AmsterdamAmersfoortRotterdamUtrechtDen HaagBredaDen BoschAlmereGroningenEindhovenTilburgApeldoorn

Hoe haal ik het meeste uit mijn gebruik van Mijn Verkoopmakelaar?

Hieronder lees je hoe je het allermeeste uit jouw gebruik van Mijn Verkoopmakelaar kan halen én daarmee het meeste uit de verkoop van jouw woning.

Ons doel? Er voor zorgen dat jij de hoogste opbrengst voor jouw woning krijgt binnen de tijd die jij hebt voor de verkoop. En dat op zo'n leuke manier, dat je je vrienden er over vertelt.

Via Mijn Verkoopmakelaar kun jij de makelaar vinden, die het beste in staat is jouw huis te verkopen.

In het eerste gedeelte lees je hoe je de aanmelding zo goed mogelijk kan maken. Het doel hiervan is dat er zo veel mogelijk makelaars uit de buurt op jouw woning reageren. 

In het tweede gedeelte lees je hoe je vervolgens het beste een keuze kunt maken tussen de ontvangen reacties.

Laten we beginnen.

 

1. Dit moet je allemaal in je aanmelding zetten om de meeste reacties te krijgen

Om je aanmelding zo goed mogelijk te maken, helpt het om je even te verplaatsen in de makelaar.

Makelaars krijgen meerdere aanvragen per week binnen. Zij reageren niet op alles wat er voor bij komt. Bij de keuze waar zij op reageren, stellen zichzelf de volgende vragen:

 1. Denk ik dat deze aanvrager de komende maanden zijn huis gaat verkopen, of, is de aanvrager nog niet zeker over of er wordt verkocht?
 2. Heb ik voldoende informatie om een indruk te krijgen van de woning, de mogelijke opbrengst en wat er voor nodig is om deze te verkopen?

Als beide vragen met 'Ja' zijn te beantwoorden, is de kans het grootst dat een makelaar reageert.

Gebruik het toelichtingsveld om de makelaars zoveel mogelijk informatie te geven

Tijdens het aanmelden van jouw woning op Mijn Verkoopmakelaar krijg je de mogelijkheid om te schrijven over jouw woning en verkoopplannen. Makelaars lezen dit als zij op jouw aanvraag gaan reageren.

Nadat je jouw aanmelding hebt afgerond, kun je deze informatie nog aanpassen en verder uitbreiden in jouw overzicht. 

Vertel de makelaars over hoe jouw verhuisplannen er uit zien

Moet de verkoop volgende week al starten? Wacht je op een woning die gebouwd wordt en heb je alle tijd? Zoek je eigenlijk eerst nog een andere woning? Ben je in afwachting van een bod? Is een woning nog tot een bepaalde datum verhuurd? Ga je naar het buitenland verhuizen?

Deel jouw plannen met de makelaars.

Zij horen graag precies hoe jouw verhuisplannen er uit zien. Soms zijn makelaars bereid om je extra te helpen met vragen in jouw situatie. Hoe opener je hier in bent, hoe beter makelaars jou kunnen helpen.

Deel zoveel mogelijk gegevens over jouw woning

Makelaars kunnen 9 van de 10 keer heel veel in hun systemen zien over jouw woning. Toch kan het helpen om zelf al veel informatie te delen:

 • Erfpacht / eigendom
 • Verbouwingen sinds de aankoop
 • Eventuele parkeerplekken
 • Staat van het onderhoud
 • Eigenaardigheden aan de woning
 • De meeste positieve punten aan de woning
 • Informatie over installaties als de CV en zonnepalen

Dit helpt de makelaars om een goede inschatting van de verkoopopbrengst vooraf te maken. Ook hebben ze dan een beter beeld van hoe de woning het beste in de markt kan worden gezet: een kluswoning heeft een andere doelgroep dan een woning waar je juist meteen in kan.

Foto's toevoegen

Het toevoegen van foto's heeft 2 voordelen:

 1. De makelaars hebben een goed beeld van jouw woning
 2. De makelaars weten dat je jouw verkoop serieus neemt

Het toevoegen van foto's kun je in jouw overzicht doen. Ook kun je de foto's mailen of versturen per whatsapp. 

Je hoeft echt geen topfotograaf te zijn. Foto's kun je gewoon met jouw telefoon maken. Doe overdag zoveel mogelijk de gordijnen open en 'savond zoveel mogelijk lichten aan.

Vergeet vooral de keuken, woonkamer en badkamer niet.

