfde woning. De belangrijkste 4 redenen zijn:

  • Objectieve en professionele kijk op de waarde van de woning: Een verkoopmakelaar heeft een objectieve en professionele kijk op de waarde van de woning en de juiste verkoopprijs. Dit helpt om conflicten tussen erfgenamen (over de prijs en voorwaarden) te verminderen. 
  • Een soepel verkoopproces: Een verkoopmakelaar neemt veel werk uit handen, zoals het regelen van bezichtigingen, het voeren van onderhandelingen en het opstellen van contracten. Hierdoor verloopt het verkoopproces soepeler en sneller.
  • Neutrale bemiddelaar bij meningsverschillen tussen erfgenamen: Bij meningsverschillen kan een makelaar als neutrale bemiddelaar optreden, waardoor persoonlijke emoties minder snel de overhand nemen. Dit maakt het makkelijker om samen beslissingen te maken.

Tips voor het gezamenlijk kiezen van de juiste makelaar

Als je met meerdere erfgenamen bent, is het belangrijk dat iedereen het eens is over de keuze voor de verkoopmakelaar. Dit voorkomt onnodige conflicten en vertragingen tijdens het verkoopproces. Een makelaar die door iedereen wordt gesteund, zorgt voor een prettige samenwerking en een soepeler verkooptraject. Hieronder lees je 4 tips voor het gezamenlijk kiezen van de juiste makelaar.

Tip 1: Bepaal samen de criteria voor het vergelijken van makelaars

Het is het beste om samen objectief verschillende makelaars te vergelijken. Dit betekent dat alle erfgenamen betrokken moeten worden bij de selectie en evaluatie van potentiële makelaars. Het is ook prima als er gezamenlijk wordt besloten dat één iemand het kiezen van de verkoopmakelaar op zich neemt, maar spreek dan wel af dat er later geen onenigheid meer over mag ontstaan. 

Bespreek eerst samen op basis van welke criteria jullie verschillende makelaars met elkaar gaan vergelijken. Denk aan de diensten die je wilt afnemen, de kosten die je wilt maken, het werkgebied van de makelaar en de minimale verkoopopbrengst die jullie willen aanhouden. Noteer deze criteria en laat iedereen er akkoord mee gaan.

Kijk ook goed naar het type makelaar dat jullie willen inschakelen. Er zijn full-service makelaars die het hele verkoopproces uit handen nemen. Dit is handig als jullie weinig tijd hebben of onenigheid willen voorkomen. Makelaars hebben veel ervaring; in de meeste gevallen heeft dit een positieve invloed op de verkoopsnelheid en -opbrengst. 

Jullie kunnen ook kiezen voor makelaars met deeldiensten. Maar let op: deze makelaars zijn dan wel goedkoper, maar je zult zelf enkele taken moeten uitvoeren. De uitvoer van deze taken komt op het bord van één of meerdere erfgenamen te liggen. Dit kan mogelijk tot discussies en gedoe leiden, wat uiteindelijk voor vertraging in het verkoopproces kan leiden. Bespreek dit goed voordat jullie hier voor kiezen.

Let op: Niet alle makelaars hebben ervaring met het verkopen van geërfde woningen. Het kan waardevol zijn om een makelaar te kiezen die bekend is met de specifieke uitdagingen en juridische aspecten die hierbij komen kijken. Vraag hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek met de makelaars.

Tip 2: Vergelijk objectief meerdere makelaars met elkaar

Het kan lastig zijn om als groep verschillende makelaars te contacteren en alle informatie naast elkaar te leggen. Wanneer iedere erfgenaam contact opneemt met andere makelaars, ontstaat er al snel een wirwar van informatie. Dit gebrek aan overzicht kan leiden tot verwarring en onenigheid, waardoor het moeilijker wordt om tot een gezamenlijke beslissing te komen.

Het voordeel van Mijn Verkoopmakelaar

Om dit probleem te voorkomen, kun je gratis gebruikmaken van Mijn Verkoopmakelaar. Op ons gratis platform kun je op een objectieve en overzichtelijke manier verschillende makelaars met elkaar vergelijken. Jullie hoeven alleen de geërfde woning aan te melden en een aantal specificaties door te geven. Daarna ontvangen jullie reacties van diverse verkoopmakelaars uit de buurt.

Extra tip: Geef bij de aanvraag door dat het gaat om een woning uit een erfenis, en dat jullie graag een makelaar willen inschakelen die daar ervaring mee heeft.

In hun reacties geven de makelaars aan jullie door:

  • Wat de totale makelaarskosten zijn
  • Welke taken zij voor je uit handen nemen
  • Wat ze van de woning vinden
  • Wat in hun ogen de verwachte verkoopopbrengst is
  • Welke verkoopstrategie zij hanteren

Vergelijk verkoopmakelaars
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel


Makelaarskosten

Makelaarskosten kunnen aanzienlijk variëren tussen makelaars, dus het is belangrijk om de tarieven goed met elkaar te vergelijken. Wij houden nauwkeurig voor je bij wat de gemiddelde makelaarskosten zijn per stad/regio. Klik op jouw woonplaats en bekijk wat de verkoopmakelaars gemiddeld als courtage rekenen. Zo heb je een goede benchmark. 

