AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Wat is mijn huis waard? 

Wat is mijn huis waard?

Wil je weten wat jouw huis waard is? Je kunt de woningwaarde op verschillende manieren berekenen. Voor een snelle indicatie vraag je het beste een gratis waarderapport aan bij Mijn Verkoopmakelaar. Je ontvangt dit rapport binnen 1 minuut in je e-mail, inclusief een overzicht van recente verkoopopbrengsten van vergelijkbare woningen in jouw buurt.

Vrijblijvend makelaars vergelijken in jouw buurt?

  • Ontvang snel voorstellen van meerdere makelaars
  • Ruim 3.000 mensen gingen je voor

  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Gratis
  • Snel


Ga direct naar:

Gratis waardebepaling aanvragen: zo werkt het

Hieronder lees je hoe je het gratis waarderapport bij ons aanvraagt. Het werkt heel simpel en is binnen 1 minuut gepiept. 

Stap 1: Vul het formulier in (1 minuut)

Klik op de knop en vul op het formulier jouw naam, adres en e-mailadres in. Geef aan of je 2-maandelijks (gratis) een update wilt ontvangen over de actuele waarde van je huis. Klik vervolgens op ‘Bereken de waarde’.

Stap 2: Wij halen de beschikbare gegevens over jouw woning op

Op basis van jouw adres halen wij alle beschikbare gegevens over jouw woning op. Denk aan: het type woning, de woonoppervlakte, het aantal kamers, het bouwjaar en het energielabel. 

Daarnaast onderzoeken wij welke vergelijkbare woningen er in de afgelopen periode bij jou in de buurt zijn verkocht. En voor welke verkoopprijs. Op basis van deze informatie berekenen wij de waarde van jouw woning.

Stap 3: Je ontvangt jouw woningwaarde rapport in je e-mail 

Na het invullen van het formulier ontvang je direct een e-mail met daarin jouw waarderapport. In dit document vind je:

  1. De berekende woningwaarde van jouw woning (schatting)
  2. Een overzicht van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt over de afgelopen periode (koopsommenoverzicht)

Heb je de ‘Update waardestijging’ aangevinkt? Dan ontvang je iedere 2 maanden een update over de actuele waarde van jouw woning. 




Bereken gratis jouw woningwaarde (binnen 1 minuut)

Binnen 1 minuut duidelijkheid ontvangen over de waarde van jouw huis? Vul het formulier in en ontvang gratis een handig waarderapport in je mailbox, inclusief overzicht van de meest recente verkoopopbrengsten van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. 

Wat is mijn huis waard?

Welke factoren zijn van invloed op de waarde van jouw huis? 

Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de waarde van de woning. Denk aan:

  1. De locatie en omgeving
  2. De oppervlakte (aantal vierkante meters)
  3. Het type huis, de bouwstijl en de indeling
  4. De staat van onderhoud
  5. De voorzieningen van het huis
  6. De marktcondities
  7. Demografische factoren


1. De locatie en omgeving 

De locatie en omgeving zijn een van de belangrijkste factoren die de waarde van jouw woning bepalen. Huizen in gewilde buurten of in de buurt van populaire voorzieningen, zoals scholen, openbaar vervoer en snelwegen zijn over het algemeen meer waard. Hetzelfde geldt voor woningen in wijken waar veel groen te vinden is en supermarkten en winkels op loopafstand te vinden zijn.

Andere locaties kunnen juist een negatief effect hebben op de woningwaarde. Denk aan een ligging naast een fabriek, aan een drukke weg of tegenover een basisschool. Hierdoor kan bijvoorbeeld geur- of geluidsoverlast ontstaan. Dit kan de prijs van jouw woning negatief beïnvloeden. 

Daarnaast is de reputatie van de wijk ook belangrijk voor de woningwaarde. Denk aan criminaliteitscijfers, de kwaliteit van scholen en de algemene levenskwaliteit. 


2. De oppervlakte (aantal vierkante meters)

Een andere grote factor die de woningwaarde bepaalt, is de woonoppervlakte. Er wordt dan ook vaak gekeken naar de prijs per vierkante meter (van het woonoppervlak). Door de prijs per vierkante meter van vergelijkbare huizen in jouw buurt te onderzoeken, krijg je al snel een indicatie van jouw woningwaarde. De prijs per vierkante meter kan hoger liggen wanneer de staat van de woning beter is dan vergelijkbare woningen in de buurt. 

