Kosten makelaarAmsterdamDen HaagRotterdamUtrecht

De huidige stand van de woningmarkt - Juli 2019

De meest recente marktcijfers vind je hier:

 

  

Laatste gewijzigd: Juli 2019

Twee weken geleden heeft de branchevereniging NVM de woningmarktcijfers van de maanden april, mei en juni bekendgemaakt. Om die reden staan we stil wat de cijfers precies betekenen voor huiseigenaren die overwegen hun huis te verkopen.


Huizenprijzen

Met huizenprijzen wordt de daadwerkelijke verkoopprijs van een woning bedoeld, en dus niet de vraagprijs die je op Funda ziet. Volgens de NVM zijn de huizenprijzen zijn het afgelopen kwartaal minder hard gestegen.

De prijzen stijgen dus nog wel, maar minder hard dan in de periode er voor. Het afgelopen kwartaal was de gemiddelde verkoopprijs 7,4% hoger dan in dezelfde maanden in 2018. De gemiddelde verkoopprijs in de maanden april, mei en juni was 308.000 euro.

De NVM maakt voor de prijsstijgingen onderscheid tussen de verschillende type woningen. De verkoopprijs van appartementen steeg de afgelopen 2,5 jaar met meer dan 10% per jaar. Dit kwartaal was dat voor het eerst 8,6%.

De prijs van een gemiddeld appartement is bijna hetzelfde als de prijs van een gemiddelde tussenwoning. Voor een appartement wordt gemiddeld nog maar 1% meer betaald dan voor een tussenwoning. Vrijstaande woningen zijn in prijs het minst hard gestegen, namelijk met 6,3%.

Vraagprijs in vergelijking tot de daadwerkelijke verkoopprijs

Bij appartementen wordt gemiddeld 2% meer betaald dan er voor de woning wordt gevraagd. Bij tussenwoningen wordt er gemiddeld 1% meer betaald dan de vraagprijs. Om het in perspectief te plaatsen: vijf jaar geleden was dat een heel ander verhaal. Toen werd voor een woning 4% minder betaald dan de vraagprijs. Bij een woning van 350.000 euro is dat dus ongeveer 14.000 euro.

Aantal verkochte woningen

Het aantal verkochte woningen is in de afgelopen drie maanden gestegen met 1,8%. Dat klinkt niet veel, maar het is voor het eerst in 2 jaar dat het aantal verkochte woningen überhaupt stijgt.

De stijging geldt overigens niet vooralleenstaande woningen. Deze zijn 0,9% minder verkocht dan vorig jaar.

Lokale uitschieters aantal verkochte woningen

Lelystad              31% meer woningen verkocht
Amsterdam21% meer woningen verkocht
Waterland en Zaanstreek19% meer woningen verkocht

Gemiddelde verkooptijd

De gemiddelde tijd dat een woning in de verkoop staat, is 38 dagen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 5 dagen langer. Woning worden nu dus sneller verkocht dan vorig jaar.

Voor de duidelijkheid: dit gaat over de woningen die in het laatste kwartaal verkocht zijn. Zo zijn er natuurlijk ook woningen die al een tijd te koop staan, maar nog steeds niet zijn verkocht. Die woningen staan gemiddeld al 122 dagen te koop. 19% van de woningen die nu te koop staan, staat al langer dan een jaar te koop.

Aanbod aan woningen

Als je overweegt je woning in de verkoop te zetten is het van belang te weten hoeveel concurrerende huizen in de verkoop worden gezet door andere eigenaren. In Nederland is het aantal woningen dat te koop 9% minder dan het jaar er voor.

Er stonden in april, mei en juni dus minder woningen te koop dan in dezelfde maanden in 2018. Het wordt interessanter als we niet naar Nederland als geheel kijken, maar naar de verschillende gebieden.

Amsterdam en omgeving20% meer woningen die te koop staan in 2019
Den Haag en Rotterdam15% meer woningen die te koop staan in 2019
Andere regio’s, waar juist al meer huizen te koop stonden30-40% minder woningen die te koop staan in 2019

Hoeveel woningen er te koop staan, wordt bepaald door hoeveel nieuwe woningen te koop worden gezet en hoeveel woningen van de markt gaan doordat ze bijvoorbeeld verkocht worden.

Dus om de bovenstaande cijfers goed te begrijpen, moeten we kijken naar waar de verandering vandaan komt. Het interessante is, dat er ruim 9% meer huizen in de verkoop zijn gezet. In het afgelopen kwartaal zijn er 44.000 woningen in de verkoop gezet.

Bron: NVM

Deze stijging geldt overigens niet voor woning onder de 200.000 euro. Hiervan komen er ook dit kwartaal weer minder woningen van op de markt. Een eigenaar die zijn woning van onder 200.000 euro wil verkopen, heeft dus maar weinig concurrentie van andere verkopers.

Wat betekent dit voor jouw verkoopplannen?

NVM-makelaars noemen verschillende redenen waarom er meer eigenaren hun woning nu te koop zetten. Een aantal denkt dat het komt door de oplevering van nieuwbouwwoningen, waardoor eigenaren hun bestaande woningen verkopen. Als ander reden wordt genoemd dat eigenaren reageren op alle berichtgeving dat de woningmarkt op z’n top zit. Dan zou dit het beste moment zijn om te verkopen.

De toekomst laat zich natuurlijk niet voorspellen. Een van de scenario’s is dat, omdat eigenaren denken dat dit de top is, dit daadwerkelijk gebeurt. Dat werkt zo: Eigenaren lezen de berichten over de prijzen die minder hard stijgen. Deze eigenaren besluiten daarom hun verhuisplannen niet langer uit te stellen en zetten hun huis in de verkoop.

Als voldoende eigenaren dat doen, groeit het aanbod van woning zo sterk, dat de prijzen niet meer stijgen of zelfs een klein beetje zakken. Vervolgens is dat nieuws voor andere eigenaren weer aanleiding om ook snel hun huis in de verkoop te zetten. Dan gaat de sneeuwbal rollen en wordt het idee dat de markt aan z’n top zit, ineens de realiteit.

Bron: https://www.nvm.nl/actueel/persberichten/2019/07cijfersq22019

Auteur Antoine | Laatst gewijzigd op 14 januari 2021

Ontdek jouw verkoopkansen

Ontdek jouw verkoopkansen

Om een goed beeld te krijgen van de verkoopkansen van je woning, hebben we een tool gemaakt waarbij je in één keer bij alle makelaars in de buurt aangeeft dat je mogelijk wilt verkopen.

Ontvang een verkoopvoorstel op maat van makelaars uit de buurt. Ontdek welke vraagprijs zij aanbevelen voor uw woning en welke kosten zij rekenen. Vergelijk alles in één handig overzicht, zodat u met gemak de beste keuze maakt.

Vul hieronder je postcode en huisnummer in en ontvang gratis verkoopadvies van makelaars uit de buurt.

Vul jouw postcode in:

  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend
  • Snel
  • Gratis