Kosten makelaarAmsterdamDen HaagRotterdamUtrecht

WOZ

WOZ waarde woning: Wat is het?

WOZ staat voor: Wet Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde van uw woning volgens de gemeente. Elk jaar medio februari wordt de WOZ-waarde opnieuw vastgesteld. Deze waardering wordt gebruikt voor het bepalen van een aantal belastingen, namelijk:

 1. Eigenwoningforfait
 2. Onroerendezaakbelasting
 3. Rioolheffing
 4. Afvalstoffenheffing
 5. Watersysteemheffing
 6. Erf- of schenkbelasting 

WOZ-beschikking

Elk jaar maakt de gemeente een schatting van de WOZ-waarde van het voorafgaande kalenderjaar. De WOZ-beschikking van 2019 bevat dus de waardepeildatum van 1 januari 2018. Hoe dit er uit ziet, verschilt per gemeente. Vaak staat dit beschreven in de aanslag gemeentelijke heffingen, maar kan ook als los document verstuurd worden. Heeft u een abonnement op Mijn Overheid? Dan wordt het aanslagbiljet digitaal verzonden. 

Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?

Kort gezegd maakt de gemeente een schatting van wat uw huis zou opleveren wanneer deze verkocht zou worden op de peildatum. De verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt heeft hier een groot invloed op. Ook is het onderhoudsniveau een belangrijke factor voor de WOZ-waarde. Verder wordt er naar de volgende punten gekeken:

 1. De grootte van de woning
 2. De inhoud van de woning
 3. De ligging van de woning
 4. Bouwjaar van de woning
 5. Het type woning
 6. De grondoppvervlakte van het perceel

Is de WOZ-waarde gelijk aan de verkoopwaarde van een huis?

Meestal komt de WOZ-waarde niet overeen met de daadwerkelijke verkoopwaarde van een woning. In een krappe woningmarkt zal er vaker hoger geboden worden op een woning. Daarbij speelt populariteit van een stad of buurt een grote rol bij biedingen op een huis. Ten slotte heeft de verkopende makelaar veel invloed op de uiteindelijke verkoopsom van de woning. Een ervaren makelaar weet de vraagprijs juist in te schatten, waarbij voldoende geïnteresseerde kopers een bod uit willen brengen. 

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Denkt u dat de WOZ-waarde van uw woning niet klopt, omdat u bijvoorbeeld onlangs groot onderhoud heeft uitgevoerd? Dan kunt u bezwaar maken op de aanslag WOZ-waarde. Normaal gesproken kan er binnen zes weken bezwaar worden ingediend via uw gemeente. Nadat deze zes weken zijn verstreken kan er alleen nog schriftelijk bezwaar worden ingediend. Het bezwaar wordt dan ambtshalve beoordeeld en de beslissing wordt door middel van een ambtshalve uitspraak schriftelijk naar u verzonden. Bekijk de website van uw gemeente hoe u direct bezwaar kunt maken.

Gratis waardebepaling van 4 makelaars

Gratis waardebepaling van 4 makelaars

Weten wat de aanbevolen verkoopprijs is voor uw woning, volgens de experts? Meld nu uw woning aan en ontvang vrijblijvend een waardebepaling van 4 makelaars uit de buurt. Gratis, snel, en simpel.

Vul jouw postcode in:

 • Onafhankelijk
 • Vrijblijvend
 • Snel
 • Gratis