Naast het woonoppervlak is ook de grootte van een (eventuele) tuin of bijgebouw, zoals een berging, van invloed. Over het algemeen geldt: hoe groter het oppervlak, hoe hoger de waarde. Veel mensen maken daarom ook een uitbouw; een slimme manier om woonoppervlakte toe te voegen en voor waardevermeerdering te zorgen. 




3. Het type huis, de bouwstijl en de indeling

Het type huis, de bouwstijl en de indeling ervan hebben ook invloed op de woningwaarde. Zo zijn vrijstaande woningen vaak meer waard dan appartementen en rijtjeshuizen, vanwege de extra privacy en ruimte die ze bieden. Het aantal kamers (en de afmetingen ervan) is uiteraard ook van invloed. 

Woningen met historische stijlen hebben vaak een hogere waarde vanwege hun fraaie uitstraling. Denk aan de populaire jaren '30 woning. Mensen zijn vaak bereid om meer te betalen voor een huis met karakter en originele elementen, mits de woning in goede staat is natuurlijk. 

Daarnaast weegt de indeling van de woning ook mee. Ruimere en praktisch ingerichte huizen zijn doorgaans meer waard. Ook kan een slimme indeling, zoals een open keuken of een ensuite badkamer, de waarde verhogen. 

4. De staat van onderhoud

De staat van onderhoud van een huis speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde. Kopers zijn vaak bereid om extra te betalen voor een woning die direct bewoonbaar is en waarvan zij zeker zijn dat er geen onverwachte reparaties of renovaties nodig zijn. Dit geldt niet alleen voor de binnenkant van het huis, maar ook voor de buitenkant en de tuin. Goed onderhouden panden met recente renovaties en moderne voorzieningen zijn dan ook meer waard dan vergelijkbare woningen in een slechtere staat. 

Ernstige gebreken, zoals lekkages of achterstallig onderhoud, hebben uiteraard een negatieve invloed op de prijs. Gaat jouw woning binnenkort in de verkoop en is er sprake van gebreken? Overweeg dan om verbeteringen aan te brengen en reparaties uit te voeren voordat je huis de markt op gaat. In de meeste gevallen zal dit de waarde van je woning verhogen, en zullen er meer kijkers langskomen.

Jouw verkoopmakelaar kan je helpen bij het maken van deze keuze. In ons artikel over het opknappen van je woning voor verkoop vind je meer tips om de verkoopopbrengst te maximaliseren. Een aantal kleine aanpassingen kunnen al snel een groot verschil maken, dus lees de tips vooral eens door.


5. De voorzieningen van het huis

Er zijn een aantal voorzieningen die over het algemeen een positieve invloed hebben op de waarde van een woning, zoals:

  • Een garage/schuur en andere opbergruimte, zoals inbouwkasten
  • Een goed onderhouden tuin, terras of patio 
  • Energiezuinige kenmerken, zoals zonnepanelen, dubbel glas en een efficiënt verwarmingssyteem
  • Een open haard
  • Een neutrale, moderne en goed onderhouden badkamer / keuken
  • Een verbouwde zolder (met voldoende licht en ruimte)
  • Unieke, architectonische elementen, zoals erkers, glas in lood en originele details

Een tuin met zwembad kan de waarde van een woning verhogen. Maar let op: het kan mensen ook juist afschrikken vanwege het vele onderhoud. In dit laatste geval kan het ook een negatieve invloed hebben op de woningwaarde. De impact van de voorzieningen zijn dan ook afhankelijk van de locatie, de vraag op de markt en de algemene staat van het huis. 

Wil je jouw woning opknappen om zo de waarde te vermeerderen? Je kunt dan het beste kiezen voor:

  • Verbouwingen waarbij extra ruimte (vierkante meters) wordt gecreëerd, zoals een aanbouw
  • Verbeteringen waardoor je huis energiezuiniger wordt
  • Het plaatsen van dakkapellen, bijvoorbeeld op zolder

Met een dakkapel voeg je niet direct woonruimte (in vierkante meters) toe, maar je maakt de ruimte wel ruimer en lichter. Bovendien heb je minder last van schuin aflopende daken. Hierdoor is de kamer beter te gebruiken als studeerkamer of extra slaapkamer. Dit heeft een positief effect op de woningwaarde.




