Kosten makelaarAmsterdamDen HaagRotterdamUtrecht

De huidige stand van de woningmarkt - Oktober 2019

Meest recente marktcijfers vind je hier:

 

  

Laatst gewijzigd: Oktober 2019

Verkopers opgelet: de gemiddelde verkoopprijs van huizen heeft met 313 duizend euro een nieuw record bereikt. De krapte op de woningmarkt neemt toe, ten nadele van de kopers. De NVM spreekt van een typische verkopersmarkt. Lees verder om te ontdekken wat dit betekent voor uw verkoopplannen.


Toenemende tekort aan woningen zet door

De trend van het vorige kwartaal heeft zich in de afgelopen drie maanden voortgezet. Er zijn 5% minder bestaande koopwoningen te koop gezet, waardoor de krapte op de woningmarkt toeneemt. Dit betekent dat de huizenprijzen waarschijnlijk verder zullen stijgen. De huizenprijzen zijn 7,2% hoger ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs is in de afgelopen zes jaar continu gestegen, en lijkt voorlopig niet van de trend af te wijken. 

Nieuwbouw wordt duurder

Deze ontwikkeling is voor een deel te verklaren door de tegenvallende nieuwbouwproductie. In feite zijn er ongeveer evenveel nieuwbouwwoningen te koop gezet vergeleken met voorgaande kwartalen. Maar deze woningen worden minder verkocht vanwege de hoge prijzen. Nieuwbouwprojecten blijven langer in de verkoop staan. Hierdoor is er geen doorstroming van bewoners, waardoor de markt voor bestaande woningen ook wordt geremd. 

Daling hypotheekrente zorgt voor lagere woonlasten

Er is ook positief nieuws. De meeste hypotheekverstrekkers hebben wederom de hypotheekrente verlaagd. Gemiddeld staat de rente op tien jaar vast op 1,44%, terwijl deze vorig jaar op zo'n 1,9% stond. De woonlasten gaan weliswaar omlaag, maar omdat de huizenprijzen stijgen zorgt dit niet direct voor meer kopers. Wel werkt dit in het voordeel voor verkopers die hun woning voor een duurdere woning verruilen. Dit omdat zij een hoge opbrengst met een nieuwe lage rente kunnen combineren.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep

Wat betekent dit voor uw verkoopplannen?

Kopers hebben ook dit kwartaal minder te kiezen gehad. Als verkoper maakt u dus kans op meer biedingen op uw woning, met een hogere verkoopprijs als gevolg. Met de juiste makelaar aan uw zijde kunt u dus een fijne overwaarde aan uw huis overhouden.

Daarbij is de kans groot dat u sneller uw woning kunt verkopen. Gemiddeld is de verkooptijd 38 dagen, derhalve is verkopen binnen een maand niet ondenkbaar.

   3e kwartaal 2019      
           
Ontwikkeling
 t.o.v. jaar eerder                   
 Aantal verkochte woningen  36.365 +0,9%                                           
 Aantal woningen te koop 38.159 -13,9%
 Gemiddelde verkoopprijs woning € 313.000 +7,2%
 Verkooptijd verkochte woningen   38 dagen 
 Krapte-indicator*    3,1   

* Hoeveel keuze heeft de consument?

Bron: NVM

Auteur Antoine | Laatst gewijzigd op 14 januari 2021

Ontdek uw verkoopkansen

Ontdek uw verkoopkansen

De verkoopprijs en snelheid van de verkoop is grotendeels afhankelijk van uw makelaar. Daarbij kunnen de verschillen in kosten van makelaars oplopen tot wel €2.000 voor dezelfde woning. U bent er dus bij gebaat om zorgvuldig te zijn bij het kiezen van een makelaar.

Om een goed beeld te krijgen van de verkoopkansen van uw woning, hebben we een tool gemaakt waarbij u in één keer bij alle makelaars in de buurt aangeeft dat u mogelijk wilt verkopen.

Ontvang een verkoopvoorstel op maat van makelaars uit de buurt. Ontdek welke vraagprijs zij aanbevelen voor uw woning en welke kosten zij rekenen. Vergelijk alles in één handig overzicht, zodat u met gemak de beste keuze maakt.

Vul hieronder uw postcode en huisnummer in en ontvang gratis verkoopadvies van makelaars uit de buurt.

Vul jouw postcode in:

  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel
  • Gratis