 

2. Hier moet je op letten bij het vergelijk van de ontvangen reacties

Voordat we van start gaan, is het van belang om stil staan bij het doel. Wij gaan ervan uit dat je de hoogste opbrengst voor je huis wilt, binnen de tijd die je voor de verkoop beschikbaar hebt. 

De reactie van makelaar

Elke makelaar schrijft een persoonlijk bericht aan jou, de verkoper. Dit helpt je om een indruk te krijgen van de makelaar en zijn manier van communiceren.

Mening over de woning

Vaak vertellen makelaars wat zij van jouw woning vinden. Als er iets aan jouw woning opvalt dat invloed heeft op de verkoopopbrengst, delen ze dat vaak ook.

Ervaring met de buurt

Ook delen makelaars soms wat hun ervaring is met de buurt waarin je woont. In sommige gevallen delen ze recente verkopen of aankopen in de straat.

Makelaarskosten

Makelaars die reageren, delen ook vooraf welk tarief zij hanteren. Dit is uniek. De meeste makelaars delen hun tarief niet als je ze zou opbellen.

De kosten bestaan uit verschillende onderdelen:

 • Opstartkosten
  Dit is vaak een bedrag tussen de 350 en 650 eruo. Dit zijn kosten die je bij de start van de verkoop moet betalen. De makelaars gebruiken dit geld voor het betalen van externe kosten: de fotograaf, plaatsing op funda en het inmeten van de woning. Niet alle makelaars rekenen opstartkosten. Als er niks staat, rekent een makelaar geen opstartkosten,
 • Courtage bij de daadwerkelijke verkoop
  • In veel gevallen rekent een makelaar een percentage van de opbrengst als de woning verkocht wordt, bijvoorbeeld 1% van de verkoopopbrengst. Bij een woning van 400.000 euro is dat dan 4.000 euro.
  • Een vast bedrag bij een succesvolle verkoop. Wat ook gebeurt, is dat makelaars een vast bedrag voor stellen. Als zij de woning verkopen, dan krijgen zij dat bedrag. Ongeacht de hoogte van de opbrengst.

Om je te helpen de makelaar te kiezen die de beste papieren heeft om dat voor elkaar te krijgen, verzamelen wij gegevens over de makelaars.

Inschatting van de opbrengst

Makelaars maken op basis van jouw informatie een schatting van de verkoopopbrengst. Als je foto's toevoegt, maakt zelfs elke makelaar zo'n inschatting. Deze inschatting kan je helpen met het maken van de keuze. 

De hoogte van de inschatting

Een van de dingen waar je naar kunt kijken, is de hoogte van de inschatting. Komt dit overeen met jouw eigen verwachting? Zitten er makelaars tussen die een heel afwijkende opbrengst verwachten. In dat soort gevallen help het om de makelaars daarover een vraag te stellen via de 'Reageer'-knop.

Meer geld lijkt natuurlijk altijd beter, maar wij vinden het belangrijk dat een inschatting realistisch is. Hoe we jouw helpen die van een makelaar in te schatten, lees je hieronder bij 'Recent verkocht'.

Recent verkocht

Bij dit onderdeel kun je zien hoe elke makelaar vorige woningen heeft verkocht.

Opbrengst vergelijken met de inschatting vooraf

Bij verkopen die via Mijn Verkoopmakelaar zijn gegaan, staat hoeveel een woning heeft opgebracht ten opzicht van de hoogte van de inschatting vooraf. Zo kun je een beeld krijgen of de makelaar zijn inschatting waarmaakt of juist niet.

Opbrengst vergelijken met de vraagprijs

Bij verkopen die niet via Mijn Verkoopmakelaar zijn gegaan, wordt de opbrengst ten opzicht van de vraagprijs getoond. Zo heb je een beeld van hoeveel een makelaar meer opbrengt dan de vraagprijs.

Beoordelingen

Bij sommige makelaars zie je de beoordeling geschreven door eerdere gebruikers van Mijn Verkoopmakelaar.

Alle beoordelingen zijn van verkopers die via Mijn Verkoopmakelaar de makelaar hebben ingeschakeld. Zo weten wij zeker dat de beoordelingen betrouwbaar zijn en de makelaars er geen invloed op hebben.

Verkoopsnelheid van een makelaar

Onder aan de reactie staat 'Over de makelaar'. Hier kun je zien hoe snel een makelaar gemiddeld een woning verkoopt. Dit zegt niet veel over hoe snel jouw woning wordt verkocht, maar wel over hoe snel een makelaar is ten opzicht van andere makelaars.

 

Bekend van

Algemeen DagbladTelegraafTrouwQuote
Vul jouw postcode in:
 • Gratis
 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel