Kosten makelaar

De hoogte van de courtage van een makelaar

Een makelaar kost gemiddeld 1,32% van de verkoopopbrengst van de woning. Omgerekend zijn de kosten van een makelaar voor de verkoop van een woning gemiddeld €3.650. Dat is de gemiddelde courtage voor het verkopen van een huis. Voor het aankopen gelden andere tarieven.

  Het landelijk gemiddelde tarief helpt je niet echt als je zelf van plan bent je huis te verkopen. Er zitten namelijk enorm verschillen per  prijsklasse van woningen, per stad en per branchevereniging.

  1. Dure woningen en goedkope woningen

  Om er achter te komen wat een makelaar of verkoopmakelaar kost, is de prijsklasse van het huis van belang. Dat zit zo: voor een kleinere woning vragen makelaars een hoger percentage, dan voor grotere woningen.

  Zie hieronder de kosten als percentage van de verkoopopbrengst, per prijsklasse:

  PrijsklasseCourtageIn euro's
  Tot 200.000 1,77%€2.280
  Tot 300.0001,31%€3.215
  Tot 400.0001,14%€3.844
  Tot 500.0001,05%€4.611
  Meer dan 500.0000,98%€6.878

  2. Verschillen per stad

  Naast de prijsklasse zitten er ook grote verschillen in makelaarskosten per stad. Zo is Amsterdam een van de goedkoopste steden om een verkoopmakelaar in te schakelen en is Utrecht de duurste.

  De top-4 goedkoopste makelaars per stad:

  1. Amsterdams makelaar rekenen 1,15% van de verkoopopbrengst
  2. Den Haag: 1,23%
  3. Rotterdam: 1,36%
  4. Utrecht is de duurste stad voor makelaarskosten met 1,42%

  3. Tarieven van makelaars per branchevereniging

  Een branchevereniging of brancheorganisatie is een overkoepelende organisatie waar een makelaar zich bij aansluiten. Zo'n organisatie controleert de makelaar op kwaliteit en biedt cursussen aan makelaars om bij te spijkeren. 

  Verreweg de bekendste brancheorganisatie is de NVM. Daarnaast zijn er ook VBO en VastgoedPRO. Het aansluiten bij een branchevereniging is niet verplicht voor een makelaar. Daarom zijn er ook makelaars die niet zijn aangesloten.

  Top-3 goedkoopste makelaars per brancheorganisaties

  1. VBO makelaars rekenen 1,26% van de verkoopopbrengst
  2. VastgoedPRO makelaars: 1,38%
  3. NVM Makelaars zijn het duurst met 1,39%

  Makelaars die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie zijn het goedkoopst. Gemiddeld vragen deze makelaars 1,22% voor het verkopen van een huis.

   4. Kosten van een internetmakelaar

   Naast de bekende, lokale makelaar is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde ‘internetmakelaar’ in te schakelen. Deze online makelaars laat u de meest tijdrovende onderdelen van het verkoopproces zelf uitvoeren, zoals het schrijven van de verkooptekst, het begeleiden van de bezichtigingen en in sommige gevallen het maken van de foto’s voor op Funda.

   Doordat niet de makelaar, maar u hiermee aan de slag gaat, blijven de kosten laag. Dat ziet u terug in de kosten die internetmakelaars rekenen:

   InternetmakelaarKosten
   Makelaarsland€ 1.290
   Zelfverkopen.nl€ 1.098
   Makelaar1 € 495
   Huysshop€ 595

   Let er wel op dat bij internetmakelaar de kosten meestal vooraf worden gemaakt, ongeacht of ze er in slagen de woning te verkopen. In feite rekenen internetmakelaars dus uitsluitend (hogere) opstartkosten.

   Bekend van

   BNRAlgemeen DagbladVastgoed ActueelEmerce
   Onderhandelen over de kosten van een makelaar

   Onderhandelen over de kosten van een makelaar

   Verschillen de verkoopmakelaars vragen allemaal een ander tarief. Het verschil tussen de ene en de andere makelaar kan oplopen tot wel €2.000. Je bent er dus bij gebaat om zorgvuldig te zijn bij het kiezen van een makelaar.

   Meerdere makelaars vragen Je kunt altijd onderhandelen met een makelaar over de tarieven die hij rekent voor de verkoop van een woning. Makkelijker is om meerdere makelaars tegelijk te vragen en ze te laten concurreren om het beste tarief te krijgen.

   Laat makelaars hun beste voorstel doen Via Mijn Verkoopmakelaar kun je je woning aanmelden, zodat makelaars in de buurt deze kunnen bekijken en voorstel kunnen doen. Je hoeft dan niet te onderhandelen, omdat je dan zelf kan kiezen uit alle voorstellen.

   Meld je woning aan Vul hieronder je postcode en huisnummer in en vergelijk gratis de kosten van makelaars uit de buurt.

   Vul jouw postcode in:

   • Gratis
   • Snel
   • Onafhankelijk
   • Vrijblijvend