Via ons platform bespaar je tot wel 40% aan makelaarskosten, omdat de makelaardijen op ons platform concurrerende tarieven aanbieden. 

Let op: Staar je niet blind op de tarieven, maar kijk ook welke diensten je ervoor ontvangt. Controleer de voorwaarden en bespreek ook wat er gebeurt als je de verkoopopdracht intrekt. Heeft dat financiële gevolgen? 

Geschatte verkoopprijs

Vraag de makelaar ook naar een schatting van de verkoopopbrengst en bekijk of jullie op dezelfde lijn zitten. Dit helpt om realistische verwachtingen te hebben en om te bepalen of de makelaar aan jullie prijsverwachtingen kan voldoen. 

Maak je gebruik van Mijn Verkoopmakelaar, dan kun je per makelaar zien wat de prestaties zijn en of het kantoor aan de vooraf geschetste verwachtingen voldoet. Je kunt de geschatte verkoopopbrengsten vergelijken met de daadwerkelijke verkoopprijzen. Dit is handig, want zo weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Beoordelingen van andere verkopers

Bekijk ook de beoordelingen van verkopers die je voorgingen. Zo krijg je een beter beeld van de dienstverlening van de makelaar. Kijk niet alleen naar het aantal sterren, maar ook naar de specifieke opmerkingen die klanten hebben achtergelaten.


Tip 3: Plan verschillende kennismakingsgesprekken (gratis)

Als je meerdere makelaars hebt geselecteerd die binnen de criteria passen, is het belangrijk om een aantal (gratis) kennismakingsgesprekken te plannen. Tijdens dit gesprek krijg je niet alleen meer inzicht in de aanpak van de makelaar, het helpt jullie ook om te bepalen of het qua gevoel goed zit. Aangezien jullie veel gaan samenwerken, is het belangrijk dat de klik goed is en dat jullie je op je gemak voelen. 

Plan gesprekken met meerdere makelaars, bijvoorbeeld 3, zodat je goed kunt vergelijken en de beste keuze kunt maken. Tijdens deze gesprekken krijg je een helder beeld van zowel de makelaar als het kantoor, wat essentieel is voor een vlotte en aangename samenwerking. Maak je gebruik van Mijn Verkoopmakelaar, dan kun je eenvoudig een kennismakingsgesprek inplannen in jouw online omgeving. 

Tip 4: Ga voorbereid het kennismakingsgesprek in

Bij een kennismakingsgesprek met een makelaar is het cruciaal om goed voorbereid te zijn. Dit helpt je te bepalen of deze makelaar de juiste keuze is voor jullie verkooptraject. Hier zijn enkele belangrijke vragen die je kunt stellen:

  1. Ervaring met de buurt: Vraag naar de ervaring van de makelaar met het verkopen van woningen in de buurt. Informeer naar recente verkopen en hoe de makelaar de lokale markt benadert.
  2. Ervaring met geërfde woningen: Vraag specifiek naar de ervaring van de makelaar met het verkopen van geërfde woningen. Vraag naar de aandachtspunten en adviezen die de makelaar heeft voor de verkoop van een erfwoning.
  3. Kostenstructuur: Vraag duidelijk naar de kostenstructuur van de makelaar, inclusief eventuele extra kosten voor diensten zoals advertenties, fotografie of open huizen. Zorg ervoor dat je een compleet overzicht hebt van alle mogelijke kosten en hoe deze zich verhouden tot de aangeboden diensten.
  4. Communicatie: Let op hoe de makelaar communiceert en hoe snel en duidelijk ze reageren op jouw vragen en zorgen. Goede communicatie is essentieel voor een soepel verkoopproces.
  5. Ondersteuning na de verkoop: Informeer naar de ondersteuning die de makelaar biedt na de verkoop, zoals het afhandelen van administratieve zaken en eventuele nazorg. Het verkoopproces eindigt immers niet bij het ondertekenen van het contract.

Met deze vragen krijg je een helder beeld van de aanpak en betrouwbaarheid van de makelaar, wat helpt bij het maken van een goede keuze.

 

Snel en objectief verkoopmakelaars vergelijken

Wij helpen je snel en eenvoudig de juiste makelaars te vinden voor de verkoop van de woning uit de erfenis. Vind de beste makelaars tegen scherpe tarieven, en vergelijk professionals op basis van werkwijze, kosten en prestaties.

  • Ontvang voorstellen van meerdere makelaars
  • Krijg vooraf duidelijkheid over de kosten en werkwijze
  • Kies op basis van prestaties en resultaten
  • Ruim 3000 mensen gingen je voor
  • Gratis & vrijblijvend

Vind een verkoopmakelaar
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel

Heb je vragen over onze dienst? Bekijk hier hoe het werkt of neem contact met ons op!

Lees meer

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel