Kosten van een verkoopmakelaar

Lokale makelaar

De kosten voor een lokale makelaar kunnen verschillen tussen de 1,25% en 1,85% van de verkoopprijs. Bij een woning van € 300.000 betekent dat een tarief tussen de € 3.750 en € 5.550.

Bij een woning van € 300.000

Laag 1,25% € 3.750

Gemiddeld 1,50% € 4.500

Hoog 1,85% € 5.550

Voor een dergelijke courtage mag je verwachten dat een makelaar alles uit handen neemt, bekend is in de omgeving en enkele jaren ervaring heeft. 

De courtage is bij overdracht van de woning bij de notaris verschuldigd. Deze kosten betaalt u dus van de verkoopopbrengsten.

Opstartkosten

In sommige gevallen kan het zijn dat een deel van courtage bestaat uit opstartkosten. Opstartkosten zijn kosten die worden gerekend nog voordat de woning wordt verkocht. De makelaar rekent deze opstartkosten, omdat hij tijd en aandacht steekt in de voorbereiding. Ook maakt een makelaar advertentiekosten om de woning op websites als Funda te plaatsen. Opstartkosten ben je in de meeste gevallen kwijt ongeacht of het uiteindelijk lukt om de woning te verkopen.

Internetmakelaar

Naast de bekende, lokale makelaar is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde ‘internetmakelaar’ in te schakelen. Deze online makelaars laat u de meest tijdrovende onderdelen van het verkoopproces zelf uitvoeren, zoals het schrijven van de verkooptekst, het begeleiden van de bezichtigingen en in sommige gevallen het maken van de foto’s voor op Funda.

Doordat niet de makelaar, maar u hiermee aan de slag gaat, blijven de kosten laag. Dat ziet u terug in de kosten die internetmakelaars rekenen:

Makelaarsland € 1.290

Zelfverkopen.nl € 1.098

Makelaar1 € 495

Huysshop € 395

Let er wel op dat bij internetmakelaar de kosten meestal vooraf worden gemaakt, ongeacht of ze er in slagen de woning te verkopen. In feite rekenen internetmakelaars dus uitsluitend (hogere) opstartkosten.


Aanvullende diensten

Zowel lokale makelaars als internetmakelaars bieden extra diensten aan tegen een meerprijs. Bijvoorbeeld het maken van foto’s door en professionele fotograaf of het maken van een video. Deze kosten komen op de makelaarskosten en zijn onafhankelijk van of de woning verkocht daadwerkelijk wordt of niet. Controleer bij het vergelijken van makelaars dan ook goed voor welke onderdelen extra kosten worden gerekend. Voor het maken van een foto, 3D plattegrond of een video wordt doorgaans niet meer gevraagd dan € 500.

BTW

Houd goed in de gaten dat tarief dat de makelaar op de website of in zijn voorstel noemt, inclusief 21% BTW is. Makelaars zijn verplicht om consumenten een prijs inclusief BTW aan te bieden, maar dat gebeurt in de praktijk niet altijd. Vraagt dit voor de zekerheid na, anders staat u voor een nare verrassing bij de verkoop. Alle tarieven op deze pagina zijn inclusief BTW.

Exacte makelaarskosten en verkoopopbrengst

Als u wilt weten wat de exacte makelaarskosten zijn voor de verkoop van uw woning, kunt u op Mijn Verkoopmakelaar makelaars uit uw omgeving uitnodigen een voorstel te doen voor de verkoop van uw huis.

Naast de verschillende tarieven, kunt u dan ook de verschillende aanpakken naast elkaar leggen. Zo heeft u de leiding in de verkoop van uw huis.

Auteur Antoine | Laatst gewijzigd op 4 september 2019

Vind de beste makelaar

  • Gratis
  • Snel
  • Onafhankelijk
  • Vrijblijvend