6. De marktcondities

De woningwaarde wordt natuurlijk ook sterk beïnvloed door de marktcondities. In tijden van veel vraag en weinig beschikbaar aanbod hebben we vaak te maken met stijgende prijzen, omdat de concurrentie onder kopers toeneemt. In een zwakkere markt met minder vraag en een overvloed aan beschikbare woningen, kunnen de prijzen dalen omdat verkopers concessies moeten doen om hun woningen te verkopen.

Een andere belangrijke factor is de rentetarieven op hypotheken. Lagere rentetarieven maken huizen betaalbaarder voor kopers, wat de vraag naar woningen kan stimuleren en prijsstijgingen kan veroorzaken. 


7. Demografische factoren

Ook demografische factoren hebben invloed op hoeveel woningen waard zijn. Als een regio groeit in bevolking, neemt de vraag naar woningen toe. Dit kan de prijzen van huizen in dat gebied opdrijven. Bovendien is de leeftijdsopbouw van de bevolking van belang, omdat deze van invloed is op de behoefte aan specifieke soorten woningen, zoals seniorenwoningen, gezinswoningen of starterswoningen. 

Het inkomensniveau van de bevolking speelt een vergelijkbare rol, omdat het bepaalt welk type woningen beschikbaar en betaalbaar is voor verschillende groepen kopers. Daarnaast kunnen onderwijsniveau en de beschikbaarheid van werkgelegenheid in een regio de woningmarkt beïnvloeden, omdat ze de aantrekkelijkheid van een gebied voor potentiële kopers kunnen vergroten. 

Lees meer over:


Tips voor het bepalen van de waarde van jouw woning 

Wil je weten hoeveel je huis op dit moment waard is? Er zijn meerdere manieren om de waarde van een woning (of een inschatting ervan) te bepalen: 

  1. Vraag een gratis waardebepaling aan bij Mijn Verkoopmakelaar. Binnen 1 minuut ontvang je een gratis waarderapport in je e-mail, inclusief overzicht van recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt (koopsommenoverzicht). 
  2. Achterhaal de gemiddelde vierkantemeterprijs in jouw stad of dorp. Op onze pagina over het bepalen van de juiste vraagprijs lees je hoe je dat doet.
  3. Check op funda.nl de vraagprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt met vergelijkbare specificaties. Let op: dit betreffen alleen de vraagprijzen, dus je weet op deze manier nog niet voor hoeveel de woningen daadwerkelijk worden verkocht. 
  4. Vraag de verkoopopbrengsten van vergelijkbare woningen in jouw buurt op bij het Kadaster. Meer informatie hierover lees je op de website van het Kadaster. 
  5. Check online de WOZ-waarde bij het WOZ-waardeloket. Let op: de WOZ-waarde is vrijwel altijd lager dan de taxatiewaarde van de woning. 
  6. Raadpleeg meerdere makelaars voor een gratis waardebepaling van je huis. Ben je nog op zoek naar een goede, betrouwbare makelaar? Je vindt eenvoudig de beste makelaars bij jou in de buurt via Mijn Verkoopmakelaar. 
  7. Schakel een taxateur in om je woning te laten taxeren. Dit is de beste methode om de exacte waarde van je woning te achterhalen. Je kunt kiezen voor een gevalideerde (officiële) taxatie, waarbij je het taxatierapport ook voor een hypotheekaanvraag kunt gebruiken. Of voor een niet-gevalideerde taxatie, waarbij je enkel inzicht krijgt in de woningwaarde. Aan beide opties zijn kosten verbonden. 

Tip: maak je gebruik van de gratis waardebepaling van Mijn Verkoopmakelaar? Check dan eens of de woningen uit het koopsommenoverzicht (deze ontvang je per mail, samen met de waardebepaling) nog op Funda staan. Je vergelijkt op deze manier gemakkelijk de vraagprijzen met de daadwerkelijke koopsommen en ziet precies hoeveel er is overboden. Dit geeft je waardevolle inzichten, zowel als koper en als verkoper. Bijvoorbeeld over het uitbrengen en bepalen van het juiste bod.  

Ontvang updates over de waarde van jouw woning

Blijf jij graag periodiek op de hoogte van de actuele waarde van jouw woning? Vraag dan een gratis waardebepaling bij ons aan en vink 'Update waardestijging' aan. Je ontvangt dan iedere 2 maanden een handige update in je mailbox over de actuele waarde van jouw woning. Zo bepaal je eenvoudig het beste moment om je huis in de verkoop te zetten.



Lees meer over de aankoop of verkoop van een woning:

Vind de makelaar die bij jou past

  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel