Vergelijk makelaarsAmsterdamDen HaagRotterdamUtrecht

Opstartkosten

Uitleg opstartkosten van een makelaar

Opstartkosten zijn de kosten die een makelaar rekent aan een verkoper voordat hij start met het verkooptraject. De makelaar gebruikt de vergoeding voor alle voorbereidingshandelingen: foto's maken, de woning inmeten en het betalen van websites als funda.

Hoogte opstartkosten

Opstartkosten die makelaars rekenen liggen tussen de 300 en 700 euro.

Verschil opstartkosten en courtage

Anders dan een makelaarscourtage worden opstartkosten in rekening gebracht, ongeacht of de woning daadwerkelijk verkocht wordt.

Een courtage is het bedrag dat in rekening wordt gebracht bij de daadwerkelijke overdracht van de woning. Het bedrag voor de courtage wordt meestal bij de notaris betaalt uit de verkoopopbrengst. 

Opstartkosten zijn aan het begin van een verkooptraject verschuldigd, nog voordat een makelaar aan de slag gaat.

Waarom makelaars opstartkosten rekenen

De meeste makelaars maken niet zelf de foto's, de plattegronden en de metingen. Vaak schakelen zij hier deskundige professionals voor in. Deze professionals moeten worden betaald. Daarnaast zijn websites als funda voor makelaars niet gratis. Makelaars betalen advertentiekosten om de woning op de website te krijgen. 

Makelaars hebben soms tientallen woningen in de verkoop. Al deze kosten kunnen ze niet voorschieten. Daarom rekenen makelaars een klein bedrag vooraf, de opstartkosten, en een groter bedrag op het moment van een geslaagde verkoop, de makelaarscourtage. 

Niet alle makelaars rekenen opstartkosten

Opstartkosten zijn gebruikelijk, maar komen niet altijd voor. Sommige makelaars vinden het eerlijker als een klant pas bij een geslaagde verkoop moet betalen. Deze makelaars schieten dan zelf de kosten voor de foto's en funda voor. Bij deze makelaars is een verkoper alleen een vergoeding verschuldigd bij een daadwerkelijke verkoop van de woning.

Hoogte opstartkosten

Hoogte opstartkosten

Makelaars zijn meestal niet heel open over hun prijzen, omdat makelaars per woning andere prijzen hanteren. Opstartkosten zijn meestal 500 euro, maar soms rekenen makelaars ook 300 tot 750 euro voor de opstart.

Een manier om er achter te komen hoeveel de verschillende makelaars rekenen, is om deze makelaars 1-voor-1 thuis uit te nodigen. De meeste makelaars willen dat pas delen nadat ze de woning met eigen ogen hebben gezien.

Omdat het wat makkelijker te maken, kan een verkoper in plaats daarvan hieronder in 1 keer van alle makelaars uit de buurt de kosten opvragen. Makelaars laten vervolgens een bericht achter waarin ze vertellen hoe de woning gaan verkopen. Ook delen ze wat ze kosten en wat ze denken dat de woning oplevert bij een verkoop.

Vul hieronder je postcode en huisnummer in en vergelijk de kosten, aanpak en prestaties van makelaars uit de buurt.

Vul jouw postcode in:
  • Gratis
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel